EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistų žvilgsnis – kokios grėsmės gali kilti „Žalgiriui“ ir kas lemia neįtikėtinas pergales

Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje penktadienį pasiekė jau eilinę pergalę. Šįkart prieš Joano Plazos auklėtinius krito Stambulo „Anadolu Efes“ komanda, kuri stebėjo Turkijoje pergale besidžiaugiančius „Žalgirio“ krepšininkus – 77:64. Ar penkios pergalės iš eilės reiškia, kad „Žalgiris“ nebesitaiko į „Top 16”, o rengiasi šokti į „Final Four“ etapą? Kokie veiksniai lėmė dar vieną pergalę ir kurios pozicijos žaidėjo pasirodymas kauniečiams žada šviesią ateitį? Apie tai – krepšinio specialistai Rūtenis Paulauskas ir Sergejus Jovaiša.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai varžovus iš Turkijos nugalėjo 77:64.<br>EPA-ELTA
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai varžovus iš Turkijos nugalėjo 77:64.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2012-11-10 21:57, atnaujinta 2018-03-15 14:00

R. Paulauskas ir S. Jovaiša ne tik pasidalino įspūdžiais po rungtynių, tačiau analizavo gynybą, gyrė Marko Popovičių ir kalbėjo apie galimas grėsmes. Krepšinio specialistai „Žalgiriui“ skyrė aukštus balus – devynetą ir dešimtuką.

Įspūdis.

R. Paulauskas: „Tokia pergalė pradžiugino. Jeigu kas nors dar Eurolygos pradžioje būtų paklausęs, kiek „Žalgiris“ turės pergalių po pirmojo rato, niekas nebūtų atspėjęs. Vargu, ar kas nors tikėjosi tokio puikaus „Žalgirio“ žaidimo.

Man labiausiai įstrigo keletas dar prieš rungtynes įvykusių momentų. J. Plaza gudravo, dar prieš mačą pareiškęs, kad visa ekipa nesitreniravo kartu, jog dalis lyderių negaluoja. Žinoma, toks gudravimas sporte reikalingas ir yra gražus.

Antrasis gudravimas – mistinis startinis penketas. J. Plaza į startinį penketą įtraukė krepšininkų, kurių anksčiau ten nebūdavo. Šis ėjimas pasiteisino.

Vyrauja nuomonė, kad „Žalgirio“ krepšinis paremtas žaidimu du prieš du su broliais Lavrinovičiais, tačiau čia pamatėme kitokį taktinį braižą.

Labai gerai žaidė treti numeriai: T. Dardenas ir M. Kuzminskas“.

S. Jovaiša: „Žalgiris“ tikrai atrodo nuostabiai ir pulsuoja pasitikėjimu. Kartais komanda netgi per daug atsipalaiduoja. Visi žaidėjai yra protingi, jaučia žaidimo skonį ir nori pelnyti taškus. Tai jie ir daro. Komanda neatsipalaiduoja tiek priekyje, tiek ir gynyboje. Jie žaidžia išradingai, tačiau jau ne pirmas mačas, kaip J. Plaza į aikštę kuriam laikui išleidžia penketuką, kur rungtyniauja du ar trys šiuo metu efektyvumu nepasižymintys krepšininkai. Kai aikštėje buvo M. Delašas, M. Kuzminskas, J. Foote'as ir puolime nespindėjęs R. Kaukėnas, atkarpos buvo pralaimėjamos.

Žinoma, treneris pasitiki savo krepšininkais ir supranta, kad mačo pradžioje tai neturės didelės reikšmės, tačiau susidūrus su rimtu varžovu, galima iniciatyvą prarasti negrįžtamai“.

Gynyba.

R. Paulauskas: „Žalgirio“ gynyboje nieko stebuklingo nėra, tačiau kauniečių gynyboje yra trys svarbūs momentai. „Žalgiris“ labai intensyviai ir agresyviai ginasi vienas prieš vieną ir tai daro visa komanda. Varžovui atakuojant du prieš du, „Žalgirio“ gynyboje matoma puiki organizacija. Trečiasis aspektas, nulėmęs pergalę – pačių stipriausių gynėjų statymas prieš varžovų lyderius. Tai būtų T. Dardeno žaidimas prieš S. Vujačičių, kurį jis sutvarkė ir I. Jaabero bei O. Lafayette'o žaidimas prieš J. Farmarą.

Prieš tokią gynybą varžovai nieko negalėjo padaryti“.

