EUROLYGA 2023

Europos šalių taurių dalybose derlių rinko ir Lietuvos krepšininkai (2 video)

„Barcelona” gynėjas Šarūnas Jasikevičius tapo Ispanijos, o Atėnų „Panathinaikos” puolėjas Jonas Mačiulis – Graikijos taurės laimėtoju. Tiesa, Š. Jasikevičius finale nežaidė, o J. Mačiulis pelnė tik 3 taškus.

„Barcelona” trofėjumi džiaugėsi ir Š. Jasikevičius, nors per finalą jam neteko įbėgti į aikštę
„Barcelona” trofėjumi džiaugėsi ir Š. Jasikevičius, nors per finalą jam neteko įbėgti į aikštę
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas („Lietuvos rytas”)

Feb 12, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:10 AM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

J. Mačiulis per savo 28-ąjį gimtadienį iškovojo pirmąjį titulą atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos” komandai ir pirmą kartą savo kailiu patyrė, kokie pavojingi gali būti įsisiautėję graikų sirgaliai.

Dėl jų elgesio antrajame kėlinyje beveik valandai buvo nutrauktos Graikijos taurės finalo rungtynės tarp „Panathinaikos” ir Pirėjo „Olympiakos” klubų.

Sekmadienį įsismarkavo ir serbų aistruoliai. Jie sutrukdė pabaigti Belgrado „Partizan” ir Belgrado „Crvena zvezda” klubų mačą Serbijos taurės finale.

Žaidėją sužeidė peiliu

Keliuose pastaruosiuose „Panathinaikos” ir „Olympiakos” mačuose drausmingai elgęsi graikų sirgaliai vėl pratrūko. Dėl jų agresyvaus elgesio iškilus pavojui krepšininkų saugumui sekmadienį maždaug valandai buvo nutrauktos Atėnų „Elleniko” arenoje vykusios Graikijos taurės finalo rungtynės.

Arenoje budinti riaušių policija darbo turėjo rungtynėms dar neprasidėjus. Vos tik aikštėje pasirodė krepšininkai, skirtingose arenos pusėse sėdintys abiejų klubų sirgaliai pradėjo vieni į kitus mėtyti deglus.

Beveik dvi dešimtys deglų nukrito aikštėje, o vienas pataikė į „Olympiakos” puolėją Kyle’ą Hinesą. Laimė, krepšininkas atsipirko tik išgąsčiu.

Iškart po to žaidėjai išėjo į rūbines ir grįžo tik policininkams apraminus labiausiai įsisiautėjusius sirgalius.

Tačiau antrajame rungtynių kėlinyje arenoje kilo dar didesnė sumaištis. Ją įžiebė aikštėje kilęs nedidelis Stephane’o Lasme („Panathinaikos”) ir Pero Antičiaus („Olympiakos”) susistumdymas, už kurį abu krepšininkai buvo nubausti techninėmis pražangomis.

Sirgaliams tai tapo savotišku signalu ir į aikštę pasipylė įvairiausi daiktai, tarp jų akmenys ir išplėštos kėdės. Per šį antpuolį nukentėjo „Panathinaikos” gynėjas Mike’as Bramos, į kurį pataikė iš tribūnos atskriejęs peilis.

Krepšininkai vėl išėjo į rūbines ir rungtynės buvo atnaujintos tik tada, kai policija išvijo beveik visus sirgalius iš arenos.

14-oji „žaliųjų” taurė

Nors sirgalių elgesys nustelbė žaidimą, tai nė kiek nesumažino rungtynes 81:78 laimėjusių ir 14-ąjį kartą Graikijos taurę iškovojusių „Panathinaikos” krepšininkų džiaugsmo.

„Neturėjome teisės pralaimėti. Ypač po to, kai nusileidome Pirėjo komandai Graikijos lygos rungtynėse”, – džiūgavo Atėnų ekipos puolėjas J.Mačiulis, kuriam finalo dieną sukako 28-eri.

J.Mačiulis su komandos draugais labai galingai pradėjo mačą ir jau pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 16:5. Dar vieną spurtą „Panathinaikos” surengė krepšininkams grįžus į aikštę po nenumatytos pertraukos antrojo kėlinio viduryje – tada atėniečių pranašumas pasiekė 16 taškų (33:17).

