EUROLYGA 2023

Bavarijos futbolo milžinas Miuncheno „Bayern“ veržiasi į krepšinį

LR spec. korespondentas, Miunchenas

Šią vasarą „Bayern” perpirko „Lietuvos ryto” žaidėjų amerikiečių T. Rice’o (kairėje) ir L. Robertso kontraktus.<br>M. Kulbis.
Šią vasarą „Bayern” perpirko „Lietuvos ryto” žaidėjų amerikiečių T. Rice’o (kairėje) ir L. Robertso kontraktus.<br>M. Kulbis.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

2012-08-20 10:30, atnaujinta 2018-03-17 07:05

Futbolo rinką užkariavęs Miuncheno klubas neslepia savo didžiulių ambicijų ir krepšinyje. „Bayern” vadovai į savo komandą jau vilioja Dirką Nowitzki.

Prabėgus metams po to, kai baigėsi Lietuvoje vykusios Europos vyrų krepšinio pirmenybės, kur Vokietijos rinktinė pasitraukė iš kovos po antrojo etapo, šios šalies krepšinis išgyvena tikrą bumą.

Dėl „Beko Basketball Bundeslyga” (BBL) sėkmės ir nuolat augančio žiūrovų susidomėjimo dabar kalčiausi yra Miuncheno „Bayern” vadovai.

Legendinis Bavarijos futbolo klubas jau strimgalviais veržiasi į krepšinio rinką.

Nors „Bayern” krepšininkai jau yra patyrę šlovę senais laikais (1954 ir 1955 m. jie tapo šalies čempionais), šį kartą Miuncheno krepšinio vadovai pradėjo ilgalaikį projektą, norėdami užkariauti Europą.

Siekdami įgyvendinti ambicingus savo tikslus jie kreipėsi į futbolo klubo „Bayern” vadovą Uli Hoenessą, prašydami rasti krepšiniui solidžių rėmėjų.

Buvęs futbolininkas visada domėjosi krepšiniu, todėl daug nesvarstęs sutiko padėti.

Rungtynėse – 12 000 žiūrovų

Dar 2010–2011 m. „Bayern” sėkmingai baigė sezoną, laimėdamas antrosios lygos varžybas ir iškovodamas vietą bundeslygoje.

2011-ųjų vasarą specialiai buvo atnaujinta „Sedimayer Halle” arena, kuri dabar turi „Audi Dome” vardą.

1972-aisiais čia vyko olimpinis krepšinio turnyras, o dabar padedant „Audi” automobilių bendrovei už 5 mln. eurų buvo atlikta moderni rekonstrukcija.

Arenoje nuo šiol yra 6700 vietų, tačiau jų, regis, jau nebeužtenka sparčiai didėjančiam „Bayern” gerbėjų būriui.

Kiekvienas namų rungtynes Miuncheno krepšininkai 2011–2012 m. žaidė stebint sausakimšoms tribūnoms.

Nors metinis abonementas tikrai nebuvo pigus ir kainavo 500 eurų, „Bayern” vien jų pernai pardavė per 2000.

2011-ųjų vasarį, kai komanda dar rungtyniavo antrojoje lygoje, mačą su „Würzburg” Miuncheno krepšininkai žaidė specialiai įrengtoje olimpinėje arenoje stebint net 12 tūkst. žiūrovų.

Titulas – per trejus metus

Krepšinyje „Bayern” septynmyliais žingsniais žengia į priekį. Sportiniu požiūriu Miuncheno klubas jau dabar turi visai neprastą komandos sudėtį.

Dar 2010-aisiais „Bayern” treneriu tapo Dirkas Bauermannas, tuo pat metu vadovavęs ir Vokietijos rinktinei. Per porą sezonų jis taip pat patikėjo ambicingu futbolo klubo projektu.

„Mūsų infrastruktūra jau dabar atitinka garsiausių Europos klubų reikalavimus, o „Bayern” dėka bundeslyga tapo daug patrauklesnė, – aiškino vienas didžiausių Vokietijos krepšinio autoritetų. – Tačiau mes stengiamės žengti į priekį žingsnis po žingsnio.

Pastarąjį sezoną mums buvo dar kiek per anksti varžytis dėl čempionų titulo. Sieksime tapti čempionais per artimiausius trejus metus.”

Vilioja garsųjį D. Nowitzki

D. Bauermannas į „Bayern” jau surinko daugelį Vokietijos rinktinės žaidėjų.

Miuncheno klubo aprangą apsivilko ne tik rinktinės veteranai Steffenas Hamannas ir Demondas Greenas, bet ir jaunieji Robinas Berzingas, Philippas Schwethelmas ar Eurolygoje jau rungtyniavęs Janas Hendrikas Jagla.

Tačiau ir komandos treneris, ir „Bayern” vadovai neslepia pagrindinio savo tikslo – prisivilioti D.Nowitzki.

Ryškiausia Vokietijos krepšinio žvaigždė Bavarijoje gali baigti karjerą, kai 2014-aisiais baigsis jo sutartis su „Dallas Mavericks”. Tuomet NBA čempionui bus 36-eri.

„Aš Dirkui jau kalbėjau apie tai. Jis neatsisakė. Mes turime viltį ir nuo šiol ja tvirtai tikime”, – neslėpė D.Bauermannas.

Ryšiai su LKL klubais

Šią vasarą „Bayern” toliau augino savo raumenis.

