EUROLYGA 2023

Prieš dvikovą su „Besiktas“ - žvilgsnis į aukštaūgius

Prieš Eurolygos mačą su Stambulo „Besiktas” klubu Vilniaus „Lietuvos ryto” trenerių žvilgsniai krypo į aukščiausius komandos vyrus. Jų galingesnis žaidimas sukurtų daugiau erdvės vilniečių snaiperiams.

Treneris D. Maskoliūnas (dešinėje) tikisi didesnio P. Samardžiskio ir kitų „Lietuvos ryto” aukštaūgių indėlio.<br>D. Umbrasas
Treneris D. Maskoliūnas (dešinėje) tikisi didesnio P. Samardžiskio ir kitų „Lietuvos ryto” aukštaūgių indėlio.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

Nov 8, 2012, 12:15 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:16 PM

Gera gynyba lemia daug, bet Vilniaus krepšininkams atėjo laikas surasti daugiau būdų rinkti taškus.

Pagal pelnytus taškus „Lietuvos rytas” užima paskutinę vietą tarp 24 Eurolygos komandų – vidutiniškai per 4 rungtynes vilniečiai rinko po 67,2 taško. Tai beveik devyniais taškais mažiau nei Eurolygos klubų vidurkis.

Nors pagal gynybą vilniečiai yra šešti, vidutiniškai praleisdami po 71,7 taško, akivaizdu, kad didesni rezervai gerinti žaidimą ir pasiekti daugiau pergalių slypi atakose.

Reikia daugiau ginklų

„Mums trūksta taškų iš po krepšio, – prieš šios dienos Eurolygos mačą Vilniuje su „Besiktas” pripažino „Lietuvos ryto” treneris Darius Maskoliūnas. – Jei pridėtume taškų iš baudos aikštelės, automatiškai prabiltų mūsų toliašaudė artilerija.

Tada mūsų rezultatyvumas iškart padidėtų.”

Tai tarsi užburtas ratas.

Jei aukštaūgiai nėra pavojingi, varžovai gali daugiau dėmesio skirti gynėjams. Jei šie nebombarduoja tritaškiais, varžovai susispaudžia po krepšiais ir užkerta kelius aukštaūgiams.

„Turime gerų metikų. Privalome jiems sukurti gerų progų ir jie pataikys. Mes jais pasitikime, – kalbėjo „Lietuvos ryto” puolėjas iš Bulgarijos Dejanas Ivanovas. – Krepšinis yra visuma.

Turime būti aktyvūs po krepšiais, kad metikai turėtų daugiau erdvės. Jei mes, aukštaūgiai, atliksime savo darbą, sukursime progų snaiperiams. Tai padės komandai.”

Penki „Lietuvos ryto” priekinės linijos žaidėjai – Predragas Samardžiskis, D.Ivanovas, Mindaugas Katelynas, Leonas Radoševičius ir Vilmantas Dilys – pelno tik 37 proc. komandos taškų.

Tai yra mažiau nei Renaldas Seibutis ir Nemanja Nedovičius įmeta dviese (40 proc.).

Vienintelę pergalę Eurolygoje – prieš Belgrado „Partizan” – vilniečiai pasiekė, kai aktyviai sužaidus P. Samardžiskiui etatinis taškų rinkėjas R.Seibutis nebuvo rezultatyviausias žaidėjas. Tai dar vienas įrodymas, kad „Lietuvos rytui” reikia daugiau ginklų.

D. Ivanovas pelno po 3,5 taško ir atkovoja po 3,3 kamuolio, pagal pastarąjį rodiklį nusileisdamas net R.Seibučiui ir Steponui Babrauskui.

Deividas Dulkys pastarosiose LKL rungtynėse Kėdainiuose su „Nevėžiu” įmetė 19 taškų, bet Eurolygoje pelno tik po 3 taškus.

