EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai - apie „Žalgirio“ jėgą ir M. Gecevičiaus perspektyvas Graikijoje

Istorinė Kauno „Žalgirio“ pergalė Eurolygoje pasiekta Pirėjuje, kur Joano Plazos auklėtiniai 79:61 nugalėjo praėjusio sezono čempionus „Olympiakos“ krepšininkus, tarp kurių buvo ir Martynas Gecevičius, aikštėje pasirodęs tik epizodiškai. Ar „Olympiakos“ yra tinkamas klubas šiam lietuviui? Kokio pažymio nusipelnė „Žalgiris“? Kuo buvo išskirtinė Lietuvos čempionų gynyba? Kas išsiskyrė aikštėje? Apie tai lrytas.lt kalbėjo krepšinio specialistai Šarūnas Sakalauskas ir Linas Kvedaravičius.

L. Kvedaravičius (kairėje) ir Š. Sakalauskas Kauno komandos pasirodymą įvertino dešimtukais.<br>R. Jurgaičio ir G. Šiupario nuotr.
L. Kvedaravičius (kairėje) ir Š. Sakalauskas Kauno komandos pasirodymą įvertino dešimtukais.<br>R. Jurgaičio ir G. Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Oct 27, 2012, 12:57 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:24 PM

M. Gecevičius (sužaidė 3 minutes ir 12 sekundžių. Per šį laiką jis prametė dvitaškį, kartą suklydo ir prasižengė. Lietuvis surinko minus tris naudingumo balus).

Š. Sakalauskas: M. Gecevičius gali kelti pavojų varžovams, tačiau viską lemia treneris. Matome, kad „Olympiakos“ stratego favoritas yra V. Spanoulis, kuriam leidžiama labai daug. M. Gecevičiui tenka likti už keleto žaidėjų nugaros, todėl Martynui nebelieka tų uždavinių.

Jis yra labai geras žaidėjas, stabilus metikas, todėl jeigu jis pakeistų komandą, vėl spindėtų. Jam tiesiog reikia surasti tinkamą ekipą.

L. Kvedaravičius: Kiekvienam žaidėjui yra sava komanda. Martynas – geras žaidėjas, tačiau jam reikėtų ieškoti kito klubo, kuris leistų jam atsiskleisti. Matome, kad jis dabar yra pasimetęs. Noras pasirodyti – didžiulis, tačiau žinojimas, kad aikštėje praleis nedaug laiko, prideda papildomos naštos. Tai slegia. Geriausia išeitis būtų paieškoti kito klubo. Žinome, kad Martynas gali žaisti labai gerai, tačiau jam reikia kitos komandos.

Gynyba.

Š. Sakalauskas: Vienas iš pergalės raktų buvo Ibrahimo Jaabero gebėjimas dengti V. Spanoulį. Jis labai gerai susitvarkė su šiuo žaidėju. Gynėsi gerai ir vienas prieš vieną, ir du prieš du.

Matėme, kad antroje pusėje „Olympiakos“ įmetė tik 22 taškus. Tai buvo dažnų žaidėjų keitimų padarinys. Žaidėjai buvo gerai parinkti, tiko vienas prie kito. Gynyba buvo aktyvi. „Žalgirio“ krepšininkai daug padėjo vieni kitiems. „Olympiakos“ to nesitikėjo, todėl mėgindavo atakas užbaigti vieni, tada būdavo užspausti ir nerasdavo, kur atiduoti kamuolį.

L. Kvedaravičius: Rungtynes reikėtų skirstyti į dvi dalis. Pirmojoje „Žalgiriui“ trūko tarpusavio ryšio, tačiau ši problema buvo išspręsta jau antroje dalyje. Žaidėjai gynybai atidavė visas jėgas. Būtent gynybos dėka ir buvo pasiektas didelis skirtumas.

J. Plazos taktika gynyboje yra labai nepalanki daugeliui komandų, nes „Žalgiris“ uždaro baudos aikštelę, žaidėjai keičiasi drąsiai, o pagalba ateina greitai. Tai neleidžia varžovams laisvai judėti. Žinoma, taip aukojama tritaškių linija, kur varžovai turi daugiau laisvės, tačiau vien tritaškiais mačo nelaimėsi. Matėme, kad tai davė vaisių.

