EUROLYGA 2023

Tarp 25 NBA duonos ragavusių VTB jungtinės lygos žaidėjų – du lietuviai

Žaidimas stipriausioje krepšinio lygoje - NBA – neabejotinas kiekvieno krepšininko meistriškumo įvertinimas. Nenuostabu, kad dauguma Europos, o kartu ir VTB Vieningosios lygos klubų deda daug vilčių būtent į tokius, NBA ženklu pažymėtus žaidėjus. Krstičius, Weemsas, Chriapa CSKA komandoje, Planiničus, Monia „Chimki“ ekipoje, Songaila „Donetsk“ klube, Marshallas „Astana“ gretose, McLeodas Taline, Welschas Nymburke, Brezecas Žemutiniame Naugarde, rašoma oficialioje VTB jungtinės lygos svetainėje.

Su NBA Songaila atsisveikino 2011 m., karjerą tęsė Turkijoje, šiek tiek pažaidė Ispanijos lygoje, o spalį pasirašė kontraktą su „Donetsk“ komanda, kurioje šiuo metu yra vienas iš lyderių.<br>M. Kulbis
Su NBA Songaila atsisveikino 2011 m., karjerą tęsė Turkijoje, šiek tiek pažaidė Ispanijos lygoje, o spalį pasirašė kontraktą su „Donetsk“ komanda, kurioje šiuo metu yra vienas iš lyderių.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2012, 9:58 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:00 PM

Visai neseniai iš Jungtinių Valstijų į Rusiją atskrido buvęs Šarlotės „Bobcats“ puolėjas Derrickas Brownas, pasirašęs kontraktą su Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ekipa. Jis tapo jau 25-uoju šio sezono VTB Vieningosios lygos žaidėju, kuris ant parketo yra įžengęs per NBA čempionato rungtynes.

Jūsų dėmesiui pristatome NBA patirties turinčių VTB Vieningosios lygos žaidėjų reitingą, sudarytą pagal stipriausioje pasaulio lygoje sužaistų rungtynių skaičių.

25 lygos krepšininkai, žaidę NBA:

Darius Songaila, „Donetsk“ puolėjas

Rungtynės NBA: 495 (79 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 6,9 taško, 3,4 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Sakramento „Kings“, Vašingtono „Wizards“, Naujojo Orleano „Hornets“, Filadelfijos „76ers”

Lietuvis niekada nebuvo laikomas elitiniu puolėju, tačiau daug NBA komandų savo gretose jį norėjo turėti kaip rimtą ir patikimą nuo atsarginių suolo galintį pakilti žaidėją. Be to, kad stipriausioje pasaulio lygoje Dariui pavyko išsilaikyti 8 metus, verta pažymėti ir faktą, jog lietuvis turi nemažą atkrintamųjų varžybų patirtį. Su NBA Songaila atsisveikino 2011 m., karjerą tęsė Turkijoje, šiek tiek pažaidė Ispanijos lygoje, o spalį pasirašė kontraktą su „Donetsk“ komanda, kurioje šiuo metu yra vienas iš lyderių.  

Nenadas Krstičius, Maskvos CSKA vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 419 (373 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 10,0 taškų, 5,4 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Naujojo Džersio „Nets“, Oklahomos „Thunder“, Bostono „Celtics“

Prabėgus metams po pirmojo savo profesionalo kontrakto pasirašymo puolėjas iš Serbijos pateko į NBA lygos skautų akiratį. Susidomėjimas žaidėju buvo toks didelis, kad Krstičius buvo pašauktas pirmajame 2002 m. Naujokų biržos rate. 24-uoju numerių jį pakvietė „Nets“ ekipa. 19-metis vaikinas nusprendė neskubėti, dar keletą metų pažaidė Europoje ir tik po to iškeliavo už Atlanto. Tarp lygos vidurio puolėjų Krstičius ypatingai neišsiskyrė, tačiau vieta starto penkete jam buvo garantuota visose komandose, kuriose teko žaisti. 2011 m. vasarą serbo kontraktas su „Celtics“ baigėsi ir jis pasirašė dvejų metų sutartį su CSKA.  

Primožas Brezecas, „Nižnij Novgorod“ vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 342 (214 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 7,2 taško, 3,9 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Indianos „Pacers“, Šarlotės „Bobcats“, Detroito „Pistons“, Filadelfijos „76ers”, Milvokio „Bucks“.

