EUROLYGA 2023

Iš Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinės auksą atėmė Kroatijos krepšinio vunderkindas - 76:88

Į pirmąjį pralaimėjimą šiame čempionate patyrusių lietuvių krepšį kroatų lyderis D. Šaričius įmetė 39 taškus ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

Lietuvos ir Kroatijos komandų susitikimas.<br>G. Šiuparys.
Lietuvos ir Kroatijos komandų susitikimas.<br>G. Šiuparys.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 20, 2012, 1:50 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:56 AM

Į pirmąjį pralaimėjimą šiame čempionate patyrusių lietuvių krepšį kroatų lyderis D. Šaričius įmetė 39 taškus ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

A. Visocko ir L. Lekavičiaus komentarai.

Naudingiausias. D. Šaričius, kuris į lietuvių krepšį įmetė 39 taškus ir atkovojo 11 kamuolių, tapo naudingiausiu čempionato žaidėju. Naudingiausių turnyro žaidėjų penketukas. M. Kulaginas (Rusija), N. Radicevičius (Serbija), M. Grigonis (Lietuva), D. Šaričius (Kroatija), N. Jankovičius (Serbija).

Aistros. Sužaidus tris ketvirtojo kėlinio minutes S. Raupys susistumdė su K. Zganeču ir trenkė jam alkune. Lietuviui į atlapus taip pat kibęs kroatas krito ant žemės. Teisėjas skyrė abipusę diskvalifikacinę pražangą – tiek lietuvis, tiek į jį kibęs kroatas paliko aikštę. Trys. Barselonos olimpinių žaidynių prizininko A. Visocko treniruojami vaikinai šiemet bandė tapti trečiąja Lietuvos aštuoniolikmečių komanda, laimėjusia Europos jaunių pirmenybes. 1994 metais Izraelyje tai pavyko Jono Kazlausko treniruojamai komandai, kurioje žaidė Šarūnas Jasikevičius, Andrius Jurkūnas, Kęstutis Marčiulionis, Nerijus Karlikanovas, Kęstutis Šeštokas ir kiti.

Prieš dvejus metus Vilniuje jaunių čempione tapo Kazio Maksvyčio treniruojama auksinė karta su Jonu Valančiūnu priešakyje. Mačas. Rungtynių starte parodęs, kad bus didelė problema D. Šaričius negailestingai talžė lietuvių gynybą, o A. Visockui niekaip nepavyko surasti strategijos, galinčios sustabdyti kroatus, kurie buvo išsiveržę 17:10. Gausaus būrio palaikomi lietuviai mėgino atsitiesti ir sumažino skirtumą, tačiau kėlinį kroatai laimėjo 22:15. Antrajame kėlinyje sirgaliai ir vėl stebėjo D. Šaričių bei puikiai atakuojančius kroatus, kurie baudė Lietuvos komandą už netaiklius metimus.

Oro gūsis. Įpusėjus kėliniui šeimininkai pralaiminėjo 22:31, tačiau trečiąkart prasižengė D. Šaričius, kuris privalėjo sėsti ant suolo. Galimybę kvėpuoti gavęs Lietuvos krepšininkai iki kėlinio pabaigos skirtumą sumažino iki trijų – 33:36. Pakilimas. Po didžiosios pertraukos lietuviai svečiams užvirė tikrą pirtį – garsiai skandavo aistruoliai, o krepšininkai susmaigstę seriją metimų išsiveržė 40:38. Atsakymas. Netrukus supykę kroatai atgavo pranašumą ir į lemiamą kėlinį išėjo turėdami 5 taškų pranašumą – 58:53. Ketvirtajame kėlinyje kroatai vėl pabėgo į priekį, o A. Visockas su auklėtiniais suko galvą, kaip ne tik taikliai atakuoti, bet ir kaip apsiginti nuo viską griaunančių kroatų atakų. Sužaidus tris minutes dėl susistumdymo aikštę paliko S. Raupys ir K. Zganečas. Netrukus lietuviai skirtumą sumažino iki 10 – 57:67. Nepaisant lietuvių pastangų, Kroatijos rinktinė saugų atstumą išlaikė iki pat galo.

Statistika.

Lietuva: M. Grigonis – 17, J. Tamulis ir J. Gintvainis – po 15, L. Lekavičius – 9, S. Raupys – 8, A. Jankaitis – 7.

Kroatija: D. Šaričius – 39 (11 atk. kam.), T. Gabričius – 14, J. Mustapičius – 11, M. Brzoja (7 atk. kam.) ir M. Mavra – po 10.