Puolimas.

Š. Sakalauskas: Prasta pradžia – tik teisėjų darbo klaida. Jie pirmajame kėlinyje švilpė labai nelogiškai, o vėliau leido žaisti gerokai grubiau. Manau, kad „Žalgirio“ puolimo sėkmė – gera gynyba.

Antroje pusėje „Žalgiris“ pelnė nemažai lengvų taškų. Įsimetė M. Popovičius. „Žalgiris“ dažnai keitė krepšininkus, leido pailsėti, o rungtynėse visada ateina laikas, kada varžovai pavargsta. Tada M. Popovičius smeigė porą tritaškių. „Žalgiris“ ėmė tolti ir matėsi, kad kauniečiai yra gyvesni ir šviežesni.

L. Kvedaravičius: Šiemet „Žalgiryje“ mesti gali bet kuris žaidėjas. Matėme komandinį žaidimą, kad visi gali pabūti lyderiais. Teigiamai vertinu tai, kad buvo epizodiniai lyderiai. Varžovai nežinodavo, į kurį žaidėją koncentruoti gynybą.

Viskas prasidėjo nuo M. Popovičiaus blykstelėjimo. Jo tritaškiai suteikė komandai pasitikėjimo. Nors sužaidė ir ne tiek ilgai, bet įspūdingai pasirodė J. Foote'as. Taip pat išsiskyrė O. Laffayete'as. Džiugu, kad atsiskleidė I. Jaaberas. Manau, kad šis žaidėjas „Žalgiriui“ suteiks daug pridėtinės vertės ir ateityje.

Žaidėjai.

Š. Sakalauskas: Rungtynes reikėtų išskirti į pirmąją ir antrąją puses. Pirmojoje geriausiai pasirodė treneris J. Plaza, kuris nepanikavo ir skatino savo žaidėjus. Matėme, kad treneris ramino savo žaidėjus. O antrojoje pusėje „Žalgirio“ krepšininkai žibėjo atkarpomis. Buvo ir M. Popovičiaus atkarpa, ir I. Jaabero atkarpa.

L. Kvedaravičius: Iš visų „Žalgirio“ krepšininkų naudingiausiu laikyčiau M. Popovičių. Jis savo energija ir drąsiu, kai kada avantiūrišku žaidimu, užvedė komandą. Žinoma, kiti krepšininkai taip pat įdėjo didelį indelį į pergalę. „Žalgirio“ krepšininkus reikia pagirti dėl to, kad jie žaidė komandinį krepšinį. Matėme, kad žaidėjai atidirba porą minučių, paprašo keitimo, o po kažkiek laiko ir vėl aikštėje dirba savo jėga. Tai rodo, kad treneris puikiai supranta žaidėjus, o šie jį. J. Plaza matė visą situaciją, nepanikavo.

Prognozė.

Š. Sakalauskas: Žiūrovai šiuo metu mėgaujasi „Žalgirio“ žaidimu. Kauno komanda viduje turi didžiulius tikslus. Pamatėme, kad kauniečiai turi charakterį, braižą ir žaidžia gražų krepšinį. Sunku nuspėti, kas bus ateityje.

L. Kvedaravičius: Nereikėtų žvelgti labai toli. Laimėtos trejos rungtynės, todėl džiugu, kad „Žalgiris“ įsitvirtino tarp lyderių, tačiau priekyje laukia dar daug mačų. Dabar kauniečiams reikės išlaikyti tą tempą, tačiau visą sezoną tai daryti bus sunku. Žinoma, ateis ir ta duobė, kurios išvengti labai sunku.

Reikėtų į ateitį žiūrėti realistiškai. Sezonas tik prasidėjo, Eurolygos komandos tik reguliuoja savo žaidimą, o ateityje tikrai nebus silpnų varžovų.

Vertinimas (dešimtbalėje sistemoje).

Š. Sakalauskas: 10

L. Kvedaravičius: 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.