Savo geriausias rungtynes NBA lygoje slovėnas sužaidė būdamas Šarlotės ekipoje, kurioje jis turėjo garantuotą vietą starto penkete ir visišką veiksmų laisvę trijų sekundžių zonoje. Kitose komandose Brezecas savęs taip ir neatrado. Kad laiko veltui nešvaistytų, jis išvyko į Rusiją, kur pasirašė kontraktą su „Nižnij Novgorod“.  

Jiri Welschas, „Nymburk“ puolėjas

Rungtynės NBA: 247 (102 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 6,1 taško, 2,4 atkovoto kamuolio, 1,5 rezultatyvaus perdavimo

Komandos NBA: „Golden State Warriors“, Bostono „Celtics“, Klivlendo „Cavaliers“, Milvokio „Bucks“ Pats populiariausias žaidėjas Čekijos krepšinio istorijoje 2002 m. Naujokų biržoje buvo pasirinktas 16-uoju numeriu. Po nesėkmingo debiutinio sezono „Warriors“ gretose, Jiri tapo „Celtics“ startinio penketo žaidėju. 2005 m. jis paliko Masačusetso valstiją ir į NBA niekada nebesugrįžo. Welschas parskrido į Europą, 6 metus žaidė Ispanijos lygoje, o naują sezoną pradėjo „Nymburk“ gretose.  

Keithas McLeodas, „Kalev“ gynėjas

Rungtynės NBA: 200 (88 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 5,5 taško, 2,7 rezultatyvaus perdavimo

Komandos NBA: Minesotos „Timberwolves“, „Utah Jazz“, „Golden State Warriors“, Indianos „Pacers“

McLeodo likimas NBA kažkuo primena Welscho istoriją. Jis taip pat sugebėjo sėkmingai sužaisti tik vienoje komandoje – Jutos „Jazz“. Vėliau amerikietis įžaidėjas išvyko į Europą, „pakeliavo“ po klubus ir praėjusių metų gruodį vėl nusprendė sugrįžti į Jutos valstiją. McLeodas „Jazz“ gretose išsilaikė 11 dienų, po šio karjeros etapo daugiau nei pusmetį nežaidė profesionalaus krepšinio, o spalį pasirašė kontraktą su estų „Kalev“ klubu.  

Derrickas Brownas, „Lokomotiv“ puolėjas

Rungtynės NBA: 171 (18 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 5,2 taško, 2,4 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Šarlotės „Bobcats“, Niujorko „Knicks“

Praėjusį pavasarį jis pasirodydavo „Bobcats“ starto penkete, per rungtynes rinkdavo po 10 taškų, ir, regis, turėjo pasirašyti naują kontraktą. Visgi Michaelas Jordanas ir kompanija galvojo kitaip ir sutarties su žaidėju nepratęsė. Browno žaidimas per ikisezonines rungtynes San Antonijaus „Spurs“ komandoje menedžerių taip pat nesužavėjo, todėl galų gale puolėjas atsidūrė Krasnodare.

Zoranas Planiničius, „Chimki“ gynėjas

Rungtynės NBA: 148 (10 – startinėje sudėtyje)

Statisitka NBA: 3,8 taško, 1,3 perimto kamuolio, 1,1 rezultatyvaus perdavimo

Komanda NBA: Naujojo Džersio „Nets“

NBA lygoje Planiničiumi tikėjo – jį pašaukė 22-uoju numeriu 2003 m. Naujokų biržoje. Bet, kaip jau būdinga ne vienam jugoslavų krepšinio mokyklos atstovui, iš pačios geriausios pusės už Atlanto Zoranui atsiskleisti nepavyko. Planiničius „Nets“ gretose praleido tris sezonus, keletą metų žaidė ispanų „Tau Ceramica“ ekipoje, dvejus metus gynė CSKA garbę, o šiuo metu savo tikslų padeda siekti ambicingam „Chimki“ klubui.

Viktoras Chriapa, CSKA puolėjas

Rungtynės NBA: 143 (58 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 4,5 taško, 3,4 atkvoto kamuolio

Komandos NBA: Portlendo „Trail Blazers“, Čikagos „Bulls“

Viktoras Chriapa, kaip ir Zoranas Planiničius, Naujokų biržoje taip pat buvo pašauktas 22-uoju numeriu bei, kaip nekeista, taip pat turėjo patekti į „Nets“ komandą. Tačiau rusų puolėjas buvo iškeistas į Eddy Gillą ir išvyko į „Trail Blazers“. Viktorui pavyko įsitvirtinti Portlende – 2005/06 m. sezone jis tapo komandos starto penketo žaidėju. Tačiau vėliau sekė mainai su „Bulls“, trauma, sumažėjo aikštėje praleidžiamų minučių kiekis ir krepšininkas apsisprendė sugrįžti į Europą – 2008 m. jis tapo CSKA nariu. Maskvos komandos gretose Chriapa tapo Eurolygos čempionu ir apskritai vienu geriausiu Senojo žemyno krepšininku.