Lietuva – Kroatija

Dvitaškiai: 21/48 (43,8 proc.) - 25/43 (58,1 proc.)

Tritaškiai: 7/17 (41,2 proc.) - 7/22 (31,8 proc.)

Baudų metimai: 13/19 (68,4 proc.) - 17/24 (70,8 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 36-39

Rezultatyvūs perdavimai: 10 - 19

Klaidos: 15 - 14

Perimti kamuoliai: 3 - 13

Blokai: 2- 4

Pusfinalis. Lietuvos krepšinio rinktinė pusfinalyje aistruoliams patampė nervus. Paskutinę akimirką ryžtingiau sužaidę lietuviai sugebėjo įveikti Serbijos komandą – 69:67. Ne lengviau pusfinalyje buvo ir kroatams, kurie kovojo su Rusijos komanda ir po atkaklaus mačo šventė pergalę61:57.

Ketvirtfinalis. Lietuvos rinktinei ketvirtfinalyje teko rungtyniauti su Latvijos komanda, kuri nebuvo laikoma labai pavojinga varžove, tačiau mačo metu lietuviams teko rimtai paplušėti, kad įveiktų kaimynus. A. Visocko auklėtiniai laimėjo 65:53. Kroatijos krepšininkai ketvirtfinalyje susitiko Italijos komandą ir pergalę šventė 76:69.

Kelionė I. Kroatijos krepšininkai čempionate startavo D grupėje, kur nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, o už nugaros paliko rusus, slovėnus ir lenkus. Antrajame etape patekę į F grupę Kroatijos žaidėjai vėl buvo pirmi, tačiau kartą suklupo.

Kelionė II. Kol kas nenugalimi Lietuvos krepšininkai pirmajame etape varžėsi B grupėje, kur nugalėjo Italijos, Graikijos ir Danijos komandas. Patekę į antrąjį etapą lietuviai E grupėje užėmė pirmąją vietą.

Bronza. Bronzos medalius iškovojo Lietuvos komandos pusfinalyje įveikti serbai, kurie  66:56 (20:20, 15:13, 17:12, 14:11) pranoko Rusijos ekipą.

Starto penketai.

Lietuva: L. Lekavičius, J. Tamulis, M. Grigonis, D. Krestininas, A. Jankaitis.

Kroatija: K. Lebo, D. Šaričius, M. Bržoja, D. Mavra, K. Zganecas.

Pirmasis kėlinys

Jau pirmojoje kroatų atakoje iškart pasižymėjo lyderis D. Šaričius - 2:0. Netrukus lietuviai suklydo ir D. Mavra įsmeigė tritaškį - 5:0. Atsakomoji lietuvių ataka baigėsi ties D. Šaričiumi - jis blokavo D. Krestinino metimą. Atrodė, kad ir kita lietuvių ataka baigsis nedavusi rezultatų, tačiau M. Grigonis paskutinę sekundę metė gan sudėtingą metimą ir atidarė Lietuvos komandos sąskaitą - 3:5.

Sužaidus tris kėlinio minutes kroatai pirmavo 11:3, tačiau A. Jankaitis dvitaškiu skirtumą šiek tiek sušvelnino - 5:11. Įpusėjus pirmajam kėliniui lietuviai vis dar atslikinėjo ir nebuvo panašu, kad ketina nuraminti kroatus, kurie po dar vieno D. Šaričiaus reido išsiveržė 15:5.

Po ilgos lietuvių tylos iki kėlinio pabaigos likus žaisti trims minutėms J. Tamulis pelnė dvitaškį  - 7:17. Netrukus M. Grigonis įsmeigė ir trišakį, privertęs pakilti žiūrovus - 10:17.

Pajutę emocinį pakilimą lietuviai pasileido į dar vieną ataką, kurios smaigalyje atsidūrė A. Gintvainis, privertęs prasižengti varžovą. Stojęs prie baudų metimo linijos jis buvo taiklus - 12:17.

Lietuviams nepavyko pratęsti savo reido. Pirmąjį kėlinį kroatai laimėjo 22:15.

Antrasis kėlinys

Antrojo kėlinio pradžioje lietuviai nesužibėjo - netiksliai perdavimą atliko R. Gustys. Atsakyti kroatai taškais nesugebėjo - D. Šaričius prametė tritaškį.

Sužaidus porą minučių tribūnose nuaidėjo ovacijos - D. Šaričius antrą kartą prasižengė puolime. Atsakyti mėginę lietuviai liko nusivylę - M. Staselis nėrė po krepšiu, tačiau kamuolį prie lentos prispaudė kroatų lyderis, kuris netrukus pelnė ir du taškus - 27:17.

