EUROLYGA 2023

„Rio Grande Valley Vipers“. Į kokį klubą pateko D. Motiejūnas?

„Rio Grande Valley Vipers“. Klubas, kurio pavadinimą priverstas išmokti Donatas Motiejūnas ir Lietuvos krepšinio aistruoliai. Į „D-League“ rungtyniaujančią ekipą 22 metų 212 cm ūgio lietuvį kartu su dar dviem jaunais žaidėjais Royce’u White’u ir Scottu Machado prieš keletą dienų išsiuntė „Houston Rockets“ klubo vadovybė.

D. Motiejūnas priverstas kuriam laikui atsisveikinti su komandos draugais - M. Morrisu (dešinėje), kuris jau kartą buvo išsiųstas į „Vipers", ir „Rockets" įsitvirtinusiu Ch. Parsonsu.<br>AP
D. Motiejūnas priverstas kuriam laikui atsisveikinti su komandos draugais - M. Morrisu (dešinėje), kuris jau kartą buvo išsiųstas į „Vipers", ir „Rockets" įsitvirtinusiu Ch. Parsonsu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2012, 8:41 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:02 AM

Kokio kalibro naujasis D. Motiejūno klubas ir kas laukia Lietuvos krepšininko antrinėje NBA lygoje?

D. Motiejūnas ketvirtadienį jau treniravosi su komanda ir pradeda ruoštis pirmosioms kovoms. Lietuvis „Vipers“ marškinėlius turėtų užsivilkti lapkričio 16 dieną, kai klubas žais pirmąsias kontrolines rungtynes su „Austin Toros“. NBDL čempionatas startuos lapkričio 23 dieną. 

Per trumpą istoriją - čempionų titulas

„D-League“ šeimą „Vipers“ papildė vos prieš penkerius metus - 2007-2008-ųjų sezone. Ji yra vienintelė lygos komanda, kurią kontroliuoja vienas NBA klubas – „Rockets“. Į kitas lygos ekipas įprastai savo žaidėjus siunčia keli NBA klubai.

Tiesa, Hjustono klubo krepšinio operacijomis pradėjo rūpintis praėjus dvejiems metams nuo „Vipers“ įkūrimo - 2009-aisiais. Betarpiški saitai su vienu NBA klubu išėjo į naudą „Rio Grande Valley Vipers“ - jau 2009-2010 metų sezonas jiems buvo labai sėkmingas.

Naudingiausiu lygos žaidėju tapusio Mike'o Harriso vedamas klubas iškovojo 34 pergales, patyrė 16 pralaimėjimų ir tapo geriausiu Vakarų konferencijos klubu.

Klubas sėkmingai įveikė du atkrintamųjų varžybų etapus, o superfinalo serijoje iki dviejų pergalių 2:0 nugalėjo „Tulsa 66ers“ krepšininkus ir pirmą kartą tapo lygos čempionu.  

Praėjęs sezonas - kuklus

Po įspūdingo sezono „Gyvatės“ nesustojo - reguliariajame sezone iškovojo 33 pergales, vėl įveikė du atkrintamųjų varžybų etapus ir pasiekė lygos finalą.

Tačiau apginti čempionų titulo nepavyko - „Vipers“ krepšininkai serijoje iki dviejų pergalių 1:2 pralaimėjo „Iowa Energy“ komandai, kurią treniravo Nickas Nurse. Po triumfo 45 metų treneris buvo pakviestas į „Vipers“ komandą.

Praėjusį sezoną „Vipers“ komanda ne taip dažnai džiugino per dvejus metus prie pergalių pripratusius aistruolius - lygoje per 50 susitikimų ekipa iškovojo 24 pergales ir Vakarų konferencijoje su „Texas Legends“ pasidalijo 4-5 vietomis.

Po sezono „Vipers“ - NBA čempionas

Ar D. Motiejūnas sugrįš į „Rockets“, parodys laikas. Tačiau istorija rodo, kad „Vipers“ komandoje rungtyniavę krepšininkai dažnai sėkmingai grįžta į lygos klubus ir tvirtesniais žingsniais žengia į NBA aikštes.

D. Motiejūną turėtų įkvėpti Terrelas Harrisas, kuris po sezono „Vipers“ komandoje atsidūrė „Miami Heat“ komandoje ir su ja laimėjo NBA čempiono žiedą.