Sonny Weemsas, CSKA puolėjas

Rungtynės NBA: 140 (47 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 7,7 taško, 2,5 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Denverio „Nuggets“, Toronto „Raptors“

Po nesėkmingo debiutinio sezono „Nuggets“ gretose Weemsas laimės ieškoti išvyko į Kanadą. „Raptors“ komandoje žaisti jam sekėsi geriau, jis netgi įsitvirtino rungtynes pradedančiame starto penkete. Visgi, nors progresas ir buvo akivaizdus, Weemsas nusprendė NBA lygoje nepasilikti ir 2011 m. išvyko žaisti į Europą. Tranzitu per Kauną puolėjas atsidūrė CSKA komandoje ir šiuo metu yra vienas „armiečių“ lyderių.

Aleksejus Pečerovas, „Azovmaš“ vidurio puolėjas Rungtynės NBA: 111 (5 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 3,9 taško, 2,4 rezultatyvaus perdavimo

Komandos NBA: Vašingtono „Wizards“, Minesotos „Timberwolves“

Ukrainos milžinas 2006 m. Naujokų biržoje buvo pasirinktas 18-uoju numeriu – tai aukščiausias rezultatas tarp visų šio sąrašo žaidėjų. Po dviejų blankių sezonų „Wizards“ gretose, Pečerovas išvyko į Mineapolį. Deja, konkurencinės kovos su Ryanu Hollinsu ir Darko Miličičiumi ukrainietis nelaimėjo. Sezoną jis pažadė Italijoje ir galų gale sugįžo į gimtinę, kur apsivilko „Azovmaš“ ekipos marškinėlius.

Paulas Davisas, „Chimki“ vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 82 (2 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 2,6 tašk, 1,9 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Los Andželo „Clippers“, Vašingtono „Wizards“

34-ajam 2006 m. Naujokų biržos šaukimui įsitvirtinti NBA lygoje nepavyko. Jis buvo rezervinis žaidėjas, per rungtynes gaudavęs žaisti apie 10 minučių. Be abejo, jis norėjo daugiau. Ir štai, prabėgus keliems metams jis jau išbėga ant VTB Vieningosios lygos rungtynių parketo vilkėdamas Maskvos srities „Chimki“ aprangą.

Manny Harrisas, „Azovmaš“ gynėjas Rungtynės NBA: 80 (20 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 6,2 taško, 2,6 atkovoto kamuolio

Komanda NBA: Klivlendo „Cavaliers“ 

Harriso atsiradimas Mariupolyje daugeliui tapo neitkėtumu. Juk per pastaruosius du sezonus jis retkarčiais netgi pasirodydavo startiniame „Cavaliers“ penketuke. Visgi komandos vadovybės gynėjo žaidimas akivaizdžiai netenkino – Manny buvo atleistas. Naujos komandos NBA lygoje jis nerado, todėl buvo priverstas laimės ieškoti kitose šalyse. Žaidėjas pasirinko Ukrainą.

Johnas Edwardsas, „Minsk“ vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 65 (5 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 1,5 taško, 1,0 atkovotas kamuolys

Komandos NBA: Indianos „Pacers“, Atlantos „Hawks“

Žaidėjas, nė per vienas NBA rungtynes nepelnęs 10-ies taškų, mažai kuo gali įsiminti eiliniam krepšinio sirgaliui. Visa Edwardso karjera NBA – du sezonai rezervinio žaidėjo vaidmenyje bei mainai, kuriuose dalyvavo Alas Harringtonas. Pasiblaškęs po D-lygos komandas, sezoną praleidęs Graikijoje ir šiek tiek parungtyniavęs Puerto Rike, galų gale Johnas atsidūrė VTB Vieningoje lygoje.

Rawle’as Marshallas, „Astana“ gynėjas

Rungtynės NBA: 63 (11 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 2,7 taško, 1,0 atkovotas kamuolys

Komandos NBA: Dalaso „Mavericks“, Indianos „Pacers“

Marshallo niekas nepasirinko 2005 m. Naujokų biržoje, tačiau užtikrintas žaidimas Vasaros lygoje lėmė, kad kelios komandos jam visgi pasiūlė profesionalo kontraktą. Devynios rungtynės startinėje „Mavericks“ sudėtyje buvo puikus pasiekimas debiutiniame jo sezone. Visgi niekuo daugiau NBA lygoje Marshallas nenustebino. Išmaišęs pusę Europos jis persikraustė į Kazachstaną, kur 2011 m. pasirašė kontraktą su „Astana“.

