EUROLYGA 2023

Krepšinio ringe - nevienodi niuksai: Kauno „Žalgiris“ - Vilniaus „Lietuvos rytas“ 89:71

Pirmoji šį sezoną Lietuvos krepšinio vedlių akistata tapo aistruolių pažintimi su atsinaujinusiais klubais ir karšta principinių varžovų kova dėl naujai paruoštos Supertaurės. 15 tūkstančių žiūrovų akivaizdoje „Žalgirio“ arenoje grumtynių netrūko, tačiau žibantys skaičiai švieslentėje didelių klaustukų nekėlė - Kauno „Žalgiris“ tvirtai kontroliavo mačą ir įveikė Vilniaus „Lietuvos rytą“ 89:71 (27:19, 21:11, 23:18, 18:23).  Antroji šių komandų dvikova dėl pirmojo sezono trofėjaus Vilniuje vyks rugsėjo 17-ąją. 

Rungtynių akimirkos.<br>M. Kulbis
Rungtynių akimirkos.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2012-09-06 12:11, atnaujinta 2018-03-16 22:26

Pulsas. Rungtynių pradžioje vilniečiai sužaidė drąsiau - J. Blūmo du tolimi šūviai, M. Katelyno taškai leido „Lietuvos rytui“ kukliai atitrūkti 8:4. Tada „Žalgirio“ krepšininkai prabilo spurtais. Pirmasis - 9:1. Blykstelėjo T. Dardenas ir P. Jankūnas. 4-8 taškų pranašumą šeimininkai išlaikė iki antrojo kėlinio vidurio. Tada - antrasis ir galingesnis „Žalgirio“ spurtas - 15:0. Brolių Lavrinovičių, P. Jankūno ir M. Popovičiaus metimai iki didžiosios pertraukos sukrovė Kauno ekipai 18 taškų persvarą (48:30).

Šeimininkų pranašumas nuolat augo ir po didžiosios pertraukos, kai ketvirtajame kėlinyje pasiekė rekordinę - 29 taškų - ribą (80:51). Tvirtą persvarą Kauno krepšininkai išlaikė iki rungtynių pabaigos. 

Pranašumas. Kauno komandos aukštaūgiai tvirtai saugojo savo baudos aikšteles - laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių (36:27), o aukštaūgiai svarbiais momentais rinko liūto dalį taškų. Vilniečiai ilgai nesulaukė savo lyderio R. Seibučio iniciatyvos - gynėjas pirmuosius taškus pelnė tik trečiojo kėlinio pradžioje, kai „Žalgiris“ jau buvo sukaupęs saugų pranašumą. 

Rezultatyviausi. „Žalgiriui“ taškų pelnė: T. Klimavičius (8 atk. kam.) ir P. Jankūnas (6 atk. kam.) po 13, T. Dardenas - 10, R. Kaukėnas - 9, K. Lavrinovičius - 8, D. Lavrinovičius - 7, M. Popovičius ir M. Kuzminskas - po 6, A. Juškevičius, O. Lafayette'as ir M. Kalnietis - po 5, V. Lipkevičius - 2.„Lietuvos rytas: J. Blūmas - 12, R. Seibutis ir M. Katelynas - po 11, L. Radoševičius - 10, A. Jomantas - 8, D. Ivanovas - 7, D. Dulkys - 5, P. Samardžiskis ir D. Redikas - po 3, V. Dilys - 1. S. Babrauskas taškų nepelnė (minus 7 naud. bal.).  

Trauma. R. Javtokas dar negreitai paims kamuolį į rankas, tačiau Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas nuo krepšinio aikštės atitolti nenori. Kojos traumą besigydantis krepšininkas į areną atvyko pasiramščiuodamas ramentais, buvo pakviestas į aikštės vidurį ir sulaukė audringų  „Žalgirio“ aistruolių plojimų. Lietuvos rinktinės aukštaūgis, kuriam vasarą, po olimpiados atrankos Venesueloje turnyro nustatytas pėdos lūžis, prieš keletą savaičių atlikta operacija, rungtyniauti negalės iki pusės metų. 