Nors jo statistika siekdavo po 3,3 taško ir 2,3 atkovoto kamuolio per rungtynes, jis tvirtai laikėsi pagrindinėje „Heat“ sudėtyje, o po sezono sulaukė pasiūlymo pratęsti kontraktą.

Ar „D-League” - žingsnis atgal?

Krepšininkai dažniausiai skaudžiai priima NBA klubo sprendimą siųsti juos pasitobulinti į „D-League“, vadinamą antrine NBA lyga.

Vienas iš „Rockets“ išsiųstos trijulės - R. White’as - žiniasklaidai skundėsi, kad Hjustono klubas jo atsikratė dėl ligos. Mat krepšininkas jaučia skrydžio baimę ir į išvykas keliauja nuosavu automobiliu, todėl pernelyg retai būna su komanda.

NBDL žaidusių krepšininkų lygis ir karjeros vingiai labai skirtingi.

29 iš 30 NBA komandų šį sezoną turi žaidėjų, kurie buvo įkėlę koją į „D-League“. „Vipers“ ekipoje yra stabtelėję 11 žaidėjų, kurie dabar rungtyniauja NBA. Trys jų – „Rockets“ klube.

Pernai „Rockets“ buvo išsiuntę ir Marcusą Morrisą. Puolėjas ten pažaidė mėnesį ir sugrįžo.

„Manau, tokių pačių ketinimų „Rockets“ turi ir Donato atžvilgiu“, – svarstė D. Motiejūnui atstovaujantis krepšinio agentas Virginijus Bulotas.

Krepšininkai, kurie praėjusį sezoną vilkėjo „Rio Grande Valley Vipers“ komandos marškinėlius, o dabar žaidžia NBA:  

Aaronas Brooksas – „Sacramento Kings“ (2009/2010 metų sezone, atstovaudamas „Rockets“, per rungtynes pelnydavo po 19,6 taško);

Shannonas Brownas – „Phoenix Suns“ (praėjusį sezoną per rungtynes pelnydavo po 11 taškų);

Willas Conroy – „Minnesota Timberwolves“ (epizodinis vaidmuo komandoje);

Terrelas Harrisas – „Miami Heat“ (3,3 taško per rungtynes);

Ivanas Johnsonas – „Atlanta Hawks“ (6,4 taško);

Marcusas Morrisas – „Houston Rockets“ (2,4 taško);

Steve'as Novakas – „New York Knicks“ (8,8 taško);

Patrickas Pattersonas – „Houston Rockets“ (7,7 taško);

Gregas Smithas – „Houston Rockets“ (epizodinis vaidmuo);

Ishas Smithas – „Orlando Magic“ (epizodinis vaidmuo);

Hasheemas Thabeetas – „Oklahoma City Thunder“ (praėjusį sezoną žaidė „Portland Trail Blazers“, pelnydavo po 1,9 taško);

C. J. Watsonas – „Brooklyn Nets“ (praėjusį sezoną žaidė „Chicago Bulls“, pelnydavo po 9,7 taško).

Lietuviai nesužibėjo

„D-League“ praėjusį sezoną žaidė du buvę Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjai Kareemas Rushas ir Maurice’as Bakeris. Į Kauno „Žalgirį“ šįmet iš „D-League“ atvyko vidurio puolėjas Jeffas Foote’as.

Pernai šioje lygoje žaidęs Keithas McLeodas pasirinko Talino „Kalev“, ir tai dar kartą įrodo, kad dauguma į „D-League“ užklydusių žaidėjų ten žaidžia, kol sulaukia geresnio pasiūlymo.

NBDL yra rungtyniavę du lietuviai - Martynas Andriuškevičius ir Virginijus Praškevičius. Šį sezoną Klaipėdos „Neptūne“ žaidžiantis M. Andriuškevičius 2006 m. iš „Chicago Bulls“ klubo buvo išsiųstas į „Dakota Wizards“ komandą.

Su „Minnesota Timberwolves“ kontraktą 1996–1997 m. pasirašęs V. Praškevičius buvo deleguotas į „D-League“ ekipą „La Crosse Bobcats“.

Nė vienam iš jų įsitvirtinti lygos klubuose nepavyko, o NBA aukštumos virto nepavytomis svajonėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.