EUROLYGA 2023

Skolose skendintys „Sakalai” tikisi uždirbti iš jaunųjų Kinijos krepšininkų

Atlyginimų negaunantys Vilniaus „Sakalų” žaidėjai paskutinę akimirką atidėjo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) mačų boikotą. Bet skolų užgultos komandos bėdos atveria gilesnes mūsų šalies sporto žaizdas.

„Sakalų” treneris R.Petronis (dešinėje): „Gal pavyks išlaviruoti iš šios sudėtingos situacijos.”<br>M. Kulbis
„Sakalų” treneris R.Petronis (dešinėje): „Gal pavyks išlaviruoti iš šios sudėtingos situacijos.”<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas")

Dec 5, 2012, 3:26 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:43 PM

Po vakarinės treniruotės ir susirinkimo „Sakalų” komanda nusprendė vykti į LKL rungtynes šiandien Klaipėdoje.

Šį rudenį atlyginimų negaunantys „Sakalų” krepšininkai rimtai svarstė galimybę nevažiuoti į mačą su „Neptūnu”, bet vakar po susitikimo su klubo prezidentu Vytautu Kiaušu persigalvojo.

„Krepšininkai ir mes, treneriai, nusprendėme tęsti darbą, – sakė „Sakalų” treneris Romualdas Petronis. – Reikia tikėti žmonėmis.

Kiek suprantu, reikalai juda. Gal mums pavyks išlaviruoti iš šios sudėtingos situacijos.”

Priešpaskutinę, 11-ąją, vietą LKL užimantys „Sakalai” atvykę į rungtynes išvengs techninio pralaimėjimo 0:20 ir 20 tūkst. litų baudos.

Tačiau kiek ilgai išliks kantrūs Vilniaus komandos žaidėjai ir kokio dydžio yra nuo praėjusio sezono tebesitęsiančios „Sakalų” skolos?

Pinigų nemoka nuo rugpjūčio

„Sakalų” prezidentas V.Kiaušas „Lietuvos rytui” tvirtino, kad šimtatūkstantinės skolos susidarė pernai rėmėjams neįvykdžius savo įsipareigojimų.

V.Kiaušo teigimu, praėjusį sezoną klubas negavo planuotų 400 tūkst. litų, kai dvi bendrovės pasirašė sutartis, bet neįvykdė rėmimo sutarčių sąlygų.

„Yra skolų, bet jos mažesnės nei ši suma. Šiemet padengėme dalį anksčiau susikaupusių skolų”, – aiškino V.Kiaušas ir pridūrė, kad šį sezoną kažkiek pinigų žaidėjams buvo sumokėta rugpjūtį.

Tačiau dabar už lango ne rugpjūtis, o gruodis.

Petras Baločka, Tomas Černeckis, Justas Petkevičius jau paliko „Sakalus”, o kitų Vilniaus klubo krepšininkų kantrybė irgi pamažu senka.

„Ir aš galėčiau nusispjauti ir išeiti. Esu išleidęs daug pinigų dėl Lietuvos krepšinio, – vakar kalbėjo „Sakalų” klubo savininkas V.Kiaušas. – Kartais pagalvoju, koks kvailys esu.

Seniai galėjau salę parduoti kokiam nors prekybos centrui. Bet tarnauju krepšiniui.

„Sakalų” komandoje yra rungtyniavę apie 60 krepšininkų. Ir dabar mūsų klube, skirtingai nei daugumoje kitų, žaidžia Lietuvos jaunimas. Ir žaidžia gražiai. Dirbu vardan tų vyrų.”

Nekantriai laukia kinų

Nepaisant skolų, šiam sezonui V.Kiaušas yra numatęs 600 tūkst. litų klubo biudžetą. Jis nėra išpūstas, nes, anot „Sakalų” savininko, didžiausias žaidėjo atlyginimas klube – 6 tūkst. litų.

Tiesa, tai tik teoriniai skaičiai. „Sakalų” krepšininkai daug mieliau matytų realius klubo vadovų veiksmus.

„Gausime pinigų. Tai tiktai laiko klausimas, – vakar kalbėjo V.Kiaušas. – Verslas eina sunkiai, bet esu numatęs tam tikrų ėjimų. Tikiuosi atsigauti.”

Dalį pinigų „Sakalų” savininkas tikisi gauti iš kinų.

Šanchajaus regiono jaunimo komanda turėjo atvykti spalį, pusmetį gyventi ir mokytis krepšinio Vilniuje, o „Sakalai” iš šios viešnagės vylėsi uždirbti.

Tačiau kinai dar neatvyko, o Vilniaus komandos žaidėjų sąskaitose vis dar tuščia.

„Yra ne tik kinai. Bet visko apie kitus rėmėjus negaliu sakyti – tai komercinė paslaptis”, – teigė V.Kiaušas.

