EUROLYGA 2023

Be pralaimėjimų žengiantys „Prienai“ stoja į Europos taurės batalijas

Visi Prienų gyventojai pasispaudę sutilptų Kauno halėje, kur trečiadienio vakarą „Prienų” klubo laukia mačas su Jeruzalės „Hapoel”. Tačiau šio mažo miesto krepšininkai nesijaučia maži Europos taurės turnyre.

„Prienų” komandos lyderis G. Orelikas svajoja šį sezoną iškopti į kitą Europos taurės turnyro etapą.<br>G. Šiuparys.
„Prienų” komandos lyderis G. Orelikas svajoja šį sezoną iškopti į kitą Europos taurės turnyro etapą.<br>G. Šiuparys.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Nov 7, 2012, 7:17 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:33 PM

12 pergalių ir 0 pralaimėjimų. Taip šį sezoną rungtyniauja ne Kauno „Žalgiris”, o Prienų komanda.

10 tūkst. oficialiai, o dėl emigracijos gal tik apie 6 tūkst. gyventojų beturinčio miesto komanda šiemet neturi vargo krepšinio aikštėse.

Baltijos lygos varžybose „Prienai” laimėjo visas 7 rungtynes vidutiniu 26,7 taško skirtumu, o LKL pirmenybėse – visas 5 dvikovas vidutiniu 30,6 taško skirtumu.

Tačiau šiandien 1,5 mln. litų biudžetą valdanti komanda Kaune susirems su kelis kartus turtingesniu Izraelio klubu – Jeruzalės „Hapoel”.

Rungtynes su buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto” trenerio Sharono Druckerio treniruojama komanda „Prienai” žais Kauno sporto halėje.

Kaip ir pernai, Europos taurės turnyro rengėjai neleido LKL prizininkams rungtyniauti naujoje, bet tik pusantro tūkstančio vietų turinčioje Prienų arenoje.

„Buvome nusiuntę projektą, kaip praplėstume vietų skaičių iki 3 tūkstančių įrengdami dar vieną balkoną arenoje, – pasakojo „Prienų” klubo direktorius Aurimas Bartuška. – Bet turnyro rengėjai dėl to kažkodėl supyko ir pagrasino mus pašalinti iš varžybų.”

Kauno halėje telpa 5,5 tūkst. sirgalių, bet pernai Europos taurės varžybose tiktai kartą – per Prienų krepšininkų rungtynes su Salonikų „Aris” – salė buvo puspilnė.

„Rungtynės Prienuose atsipirktų, bet Kaune mūsų laukia nuostoliai, – nerimavo A. Bartuška. – Reikėtų užpildyti bent pusę Halės, kad balansas būtų nulinis.”

Su sirgaliais ar be jų „Prienų” krepšininkai yra nusiteikę prikrėsti nemalonumų didesnių Europos miestų komandoms.

Rezultatyviausias – po 19,6 taško LKL ir po 16,6 taško BBL renkantis „Prienų” žaidėjas Gediminas Orelikas tiki, kad vietos frontuose užsuktą pergalių seriją įmanoma pratęsti ir Europos taurės turnyre.

– Ar prieš Europos taurės turnyrą „Prienų” komandai netrūko dvikovų su galingesniais varžovais? – „Lietuvos rytas” paklausė G. Oreliko.

– Šį sezoną įveikėme ir geras ekipas – Pasvalio „Pieno žvaigždes”, Klaipėdos „Neptūną”.

Su šiais varžovais sužaidėme tikrai gerai ir nemanau, kad mums trūksta išbandymų. Bet geriausiai į šį klausimą atsakys rungtynės su „Hapoel”.

Kol kas nedaug žinome apie varžovus. Panagrinėjau varžovų sudėtį ir žinau, kad „Hapoel” turi gero lygio amerikiečių.

Daugiau sužinosime po vaizdo įrašų peržiūrų.

– Žaisdamas ketvirtą sezoną Prienuose esate senbuvis klube, kuriame žaidėjai keičiasi labai dažnai.

Kaip keičiantis sudėčiai pavyksta pasiekti stabiliai gerų rezultatų?

– Vis tiek išlieka žaidėjų branduolys. O svarbiausia, kad lieka toks pats žaidimas.

Treneris Virginijus Šeškus kuria tą patį krepšinį, kaip ir mano pirmaisiais ar antraisiais metais šiame klube. Tas žaidimas visiems patinka.

Be to, labai gerai, kad komanda yra lietuviška (šį sezoną vienintelis užsienietis „Prienuose” yra estas Siimas Sanderis Vene. – Red.).

