EUROLYGA 2023

T. Balaišio-Sėklos akimis - permainos „Lietuvos ryte“ ir neramumai „Žalgiryje“

Vilniaus „Lietuvos ryto“ klubui reikia daugiau lietuvių krepšininkų, o Kauno „Žalgiriui“ - mažiau spaudimo. Taip galvoja garsiausias Lietuvos krepšinio sirgalius Tomas Balaišis-Sėkla, kurio gyvenimas plaka ne tik geriausių šalies klubų ritmu, tačiau ir pagal Lietuvos rinktinės laikmatį.

T. Balaišis-Sėkla teigė, kad nejaučia neapykantos jokiai Lietuvos komandai. Visiems krepšinio klubams jis linki pasiekti aukščiausius rezultatus.<br>R. Danisevičius
T. Balaišis-Sėkla teigė, kad nejaučia neapykantos jokiai Lietuvos komandai. Visiems krepšinio klubams jis linki pasiekti aukščiausius rezultatus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Feb 17, 2013, 1:27 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Portalas lrytas.lt su T. Balaišiu-Sėkla kalbėjo apie Vilniaus komandos naujokus, prasčiausią sezono dalį, Leono Radoševičiaus ir Predrago Samardžiskio išvykimą bei „Žalgirio“ galimybes patekti į Eurolygos „Final Four“ etapą.

Apie Vilniaus „Lietuvos ryto“

- Po praėjusio sezono negailėjote priekaištų treneriui Aleksandrui Džikičiui dėl nelaimėtų trofėjų. Kokios mintys kyla pasikeitus treneriui? - - lrytas.lt paklausė T. Balaišio-Sėklos.

- Manau, kad tai pradės duoti dividendus. Trenerį keisti reikėjo jau anksčiau. Dabar esu labai patenkintas trenerių štabu.

Mesčiau dar vieną akmenį į buvusio trenerio daržą, nes komanda nebuvo fiziškai parengta sezonui. Kalbant apie bendrą žaidėjų meistriškumą, tai komplektacija neatitiko Eurolygos lygio.

Tai, ką dabar matome, duoda vilčių. Ekipai reikėjo sukrėtimo ir papildymo. Gaila, kad jis buvo pavėluotas. Jeigu pasikeitimai būtų nutikę sezono pradžioje, būtume patekę į Eurolygos „Top 16“ etapą.

Eurolyga šiemet yra susilpnėjusi. Jeigu tokiame stovyje galėjome kovoti su CSKA ir pralaimėti keletu taškų, tai su geresne sudėtimi ir su bent vienu geresniu įžaidėju, tikrai būtume sužaidę geriau.

- Ar sprendžiant iš ligšiolinių „Lietuvos ryto“ rezultatų, galima teigti, kad sezonas – vienas prasčiausių klubo istorijoje?

- Būkime atviri – iki tų pergalių sezonas buvo blogiausias, tačiau vėliau viskas bus geriau. Daug galvojau apie tai, kaip pirmąją sezono pusę sužaidė „Lietuvos rytas“ ir galiu pasakyti, kad tikrai nemačiau šios ekipos tokios silpnos.

- Ekipą paliko Leonas Radoševičius ir Predragas Samardžiskis. Jų išvykimas – praradimas ar naudingas pasikeitimas komandoje?

- Tik geras pasikeitimas. L. Radoševičius komandoje buvo neigiamas pūlinys. Jis gadino atmosferą komandoje. Visi tai žinojo. Jis viską veikdavo negatyviai ir dabar mes matome, kaip viskas pasikeitė jam išėjus.

Jį reikėjo paleisti į „Emporio Armani“ komandą iškart, kai tik pradėjo juo domėtis. Nors jis žaisdavo neblogai, tačiau gadindavo atmosferą.

Dėl P. Samardžiskio - jeigu pagrindinis komandos „centras“ ir brangiausias žaidėjas demonstruoja tokius rezultatus, tai kažką keisti reikėjo anksčiau.

Aš suprantu, kad klubas taupė pinigus.

- Dabar „Lietuvos rytą“ papildė trys legionieriai: Miltas Palacio, Tomislavas Zubčičius ir Patrickas O'Bryantas. Kol kas jie daug nežaidė, tačiau galbūt jau spėjote susidaryti nuomonę apie naujokus?

- M. Palacio – tikras komandos įžaidėjas. Nemanja Nedovičius ir Janis Blūmas yra „antri numeriai" (atakuojantys gynėjai), kuriais mėginama užkamšyti pirmojo numerio spragą. M. Palacio jokių kalnų dar nenuvertė, tačiau apsidžiaugiau pamatęs jo žaidimą, nes jis – tikras įžaidėjas. Jis gali sustyguoti žaidimą, paskirstyti kamuolius.