Sužaidus beveik keturias minutes lietuvių situacija buvo nepavydėtina - 19:31. Netrukus prie baudų metimo linijos stojęs J. Jankaitis pataikė vieną kartą - 20:31.

Įpusėjus trečiajam kėliniui tribūnose vėl nuaidėjo plojimai - D. Šaričius prasižengė trečią kartą. Netrukus J. Lekavičius pataikė dvitaškį - 24:31, o atsakomojoje atakoje M. Brzoja prarado kamuolį. Lietuvos rinktinės gerbėjus ploti ir šaukti privertė A. Jankaitis, sumažinęs skirtumą ir privertęs kroatus prašyti minutės pertraukėlės - 26:31.

Minutės pertraukėlė kroatams nepadėjo - likus žaisti daugiau nei trims minutėms prametė D. Mavra. Lietuviai tuo nepasinaudojo - tritaškį įsūdyti užsimanęs J. Gintvainis buvo netaiklus.

Nepaisant to, lietuviai gindamiesi neleido mesti Kroatijos komandai, kuriai nepakako 24 sekundžių. Penkiais taškais atsilikinėję Lietuvos žaidėjai nesugebėjo pasinaudoti dar viena proga ir šįkart kroatai pasinaudojo proga - 34:26.

Lietuvos krepšininkai aidint skanduotėms ir palaikantiems šūksniams sugebėjo sumažinti varžovų pranašumą iki 33:36.

Trečiasis kėlinys

Trečiojo kėlinio starte L. Lekavičius skirtumą sumažino iki minimumo, tačiau į aikštę sugrįžęs D. Šaričius puolime nepabūgo ir dviejų prilipusių gynėjų - 38:35.

Lietuviai po didžiosios pertraukos žaidė energingiau, o iniciatyvos ėmęsis L. Lekavičius pataikė dar vieną dvitašįk - 37:38. Netrukus varžovai suklydo, tačiau tritaškį metęs M. Grigonis buvo netaiklus.

Sužaidus dvi minutes J. Gintvainis tritaškiu išvedė į priekį savo komandą - 40:38. Netrukus D. Mavra suklydo ir kroatų treneris paprašė minutės pertraukėlės.

Po porą minučių trukusio netaiklių metimų ir klaidų maratono pirmieji prabilo kroatai - sėkmingai atakavo J. Mustapičius, netrukus prisidėjo D. Šaričius ir K. Zganečas - 44:40.

Įpusėjus kėliniui lietuviams antausį skėlė K. Zganečas, pataikęs dar vieną metimą - 46:40. Lietuviams pralaimint 40:48 sirgaliai pažadino savo krepšininkus, kurie susmaigstė seriją taiklių metimų: dvitaškį pataikė A. Jankaitis, o J. Tamulis surinko 5 taškus iš eilės - 47:48.

Lietuvius ant žemės nuleido D. Šaričius, pelnęs du taškus su pražanga. Jis taikliai atakavo ir nuo baudų metimų linijos - 51:47. Netrukus kroatai atsakė dar keliais taikliais metimais - 56:50. Kėlinys baigėsi 58:53, kroatų naudai.

Ketvirtasis kėlinys

Ketvirtojo kėlinio starte D. Šaričius prametė ir dvitaškį, ir tritaškį, tačiau lietuviai taip pat atsakė tuščiais šoviniais. Netrukus D. Šaričius ištaisė savo klaidas - pelnė du taškus su pražanga ir buvo taiklus nuo baudų metimo linijos - 61:53.

Sužaidus tris ketvirtojo kėlinio minutes S. Raupys prarado kamuolį, o kroatai lietuvius už tai baudė skaudžiai - dviem taškais ir pražanga, tačiau J. Mustapičius prametė baudą - 67:55.

Sužaidus tris ketvirtojo kėlinio minutes S. Raupys susistumdė su K. Zganeču ir trenkė jam alkune. Lietuviui į atlapus taip pat kibęs kroatas krito ant žemės. Teisėjas skyrė abipusę diskvalifikacinę pražangą – tiek lietuvis, tiek į jį kibęs kroatas paliko aikštę.

Įpusėjus kėliniui D. Šaričius pelnė dvitaškį, tačiau lietuviai taip pat atsakė taškais - po krepšiu puikiai sužaidė R. Gustys - 63:69.

Iki mačo pabaigos likus žaisti daugiau nei trims minutėms dvitaškį pataikė J. Gintvainis - 65:71.

Iki rungtynių finišo likus mažiau nei minutei kroatai jautėsi saugūs - jie pirmavo 83:72. Kroatai triumfavo 88:76.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.