Michaelas Tyloras, „Nymburk“ gynėjas Rungtynės NBA: 51 (5 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 5,7 taško, 1,7 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo

Komanda NBA: Los Andželo „Clippers“

Ajovos universiteto auklėtinis NBA lygoje atsidūrė 2008 m. Naujokų biržoje jis buvo pašauktas 55-uoju numeriu ir „Clippers“ gretose pirmąjį savo sezoną žaiė visai neblogai. Vienose rungtynėse jam netgi pavyko pelnyti 35 taškus ir atkovoti 8 kamuolius. Visgi pasilikti NBA lygoje Michaelas nenorėjo. Nuo 2009 m. jis keliauja po Europą ir ieško sau tinkamos komandos. Šį kartą jis apsistojo Čekijos Nymburko mieste.

Lynnas Greeras, „Azovmaš“ gynėjas

Rungtynės NBA: 41 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 4,1 taško, 1,3 rezultatyvaus perdavimo

Komanda NBA: Milvokio „Bucks“

Greeras su Rusijos krepšinio sirgaliais pažįstamas dar nuo 2004 m., kuomet jis vilkėjo Maskvos „Dinamo“ marškinėlius. 2006 m. jam pasitaikė galimybė savo jėgas išmėginti NBA lygoje ir Lynnas neatsisakė. Būdamas trečiuoju „Bucks“ įžaidėju per 2006/07 m. sezoną jis sužaidė 41 rungtynes ir nusprendė grįžti į Europą. Šią vasarą Greeras atvyko į Mariupolį ir tapo trečiuoju šios komandos žaidėju, turinčiu žaidimo NBA lygoje patirties.

Jamesas Augustine’as, „Chimki“ puolėjas Rungtynės NBA: 27 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 1,6 taško, 1,2 atkovoto kamuolio

Komandos NBA: Orlando „Magic“

„Magic“ jaunam žaidėjui nesuteikė galimybių pademonstruoti visko, ką jis sugeba – per 2 sezonus Augustine’as ant parketo praleido vos 156 minutes. Po NBA Jamesas žaidė Ispanijos čempionate, kur pakeitė tris komandas. Šių metų gegužę 28-erių krepšininkas pasirašė kontraktą su „Chimki“.

Sergejus Monia, „Chimki“ puolėjas

Rungtynės NBA: 26 (15 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 3,0 taškai, 2,0 atkovoti kamuoliai

Komandos NBA: Portlendo „Trail Blazers“, Sakramento „Kings“

Taip jau susiklostė, kad 2004 m. abu Rusijos krepšininkai ir seni draugai – Sergejus Monia ir Viktoras Chriapa – po Naujokų biržos atsidūrė vienoje komandoje. Sergejus sezoną „Blazers“ekipoje pradėjo sėkmingai, tačiau jam įsibėgėjus atsidūrė „Kings“ komandoje, kurioje niekam nebuvo reikalingas. Tęsti karjeros NBA Monia nebenorėjo. Po penkerių Maskvos „Dinamo“ praleistų metų puolėjas užtikrintai įsitvirtino „Chimki“ ekipoje, kur greitai tapo vienu iš lyderių.

Zabianas Dowdellas, „Enisey“ gynėjas

Rungtynės NBA: 24 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 5,0 taško, 2,1 rezultatyvaus perdavimo

Komanda NBA: Fynikso „Suns“

2011 m. sausį Dowdellas pasirašė 10 dienų trukmės kontraktą su „Suns“. Komandos vadovybei patiko gynėjo žaidimas, todėl kontraktas buvo pratęstas iki sezono pabaigos. Iš viso Zabianas NBA lygoje sužaidė 24 rungtynes, tačiau sezonui pasibaigus naujos komandos nerado. Amerikietis pasirinko Krasnojarską ir mėgins tapti vienu iš „Enisey“ ekipos lyderių.

