EUROLYGA 2023

Po „Raptors“ mainų - nežinomybė dėl L. Kleizos

„Toronto Raptors“ sudrebinus mainams, dėl kurių į komandą atvyko vienas brangiausių lygos žaidėjų - „Memphis Grizzlies“ žvaigždė Rudy Gay'us, o su ašaromis akyse išvyko Jose Calderonas ir Edas Davisas, vieni laukia naujų pergalių, kiti skaičiuoja pinigus. Klubo prezidentas Brianas Colangelo džiūgauja prisiviliojęs į „Raptors“ lygos žvaigždę, tačiau kiti - atsargesni.

L. Kleiza kol kas negali rungtyniauti dėl kelio traumos.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
L. Kleiza kol kas negali rungtyniauti dėl kelio traumos.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 31, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:37 PM

Mainuose - trys klubai, šeši žaidėjai

Mainuose, be „Toronto Raptors“ ir „Memphis Grizzlies“, dalyvavo ir „Detroit Pistons“ klubas, šios komandos iš viso apsikeitė šešiais krepšininkais.

Į Kanadą kartu su R Gay'umi išvyksta ir vidurio puolėjas Hamedas Haddadis.

Toronto komanda atsisveikino su pagrindiniu savo įžaidėju J. Calderonu ir E. Davisu, kurį „Raptors“ 2010 metų NBA naujokų biržoje pasirinko 13-uoju šaukimu.   

Pastarasis atsidūrė Memfio klube, o J. Calderonas „Grizzlies“ marškinėlių neužsivilks. Jis išsiųstas į „Pistons“, o Detroito komanda Memfiui atidavė Austiną Daye ir Tayshauną Prince'ą, kuris „Pistons“ ekipai atstovavo 10 sezonų ir su ja 2004 metais tapo NBA čempionu.

Kaip šie mainai palies Toronto komandoje rungtyniaujančius lietuvius? Jų pozicijos bent jau kol kas - skirtingos. Jonas Valančiūnas minimas kaip komandos branduolio dalis, Lino Kleizos padėtis - gerokai niūresnė, nes puolėjas dar stipriau stumiamas į komandos užribį.

Kontraktai - milžiniški

Toronto komanda pasikvietė puolėją, kuriam per artimiausius du sezonus turės sumokėti 37,2 mln. JAV dolerių, nors šiuo metu jis demonstruoja prasčiausią krepšinį per savo karjerą NBA lygoje.

Prisiviliojus R Gay'ų „Raptors“ vadovų stalčius papildys dar viena ilgalaikė ir tikrai nepigi sutartis. O jų klube - apstu. Andrea Bargnani kontraktas - 5 metų 50 mln. JAV dolerių (pasirašytas 2010 metais), Lino Kleizos - 4 metų 18,8 mln. JAV dolerių (pasirašytas 2010 metais), Landry Fieldso - 3 metų 18,7 mln. JAV dolerių (pasirašytas 2012-ųjų liepą), DeMaro Derozano - 4 metų 40 mln. JAV dolerių (pratęstas 2012 metų gruodį).

„127,5 mln. JAV dolerių už keturis vaikinus, kurie iš tikrųjų nėra tie, dėl kurių tu verstumeisi per galvą, kad pamatytum savo komandos sudėtyje“, - tvirtina cbssports.com žurnalistas Zachas Harperis. Tiesa, jis įsitikinęs, kad B. Colangelo žingsnis įsigyti R. Gay'ų buvo teisingas ir protingas.

J. Valančiūnas - branduolio dalis

Z. Harperis tikina, kad su R. Gay'aus atėjimu sustiprės „Raptors“ šerdis, kurią sudaro treneris Dwane'as Casey, Jonas Valančiūnas, Kyle'as Lowry, Terrence'as Rossas ir pats R. Gay'us.

Tačiau apžvalgininkai pabrėžia, kad finansinė situacija ilgalaikiais kontraktais apkrauto „Raptors“ klubo dabar tapo gerokai sudėtingesnė ir kritikuoja B. Colangelo darbą, atliktą per pastaruosius keletą metų.

Ilgalaikiai ir nenaudingi kontraktai Toronto komandai tampa kilpa ant kaklo. Tam, kad ji nesmaugtų, būtina atsisakyti keleto brangių žaidėjų.

B. Colangelo atvirai užsiminė, kad gali išmainyti milžinišką kontraktą turintį A. Bargnani, kuris šį sezoną nedemonstruoja geriausio krepšinio ir nuolat gydosi traumas.

L. Kleizos atsisakys?

Šiame kontekste linksniuojamas ir L. Kleiza, kurio kontraktas su Toronto komanda galioja šiam ir kitam sezonui.

Lietuvio vaidmuo komandoje tampa vis trapesnis: iš pradžių dėl traumos, o dabar ir dėl R. Gay'aus - krepšininko, rungtyniaujančio lengvojo krašto puolėjo - kaip ir L. Kleizos - pozicijoje.

Tiesa, lietuvio pavardė mainų sąraše kol kas nefigūruoja - kitas komandas atbaido įsisenėjantys kelio skausmai. O žiniasklaida neabejoja, kad „Raptors“ ketina pasinaudoti amnestijos taisykle, kuri leidžia atleisti krepšininką ir atlaisvina „algų kepurę“.

Naujose NBA taisyklėse komandos turi teisę vieno žaidėjo atlyginimą atimti nuo bendros atlyginimų sumos. Komandos tokiu būdu gali sau leisti kelti kitų žaidėjų atlyginimus ir pasirašinėti naujus kontraktus. Vis garsiau kalbama, kad „Raptors“ komanda šią vasarą atsisakys L. Kleizos kontrakto.

Pokyčių dar bus

Kai kurie apžvalgininkai negaili kritikos ir pačiam „Raptors“ prezidentui B. Colangelo, kurio iniciatyva per pastaruosius keletą metų sudaryti didžiuliai kontraktai, kol kas, neduoda komandai didelės naudos, tačiau reikalauja didžiulių išlaidų.

NBA reikalauja, kad komandos mokėtų mokesčius dėl atlyginimų sumų, kurios viršija 70,3 mln. JAV dolerių. Dvylikos „Raptors“ žaidėjų atlyginimų suma kitam sezonui siekia 72,9 mln. Komanda turi keletą būdų išvengti mokesčių.

Leidus L. Kleizai grįžti į Europą komanda sutaupys 4,6 mln. Portalas nba.si.com pastebi, kad „Raptors“ algų suma sumažėtų, jeigu komanda atsisakytų „nenaudingo L. Kleizos“.

Atsisakius A. Bargnanio atlyginimo komanda numuš 10,7 mln. nuo atlyginimų sumos. Žaidėjo Johno Lucaso III antri metai komandoje negarantuoti. Jį paleidus, komanda sutaupytų dar 1,5 mln. JAV dolerių. Mainų karusėlė NBA lygoje suksis iki vasario 21 dienos, todėl neabejojama, kad pokyčių „Raptors“ sudėtyje komandos sirgaliai turėtų sulaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.