Tomislavas Zubčičius gerąja prasme pateikė netikėtą siurprizą. Žmogus stengiasi. Kartais jam pavyksta, kartais ne, tačiau jis visuomet žaidžia užsidegęs, kovoja, griūna. T. Zubčičius atrodo labai teigiamai.

O apie P. O'Bryantą dar kalbėti anksti. Žinoma, gynyboje jo ilgos rankos nepamaišys. Kad ir kaip bus, manau, kad turėsime daugiau naudos iš jo nei iš prieš tai buvusio centro.

- Jeigu komplektuojant komandą būtų atsižvelgta į jūsų nuomonę, kokių pasiūlymų turėtumėte?

- Mano pozicija visada buvo paprasta – komandai reikia daugiau lietuvių. Žinoma, jie turi būti aukštesnio lygio. Tenka bendrauti su žmonėmis ir klube, ir už jo ribų. Pasigirsta kalbų, kad rinkoje nėra gerų laisvų krepšininkų, o kiti labai brangūs.

Tačiau aš esu kategoriškas šiuo klausimu.

- Kaip manote, kodėl šiame sezone „Lietuvos ryto“ mačuose lankosi nedaug žiūrovų?

- Tai susiję su žaidėjais. Jeigu mes norime taupyti ne ten kur reikia, tai sezone ir matome, kad sirgalių būna mažai. Jeigu komanda būtų lietuviška ir atitinkamo lygio, tai nebūtų tokių dalykų. 2010 metais vyko mačas su „Barcelona“ ir mes matėme užpildytas tribūnas, o po poros metų nesusirenka net penki tūkstančiai žiūrovų.

Reiškia, kad kažkas yra negerai. Žiūrovams labai svarbu, kas žaidžia komandoje.

Beje, jeigu pažiūrėsime į istoriją, tai pamatysime, kad „Lietuvos rytas“ didžiausias pergales pasiekė tada, kai joje buvo absoliuti dauguma lietuvių. Pirmą kartą „Žalgirį“ LKL nugalėjome, kai žaidė dešimt lietuvių ir du legionieriai.

Europos taurę Turine iškovojo dešimt lietuvių ir du legionieriai. Sąrašą galime tęsti ir tęsti. Jeigu norime turėti tik komandą, tai dabartinis variantas – tinkamas.

Nemanau, kad klubo tikslas – žaisti salėje, kurioje sėdi pora tūkstančių žiūrovų.

Apie Kauno „Žalgirį“

- Reguliariajame Eurolygos sezone Kauno „Žalgiris“ nustebino visus. Geri rezultatai, pergalės didžiuliu taškų skirtumu. Dabar rezultatai prastesni, tačiau galimybė, kad Lietuvos čempionai pateks į „Final Four“ etapą egzistuoja. Kaip manote, ar tai įmanoma?

- Sunku pasakyti. Kai visi pradėjo apie tai kalbėti, tai pasidarė šiek tiek baisu, kad tos kalbos nepadarytų meškos paslaugos.

Noriu pabrėžti, kad linkiu „Žalgiriui“ patekti į finalinį etapą ir laimėti Eurolygą. Tikrai džiaugčiausi už visus ten žaidžiančius lietuvius ir klubo darbuotojus.

Tačiau grėsmė yra. Kai labai garsiai pradedama kalbėti apie tolimą dalyką, gali viskas baigtis blogai. Žinoma, „Žalgiris“ gali išlaikyti savo formą ir toliau demonstruoti tą gražų ir džiuginantį žaidimą, tačiau nepamirškime, kad tai padaryti bus labai sunku, nes „Žalgirio“ startas buvo įspūdingas.

Visą sezoną išbūti tokiame lygyje, žinant ekipos žaidėjų amžiaus vidurkį, būtų labai šaunus pasiekimas.

- „Žalgiriui“ pradėjus šluoti savo varžovus, tarp Kauno komandos ir Lietuvos krepšinio gerbėjų pradėta kalbėti apie Kauno „Žalgirį“, kuris triumfavo Eurolygoje...

- 1999-iais reguliariojo sezono metu niekas jiems medalių ant kaklo nekabino. Jiems buvo žymiai lengviau laimėti. Tokios komandos juda tyliai, nuosekliai ir per daug neišsiskiria. Kai visi pradeda kalbėti apie triumfą, būna negerai.

