EUROLYGA 2023

Į Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio postą - 19 pretendentų

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) veiklą kritikuojantis Šarūnas Marčiulionis – tarp 19 kandidatų, kuriuos Krepšinio trenerių asociacija pasiūlė viešai aptarti kaip galimus Kęstučio Kemzūros įpėdinius.

Kandidatų sąraše yra ir LKF veiklą kritikuojantis Š. Marčiulionis (dešinėje), ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerių štabo narys D. Maskoliūnas.<br>M. Kulbis
Kandidatų sąraše yra ir LKF veiklą kritikuojantis Š. Marčiulionis (dešinėje), ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ trenerių štabo narys D. Maskoliūnas.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas“)

Sep 6, 2012, 1:02 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:32 PM

Lietuvos rinktinės trenerio rinkimuose – naujas akibrokštas.

Po Londono olimpinių žaidynių kasdien vis karštesnėse diskusijose apie tai, kas turėtų stoti prie nacionalinės vyrų ekipos vairo, išniro netikėta pavardė.

Greta Jono Kazlausko ir Rimo Kurtinaičio kaip vienas pretendentų pakeisti K. Kemzūrą dėmesio sulaukė ir Šarūnas Marčiulionis.

Lietuvos krepšinio trenerių asociacija (LKTrA) savo nariams rugpjūtį pasiūlė apsvarstyti 19 kandidatų sąrašą, kuriame minima ir Seulo olimpinio čempiono pavardė.

„Rugsėjo pabaigoje vyks LKF vykdomojo komiteto posėdis, kuriam Krepšinio trenerių asociacija siūlys savo kandidatą. Prašome jūsų, kaip krepšinio asociacijos nario, pareikšti savo nuomonę apie būsimą Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerį”, – svetainėje krepsiniotreneris.lt balsuoti iki šiol kviečia LKTrA.

Prašo išrinkti tris geriausius

LKTrA prašo savo narių išrinkti tris geriausius trenerius, vertus stoti prie Lietuvos rinktinės vairo.

Ne abėcėlės tvarka siūlomo kandidatų sąrašo viršūnėje atsidūrė K. Kemzūra, J. Kazlauskas ir R. Kurtinaitis, o apačioje – Antanas Sireika, Linas Šalkus ir Robertas Giedraitis.

Kaip atsirado šis 19 kandidatų sąrašas?

„Mes tiesiog pasitarę viduje nusprendėme. Turime vieną labai aktyvų narį, kuris mums padeda tvarkyti interneto puslapį. Jis surašė savo nuožiūra, – „Lietuvos rytui” neslėpė LKTrA generalinis sekretorius Nerijus Masiulis. – Norėjome sužinoti trenerių nuomonę apie tris pagrindinius kandidatus (K. Kemzūrą, J. Kazlauską ir R. Kurtinaitį. – Red.), kuriuos dažniausiai mini ir žiniasklaida, o kartu į šį sąrašą įtraukėme ir kitus gerus trenerius.

Gerais treneriais mes laikome tuos, kuriuos kvietėme į savo seminarus skaityti paskaitų kitiems. Pavyzdžiui, Kazys Maksvytis (buvęs šalies jaunimo rinktinės ir naujasis Klaipėdos „Neptūno” treneris. – Red.) yra vienas populiariausių mūsų lektorių. Labai dažnai paskaitas skaito ir Evaldas Kandratavičius, bet jis yra fizinio rengimo treneris.

Kai rengėme savo narių apklausą klausdami, kieno paskaitas jie labiausiai norėtų išgirsti, dažniausiai buvo minimos tų trenerių pavardės, kurias mes ir įtraukėme į šį kandidatų sąrašą.”

Nežino, ar treniruoja vaikus

Ar Lietuvos treneriai iš tiesų pageidauja klausytis ir Š. Marčiulionio paskaitų?

Legendinis Lietuvos krepšininkas yra vienintelis iš 19 pasiūlytų kandidatų, niekuomet net nedirbęs treneriu.

Pastaraisiais metais Š. Marčiulionis neslėpė savo nuomonės apie LKF veiklą. 2011-ųjų lapkritį Kauno miesto apylinkės teisme jis net laimėjo bylą prieš LKF generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną dėl šmeižto.