„Deividui dar reikia duoti laiko priprasti prie aukščiausio lygio Europos krepšinio. Atėjus iš universiteto nėra lengva prisitaikyti, – pabrėžė D.Maskoliūnas. – Jis negauna daug žaisti, nes žaidimo laiku nepasinaudoja taip, kaip mes norėtume.

Bet tikimės iš jo vis daugiau, ir Deividas pradeda suprasti, ko nori treneriai ir komanda. Žingsnis po žingsnio jis taps labai geru žaidėju.”

Neranda savęs atakuodamas

Vienas labiausiai patyrusių žaidėjų A. Jomantas irgi gali būti pavojingesnis puolant, nes pelno tik po 1,6 taško.

„Treneriai leidžia man atakuoti, bet aš vis žiūriu – galbūt geresnėse pozicijose yra kiti žaidėjai, – sakė A.Jomantas. – Aš niekada nebuvau metikas ar taškų mašina.

Savo žaidimą vertinu blogai, bet stengiuosi, dirbu, kad būtų geriau.”

2010–2011 m. Eurolygos sezone A. Jomantas „Lietuvos rytui” rinko po 9,5 taško, tad D. Maskoliūnas iš lengvojo puolėjo daugiau laukia ir šiemet.

„Visi žino, kad A. Jomantas yra gynybinio stiliaus žaidėjas. Jam skiriame užduotį dengti varžovų lyderius.

Dabar jis yra truputį išsiderinęs puldamas ir neranda savęs. Bet atlikęs darbą gindamasis įgaus pasitikėjimo ir suteiks daugiau naudos puolant”, – sakė „Lietuvos ryto” treneris.

Lyderis pamirš skausmą

Dvi geros žinios „Lietuvos rytui”: R. Seibučio trauma nėra rimta, o varžovai „Besiktas” krepšininkai po sėkmingo sezono starto pradėjo buksuoti.

Praėjusią savaitę rungtynėse Bamberge 24 taškus pelnęs ir asmeninį rezultatyvumo rekordą Eurolygoje pasiekęs R.Seibutis susižeidė pirštą.

Nors buvo kilę įtarimų, kad rezultatyviausiam „Lietuvos ryto” žaidėjui lūžo delnakaulis, vėliau paaiškėjo, jog tai tik piršto sąnario sužeidimas.

Antradienį lankantis Abraomo Kulviečio mokykloje per parodomąją fizinio lavinimo pamoką R.Seibutis mušinėdamas ranka kamuolį prie pat žemės nustebino ne tik vaikus, bet ir savo komandos draugus. Vakar Renaldas visa jėga dirbo ir dviejose komandos treniruotėse.

„Renaldas dar truputį jaučia skausmą, bet jis tai pamirš ir žais 100 procentų savo jėgų. Nemanau, kad trauma kiek nors lems jo pasirodymą”, – dėl lyderio buvo ramus D.Maskoliūnas.

LKL rungtynėse pirmadienį pirmą kartą šį sezoną aikštėje pasirodė ir kojos traumą išsigydęs lengvasis puolėjas Simas Buterlevičius.

Dar antradienį atskridę Stambulo krepšininkai Vilnių pasiekė pralaimėję dvejas rungtynes ir, anot D.Maskoliūno, turėtų būti „greiti, pikti ir įsiutę”.

„Jų komandos stiprybė – penki individualiai stiprūs žaidėjai, – pabrėžė „Lietuvos ryto” treneris. – Jei kuriam nors pasitaiko gera diena, tas žaidėjas traukia paskui save visą komandą. Taip jie įveikė „Brose” ir „Partizan”.

Mes stengsimės gintis taip, kad nė vienas varžovų žaidėjas netaptų mums nemalonia staigmena.”

Laimėję šįvakar vilniečiai pasivytų Turkijos čempionus Eurolygos D grupėje ir turėtų galimybę pirmojo rato kovas baigti trečiojoje vietoje.

