EUROLYGA 2023

I. Jaabero agentas: „Neturiu supratimo, kodėl jis taip pasielgė“

Ibrahimas Jaaberas prieš pat Eurolygos rungtynes su Berlyno ALBA netikėtai paliko „Žalgirį”. Krepšininko agentas neabejoja, kad islamą išpažįstantis jo klientas Kauną paliko dėl moralinių įsitikinimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

Jan 31, 2013, 3:52 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:54 PM

I. Jaabero sprendimas pasitraukti iš „Žalgirio” pribloškė Kauno klubo trenerius, žaidėjus, vadovus ir netgi paties krepšininko agentą.

Ne todėl, kad 28 metų 188 cm ūgio amerikietis atsiskyrė nuo komandos prieš pat Eurolygos rungtynes.

Netikėtos ir neįprastos yra I. Jaabero pasitraukimo iš klubo priežastys, kurias žaidėjas išdėstė laiške klubo vadovams.

„Suprantu, kad dėl šitokio sprendimo galbūt niekada neuždirbsiu pinigų iš krepšinio, bet dėl savo įsitikinimų aš esu pasirengęs padaryti tokią auką”, – rašė I. Jaaberas.

Apsisprendė Panevėžyje

I. Jaaberas sprendimą trauktis iš Kauno komandos priėmė po LKL rungtynių pirmadienį Panevėžyje su „Lietkabeliu”.

„I. Jaaberas pareiškė, kad nesutinka su krepšinyje įprastomis reklamos ant marškinėlių taisyklėmis.

Nuo suolo rungtynes su „Lietkabeliu” stebėjęs amerikietis pasipiktino palaikymo grupės pasirodymu pertraukų metu.

Kitą dieną minėdamas šias priežastis Ibrahimas parašė laišką klubui, kuriame teigė, kad daugiau nežais tiek mūsų, tiek kitose Europos komandose”, – pareiškė „Žalgirio” sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

Per „Žalgirio” rungtynes LKL pirmenybėse ant žaidėjų aprangos yra lažybų kontoros ir alaus gamintojų logotipai. Žaisdami Eurolygoje Kauno krepšininkai reklamuoja putojantį vyną.

Liko neaišku, kas labiau – karštos Panevėžio šokėjos ar alkoholinių gėrimų reklama – nepatiko amerikiečiui.

Pirmadienį „Žalgiris” lengvą pergalę (113:61) prieš „Lietkabelį” pasiekė be I. Jaabero pagalbos. Į Panevėžį su komanda nuvykęs įžaidėjas nebuvo registruotas rungtynėms ir mačą stebėjo nuo suolo.

„I. Jaabero paaiškinimai man pačiam buvo didelė staigmena, – sakė „Lietkabelio” klubo direktorius Eimantas Pūras. – Didžioji mūsų šokėjų dalis yra moksleivės.

„Žalgirio” šokėjos yra dar seksualesnės. Gal šįkart Panevėžyje jis pastebėjo ką nors daugiau, nes sėdėjo visas rungtynes ant suolo?”

Ištikimas savo vertybėms

I. Jaabero sprendimas buvo netikėtas ir jo agentui Johnui Spenceriui.

„Dar nekalbėjau su Ibrahimu, bet žinau, ką jis parašė laiške „Žalgirio” vadovams, – „Lietuvos rytui” sakė J. Spenceris. – Neturiu supratimo, kodėl jis taip pasielgė.

Iš laiško supratau, kad jis nenori būti viso to dalis. Jis nenori reklamuoti alkoholio ant marškinėlių.

Jis protingas, inteligentiškas, gerbia kitą kultūrą, bet kartu yra ištikimas sau, savo šeimai ir savo vertybėms.

O jo vertybės yra aukštų standartų. Negaliu įsivaizduoti kitų priežasčių, kodėl jis nusprendė pasitraukti.

Šis sprendimas sunkus ir nepopuliarus. Bet reikia gerbti jo sąžiningumą tikėjimo atžvilgiu. Manau, jog jis nori, kad žmonės jį gerbtų dėl to. Ir su krepšiniu tai nėra susiję.”

Vėluojanti alga nebuvo svarbu

Galingą sudėtį šiam sezonui subūręs „Žalgiris” turi finansinių bėdų.

Kad atlyginimai laiku nepasiekė I. Jaabero, patvirtino ir krepšininko agentas.

Tačiau jis mano, kad tai nebuvo priežastis, dėl kurios įžaidėjas nutarė palikti tarp 16 geriausių Eurolygos komandų kovojantį „Žalgirį”.

„Kai pastarąjį kartą su juo kalbėjau, jis buvo patenkintas ir neturėjo jokių priekaištų, – pasakojo J. Spenceris. – Nežinau, ar įtakos turėjo finansiniai dalykai.

Taip, komanda nemokėjo atlyginimų žaidėjams laiku, bet dėl to jis nesiskundė.

Jis nepranešė man, kad ruoštųsi palikti komandą dėl finansinių priežasčių.”

Visa galva pasinėręs į islamą

Į Krasnodaro „Lokomotiv” išvykusio Manto Kalniečio vietą Kauno komandoje I. Jaaberas užėmė praėjusį lapkritį.

Anksčiau Graikijos ir Italijos klubams atstovavęs JAV ir Bulgarijos pilietybę turintis įžaidėjas be krepšinio praleido visą 2011–2012 m. sezoną.

Atvykęs į Kauną jis pasakojo, kad per metus be krepšinio daug laiko skyrė savo tikėjimui – islamui.

I. Jaabero žmona Najla taip pat yra musulmonė. Su ja I. Jaaberas prieš mėnesį Kaune susilaukė sūnaus, kuriam suteikė Jazzos Heshaamo vardą.