Miuncheno komandos aprangą naujajame sezone jau vilkės du buvę Vilniaus „Lietuvos ryto” legionieriai.

Po sėkmingų derybų su sostinės klubu vokiečiai perpirko Tyrese’o Rice’o bei Lawrence’o Robertso kontraktus.

Beje, netrukus amerikiečiai turės galimybę Miunchene vėl susitikti su jiems puikiai pažįstamais varžovais iš Lietuvos.

Bavarijos sostinėje rugsėjo 22–23 d. vyks ikisezoninis turnyras, į kurį „Bayern” pasikvietė Kauno „Žalgirio”, Maskvos CSKA (Rusija) ir Stambulo „Besiktas” (Turkija) krepšininkus.

Nusitaikė į Eurolygą

Jau 2011–2012 metų sezoną „Bayern” metė iššūkį Vokietijos krepšinio lyderiams.

Miuncheno krepšininkai buvo rimti konkurentai tradiciškai stipriausiems bundeslygoje Berlyno ALBA, Bambergo „Basket” ar Bonos „Telekom” klubams.

Reguliariajame sezone „Bayern” finišavo penktas, bet iškrito ketvirtfinalyje.

„Dar niekada mūsų čempionatas nebuvo toks stiprus. Tai įvyko tiktai „Bayern” dėka”, – tvirtino D.Bauermannas.

Nors per metus „Bayern” biudžetas (8 mln. eurų) padidėjo net triskart (2010–2011 metais dar buvo tiktai 2,5 mln. eurų), jis kol kas atsilieka nuo turtingiausių bundeslygos komandų.

Tačiau jau pernai vardinį kvietimą į Europos taurės varžybas gavęs Miuncheno klubas pasiruošęs dar vienam kokybiniam šuoliui.

„Bayern” vadovai neslepia, kad strateginis jų tikslas – Eurolyga.

Futbolininkai stebi mačus

Krepšinio mada vis labiau užkariauja Miuncheną.

„Bayern” rungtynes pastarąjį sezoną dažnai stebėjo ne viena vietos žvaigždė. Lankytis krepšinio rungtynėse Bavarijos sostinėje jau tampa prestižo ir gero skonio ženklu.

Vienas ištikimiausių Miuncheno krepšininkų sirgalių – Bastianas Schweinsteigeris.

Vokietijos rinktinės ir „Bayern” klubo saugas faktiškai nepraleido nė vienos dvikovos „Audi Dome” aikštėje.

Kartu su juo „Bayern” krepšinio komandos dvikovas nuolatos stebi ir kitas legendinis futbolininkas Paulas Breitneris.

„Jei mes tik pateksime į Eurolygą, krepšinis atkeliaus ir į „Allianz Arena” stadioną.

Tada aikštę uždengsime stogu, kad krepšininkams nelytų ant galvos, o tribūnose galėtų sutilpti visi norintieji”, – pusiau juokais, pusiau rimtai žadėjo buvęs U.Hoenesso bendražygis.

„Mūsų vardas visus traukia į priekį”

Buvęs futbolininkas ir dabartinis „Bayern” prezidentas Uli Hoenessas aiškina, kuo Vokietijos krepšiniui gali padėti legendinis Bavarijos futbolo klubas.

– Dėl kokių priežasčių jūs nusprendėte investuoti į krepšinį?

– Nuo 2009-ųjų liepos aš esu visų „Bayern” sporto šakų sekcijų prezidentas.

Manęs paprašė padėti krepšiniui pritraukti rėmėjų, kad „Bayern” komanda pagaliau prasimuštų į bundeslygą.

73 proc. mūsų klubo narių sutiko, kad žengtume į krepšinį. Ir jau per pirmąjį sezoną mums pavyko iš karto patekti tarp stipriausių Vokietijos komandų.

Mūsų tikslas tas pats kaip ir futbole – krepšinio ekipa pirmiausia privalo turėti gerą ekonominį pagrindą. Aš esu įsitikinęs, kad dėl krepšinio mes neprarasime nė cento.

Mes tikrai neseksime Madrido „Real” ir „Barcelona” komandų, kurios turi milžinišką biudžeto deficitą, pavyzdžiu.

– Ar tikite gera „Bayern” ateitimi krepšinyje?

– Tikiu taip tvirtai, kokia tik būna geležis, nes priešingu atveju nebūčiau sutikęs investuoti tiek lėšų. Kai kam nors pasiryžtu, tai darau iš visos širdies.

Mūsų klubo gerbėjai nuo šiol mielai palaiko dvi sporto šakas, o mes taip pat sulaukėme ir naujų sirgalių, kuriems rūpi tiktai krepšinis.

Tai tiesiog nuostabu „Bayern” įvaizdžiui. Einame teisingu keliu.

– Kokie yra jūsų tikslai?

– Tikėjomės, kad krepšininkai pastarąjį sezoną baigs tarp penkių stipriausių bundeslygos komandų („Bayern” pralaimėjo ketvirtfinalyje. – Red.), o po to ateityje taps ir Vokietijos čempionais.

Bet kokiu atveju jau dabar neabejoju, kad šis mūsų projektas suteiks naują postūmį šalies pirmenybėms. Juk vien „Bayern” vardas viską traukia į priekį.

Ir žiūrovų skaičius tribūnose, ir prie televizoriaus ekranų dabar nuolat auga. Šis projektas tikrai yra labai viliojantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.