Aaronas Milesas, „Krasnye Krylia“ gynėjas

Rungtynės NBA: 19 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 0,8 taško, 1,3 rezultatyvaus perdavimo

Komandos NBA: „Golden State Warriors“

Debiutiniame NBA sezone Aaronui Milesui reikėjo ne tik nepasimesti tarp tokių žvaigždžių, kaip Derekas Fisheris ir Baronas Davisas, tačiau ir laimėti netiesioginę dvikovą su kitu naujoku – Willu Bynumu. Su iškeltomis užduotimis jaunas gynėjas neusidorojo ir iš komandos buvo atleistas. Milesas suspėjo pažaisti D-lygoje, Prancūzijos, Graikijos ir Ispanijos čempionatuose, o nuo 2011 m. jis rungtyniauja Samarkos komandoje.

Dijonas Thompsonas, „Nižnij Novgorod“ puolėjas

Rungtynės NBA: 16 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 2,8 taško, 1,2 atkovoto kamuolio 

Komandos NBA: Fynikso „Suns“, Atlantos „Hawks“

Kalifornijos universiteto absolventas NBA lygoje atsidūrė 2005 m. Nors pakeitė dvi komandas, per du sezonus Dijonas sužaidė vos 16 rungtynių. D-lyga vaikinui nepatiko, todėl jis išvyko į Europą. Per 4 metus jis pakeitė net 5 komandas kol galų gale suprato, kad toks blaškymasis jam nėra į naudą. Galų gale jis atsidūrė Žemutiniame Naugarde, tačiau šiame sezone kol kas nesužaidė nei vieno oficialaus mačo. 

Martynas Andriuškevičius, „Neptūno“ vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 6 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 0,7 atkovoto kamuolio, 0,3 perimto kamuolio

Komanda NBA: Klivlendo „Cavaliers“

Vidurio puolėjas iš Lietuvos dar būdamas „Žalgirio“ žaidėju nusprendė išmėginti save NBA lygoje ir pateikė kandidatūrą 2005 m. Naujokų biržai. 44-uoju numeriu 19-metį Martyną pasirinko Klivlendo ekipa. Tačiau galimybės „Cavaliers“ komadoje sužibėti lietuvis taip ir negavo. Po nepavykusios karjeros NBA Andriuškevičius 4 metus praleido antrajame Ispanijos divizione, sezoną žaidė graikų PAOK ekipoje, o šią vasarą sugrįžo į gimtinę ir sudarė kontraktą su „Neptūnu“.

Jeffas Foote‘as, „Žalgirio“ vidurio puolėjas

Rungtynės NBA: 4 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 1 taškas, 1,5 atkovoto kamuolio

Komanda NBA: Naujojo Orleano „Hornets“

Po koledže praleistų metų aukštaūgis amerikietis iš karto išvyko į Europą žaisti Tel Avivo „Maccabi“ komandoje. Praėjusį sezoną juo susidomėjo „Hornets“ ir pasirašė su krepšininku 10-ies dienų kontraktą. Footas į aikštelę suspėjo įžengti per 4 rungtynes, nieko ypatingo nepademonstravo ir kontrakto pratęsimo neužsitarnavo. Rugsėjį aukštaūgis atsidūrė Kaune, kur pasirašė kontraktą su „Žalgirio“ komanda.

Kelly McCarty, "Uniks" puolėjas Rungtynės NBA: 2 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 2,0 taško, 1,5 atkovoto kamuolio

Komanda NBA: Denverio „Nuggets“

Mažai kas žino, kad ilgametis Maskvos srities „Chimki“ lyderis, šiuo metu vilkintis UNICS marškinėlius, savo profesionalo karjeros pradžioje laimę mėgino NBA. 1999 m. žiemą kontraktą su laisvuoju agentu buvusiu Kelly pasirašė „Nuggets“, tačiau aikštėje jis pasirodė tik keletą kartų ir iš viso sužaidė vos 4 min. Nuo tada krepšininkas ir pradėjo savo turnė po Europą, kuri tęsiasi iki šiol.

Oliveris Lafayette’as, „Žalgirio“ gynėjas

Rungtynės NBA: 1 (0 – startinėje sudėtyje)

Statistika NBA: 7,0 taško, 4,0 atkovoti kamuoliai, 2,0 rezultatyvūs perdavimai

Komanda NBA: Bostono „Celtics“

Paskutinėse 2009/10 m. sezono rungtynėse „Celtics“ sudėtyje pasirodė Oliverio Lafayetto pavardė. Gynėjas neblogai sužaidė vieninteles savo rungtynes NBA, puikiai pasirodė Vasaros lygoje, bet 2010 m. rudenį Bostono ekipą jam teko palikti dėl per didelio gynėjų pozicijos žaidėjų skaičiaus. Tranzitu per penkias Europos komandas Lafayette‘as atsidūrė „Žalgiryje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.