Kodėl LKTrA nusprendė pasiūlyti savo nariams apsvarstyti, ar opozicijoje atsidūręs Š.Marčiulionis dabar galėtų tapti Lietuvos rinktinės treneriu?

„O ką, mes negalime humoro jausmo turėti? – šyptelėjo N. Masiulis, LKTrA vadovo poste pakeitęs būtent M. Balčiūną. – Nesupraskite neteisingai – mes jokiu būdu nenorėjome Š.Marčiulionio įžeisti.

Tegul treneriai parašo nuomonę. Jis turi krepšinio mokyklą, nelabai tiksliai žinome, galbūt ir pats treniruoja vaikus.

Jeigu treneriai parašys, mes perduosime federacijos vykdomajam komitetui tokią nuomonę.”

Apklausos lyderis – aiškus

Nors Lietuvos krepšinio trenerių apklausa vyks iki rugsėjo pabaigos, jau dabar beveik aiškus jos nugalėtojas.

„Kol kas labai aiškiai pirmauja J.Kazlauskas, o antrąją vietą dalijasi R. Kurtinaitis ir K. Kemzūra. Šie rezultatai dar nėra galutiniai, bet jie atspindi vyraujančią tendenciją”, – pripažino N. Masiulis, įvertinęs jau 50 balsavusių trenerių nuomonę.

LKTrA pernai turėjo apie 350 narių, o šiuo metu, kai dar nesibaigusi naujoji dvejų metų licencijų registracija, ji vienija 180 šalies krepšinio trenerių.

„Iš esmės rezultatai neturėtų keistis. Pirmas kandidatas atrodo aiškus, o kas bus antras, teks dar palaukti, – sakė N.Masiulis. – Galutinę trenerių nuomonę aš išsakysiu per federacijos vykdomojo komiteto posėdį.

Kam ji bus įdomi, tas išgirs. Bet tai jokiu būdu nėra koks nors privalomas dalykas.”

Anksčiau rengė konkursą

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) adresu Kaune registruota trenerių organizacija įkurta dar 1995 metais.

„Lietuvoje šiuo metu nėra nė vieno trenerio, kuris dirbtų LKL, NKL ar RKL neturėdamas mūsų licencijos”, – sakė N. Masiulis.

Bet apie LKTrA veiklą ir jos vietą Lietuvos krepšinio sistemoje bent dešimtmetį nieko nenutuokė net garsiausi šalies treneriai.

Prieš tapdamas LKF prezidentu LKTrA vadovavo ir Vladas Garastas, bet šios organizacijos įtaka šalies krepšinio kuluaruose akivaizdžiai išsiplėtė tik tuomet, kai prie jos vairo 2003-iaisiais atsidūrė dabartinio Seimo nario Vydo Gedvilo ir M.Balčiūno duetas.

Visi apie LKTrA išgirdo 2006-ųjų gruodį, kai LKF paskelbė konkursą, kas vyrų rinktinėje galėtų pakeisti A. Sireiką. Tuomet staiga paaiškėjo, kad tiktai LKTrA ekspertai gali geriausiai įvertinti, kas vertas treniruoti Š. Jasikevičių, R. Šiškauską ir R. Kaukėną.

Rasa Kreivytė, V.Gedvilo numylėtinė dar nuo moterų rinktinės laikų, po krepšininkės karjeros tapusi LKKA lektore, vaikų trenerė Ona Dindaitė, su buvusiu LKKA prorektoriumi knygas kartu leidęs Antanas Čižauskas pateko į uždarą išrinktųjų būrį, turėjusį priimti lemtingą Lietuvos vyrų rinktinei sprendimą.

„Grožio konkurse tikrai nesiruošiu dalyvauti”, – tuomet ironizavo R. Kurtinaitis.

„Aš niekada jai nepriklausiau ir nežinau, kam ji atstovauja”, – apie LKTrA sakė J. Kazlauskas.

Nors tuometis LKF prezidentas V. Garastas rinkimų spektaklyje stengėsi išlaikyti rimtį, jų nugalėtojas seniai buvo aiškus iš anksto.