Lietuvos rinktinė Atėnų olimpiadoje laimėjo šešis iš aštuonių pirmųjų mačų. Situacija atrodė ideali, o varžovai buvo įveikiami pakankamai lengvai. Pergalės buvo įtikinamos. Niekam nebuvo abejonių dėl medalių, tačiau situacija baigėsi kitaip (Lietuvos rinktinė užėmė 4 vietą. – Red.).

Psichologija reiškia daug.

- Kai krepšinio specialistai kalba apie „Žalgirio“ pergales, jie nuolat mini trenerio Joano Plazos indėlį. Ar galime J. Plazą vadinti geriausiu iki šiol Lietuvoje dirbusiu ir dirbančiu treneriu iš užsienio?

- Reikėtų palaukti. Rezultatai parodys. Dar per drąsu kalbėti. Tačiau noriu pabrėžti, kad lietuviškose komandose norisi matyti ir strategus iš Lietuvos. Tokioms ekipoms turi vadovauti lietuviai.

- Daug diskusijų sukėlė Ibrahimo Jaabero išvykimas iš Kauno „Žalgirio“ komandos. I. Jaaberas savo sprendimą motyvavo religiniais įsitikinimais. Kokia buvo jūsų reakcija sužinojus apie tai?

- Įdomu, kai žmogus taip pasielgia. Jis pats pasakė, kad mes jo nesuprasime ir aš su tuo sutinku – aš jo tikrai nesuprantu. Manau, kad gyvenime yra svarbesnių dalykų nei religija.

Jeigu vadovausiesi religinėmis dogmomis, kurias, beje, kuria tie patys žmonės, paraidžiui, tai nieko gero nebus.

- Ar į žaidimą sugrįžęs Robertas Javtokas suspės į rinktinės traukinį?

- Tikrai turėtų suspėti. Jis ne kartą parodė, kad gali ir po rimtesnių traumų atsistatyti. Prisiminkime tą senąją avariją, kurią jis patyrė važiuodamas motociklu. Didžioji dalis žmonių būtų žuvusi, galbūt kiti būtų tapę neįgaliaisiais, o R. Javtokas ne tik atsistatė, bet ir grįžo žaisti į aukščiausią lygį.

- Kauno „Žalgiris“ atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Savininkui V. Romanovui priklausančiam Ūkio bankui apribota veikla, žaidėjams smarkiai vėluoja atlyginimai. V. Romanovas Kauno miesto savivaldybėje kalbėjo apie tai, kad klubas gali išnykti. Ar įmanoma, kad staiga iš mūsų sporto žemėlapio dingtų „Žalgiris“?

- Dabar reikia palaukti ir pasižiūrėti, kaip viskas bus. Esant tokioms problemoms grėsmė kyla, tačiau dabar reikia stebėti situaciją.

Labai sunku pasakyti, kaip tai gali paveikti komandą. Tai neprognozuojama.

- Nemažai diskusijų sukėlė ir Donnie McGratho atvykimas. Komanda neturi pinigų, tačiau samdosi naują įžaidėją...

- Situacija, kuomet klubas prisiperka žaidėjų, o vėliau nesugeba jiems mokėti atlyginimų, nėra tokia reta. Man visuomet tai keistai atrodė. Nesvarbu, ar kalbame apie „Žalgirį“, ar apie kitą komandą. Tai nėra unikali situacija.

Viskas priklauso nuo to, kaip klubas tvarkosi su lėšomis. Man tik nelabai suprantama, kaip galima planuoti tokį biudžetą turint dideles skolas ir nežinant, iš kur paimti pinigų. Tai visiškas absurdas.

- Vladimiras Romanovas pareiškė, kad pasitraukė iš klubo ir yra tik jo rėmėjas. Tai patvirtino „Žalgirio“ sporto direktorius Vitoldas Masalskis. Ar sirgaliams tai gera, ar bloga naujiena?

- Jis yra tai sakęs ir prieš porą metų. Tada jis sakė, kad po kelerių metų perduos akcijas veteranams. Man jau tada tai pasirodė įdomus teiginys. Iš kur tie veteranai turės tiek pinigų, kurių reikės klubui išlaikyti.

Aš tai vadinu problemų nusimetimu nuo savęs.

T. Balaišis-Sėkla antrojoje interviu dalyje portalui lrytas.lt kalbės apie Mindaugo Balčiūno istoriją, Lietuvos krepšinio rinktinės perspektyvas, Jono Kazlausko atvykimą ir NBA rungtyniaujančius lietuvius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.