EUROLYGA 2023

M. Balčiūnas: „Krepšinis iš prašančiojo turi tapti siūlančiuoju“

Naujuoju „FIBA Europe“ generaliniu sekretoriumi organizacijos vykdomojo komiteto posėdyje išrinktas buvęs Čekijos vyrų krepšinio rinktinės žaidėjas 45-erių metų Kamilas Novakas. Šiose pareigose jis pakeis kanadietį Narą Zanoliną, kuris iš šio posto buvo atleistas gegužės mėnesį. Pasak Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, šie rinkimai pažeidė FIBA statutą.

Pasak Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus M. Balčiūno, krepšinui vystytis trukdo senoji "FIBA Europe" filosofija<br>J. Stacevičius
Pasak Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus M. Balčiūno, krepšinui vystytis trukdo senoji "FIBA Europe" filosofija<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Mantas Stankevičius

Oct 23, 2012, 11:48 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:29 PM

Protestuodami prieš rinkimus salę paliko devynių federacijų atstovai. Tarp jų buvo ir lietuviai. „Tai ne linksmybės, tai neviltis“, - lrytas.lt sakė M. Balčiūnas.

- Iš kur atsirado K. Novako kandidatūra?

- Jį pasiūlė Čekijos krepšinio federacija kartu su vokiečiais. Tiesą pasakius, nelabai norėčiau kreipti dėmesį į naują generalinį sekretorių, kadangi jis buvo išrinktas pažeidžiant statutą. Manau, kad greitu laiku bus kitokių sprendimų. Šįkart to nebespėjome padaryti, laukiame kito valdybos posėdžio, kuris vyks lapričio 17 dieną.

- Kokios iniciatyvos bus imtasi tada?

- Inicijuosiu tikrai ne aš (šypsosi). Tai darys visa grupė federacijų. Kol kas negaliu pasakyti, kokie veiksmai bus atliekami, tačiau žinau, kad bus jų imtasi. Tai turėtų pagreitinti visus sprendimus.

- Ar visa bėda iš posto nesitraukiantis Tarptautinės krepšinio federacijos Europos padalinio prezidentas Olafuras Rafnssonas?

- Viskas būtų paprasčiau, jei šis žmogus pasitrauktų iš savo pareigų. Tai būtų naudingiau krepšiniui. Tačiau šis žmogus, manau, nesugeba pripažinti, kad buvo padaryta nemažai klaidų, negarbingo elgesio. Liūdna, kad taip yra. Tačiau mums reikia šnekėti apie žymiai platesniu dalykus: krepšinio situaciją. Krepšinis iš prašančiojo turi tapti siūlančiuoju. O. Rafnssono senosios kartos filosofija teigia, kad krepšinis gyvena iš to, ką gauna. Mūsų – Ispanijos, Turkijos, Rusijos, Serbijos ir kitų - požiūris kiek skiriasi. Turime tapti tam tikra verslo organizacija. Privalome siūlyti verslo projektus ir patys užsidirbti pinigus, generuoti pajamas, samdyti profesionalus, plėstis, augti. Lietuvos krepšinio biudžetas kasmet auga. Vystomės. Turime patys savimi pasirūpinti, džiaugiamės, kad vis daugiau atsiranda bendraminčių. Laiko klausimas, kada įvyks tikrosios permainos.

- Apie kokį laiko tarpą kalbame? Kol kas atrodo, kad grimztama gilyn.

- Mes nieko blogo neįžvelgiame. Tai, kas įvyko per generalinio sekretoriaus rinkimus, daugeliui bus paskutiniais kantrybės lašais taurėje. Norėjome greitesnių permainų, kitos šalys turėjo daugiau kantrybės. Savaitgalį daugelis, matyt, suprato, kad O. Rafnssonas tikrai ne ten pataikė... Dirbti su tokia valdžia mes nematome perspektyvų. Mes – tai dauguma Europos krepšinio šalių. Buvo kalbama apie mažąsias krepšinio šalis, tačiau ar Turkija, Rusija, Ispanija, Lietuva, Serbija, Slovėnija yra mažosios krepšinio šalys? Jeigu taip, tai nežinau, kas Europoje yra didžiosios.

- Ko galime tikėtis lapkričio mėnesį?

- Bus priimti sprendimai, kurie pagreitins įvykius. Sparčiai. Šiuo metu O. Rafnssonas slepiasi po paskutiniu valdybos sprendimu nešaukti generalinės asamblėjos, kur turėjo būti iškeltas reikalavimas nušalinti visus valdybos narius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.