2006-ųjų gruodį pirmąjį istorijoje rinktinės trenerio konkursą laimėjo Ramūnas Butautas – buvęs LKTrA generalinis sekretorius.

Po trejų metų LKF paskelbė dar vieną rinktinės trenerio konkursą, kai jo nugalėtojas vėl buvo aiškus iš anksto.

2009-ųjų spalį likus penkioms dienoms iki rinkimų V. Garastas viešai pripažino, kad LKF generalinis sekretorius M.Balčiūnas „jau kalbėjosi su K. Kemzūra”, nors kiti du kandidatai – J. Kazlauskas ir R. Kurtinaitis – tuomet nebuvo sulaukę analogiško LKF vadovų dėmesio.

Nori išgirsti ataskaitą

Šįmet nei LKF, nei LKTrA, regis, jau nežada režisuoti naujo rinkimų spektaklio.

„Kai K. Kemzūra tapo rinktinės treneriu, jau nebuvo LKTrA konkurso. Galbūt ta konkurso idėja buvo gera, bet ji nelabai pasiteisino tada, kai buvo išrinktas R.Butautas”, – neslėpė N.Masiulis.

Per LKF vykdomojo komiteto posėdį rugsėjo pabaigoje LKTrA generalinis sekretorius balsuos už naująjį Lietuvos rinktinės trenerį.

„Rinktinės treneriai turi pateikti ataskaitą. Kai R. Kurtinaitis su R. Butautu grįžo iš Lenkijos, mes jų ataskaitos, deja, neišgirdome.

Dabar pažiūrėsime, ar bus K. Kemzūros ataskaita. Reikia pirmiausia išgirsti žmogų, – įsitikinęs LKF vykdomojo komiteto narys. – Aišku, aš turiu savo favoritą, bet galutinai apsispręsiu tik per posėdį.”

Beje, pagrindiniu kandidatu įvardijamas J.Kazlauskas šiuo metu nėra LKTrA narys.

Pasiūlė 19 kandidatų

Lietuvos krepšinio trenerių asociacija (LKTrA) savo narių paprašė pareikšti nuomonę apie kandidatus užimti šalies vyrų rinktinės trenerio postą. Svetainėje krepsiniotreneris.lt balsuoti pateikta 19 pavardžių, iš kurių LKTrA nariai turėtų pasirinkti tris geriausius kandidatus:

Kęstutis Kemzūra

Jonas Kazlauskas

Rimas Kurtinaitis

Tomas Pačėsas

Valdemaras Chomičius

Ramūnas Butautas

Kazys Maksvytis

Rimantas Grigas

Donaldas Kairys

Gintaras Krapikas

Robertas Kuncaitis

Gintaras Leonavičius

Darius Maskoliūnas

Šarūnas Marčiulionis

Rūtenis Paulauskas

Šarūnas Sakalauskas

Antanas Sireika

Linas Šalkus

Robertas Giedraitis

Su nauju treneriu sudarys 4 metų sutartį

LKF prezidentas Arvydas Sabonis vakar per parodos šalies krepšinio 90-mečiui paminėti atidarymą nepasakė, ar per susitikimą Kaune siūlė Jonui Kazlauskui tapti naujuoju rinktinės strategu.

„Nenoriu, kad sklandytų gandai. Palaukite iki rugsėjo pabaigos, ir mes pasakysime trenerio vardą, – teigė LKF prezidentas. – Kol kas nieko nekomentuosiu. Viską apsvarstysime, renkame informaciją.

LKF prezidentas atskleidė, kad naujasis treneris bus renkamas 4 metams: „Naujam olimpiniam ciklui komanda jaunės – vyks kartų kaita. Normalu, kad treneris būtų renkamas ketveriems metams – olimpiniam ciklui. Nesvarbu, kas atsitiks, nesvarbu, kokių rezultatų jis pasieks. Juk svarbiausia yra olimpiada, o Europos ir pasaulio čempionatai yra pasirengimas olimpinėms žaidynėms. Nereikia skausmingai reaguoti į rezultatus čempionatuose – esame buvę ir aukštai, ir žemai.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.