– Kuo išskirtinis yra „Prienų” krepšinis?

– Visi mato, kad esame pavojingi prie tritaškio linijos. Visi mėgsta mesti tritaškius.

Be to, esame jauna komanda, kuri labai stengiasi. Visi gali greitai bėgti, neblogai gintis. Šiuo metu viską atliekame neblogai.

– Prieš sezoną komandą papildė Žygimantas Janavičius, Tautvydas Šležas, S.S.Vene, Artūras Valeika, sugrįžo Arminas Urbutis. Kuris naujokų prilipo prie komandos geriausiai?

– Visi labai gerai įsiliejo į komandą ir aikštėje, ir už jos ribų.

Tarpusavyje sutariame nuostabiai – tai irgi mūsų privalumas.

– Komandoje neliko Ado Juškevičiaus, Simo Buterlevičiaus, Povilo Butkevičiaus, Justo Sinicos, Edgaro Želionio. Kurio trūksta labiausiai?

– Kasmet priprantu prie naujų komandos draugų.

Man buvo gera žaisti su šiais krepšininkais, gera ir su dabartiniais. Per sunku būtų ką nors išskirti.

– Ar pats tikitės būti komandos lyderis ir Europos taurės varžybose?

– Šioje komandoje neišryškiname lyderio.

Komandos draugai suteikia man progų atakuoti ir dažnai randa mane laisvą. Man lieka tik pataikyti.

Kad kol kas man viskas gerai sekasi – pirmiausia komandos nuopelnas.

– Ar jus nuvylė turnyro rengėjų sprendimas, kad namų rungtynes turėsite žaisti ne Prienuose, o Kaune?

– Tai nuvylė visus. Jei būtų leidę žaisti Prienuose, net neabejoju, kad ten pasiektume pergalių. Ten esame pripratę žaisti, treniruotis, turėtume savo sirgalius.

O Kauno halėje rungtynės bus tarsi išvykoje. Pastarosiomis dienomis stengėmės kuo dažniau Kaune treniruotis, bet vis tiek niekas neatstos savosios salės.

– Kurie klubai šiemet yra turnyro favoritai ir pretendentai laimėti kelialapį į Eurolygą?

– Varžybose žais kelios buvusios Eurolygos komandos (praėjusį sezoną Eurolygoje žaidė Bilbao „Grescap”, Šarlerua „Spirou”, Stambulo „Galatasaray”, Kazanės „Uniks”). Jų lygis per vasarą niekur nepradingo.

Ypač stiprios turėtų būti Rusijos komandos – „Uniks”, Krasnodaro „Lokomotiv”.

– Pernai Europos taurės turnyre iš šešerių rungtynių laimėjote trejas ir tik per plauką nepatekote į kitą etapą.

Kaip vertinate savo komandos galimybes šio sezono grupėje?

– Vėl žaisime su ta pačia Čekijos komanda, bet nežinau, ko vertos kitos – „Hapoel” ir Kijevo „Budivelnyk”.

Iš pirmo žvilgsnio grupė mums atrodo palanki ir galime kautis, kad iškoptume į kitą etapą.

Bet pirmiausia norime laimėti pirmąjį mačą, kad įgytume daugiau pasitikėjimo žaisti kitas rungtynes.

Klubo vadovai mums nekelia išskirtinių tikslų – patekti į finalo ketvertą ar ką nors panašaus. Tačiau bandysime kopti iš grupės tolyn. O ten jau kaip Dievas duos.

Europos taurės grupės

A grupė. „Prienai”, Nimburko ČEZ (Čekija), Jeruzalės „Hapoel” (Izraelis), Kijevo „Budivelnyk” (Ukraina).

B grupė. Bilbao „Gescrap” (Ispanija), Podgoricos „Budučnost” (Juodkalnija), Šarlerua „Spirou” (Belgija), Sofijos „Akademik” (Bulgarija).

C grupė. Le Mano „Sarthe” (Prancūzija), Liubercų „Triumf” (Rusija), Rygos VEF (Latvija), Kvakenbriuko „Artland Dragons” (Vokietija).

D grupė. „Valencia” (Ispanija), Bandirmos „Banvit” (Turkija), Mariupolio „Azovmaš” (Ukraina), Viurcburgo „S.Oliver” (Vokietija).

E grupė. Stambulo „Galatasaray” (Turkija), Krasnodaro „Lokomotiv” (Rusija), „Doneck” (Ukraina), Sopoto „Trefl” (Lenkija).

F grupė. Kazanės „Uniks” (Rusija), Atėnų „Panionios” (Graikija), Ostendės „Telenet” (Belgija), Zeliona Guros „Stelmet” (Lenkija).