S. Jovaiša: „Labai gerai veikia komandinė gynybinė sistema. Žaidėjai labai gerai žino, kada galima dvigubinti gynybą, o kada sugrįžti prie savo prižiūrimų žaidėjų. Taip buvo suvaržoma varžovų laisvė manevruoti. Buvo etapų, kada „Žalgirio“ gynėjai pralaimėdavo dvikovas vienas prieš vieną, tačiau tai buvo reti epizodai. Bendras vaizdas buvo geras ir solidus. „Žalgiris“ viso mačo metu būna pasirengęs spausti varžovus per visą aikštę. Varžovai pavargsta, o kauniečiai yra mobilūs, todėl gali persirikiuoti ir pereiti prie greito puolimo. Nevisada tai pavyksta, tačiau bandymai pelnyti lengvus taškus – pasiteisina“.

„Anadolu Efes“ ginklas – J. Farmaras. (per 33 min. pelnė 13 taškų, padarė 6 klaidas, per pirmąją mačo pusę pelnė 4 taškus).

R. Paulauskas: „Toks J. Farmaro žaidimas – I. Jaabero nuopelnas. Už tokį tiek fiziškai, tiek taktiškai, tiek psichologiškai gerą ir pasiaukojantį darbą komanda turėtų dėkoti būtent šiam legionieriui. Be abejo, vienas prieš vieną visuomet neapsiginsi, tačiau taip gerai organizuotos „Žalgirio“ gynyboje dar nematėme.

Žiūrėjau ne vieną Eurolygos mačą ir galiu pasakyti, kad taip gerai gintųsi kitos komandos – nemačiau. Jeigu I. Jaaberas padaro nors menkiausią klaidą, tai kiti suskumba jam padėti. Tai veikia labai tiksliai ir gerai organizuotai“.

S. Jovaiša: „J. Farmaro žaidimas – įrodymas, kad vienas lauke – ne karys. „Žalgiris“ pasistengė suvaržyti jo veiksmus. Kai komanda išjungia lyderį ir varžovai neatranda, kas jį pakeistų, tai perimi iniciatyvą negrįžtamai. Žinoma, J. Farmaro taškų badą šįkart kompensavo S. Erdenas (20 taškų), tačiau tai suprantama, nes dėmesys buvo skiriamas labiau atsitraukusiems žaidėjams“.

M. Popovičius. (per 24 min. pelnė 21 tašką (tritaškiai: 7/10).

R. Paulauskas: „Šis krepšininkas man patinka dėl dviejų dalykų. Jis gali perlaužti žaidimo eigą ir geba lemiamu momentu įmesti tą vienintelį metimą. Jis yra lyderis ir žaidėjas iš didžiosios raidės. Be to, M. Popovičius turi labai reikalingą savybę – krepšininko širdį. Jis atiduoda visą save ir aikštėj, ir ant suolo. Matome, kad legionierius visada spinduliuoja. Jis padėkoja saviems už pozityvius veiksmus, pirmasis pakyla nuo suolo. Tai leidžia formuoti ne tik geras epizodines nuotaikas, bet ir puikų mikroklimatą, kuris yra geras dėka M. Popovičiaus, brolių Lavrinovičių ir R. Kaukėno“.

S. Jovaiša: „Marko yra pripažintas tritaškininkas. Atrodė, kad jis supyko, jog ankstesnėse rungtynėse nepataikė tritaškio ir dabar atsigriebė su kaupu. Tai buvo jau antros labai svarbios rungtynės, kur „Žalgiris“ laukė to momento, kada ekipa galės atitrūkti. To atotrūkio iniciatorius ir buvo Popovičius“.

Sūpuoklės. (Pirmoji pusė – 37:37. Antroji – 40:27).

R. Paulauskas: „Jau ne pirmą kartą komplimentai sakomi J. Plazai. Tai viena svarbiausių figūrų „Žalgiryje“. Per pirmąja mačo pusę persvaros susikrauti nepavyko dėl to, kad komandinis „Anadolu Efes“ žaidimas pramušė „Žalgirio“ spaudimą. Matėme daug atakų ankstyvajame puolime, kuomet kauniečiai mėgino spausti, kad turkai greitai perdavinėja kamuolį ir pataiko iš įvairių vietų. Tačiau „Žalgiris“ po truputėlį prie to prisitaikė ir stipriai nerizikavo pulti ant varžovų su kamuoliu.

Susidaro įspūdis, kad kiekvienose rungtynėse „Žalgirio“ komanda bėga vis greičiau. Netgi gynyboje žaidėjai būna greitesni už varžovus. Tada kyla klausimas, kur tos jų ribos? „Žalgiris“ šįkart laimėjo prieš nepaprastai pajėgią ekipą ir dar išvykoje.