„Niekada anksčiau neturėjau dėl jo problemų.

Nežinau, ar tai, kas dabar nutiko, galima laikyti problema. Ibrahimas yra labai garbingas žmogus.

Pastaraisiais metais jis darė daug dalykų, kuriuos laikė svarbiais. Jam patinka žaisti krepšinį, bet dar svarbesnės yra vertybės, – pasakojo krepšininko agentas J. Spenceris. – Jis – musulmonas ir nuoširdžiai tikintis žmogus. Žinau viena: tikėjimas ir šeima jam yra svarbiausia.

Jis yra iš tų, kurie nori elgtis teisingai. Nori būti teisus prieš save ir savo šeimą.

Jei krepšinis neduoda to, ko jis nusipelnė, jis pasitrauks iš krepšinio.”

Kas stos į įžaidėjo vietą?

Iškopti į Eurolygos ketvirtfinalį siekiančio „Žalgirio” vadovai turės sukti galvą, kuo pakeisti I. Jaaberą, kuris Eurolygoje rinko po 5,9 taško, atliko po 2,2 rezultatyvaus perdavimo ir perimdavo po 1,9 kamuolio.

Oliveris Lafayette’as turėtų tapti pagrindiniu įžaidėju šio vakaro mače Kaune su ALBA, o jį turėtų keisti Adas Juškevičius arba šioje pozicijoje taip pat galintis rungtyniauti Marko Popovičius.

„Žalgirio” sporto direktorius V. Masalskis tvirtino, kad klubas dairysis patyrusio įžaidėjo Europoje, nes toks greičiau galėtų pritapti prie komandos.

O dėl I. Jaabero karjeros pakibo klausimas, nes „Žalgiris” gali nuspręsti, ar išduoti jam paleidžiamąjį raštą, ar ne.

„Man svarbiausia, kad jis būtų laimingas, o ne tai, kada jis vėl žais krepšinį, – apie I. Jaabero karjerą sakė J. Spenceris. – Jei jis priėmė sprendimą ir yra juo patenkintas, vadinasi, ir aš esu patenkintas. Turiu jį palaikyti.

Kartais krepšinyje pinigai tampa pernelyg svarbūs. Bet aš tikiuosi, kad jis ateityje suras sprendimą, kuris padės jam augti dvasine prasme ir kartu mėgautis krepšiniu.”

Komandų rezultatai šį sezoną

„Žalgiris”

„Alba"

Nacionalinė, regioninė lyga

Lietuvos lygoje – 1-oji vieta (8 ir 0). Pirmadienį svečiuose nugalėjo Panevėžio „Lietkabelį” 113:61 (M. Kuzminskas 24, D. Lavrinovičius 18). Jungtinės lygos B grupėje – 2-oji vieta (10 ir 1).

Lyderiai: K. Lavrinovičius – 15,1 tšk., 5 atk. kam., M. Popovičius – 9,5 tšk., 3,3 rez. perd., T. Dardenas – 9,1 tšk., R. Kaukėnas – 9,1 tšk.

Vokietijos lygoje – 3-ioji vieta (12 ir 5). Šeštadienį namie nugalėjo Gyseno „46ers” 83:69 (D. Woodas 15, H. Schaffartzikas 14).

Lyderiai: D.Thompsonas – 15,2 tšk., 6,1 atk. kam., N.Džedovičius – 11,1 tšk., Y.Idbihi – 10,9 tšk., D.Woodas – 10,2 tšk., 3,7 rez. perd., Z.Morley – 9,5 tšk.

Eurolyga

Pirmojo etapo C grupėje – 1-oji vieta (8 ir 2). „Top 16” etapo E grupėje – 6-oji vieta (1 ir 4). Praėjusiame ture svečiuose pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes” 52:56 (M.Kuzminskas ir T.Dardenas po 10) ir patyrė trečiąją nesėkmę iš eilės.

Lyderiai: M.Popovičius – 13,4 tšk., T.Dardenas – 9,1 tšk., P.Jankūnas – 8,9 tšk., 4,9 atk. kam., D.Lavrinovičius – 8,7 tšk., R.Kaukėnas – 7,7 tšk.

Pirmojo etapo B grupėje – 4-oji vieta (4 ir 6). „Top 16” etapo E grupėje – 7-oji vieta (1 ir 4). Praėjusiame ture namie nugalėjo Bambergo „Brose” 82:63 (N.Džedovičius 20, Y.Idbihi 11) ir nutraukė 6 pralaimėjimų seriją.

Lyderiai: D.Thompsonas – 12,9 tšk., 6,1 atk. kam., D.Woodas – 9,9 tšk., 2,3 rez. perd., N.Džedovičius – 9,3 tšk., J.Fosteris – 8,2 tšk., Y.Idbihi – 7,3 tšk.

Tarpusavio rungtynės

Šios komandos žaidė Eurolygoje 1999–2000 m. sezoną. Berlyne laimėjo ALBA 80:64, Kaune – „Žalgiris” 89:70.

Sprendimo nepakeis

Treneris Joanas Plaza: „Iš savo patirties galiu pasakyti tik tiek, kad dabar reikia susitelkti ir bandyti kuo geriau padaryti tuos dalykus, kuriuos privalome padaryti. Turime eiti toliau, susitelkti, tikėtis gerbėjų palaikymo ir pamiršti šią problemą.”

Kapitonas Paulius Jankūnas: „Jis labai religingas. Su tokiu žmogumi labai sunku. Jei jis taip nusprendė, jo niekas neperkalbės. Gaila, kad taip nutiko, visa komanda tikėjo, kad jis liks iki sezono pabaigos, padės mums žaisti ir laimėti. Bet tai yra jo sprendimas ir mes jo negalime kaip nors paveikti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.