EUROLYGA 2023

LKL finalas – be Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ dvikovos?

14 pastarųjų metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finale susiremdavo Kauno „Žalgiris” ir Vilniaus „Lietuvos rytas”. Bet scenarijus gali pasikeisti – Kauno ir Vilniaus klubams gresia susidurti pusfinalyje.

Jau keturiolika metų LKL finale kovodavo „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai.<br>M. Kulbis
Jau keturiolika metų LKL finale kovodavo „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ krepšininkai.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas”)

Feb 27, 2013, 11:54 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:24 PM

Pasikeitusi LKL čempionato sistema žada neįprastą krepšinio pavasarį.

Jei likusiose LKL reguliariojo čempionato rungtynėse didelių staigmenų nebus, pirmą kartą nuo 1998 metų finalo serijoje žais tik vienas iš LKL milžinų.

Realu, kad „Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” keliai suskirs jau pusfinalyje, o iškopti į finalą puikią progą turės kuri nors kita ekipa, pirmiausia – „Prienai” arba Klaipėdos „Neptūnas”.

Trenerių reakcija skirtinga

Dėl didelio krūvio tarptautiniuose krepšinio frontuose „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas” šį sezoną pirmą kartą LKL reguliariajame čempionate žaidžia tik po 12 rungtynių – su visomis komandomis po vieną kartą išvykose ir tik tarpusavyje susitinka du sykius.

LKL milžinams žaidžiant mažiau rungtynių negu likusioms komandoms (po 22) šiemet pirmą kartą klubų poziciją lentelėje lemia laimėtų ir pralaimėtų dvikovų procentas.

Dabar „Žalgiris” (9 pergalės ir 0 nesėkmių) žengia pirmas (100 procentų), „Prienai” (12 ir 2, 86 proc.) – antri, Klaipėdos „Neptūnas” – trečias (12 ir 3, 80 proc.), o „Lietuvos rytas” – ketvirtas (6 ir 2, 75 proc.).

Jei rikiuotė nepasikeistų ir šie klubai peržengtų ketvirtfinalio barjerą, pusfinalyje „Žalgiris” turėtų žaisti su „Lietuvos rytu”, o „Prienai” su „Neptūnu”.

„Yra kaip yra. Nežinau, ar tai teisinga sistema, bet skųstis ja nėra prasmės.

Manau, nei mes, nei „Žalgiris” nenori žaisti tarpusavyje pusfinalyje. Tačiau visko gali būti”, – pripažino „Lietuvos ryto” treneris Darius Maskoliūnas.

„Mes gerai žinome situaciją ir stengsimės padaryti viską, kad liktume trečioje vietoje, – sakė „Neptūno” treneris Kazys Maksvytis. – Neperšokę griovio negalime sakyti „op”, bet stengsimės pasinaudoti šia galimybe.

Turbūt sezono pradžioje niekas nebuvo apskaičiavęs, kad „Prienai” aplenks „Lietuvos rytą”, o dabar vilniečiai nebeturi realių galimybių būti antri.”

„Neįmanoma apie tai negalvoti. Mintys pačios lenda į galvą. Tikrai gali būti istorinis finalas”, – jaudulio neslėpė išskirtinės progos pasiekti LKL finalą sulaukęs „Prienų” treneris Virginijus Šeškus.

Situacija vargu ar keisis

Neįprastos LKL sezono pabaigos scenarijus atrodo realus jau dabar, iki reguliariojo čempionato pabaigos komandoms likus sužaisti po 3–6 rungtynes.

Net griuvus pagrindiniam rėmėjui Ūkio bankui ir nuolat vėluojant atlyginimams „Žalgiris” neatrodo įveikiamas ir pajudinamas iš pirmosios vietos LKL.

„Prienai” likusiose rungtynėse gali sau leisti net du pralaimėjimus per likusius šešis mačus ir vis tiek išsaugotų antrąją vietą, jei „Žalgiris” nugalėtų kitas komandas.

„Sistema gal ir keista, tačiau ji suteikia „Prienams” galimybę žengti istorinį žingsnį, – kalbėjo V.Šeškus. – Nenoriu užbėgti įvykiams už akių, bet mes tikrai turėtume išsilaikyti antrojoje ar trečiojoje vietoje.”

Pastarąsias vienuolika LKL rungtynių iš eilės laimėję „Neptūno” krepšininkai išsilaikys treti, jei įveiks žemiau esančias komandas, o „Žalgiriui” pralaimės ne tik jie, bet ir „Lietuvos rytas”.

„Esame apskaičiavę, kad galime pralaimėti tik vieną mačą iš šešių, o mūsų dar laukia kertinės rungtynės su „Žalgiriu” ir išvykoje su Pasvalio klubu, – skaičiavo „Neptūno” strategas K.Maksvytis. – Be to, „Lietuvos rytas” gali laimėti paskutinėse reguliariojo sezono rungtynėse prieš „Žalgirį” Kaune.”