S. Jovaiša: „Mano minėta J. Plazos stretegija, kuomet aikštėje žaidžia ne patys efektyviausi žaidėjai ir lėmė tai, kad į didžiąją pertrauką „Žalgiris“ išėjo neturėdamas persvaros. Anksčiau kauniečiams pirmoji pusė nesisekė dėl to, kad nelabai tikėjo savo jėgomis, o dabar jie jau tai daro. Palinkėčiau komandai kartu su vidiniu pasitikėjimu sunkiai dirbti tiek puolime, tiek gynyboje. Varžovų nuvertinti nereikia, nes paskui bus labai sunku pasivyti. Dabar iniciatyva varžovams buvo atiduota tik trumpam“.

Pergalę lėmę veiksniai.

R. Paulauskas: „Visi „Žalgirio“ žaidėjai buvo svarbūs. Komandoje vyravo puiki emocinė būsena. Kauniečiai puikiai sužaidė antroje pusėje, tačiau vienas žaidėjas buvo svarbiausias. Tai – T. Dardenas, kuris žaidė daug (31 min.) ir susitvarkė su savo užduotimis gynyboje. Jis ne tik uždengė S. Vujačičių, tačiau ir kitus krepšininkus, su kuriais turėjo kovoti. Be to, jis pelnė labai svarbių taškų (16).

T. Dardenas buvo labai universalus ir geras trečiasis numeris. Yra nerašyta taisyklė – kas turi gerą trečiąjį numerį (lengvasis krašto puolėjas), tas ir gali tikėtis sėkmės turnyruose. Taip visuomet būna aukšto lygio krepšinyje, todėl tuo X faktoriumi laikyčiau būtent trečiojo numerio darbą. Ateityje tai suvaidins labai svarbią rolę“.

S. Jovaiša: „Galima sudėti ir gerą gynybą, ir tritaškius, ir varžovų klaidas, tačiau labiausiai džiaugiuosi dėl komandos sudėties. Jau seniai nebuvo taip vykusiai parinkti žaidėjai. Kiekvienas krepšininkas puikiai įsilieja į komandą. I. Jaaberas prisijungė vėliau, tačiau puikiai pritapo. Manau, kad ir treneris daug prisidėjo, ir atsitiktinumas lėmė, jog susibūrė labai geri aukšto lygio žaidėjai“.

„Final Four“ etapas.

R. Paulauskas: „Teko matyti beveik visas komandas, rungtyniaujančias Eurolygoje. „Žalgiris“ eina koja kojon su „Barcelona“, tačiau palyginti su Tel Avivo „Maccabi“, „Žalgiris“ atrodo geriau. Tiek „Barcelona“, tiek „Maccabi“ taip pat turi po penkias pergales, todėl kauniečiai yra pajėgiausiųjų trejetuke“.

S. Jovaiša: „Visko gali būti. „Žalgiris“ galėtų žaisti „Final Four“ etape. Jau po pirmojo mačo mačiau didžiulį ekipos potencialą. Žinoma, kai kurie mačai gali gerai nesusiklostyti, tačiau bendras rezultatas turėtų būti tikrai aukštas. Kodėl mums nepasvajoti apie pačius aukščiausius laiptelius? Jeigu varžovai kauniečius pradės gerbti ir bijoti, tai „Žalgiris“ turės dar vieną papildomą veiksnį pergalei.

Grėsmė.

R. Paulauskas: „Žalgiriui“ grėsmė kiltų tuo atveju, jeigu ji prarastų lyderį. Šiandieną Kauno komandoje matau daug lyderių. Jeigu aikštėje žaidžia du lyderiai, tai dar bent pora sėdi ant suolo. Tai ir yra stiprioji „Žalgirio“ pusė. Galvojant apie ateitį, didžiausias priešas „Žalgiriui“ yra pati komanda. Jeigu nebūtų įvertinti varžovai, atsirastų atsipalaidavimas, kiltų grėsmė, tačiau vargu, ar tai jiems gresia. „Žalgirio“ krepšininkai yra ir jauni, ir pakankamai alkani, todėl jie dar nori daug įrodyti.

S. Jovaiša: „Svarbu, kad neužpultų ligos ir traumos. Be to, svarbu neatsipalaiduoti. Žinoma, dar reikia nepamiršti ir sėkmės. Ne visada gali taip gerai kristi tritaškiai, veikti gynyba. Kol kas daugiau reikalauti negalime, nes pasiektas maksimumas“.

Pažymys.

R. Paulauskas: 10.

S. Jovaiša: 9.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.