Stebina LKL abejingumas

„Sakalų” šeimininkas pyksta dėl to, kad pažadų netęsi rėmėjai, žurnalistai rašo gandus, jo nesupranta lygų ir federacijos vadovai, klubo darbuotojai nėra lojalūs, o dabartinis klubo treneris V.Kiaušui atrodo lyg kapitonas, kuris pirmas nori sprukti iš siūbuojančio laivo.

Reikalauti jam priklausančio atlyginimo yra kiekvieno žmogaus teisė, tačiau, regis, tai nėra gero tono ženklas kai kuriose Lietuvos sporto komandose.

Didesnių ar mažesnių skolų turi dauguma krepšinio ir futbolo klubų. Jie sukrunta tik tada, kai žaidėjai kreipiasi į teismą ir teisiniu būdu išsireikalauja jiems priklausantį atlyginimą.

Kai rudenį Škotijoje atlyginimai dvi savaites vėlavo Vladimirui Romanovui priklausančio Edinburgo „Hearts” klubo žaidėjams, aktyviai sujudo ne tik futbolininkų profsąjunga, bet ir Škotijos futbolo lyga, pagrasinusi sankcijomis.

Skirtingai negu Škotijoje, Lietuvoje žaidėjų lygos nesiruošia ginti.

Baltijos krepšinio lyga pagrasino išmesti „Sakalus” iš čempionato tik tada, kai negavo įmokos už teisėjavimą, o LKL nuo Vilniaus klubo bėdų laikosi dar toliau.

„Lyga reaguos tik tuo atveju, jei bus teismų sprendimai”, – basketnews.lt pareiškė LKL generalinis direktorius Linas Gilys.

„Sakalų” treneris R.Petronis anksčiau daug metų dirbo Rusijoje, jis matė, kaip Permėje ir Saratove bankrutavo didesnės krepšinio komandos nei „Sakalai”.

Tačiau LKL vadovų abejingumas stebina net ir Rusijos keistenybes mačiusį trenerį.

„Jei civilizuotame pasaulyje atsiranda nemokus klubas, jam neleidžiama startuoti čempionate arba jis šalinamas iš pirmenybių, – priminė „Sakalų” treneris R.Petronis. – Aš nesuvokiu tokios mūsų lygos vadovų pozicijos.”

Ketina kreiptis į arbitražą

Lietuvos krepšinio profesinės sąjungos pirmininkui Mykolui Krivcovui „Sakalų” bėdos pažįstamos jau keletą pastarųjų metų.

„Pirmiausia tai yra lygos atsakingumo klausimas, – pabrėžė M.Krivcovas. – Prieš sezoną būtina įvesti draudimo saugiklius, kurie turėtų užtikrinti klubo mokumą.

Kita vertus, patys žaidėjai savęs nesaugo – nesikreipia į profsąjungas, neturi nedarbo draudimo.”

Anot M.Krivcovo, net ir žinodami apie klubo finansinius sunkumus, jauni žaidėjai patiki pažadais ir pasirašo sutartis vildamiesi, kad LKL komanda bus tik tarpinė stotelė pakeliui į turtingesnį šalies ar užsienio klubą.

Šalies krepšinio profesinė sąjunga atstovauja keliems „Sakalų” krepšininkams.

„Yra surašyti įsipareigojimai, klubas juos pripažįsta, – dabartinę situaciją komentavo M.Krivcovas. – Ketiname laukti iki Naujųjų metų.

Jeigu veiksmų nebus, kreipsimės į Tarptautinį sporto arbitražo teismą.”

LKL čempionatas

Panevėžio „Lietkabelis” – Kauno „LSU-Baltai” 89:71 (30:15, 19:14, 26:18, 14:24). M.Kupšas 19, D.Griškėnas ir K.Babkauskas po 12/Ž.Skučas 22, V.Sragauskis 15, T.Urbonas 13.

Trečiadienį žais Klaipėdos „Neptūnas” – Vilniaus „Sakalai”.

LKL lentelė

1. „Prienai” 7 0 100

2. „Žalgiris” 4 0 100

3. „Lietuvos rytas” 3 1 75

4. „Juventus” 4 3 57

5. „Neptūnas” 4 3 57

6. „Šiauliai” 4 3 57

7. „Lietkabelis” 4 3 57

8. „Nevėžis” 4 4 50

9. „Pieno žvaigždės” 3 4 43

10. „LSU-Baltai” 2 5 28

11. „Sakalai” 1 5 17

12. „Palanga” 0 9 0

Paaiškinimas: vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, laimėtų rungtynių procentas.

6000

Tiek litų per mėnesį turėtų uždirbti brangiausias „Sakalų” žaidėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.