Užtruko. Kauno „Žalgirio“ komandos krepšininkų pristatymas prieš rungtynes gerokai užsitęsė - pristatomi žaidėjai į aikštę išbėgdavo iš skirtingų tribūnų vietų ir turėdavo atsakyti po vieną klausimą. Visa tai užtruko apie 15 minučių. Kauno komandai tai buvo pirmosios šio sezono draugiškos rungtynės, vilniečiams - trečiosios.

Numylėtiniai. Audringiausios žiūrovų reakcijos sulaukė broliai Lavrinovičiai. Darjušas ir Kšyštofas, kaip įprasta, pažėrė perliukų - į aikštę sumanė įbėgti vilkėdami buvusių savo komandų marškinėliais: Kšyštofas - Sienos „Montepaschi“, Darjušas - Maskvos CSKA. Paklaustas, kuris šiose rungtynėse žais „centru“, Darjušas atsakė: „Abu.“ Kšyštofas pralenkė brolį ir sukėlė juoko bangą: „Jeigu reikės, visi būsim (centrais).“ 

Naujovė. Stipriausių šalies klubų pirmosios akistatos įprastai vykdavo lapkritį ar gruodį, LKL pirmenybių pirmojo rato pabaigoje. Šįmet „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ klubų vadovai sutarė dar neprasidėjus krepšinio sezonui pirmą kartą surengti Supertaurės varžybas. Dvi pergalės arba didesniu taškų skirtumu laimėtos vienos rungtynės lems, kam atiteks Supertaurė. Tikimasi, kad kovos dėl šio trofėjaus taps tradicinėmis ir vyks kiekvieno sezono pradžioje. 

Televizija. 15 tūkstančių aistruolių, susirinkusių į „Žalgirio“ areną, galėjo jaustis pranašesni už kitus - šio mačo netransliavo nė viena šalies televizija.

***

Komandų startiniai penketai. „Žalgiris“: O. Lafayette'as, M. Popovičius, T. Dardenas, P. Jankūnas ir D. Lavrinovičius. „Lietuvos rytas“: J. Blūmas, R. Seibutis, A. Jomantas, M. Katelynas ir P. Samardžiskis.

Pirmoji šeimininkų ataka nepavyko - bandydamas perduoti kamuolį M. Popovičiui suklydo O. Lafayette'as. Vilniečiams pirmasis bandymas buvo sėkmingesnis - tritaškį pataikė J. Blūmas.

„Žalgiriui“ pirmuosius taškus baudų metimais pelnė P. Jankūnas. Svečiai buvo nusiteikę kovingai - dvitaškį pataikė M. Katelynas, dar kartą iš toli iššovė J. Blūmas. Kauniečiai atsakė D. Lavrinovičiaus dvitaškiu. 8:4.

Žalia apranga vilkintys krepšininkai spurtavo - keturi iš eilės T. Dardeno ir penki iš eilės P. Jankūno taškai leido šeimininkams spurtuoti 9:1 ir pabėgti 13:9. Aptrupėjęs vilniečių žaidimas neleido jiems sėkmingai regzti puolimo  - per 4 minutes jie pelnė vos tašką.

Stringant vienai atakai po kitos, o „Žalgiriui“ po K. Lavrinovičiaus dvitaškio atitolus 6 taškais (18:12), „Lietuvos ryto“ treneris A. Džikičius paprašė pirmosios minutės pertraukėlės. Trumpas pasitarimas sustygavo Vilniaus krepšininkų žaidimą - po D. Dulkio baudų metimų komandas skyrė taškas 17:18.

Pajutę varžovų alsavimą „Žalgirio“ krepšininkai atsakė spurtu 6:0 - po K. Lavrinovičiaus ir T. Klimavičiaus taškų kauniečiai priekyje 26:17.

Po pirmojo kėlinio Kauno komanda priekyje 27:19.

