EUROLYGA 2023

Krepšinio specialistai – apie nutrauktą „Žalgirio“ prakeiksmą, J. Plazos darbą ir pergalės priežastis

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai penktadienio vakarą 75:63 nugalėjo Malagos „Unicaja“ ekipą, iškovojo pirmąją pergalę Eurolygos „Top 16” etape ir nutraukė devynių iš eilės šiame etape pralaimėtų rungtynių seriją. Kas lėmė „Žalgirio“ pergalę? Kodėl reikėtų pagirti trenerį Joaną Plazą? Ko dar galima pasigesti Lietuvos čempionų žaidime? Apie tai kalbėjo krepšinio specialistai Šarūnas Sakalauskas ir Rūtenis Paulauskas, Kauno „Žalgirio“ krepšininkams parašę ir pažymius.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antrajame ture iškovojo pirmąją pergalę Eurolygos „Top 16” etape.<br>M. Kulbis
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antrajame ture iškovojo pirmąją pergalę Eurolygos „Top 16” etape.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2013-01-05 23:47, atnaujinta 2018-03-14 00:11

Įspūdis.

Š. Sakalauskas: „Rungtynės buvo sunkios tiek „Žalgirio“ krepšininkams, tiek treneriui. Mačo svarba buvo didžiulė. Intriga buvo aiški – kauniečiams būtinai reikėjo pergalės, nes kitu atveju būtų nukrypta nuo planų“.

R. Paulauskas: „Rungtynės buvo vienos gražiausių ir įspūdingiausių. Manau, kad jos turėjo patikti visiems, kurie žiūrėjo. Mačas tikrai buvo malonus akiai“.

Varžovų pasirodymas.

Š. Sakalauskas: „Varžovai buvo gerai pasirengę. Turėjo įdomų puolimo planą. Matėme, kad „Unicaja“ surado tokių sprendimų, kurių kitos komandos arba nenaudojo, arba naudojo labai mažai. L. Zoričius gal keturis kartus po žaidimo du prieš du „viršuje“ atsirado laisvas po krepšiu. Matėsi, kad buvo išanalizuoti „Žalgirio“ gynyba. Buvo bandoma atrasti tokius kelius puolime, kokių nenaudojo kitos ekipos. Kamuolys būdavo atiduodamas ten, kur mažiausiai tikimasi. Matėme, kad ta rizika pasiteisino“.

R. Paulauskas: „Unicaja“ komanda atvyko gerai parengusi namų darbus. Žaidėjai buvo geros formos. Jie atvyko ne šiaip žaisti, tačiau laimėti. Tikrai tai matėme. Čia būtina paminėti trenerį J. Repešą, kuris daugybę metu Eurolygoje komandas parengia labai gerai. Jo ekipos turi aiškų taktinį braižą, kur gerai išnaudojami lyderiai. „Unicaja“ pasižymi geru žaidimu gynyboje, tačiau „Žalgirio“ gynyba užgožė viską“.

Pergalės priežastys.

Š. Sakalauskas: „Reikia pagirti trenerį J. Plaza, kuris viso mačo metu ieškojo optimalaus penketo. Jis nevengė nestandartinių sprendimų. Matėme, kad kai T. Dardenui nesisekdavo, daugiau žaisdavo M. Kuzminskas. P. Jankūno išleidimas paskutinę minutę buvo itin geras sprendimas. Norėčiau pagirti trenerį, nes matėsi, kad „Žalgiris“ viso mačo metu analizavo žaidimą ir sprendimus priimdavo, priklausomai nuo įvykių aikštėje.

„Unicaja“ ekipa „Žalgirio“ komandinei gynybai uždavė rimtų klausimų. Buvo tokių situacijų: „Jei mes taip pulsime, kaip jūs ginsitės?“. „Žalgiris“ turėjo atsakinėti į tuos klausimus. Paskutiniame kėlinyje, kuomet „Žalgiris“ laimėjo 23:12, kauniečių gynyba jau buvo tvirta. Galbūt varžovai pavargo? Juk iki tol kauniečiams nesisekė taip gerai gintis.

R. Paulauskas: „Žalgirio“ pasirengimas ir konkrečiai žaidimas gynyboje lėmė pergalę. Gynyba ir dar kartą gynyba suvaidino lemiamą vaidmenį. Labai svarbus buvo ir trečiojo numerio žaidimas. Kažkada tai buvo T. Dardenas, kuris tempdavo ekipą į priekį, dabar turime pagirti M. Kuzminską, kuris buvo svarbiausias“.

