EUROLYGA 2023

Š. Marčiulionis tiki lietuvių galimybėmis NBA ir nenurašo „Lakers“

Iš sovietinės santvarkos į laisve pulsuojančią JAV – toks buvo Šarūno Marčiulionio kelias į NBA 1989-aisiais. Praėjus daugiau nei dviems dešimtmečiams praeityje garsus krepšininkas stebi pirmuosius Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno žingsnius stipriausioje pasaulio lygoje. „Sunku palyginti tai, kas buvo prieš dvidešimt metų ir tai, kas yra dabar. Dabar gal 20 proc. NBA rungtyniaujančių krepšininkų yra užsieniečiai, kalbos barjeras nebėra toks juntamas, visai kitokios proporcijos ir kitas žaidimas“, - lrytas.lt sakė Š. Marčiulionis.

Prieš daugiau nei du dešimtmečius Š. Marčiulionis pats buvo NBA debiutantu.<br>P. Lileikis
Prieš daugiau nei du dešimtmečius Š. Marčiulionis pats buvo NBA debiutantu.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

2012-11-01 08:47, atnaujinta 2018-03-15 18:12

Šį sezoną NBA lygoje turėsime tris atstovus. „Toronto Raptors“ ekipoje antrą sezoną rungtyniauja Linas Kleiza ir penktasis 2010 metų naujokų biržos šaukimas J. Valančiūnas.

„Houston Rockets“ komandoje debiutuos 2010-aisiais 20-uoju numeriu „Minnesota Timberwolves“ pakviestas ir iškart į Hjustoną per mainus pasiųstas D. Motiejūnas.

Oficialiose NBA rungtynėse 20-metis 213 cm ūgio J. Valančiūnas ir 22 metų 213 cm ūgio D. Motiejūnas debiutuos naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

„Raptors“ susitiks su „Indiana Pacers“ komanda, o „Rockets“ su „Detroit Pistons“.

„Svarbu, kad nebūtų traumų, kad užsikabintų ir patektų tarp geriausių naujokų. Tada visi būtų patenkinti“, - apie lietuvių laukiančius iššūkius kalbėjo Š. Marčiulionis.

D. Motiejūnas ikisezoninėse rungtynėse aikštėje vidutiniškai praleisdavo beveik 19 minučių, per kurias rinkdavo po 9,8 taško, atkovodavo po 4,3 kamuolio.

„Tos ikisezoninės varžybėlės mažai ką reiškia. Čia yra žaidėjų apžiūrėjimas, apsišaudymas. Noriu, kad jie gautų savo minutes ir būtų rotacijoje. Donatui bus sunkiau – jo pozicijoje yra didesnė konkurencija“, - sakė Š. Marčiulionis.

J. Valančiūnas ikisezoninių rungtynių maratone penkiskart (per šešis mačus) pasirodė startiniame penkete. Aukštaūgis aikštėje vidutiniškai praleisdavo 23 minutes, pelnydavo po 8,3 taško, atkovodavo 6,8 kamuolio ir blokuodavo 1,8 varžovų metimų.

„Raptors“ treneris Dwane'as Casey dar neprasidėjus sezonui 20-mečiui krepšininkui žadėjo vietą starto penkete.

„Manau, kad jiems abiems dar reikia spręsti susižaidimo klausimą. Tačiau tikiu, kad viskas bus tvarkoje, o jei Jonui jau duoda vietą startiniame penkete – tai yra labai didelis įvertinimas“, - neabejoja Š. Marčiulionis.

Abu NBA naujokus iš Lietuvos už Atlanto užgriuvo žiniasklaidos ir gerbėjų dėmesys. Tačiau kol kas, regis, jie su tuo puikiai tvarkosi. Abu lietuviai jau spėjo pagarsėti kaip žodžio kišenėje neieškantys ir turintys puikų humoro jausmą.

„Nemanau, kad dėmesys gali pakišti koją. Ten reikia bendrauti su žiniasklaida ir jie kol kas labai gerai atsišaudo. Manau, kad vaikinams dėmesys patinka, juk nebėga nuo jo.

Jonui labai didelis pliusas, kad žais kartu su Linu. Jis patyręs žaidėjas, turintis stiprią nuomonę ir jei jis Joną prižiūrės – bus tikrai smagu kartu žygiuoti į priekį“, - kalbėjo Š. Marčiulionis.

Tačiau pasigirdo kalbų, kad trečią sezoną „Raptors“ ekipoje rungtyniaujantis 27 metų 203 cm ūgio L. Kleiza šiais metais bus priverstas pasitraukti į komandos draugų šešėlį.

Nors buvo kalbama, kad lietuvis kovos dėl vietos starto penkete - NBA apžvalgininkai jam prognozuoja atsarginių žaidėjų suolo „šildytojo“ vietą.

L. Kleiza dėl „lengvojo krašto numeris 1“ vardo turėjo konkuruoti su iš „New York Knicks“ atvykusiu Landry Fieldsu, tačiau dabar situacija pasikeitė – lietuvį pranoko kitas „lengvasis kraštas“ Alanas Andersonas.

Š. Marčiulionio nuomonė kitokia: „Linas turi savo vaidmenį. Jis nepasikeitė. Manau, kad jei su koja jam viskas bus gerai, jis bus vienas pagrindinių žaidėjų.“

Kol kas savo gerbėjų nedžiugina „Los Angeles Lakers“ krepšininkai. Ikisezoninėse rungtynėse jie nesugebėjo iškovoti nė vienos pergalės, o šią naktį prasidėjusiame čempionate pralaimėjo „Dallas Mavericks“ krepšininkams.

„Aišku, tai yra skambutis, bet, manau, kad jie nekreipia didelio dėmesio į pralaimėjimus ikisezoninėse rungtynėse. Komandoje yra nemažai naujų žaidėjų, jie turi susižaisti. Bet su tokia patirtimi kaip Kobe Bryanto ar Steve'o Nasho, tikiu, kad jie bus Vakarų konferencijos favoritai“, - įsitikinęs Š. Marčiulionis.

Paklaustas, kurias komandas galime tikėtis išvysti NBA finale, Š. Marčiulionis nesudvejojo.

„Miami Heat“. O toliau sunku spėlioti. Manau, kad „Lakers“ bus vieni iš favoritų, ypač dabar, kai turi tokį rimtą „centrą“, kaip Dwightas Howardas. Manau, kad konferencijos finale jie tikrai žais“, - dėsto Š. Marčiulionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.