„Tai kertinės rungtynės, nes laimėjus jas atsiveria realių galimybių patekti į „Top 16” turnyrą, – priminė D.Ivanovas. – O tai yra mūsų svarbiausias tikslas.”

„Besiktas” komandos sudėtis

Nr. Žaidėjas Gimė Ūgis Pilietybė Sez. Praėjusį sez.

5 Muratcanas Guleras 1980 192 Turkija 5* „Türk Telekom”

10 Canas Akinas 1983 190 Turkija 2 „Besiktas”

11 Tutku Acikas 1980 194 Turkija 1 „Galatasaray”

13 Gašperis Vidmaras 1987 210 Slovėnija 1 „Fenerbahce”

14 Randalas Falkeris 1985 201 JAV 1 Šolė „Basket”

15 Serhatas Cetinas 1986 197 Turkija 3 „Besiktas”

22 Damiras Markota 1985 208 Kroatija 1 „Zagreb”

23 Patrickas Christopheris 1988 196 JAV 1 Šolė „Basket”

24 Vladimiras Dašičius 1988 208 Juodkalnija 1 „Olimpija”

25 Barisas Hersekas 1988 207 Turkija 2 „Besiktas”

33 Serkanas Ozveras 1990 207 Turkija 3* „Besiktas”

41 Cevheras Ozeras 1983 205 Turkija 6* „Galatasaray”

55 Curtisas Jerrellsas 1987 185 JAV 1 „Fenerbahce”

Treneris Ermanas Kunteras 1956 - Turkija 2* Šolė „Basket”

*Pažymėti krepšininkai šioje komandoje žaidžia su pertrauka. E.Kunteras grįžo į „Besiktas” trenerio pareigas po 15 metų pertraukos. Be to, jis, būdamas krepšininkas, 10 sezonų žaidė šioje komandoje.

„Besiktas” – iš arti

Laimėjimai. Turkijos čempionas – 1975 ir 2012 m. Turkijos taurės laimėtojas – 2012 m. Iššūkio taurės laimėtojas – 2012 m.

Praėjęs sezonas. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą (22 ir 8), ketvirtfinalyje nugalėjo čempiono vardą gynusį Stambulo „Fenerbahce” 2:0, pusfinalyje – reguliariojo sezono nugalėtoją Stambulo „Galatasaray” 3:1, finale – Stambulo „Anadolu Efes” 4:2. Turkijos taurės finale nugalėjo Bandirmos „Banvit” 78:74. „FIBA Europe” Iššūkio taurės finale nugalėjo Šalono „Elan” 91:86.

Permainos. Po praėjusio sezono iš „Besiktas” išvyko treneris E. Atamanas ir 6 iš 7 pagrindinių žaidėjų: C. Arroyo (Turkijos lygoje įmesdavo 14,7 tšk.), P. Mensah-Bonsu (12,8), E.Dudley (10,5), Z. Ercegas (13,9), D. Hawkinsas (13,3) ir M. Kempas (9,3).

Turkijos lyga. Užima 6-ąją vietą (2 ir 2). Pastarosiose rungtynėse svečiuose pralaimėjo „Fenerbahce” 74:83 (C. Jerrellsas 15, C. Ozeras ir D. Markota po 12). Kitą pralaimėjimą patyrė rungtynėse su Izmyro „Karsiyaka”.

Naudingiausiai žaidžia C. Jerrellsas (14 tšk.), V. Dašičius (10 tšk.) ir G. Vidmaras (9,7 tšk., 6 atk. kam.).

Eurolyga. Laimėjo pirmąsias dvejas rungtynes – namie su Belgrado „Partizan” 81:65 ir svečiuose su Bambergo „Brose” 86:71. Po to patyrė du pralaimėjimus – svečiuose su „Barcelona” 60:72 ir namie su Maskvos CSKA 58:85.

Naudingiausiai žaidžia: C. Jerrellsas (17 tšk.), P. Christopheris (11,3 tšk.), D. Markota (7,8 tšk.) ir M. Guleras (7,5 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.