Tritaškių reikšmė.

Š. Sakalauskas: „Bendras „Žalgirio“ tritaškių pataikymo procentas nėra aukštas, tačiau tie tolimi metimai krito labai reikiamais momentais. Bendras rezultatas 75:63. Kauniečiai turi plius dvyliką taškų. Pagal tai matome, kad lyg ir neturėjo būti sunkus mačas, tačiau rezultatas atsirado po svarbių tritaškių. Tolimi metimai krito ir pradžioje.

R. Paulauskas: „Manau, kad tritaškius galime laikyti „Žalgirio“ ginklu. Ypač P. Jankūno ir K. Lavrinovičiaus. Varžovams sunku su jais susitvarkyti. Kuomet įmeta gynėjas, tai nėra taip sudėtinga susitvarkyti, nes matėme, kad varžovai antrą kartą neleisdavo mesti. Tačiau kuomet pataiko Lavrinovičiai, varžovams reikia spręsti sunkius uždavinius.

Su tokia lygtimi varžovams nelabai pavyksta susitvarkyti.

Kodėl? Kuomet kamuolį įžaisdinėja M. Popovičius, kuris yra taiklus gynėjas, prieš jį gintis išsikeitus ar dvigubinant gynyba - pavojinga. Nes pastaruoju atveju, laisvi lieka Lavrinovičiai arba Jankūnas.

Dažnai stebimės, kodėl „Žalgiris“ pataiko tokius tritaškius. Atsakymas paprastas – jie turi universalių krašto puolėjų, kurie yra labai pavojingi“.

Pirmieji trys kėliniai.

Š. Sakalauskas: „Žalgiris“ retai pradeda labai gerai. Ekipai visuomet reikia įsivažiuoti. Kauniečiai visuomet geriau sužaidžia antrojoje rungtynių pusėje. Mačas tikrai buvo nervingas. Paprastai žalgiriečiai nesivelia į ginčus su teisėjais, nereaguoja emociškai ir šaltai dirba savo darbą. Šįkart matėme, kad buvo daug emocijų. Ko gero, rungtynių svarba padarė savo. Beje, „Žalgiris“ žaidė namuose, kur visi tikisi, kad kauniečiai turi laimėti prieš bet ką. Ir ne šiaip laimėti, bet šluoti varžovus“.

R. Paulauskas: „Čia žaidė dvi vienodo pajėgumo komandos. Manau, kad išvykoje kauniečiams laimėti bus ypatingai sunku. Daugelis lyg ir tikėjosi lengvos pergalės, tačiau ekipų kalibras – vienodas, todėl ir reikėjo tikėtis aštrios kovos“.

„Žalgirio“ trūkumai.

Š. Sakalauskas: „Varžovai sustabdė itin svarbų „Žalgirio“ puolimo aspektą – greitus taškus, kuomet apsiginama ir iškart lekiama mesti. Šito daug nematėme. Kauniečiai turėjo problemų ir atakuodami iš po krepšio. Malagos žaidėjai aukšti ir matėme, kad broliams ir Jankūnui buvo sunkiau pataikyti. Beje, „Žalgirio“ priekinės linijos rotacija buvo maža.

Žinoma, „Žalgiris“ žaidė savo stiliumi. Tai buvo gražus, imponuojantis, azartiškas žaidimas. Matėme komandinę gynybą ir aktyvią gynybą vienas prieš vieną“.

R. Paulauskas: „Man šiek tiek neaišku, kodėl J. Foote'as sėdėjo ant suolo. Klausimas, kodėl jis nebuvo išmėgintas aikštėje? Šiek tiek nelabai aišku, kodėl aikštėje perlaikomas M. Delašas, kuris žaidžia blankiai. Įdomu, kodėl A. Juškevičius neįmetamas kartas nuo karto į aikštę. Dabar „Žalgiris“ atsisako to, ką matėme reguliariajame Eurolygos etape – plačios rotacijos.

Žinoma, M. Kuzminskas gavo daugiau žaisti, kilo jo pasitikėjimas savimi ir jis pasirodė gerai. Nugalėtojų teisti negalima. Tad, jeigu kas nors nori pasimokyti, kaip stabdyti varžovus, tai gali iš šių „Žalgirio“ rungtynių“.

Pažymys.

Š. Sakalauskas: 8+

R. Paulauskas: 9.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.