Nors tuo metu atrodė, kad varžovams atsitiesti nepavyks, „Olympiakos” pavijo ir 37-ąją min. persvėrė rezultatą 72:71.

Vis dėlto šios dvikovos „Panathinaikos” smogiamasis trejetas, kurį sudarė Roko Leni Ukičius, Dimitris Diamantidis ir S.Lasme, sugebėjo užtikrinti „žaliųjų” pergalę.

J.Mačiulis žaidė 14,5 min. ir pelnė 3 taškus (1/3 tritaškių). „Olympiakos” gynėjas Martynas Gecevičius rungtyniavo 2,5 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

Naudingiausio žaidėjo prizu buvo apdovanotas R.L.Ukičius, kuris iki šių rungtynių buvo vadinamas labiausiai lūkesčių nepateisinusiu „Panathinaikos” naujoku.

„Man nesvarbu, ką apie mane kalba žmonės. Žinau, ką sugebu, ir šiandien visiems tai parodžiau”, – po finalo sakė R.L.Ukičius.

Rungtynių nebaigė

Sirgaliai įsisiautėjo ir Kragujevace, kur sekmadienį prasidėjo Serbijos taurės finalo rungtynės tarp „Partizan” ir „Crvena zvezda”.

Nedideli incidentai trikdė mačą nuo pirmųjų minučių, bet policininkams kurį laiką pavykdavo užgesinti įtampos židinius. Tvarkos sergėtojai buvo bejėgiai tik trečiajame kėlinyje, kai vienas „Crvena zvezda” aistruolis prisėlino prie varžovų sirgalių tribūnos ir pabandė mesti į juos dūmų užtaisą.

Arenoje prasidėjo sumaištis, grupė „Crvena zvezda” komandos sirgalių įsiveržė į aikštę, o krepšininkai nedelsdami patraukė į rūbines.

Po 45 minučių komandos grįžo į salę, tačiau prie vieno krepšio rado apgadintą parketą. Abi komandos dar apie pusvalandį darė apšilimą prie kito krepšio, o arenos darbuotojai bandė sutvarkyti grindis.

Šios pastangos nedavė pageidaujamų rezultatų. „Crvena zvezda” krepšininkai pareiškė, kad netvarkingoje aikštėje nežais, ir galiausiai buvo nuspręsta rungtynes pratęsti pirmadienį vakare be žiūrovų.

Sekmadienį komandos spėjo sužaisti 26 min. Rungtynes nutraukus rezultatas buvo lygus 43:43.

Nušvilpė Ispanijos himną

Po Vitorijoje vykusio Ispanijos taurės finalo aštuoneto sirgaliai skirstėsi šiek tiek nusivylę. Krepšinio mėgėjai nei pusfinalyje, nei finale atkaklios kovos neišvydo – lemiamose rungtynėse varžovai šoko pagal „Barcelona” dūdelę.

Pusfinalyje „mėlyni-granatiniai” įtikinamai nugalėjo Vitorijos „Caja Laboral” ekipą 80:69, o finale iškart po pertraukos surengė galingą spurtą ir įveikė „Valencia” komandą 85:69.

„Barcelona” šalies taurę iškovojo 23-iąjį kartą ir pavijo šiame turnyre taip pat 23 sykius triumfavusį Madrido „Real” klubą.

Šarūnas Jasikevičius finale buvo vienintelis „Barcelona” krepšininkas, per visas 40 min. nepakilęs nuo atsarginių suolo.

Su asmeniniu prizu iš Vitorijos išvyko „Barcelona” puolėjas Pete’as Mickealas. Jis išrinktas naudingiausiu finalo aštuoneto žaidėju.

„Laimėjome, nes esame puiki komanda. Kasdien sunkiai treniruojamės ir šį vakarą sulaukėme pelnyto atlygio už visą mūsų triūsą”, – kalbėjo P.Mickealas.

