EUROLYGA 2023

Kas iš jaunųjų krepšininkų belsis į vyrų rinktinę?

Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinės treneris Arūnas Visockas įsitikinęs, kad ateityje keli krepšininkai gali peržengti nacionalinės vyrų rinktinės slenkstį.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ("Lietuvos rytas")

Aug 21, 2012, 7:55 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:06 AM

„Yra keli vaikinai, kurie galėtų tai padaryti. Tokių tikrai yra ne vienas. Tik reikia įdėti daug darbo”, – paklaustas, kurie iš jo vaikinų ateityje turėtų pasibelsti į nacionalinę vyrų rinktinę, sakė A. Visockas.

1992 metų Barselonos olimpinių žaidynių prizininko treniruojama Lietuvos jaunių rinktinė Europos čempionato sidabrą Vilniuje iškovojo neturėdama ryškių žvaigždžių.

Tokių kaip kroatas Dario Šaričius, finale į lietuvių krepšį įmetęs 39 taškus ir atkovojęs 11 kamuolių.

Naudingiausiu Europos čempionato žaidėju išrinktas 208 cm ūgio krepšininkas įspūdingu pasirodymu sekmadienį nulėmė Kroatijos pergalę 88:76 prieš šeimininkus.

„Šiuo metu neturime tokio žaidėjo, kuris galėtų jį sustabdyti žaisdamas vienas prieš vieną, – pripažino A. Visockas. – Kai gynybos nedvigubinome, jis pats rinko taškus. Kai dvigubinome, jis perduodavo kamuolį komandos draugams ir šie pataikė. Tai mus nužudė.”

Su Bilbao „Basket” (Ispanija) šiemet kontraktą sudariusiam D. Šaričiui krepšinio ekspertai braižo NBA ateitį.

Tikriausiai ne NBA lygį, bet Eurolygos klubų lygį ateityje gali pasiekti ir keli Lietuvos jaunių rinktinės žaidėjai.

Į Europos pirmenybių geriausių žaidėjų penketą iš lietuvių išrinktas Marius Grigonis, turnyre pelnęs po 12,3 taško.

Nors Justas Tamulis čempionate rungtyniavo rezultatyviau (14,4 taško), per svarbiausius mačus drąsiau kamuolį savo rankose laikė M. Grigonis.

Stulbinamai ramus per atsakingiausias akimirkas Kauno „Žalgirio”-A.Sabonio mokyklos žaidėjas buvo rezultatyviausias per ketvirtfinalio rungtynes su Latvija ir per finalą su Kroatija, o pusfinalyje būtent jo dvitaškis po verpstės likus 5 sek. nulėmė lietuvių pergalę prieš Serbiją.

„Mūsų komanda lygi, vienose rungtynėse įšauna vienas, kitose – kitas žaidėjas. M. Grigonis buvo vienas tų, kurie tempė komandą”, – pabrėžė treneris A. Visockas.

Perspektyviausi žaidėjai

Marius GRIGONIS (198 cm gynėjas, „Žalgiris”-A.Sabonio mokykla). Palyginimas: Z. Planiničius.

Gali žaisti nuo pirmojo iki trečiojo numerio. Gali įmesti pats ir organizuoti komandos žaidimą. NKL komandoje daug žaidė įžaidėju. Išsiskiria milžiniška fizine jėga, ją panaudodamas gerai veržiasi po krepšiu. Pasižymi sportininko charakteriu. Visada nori laimėti.

Europos čempionate – po 12,3 taško ir 3,1 atkovoto kamuolio.

Justas TAMULIS. (194 cm gynėjas, „Žalgiris”-A. Sabonio mokykla). Palyginimas: T. Delininkaitis.

Gimęs snaiperiu. Jeigu jo diena, gali pataikyti iš bet kur. Taikliais šūviais šiurpino varžovus pirmajame Europos čempionato etape, bet buvo mažiau pastebimas per ketvirtfinalio ir pusfinalio rungtynes. Reikėtų tobulinti veiksmus ginantis. Galėtų tapti antruoju A. Macijausku, jeigu išmoktų geriau veržtis ir provokuoti varžovų pražangas.

Europos čempionate – 14,4 taško, dvitaškiai – 60 proc.

Augustinas JANKAITIS. (203 cm vidurio puolėjas, Š.Marčiulionio krepšinio akademija). Palyginimas: M. Petravičius.

Fiziškai labai galingas aukštaūgis. Kairiarankis. Išsiskiria kovotojo charakteriu, turi autoritetą tarp komandos draugų. Bet vyrų krepšinyje turėtų daugiau perspektyvų būdamas ne „centras”, o sunkusis krašto puolėjas. Jeigu numestų svorio ir pagerintų techniką, galėtų net tapti antruoju P. Jankūnu.

Europos čempionate – 10,4 taško ir 6,3 atkovoto kamuolio.

Jokūbas GINTVAINIS (192 cm gynėjas, Vilniaus „Sakalai”). Palyginimas: A. Giedraitis.  Universalus gynėjas, galintis žaisti trijose pozicijose. Sugeba ir prasiveržti, ir atlikti rezultatyvų perdavimą. Gerai mato aikštę. Nebijo imtis iniciatyvos. Pasižymi tikro krepšininko intuicija ir uosle, kurios neįmanoma išmokti. Vienintelis jaunių rinktinės žaidėjas, praėjusį sezoną jau žaidęs LKL. Šiose pirmenybėse į rungtynes įsitraukdavo nuo atsarginių suolo ir įpūsdavo gaivaus vėjo komandos žaidimui, o pagal rezultatyvius perdavimus net aplenkė pagrindinį ekipos įžaidėją L.Lekavičių.

Europos čempionate – 7,7 taško ir 3,1 rezultatyvaus perdavimo.

Denisas KRESTININAS (200 cm puolėjas, Š.Marčiulionio akademija). Palyginimas: T. Masiulis.

Tylus juodadarbis puolėjas, savo šoklumu ir ilgomis rankomis ypač naudingas gynyboje. Moksleivių pirmenybėse gali atkovoti 20 kamuolių, atlikti 6 blokus, bet pelnyti tik 2 taškus. Yra darbštus ir iš gamtos gavo puikius duomenis, bet geriau juos panaudotų, jei patobulintų metimo techniką ir taptų stipresnis psichologiškai. Finalo mače pirmojoje atakoje gavo bloką, ginantis nesulaikė D. Šaričiaus ir rungtynes baigė su 0 taškų ir 3 atkovotais kamuoliais.

Europos čempionate – 6,6 taško, 8,3 atkovoto kamuolio, 1,2 bloko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.