Antrojo kėlinio pradžioje Vilniaus komanda pasijuto drąsiau - po tritaškį smeigė J. Blūmas ir A. Jomantas. Pastarasis dar pridėjo dvitaškį ir atstumas tarp komandų - vėl minimalus (27:29).

„Žalgiris“ sureagavo. Ir tai padarė su trenksmu - spurtas 15:0. Viskas prasidėjo nuo M. Kuzminsko ir D. Lavrinovičiaus dvitaškių (33:27). Įpusėjus antrajam kėliniui Kauno komandos pranašumas perkopė 10 taškų ribą - po M. Popovičiaus tritaškio, D. Lavrinovičiaus ir P. Jankūno dvitaškių „Žalgirio“ pranašumas žaibiškai šoktelėjo iki 16 taškų (43:27).

Kauniečiai kontroliavo situaciją abiejose aikštės pusėse - jų gynyba baikščiai puolusiems vilniečiams buvo neįveikiama - per 5 minutes pelnyti tik 3 taškai, o puolimas dažniausiai veikė tiksliai. Po dviejų kėlinių „Žalgiris“ priekyje 48:30.

Trečiojo kėlinio pradžioje pirmuosius taškus Vilniaus ekipai pelnė R. Seibutis, tačiau varžovams tai buvo nė motais - po tris taškus pelnė M. Popovičius ir T. Dardenas - jų dėka „Žalgirio“ raumenys dar labiau sustiprėjo 54:32.

R. Seibutis įsidrąsino - pataikė iš toli. Bet „Žalgiris“ užtikrintai ėjo į priekį - tritaškį pataikė T. Klimavičius - 60:38. Kibirkštėlė slogiame Vilniaus ekipos puolime - galingas L. Radoševičiaus dėjimas per D. Lavrinovičių, kuris savo varžovo nesustabdė ir pražanga (41:60).

J. Plaza karštai vadovavo komandai, tarytum rezultatas būtų lygus, ir „Žalgiris“ išlaikė 20 taškų pranašumo ribą - po R. Kaukėno  keturių iš eilės taškų 71:48.

Ketvirtajame kėlinyje praraja tarp komandų didėjo - A. Juškevičius pataikė iš toli. T. Klimavičius ir M. Kalnietis persvarą papildė dėjimais ir „Žalgiris“ priekyje 80:51. Pranašumas abejonių nekėlė, bet žaidėjai energingai rinko taškus: vienoje aikštės pusėje taikliai atakavo R. Seibutis ir M. Katelynas, kitoje - P. Jankūnas ir M. Kuzminskas. Šeimininkai priekyje 84:60.

Mačo pabaigoje vilniečiai paspartino ritmą - iš toli pataikė J. Blūmas, iš viršaus įkrovė M. Katelynas, dvitaškį pelnė R. Seibutis ir aptirpęs rezultatas (67:84) privertė J. Plazą prašyti minutės pertraukėlė. Nors Vilniaus ekipa laimėjo ketvirtąjį kėlinį, Kauno „Žalgiris“ šventė užtikrintą pergalę 89:71. 

Dvitaškiai: Kauno "Žalgiris" - 27/44 (61 proc.) / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 12/26 (46 proc.).

Tritaškiai: Kauno "Žalgiris" - 6/23 (26 proc.) / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 9/212 (41 proc.).

Baudų metimai: Kauno "Žalgiris" - 17/22 (77 proc.) / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 20/27 (74 proc.).

Atk. kamuoliai: Kauno "Žalgiris - 36 / "Lietuvos rytas" - 27

Rez. perdavimai: Kauno "Žalgiris" - 19 / "Lietuvos rytas" - 14

Perimti kamuoliai: Kauno "Žalgiris" - 10 / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 9

Klaidos: Kauno "Žalgiris" - 17 / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 25

Blokuoti metimai: Kauno "Žalgiris" - 2 / Vilniaus "Lietuvos rytas" - 2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.