Vitorijoje sirgaliai problemų nesukėlė, tačiau privertė nemaloniai pasijusti į finalą atvykusį Ispanijos karalių Juaną Carlosą. Prieš rungtynes atliekant Ispanijos himną jo visai nebuvo girdėti dėl kurtinančio švilpimo.

Penktasis titulas iš eilės

Kai labiausiai reikėjo, vėl susitelkė Sienos „Montepaschi” ekipa. Ji Italijos lygoje užima tik trečiąją vietą, tačiau šalies taurės turnyre Milane įveikė abu lygos lyderius ir iškovojo pirmąjį sezono prizą.

„Montepaschi” finale nugalėjo Varezės „Cimberio” komandą 77:74.

Šios rungtynės Sienos krepšininkams prasidėjo pasakiškai – jie 5-ąją min. pirmavo 18:0. Vėliau varžovams pavyko labai pavojingai priartėti, bet „Montepaschi” žaidėjai pergalės iš savo rankų nepaleido ir penktus metus iš eilės tapo antro pagal svarbą Italijos krepšinio prizo savininkais.

Nors tarp nugalėtojų rezultatyviausias buvo 25 taškus pelnęs Bobby Brownas, naudingiausio žaidėjo prizą gavo jo komandos draugas Danielis Hackettas.

Susikovė lygos lyderiai

Svarbiausiose Turkijos taurės rungtynėse susirėmė amžini varžovai, du pirmąją vietą šalies čempionate besidalinantys Stambulo klubai „Fenerbahce” ir „Galatasaray”.

Jų mūšį Eskišechiro mieste 63:57 laimėjo „Fenerbahce”. Šis klubas šalies taurę iškovojo ketvirtą kartą – tarp jų trečią per pastaruosius ketverius metus.

Naudingiausio žaidėjo prizu apdovanotas pastarosiomis savaitėmis aiškiu komandos lyderiu tapęs Davidas Andersenas. Jis į „Galatasaray” krepšį įmetė 21 tašką.

„Šiandien gynėmės taip, kaip turėtume gintis kiekvienose rungtynėse.

Tikiuosi, kad ši pergalė mums taps tramplinu, nuo kurio atsispyrę pagerinsime ir savo padėtį Eurolygoje”, – nespėjęs pasidžiaugti titulu kitiems šio sezono iššūkiams pradėjo ruoštis D.Andersenas.

Kova dėl nacionalinių taurių

Graikijos taurė. Finalas. Atėnų „Panathinaikos” – Pirėjo „Olympiakos” 81:78 (D.Diamantidis 19, R.L.Ukičius 18, S.Lasme 16, ... J.Mačiulis 3, 14 min., 1/3 tritaškių/P.Antičius 17, A.Law 15, V.Spanoulis 12, ... M.Gecevičius 0, 2 min.).

Ispanijos taurė. Finalas. „Barcelona” – „Valencia” 85:69 (P.Mickealas 14, M.Huertasas ir A.Tomičius po 13; Š.Jasikevičius nežaidė/S.Markovičius ir J.Doellmanas po 14).

Italijos taurė. Finalas. Sienos „Montepaschi” – Varezės „Cimberio” 77:74 (B.Brownas 25, D.Hackettas 17, ... A.Rašičius 2/M.Greenas 29).

Turkijos taurė. Finalas. Stambulo „Fenerbahce” – Stambulo „Galatasaray” 63:57 (D.Andersenas 21, O.Savasas 14/B.Ndongas 12).

Lenkijos taurė. Finalas. Sopoto „Trefl” – Košalino AZS 64:59. „Trefl” šalies taurę laimėjo antrus metus iš eilės. Naudingiausiu finalo ketverto žaidėju išrinktas A.Waczynskis („Trefl”).

Slovėnijos taurė. Finalas. Liublianos „Olimpija” – Domžalių „Helios” 73:61. „Olimpija” šalies taurę laimėjo 19-ąjį kartą. Naudingiausiu finalo aštuoneto žaidėju išrinktas D.Muričius („Olimpija”).

Bosnijos ir Hercegovinos taurė. Finalas. Aleksandrovaco „Igokea” – Široki Brijego „Wwin” 86:81. „Igokea” šalies taurę laimėjo antrus metus iš eilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.