G grupė. Sankt Peterburgo „Spartak” (Rusija), Zagrebo „Cibona” (Kroatija), Šolė „Basket” (Prancūzija), Ulmo „Ratiopharm” (Vokietija).

H grupė. Sevilijos „Cajasol” (Ispanija), Sasario „Banco di Sardegna” (Italija), Belgrado „Crvena zvezda” (Serbija), Orleano „Entente” (Prancūzija).

Europos taurės turnyras – iš arti

„Prienai”. Prienų klubas Europos taurės turnyre dalyvauja antrą kartą. Pernai prieniškiai pirmajame etape laimėjo 3 iš 6 rungtynių ir grupėje užėmė 3-iąją vietą. Lietuvos komanda dukart nugalėjo Groningeno „Flames” (Olandija), pasidalijo po pergalę su Nimburko ČEZ (Čekija) ir dukart pralaimėjo Salonikų „Aris” (Graikija).

Lietuviai. Dėl Europos taurės kovos ne tik „Prienai”, bet ir šešios užsienio komandos, kurioms atstovauja legionieriai iš Lietuvos. Ramūno Butauto treniruojamoje Rygos VEF (Latvija) žaidžia Antanas Kavaliauskas ir Donatas Zavackas, Kijevo „Budivelnyk” (Ukraina) – Dainius Šalenga ir Michailas Anisimovas, „Doneck” (Ukraina) – Darius Songaila, Mariupolio „Azovmaš” (Ukraina) – Simonas Serapinas, Krasnodaro „Lokomotiv” (Rusija) – Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis, Zeliona Guros „Stelmet” (Lenkija) – Mantas Česnauskis.

Sistema. Europos taurės varžybų sistema – įprasta. Pirmajame etape 32 komandos yra suskirstytos į 8 grupes, kuriose sužais po 6 rungtynes. Po dvi geriausias komandas pateks į antrąjį etapą ir jame bus padalintos į 4 naujas grupes. Truputį pasikeitė tik atkrintamųjų varžybų formatas. Šį sezoną ketvirtfinalyje ir pusfinalyje bus žaidžiamos dvejos rungtynės abiejų komandų aikštėse. Finale vyks vienos rungtynės, jos bus surengtos balandžio 13 d.

Iššūkis. Vakar ir šiandien taip pat žaidžiamos „FIBA Europe” Iššūkio taurės pirmojo turo rungtynės. Nė vienas Lietuvos klubas šiame turnyre nedalyvauja, tačiau mūsų šalies krepšininkų turi penkios užsienio komandos. Samaros „Krasnyje krylja” (Rusija) atstovauja Rolandas Alijevas ir Tautvydas Lydeka, Bonos „Telekom” (Vokietija) – Benas Veikalas, Tartu „Rock” (Estija) – Egidijus Dimša, Nikosijos „Keravnos” (Kipras) – Linas Juknevičius, Minsko „Cmoki” (Baltarusija) – Ronaldas Rutkauskas.

Varžovas – Jeruzalės „Hapoel”

Laimėjimai. Izraelio taurės laimėtojas – 1996, 1997, 2007 ir 2008 m. ULEB taurės laimėtojas – 2004 m.

Praėjęs sezonas. Izraelio lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą, bet ketvirtfinalyje pralaimėjo Holono „Hapoel”. Iš Europos taurės iškrito pirmajame etape. Beje, per 10 pastarųjų metų Jeruzalės klubas Europos taurės (anksčiau ULEB taurė) turnyre nežaidė tik vieną sezoną.

Izraelio lyga. Pralaimėjo trejas pirmąsias rungtynes ir tik praėjusį sekmadienį pasiekė pirmąją pergalę – namie nugalėjo Ašdodo „Maccabi” 90:71. Naudingiausiai žaidžia Courtney Fellsas (14,8 tšk.), Craigas Smithas (14,5 tšk., 8,3 atk. kam.) ir Jacobas Pullenas (14,3 tšk.).

Lyderiai. Net keturi rezultatyviausi „Hapoel” žaidėjai yra amerikiečiai: C.Fellsas (28, 198), C.Smithas (28, 201), Joshas Duncanas (26, 203) ir Gruzijos pasą turintis J.Pullenas (22, 183). Tarp vietos krepšininkų naudingiausiai žaidžia neišsipildžiusi Tel Avivo „Maccabi” viltis Ravivas Limonadas (28, 191) ir „amžinai jaunas” Meiras Tapiro (37, 192). Jeruzalės komandą treniruoja buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto” strategas Sharonas Druckeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.