Šį sezoną du pralaimėjimus – Vilniuje prieš „Žalgirį” ir Prienuose – patyręs „Lietuvos rytas” siekdamas išvengti ketvirtosios vietos privalo stengtis laimėti visas likusias dvikovas, tarp jų ir Kaune su „Žalgiriu”.

Tai, kad sezono pradžioje vilniečiai Klaipėdoje įveikė „Neptūną” 17 taškų persvara, pranašumo lenktynėse su uostamiesčio komanda gali nesuteikti.

„Sužaidėme prastas rungtynes Prienuose, ir tas pralaimėjimas mus įstūmė į keblią padėtį, – kalbėjo D.Maskoliūnas. – Dabar mums reikia stengtis laimėti likusias rungtynes.

Netikėtų rezultatų dar gali būti, bet burti iš kavos tirščių nesiruošiu. Mes privalome gerinti savo žaidimą, o jei teks pusfinalis su „Žalgiriu” – ką padarysi, žaisime su „Žalgiriu”.

Svarsto ir sąmokslo teorijas

Kad dabartinė rikiuotė iš esmės pasikeistų, V.Šeškaus nuomone, gali lemti mačas balandžio 9 dieną Pasvalyje, kur penktąją vietą užimantis „Pieno žvaigždžių” klubas žais su „Neptūnu”.

„Jei klaipėdiečiai laimės Pasvalyje, „Lietuvos rytui” tikrai bus sunku pakilti iš ketvirtosios vietos”, – įsitikinęs „Prienų” treneris.

Jis yra atidžiai išnagrinėjęs galimus variantus ir net už vilniečius apgalvojęs sąmokslo teoriją.

„Vilniečiai gali tyčia pralaimėti likusias rungtynes ir atsidurti šeštojoje vietoje. O tada ketvirtfinalyje įveikti trečiąją komandą ir išvengti pusfinalio su „Žalgiriu”. Ar negali būti tokio plano?” – svarstė V.Šeškus.

„Lietuvos ryto” trenerį D.Maskoliūną tokios kalbos suerzino.

„Gudrus tas V.Šeškus, labai gudrus, – ironizavo D.Maskoliūnas. – Gal jis mano, kad likę trys milijonai krepšinio mėgėjų yra buki ir nieko neįtartų, jei pradėtume tyčia pralaimėti?

Mes gerbiame sportinį principą. Ir prisimename, kad sporto istorijoje tuos, kurie tyčia manevravo ir bandydavo pasirinkti varžovą, likimas ne kartą yra pastatęs į vietą.”

Tvarkaraštis dar neaiškus

LKL reguliarusis čempionatas jau seniai perkopė pusiaują, tačiau atkrintamųjų varžybų planas nėra nubraižytas.

Dar prieš sezoną LKL valdybos posėdyje buvo numatyta, kad jei „Žalgiris” ar „Lietuvos rytas” patektų į Eurolygos ketvirtfinalį, LKL reguliariajame čempionate pirmąsias dvi vietas užėmę klubai praleistų pirmąjį atkrintamųjų kovų etapą.

„Žalgiris” tebesikauna Eurolygos „Top 16” turnyre, tačiau E grupėje žengia šeštas – kol kas dviem pozicijomis ir dviem pergalėmis per toli nuo Eurolygos ketvirtfinalio.

„Dabar atrodo, kad „Žalgiris” nepateks į kitą Eurolygos etapą, o tokiu atveju LKL atkrintamosios varžybos vyks pagal senąją sistemą – ketvirtfinalyje pirmoji komanda žais su aštuntąja, antroji su septintąja, trečioji su šeštąja, o ketvirtoji su penktąja”, – aiškino LKL generalinis direktorius Linas Gilys.

Skaičiuos ir kitos komandos?

Nauja skaičiavimo sistema ir „Lietuvos ryto” pralaimėjimas Prienuose sujaukė įprastą rikiuotę LKL reguliariajame čempionate ir pateikė daugiau galvosūkių visoms komandoms.

„Manau, 5–8 vietoje esančios komandos irgi skaičiuos, – prognozavo V.Šeškus. – Juk niekas nenori ketvirtfinalyje žaisti su „Lietuvos rytu”.

O suskaičiuoti, kurioje pozicijoje naudingiau būti, irgi sunku, nes paskutines reguliariojo čempionato rungtynes „Lietuvos rytas” žais su „Žalgiriu”.

Vilniečių pergalė Kaune vėl viską apverstų.”

Laukia audringo pavasario

Pastarąjį sykį LKL finale „Žalgiris” prieš komandą, kurios pavadinimas nebuvo „Lietuvos rytas”, žaidė 1998 metais, kai serijoje dėl aukso žiedų įveikė Kauno „Atletą”.

Nuo 1999 metų finale kovodavo „Žalgiris” ir „Lietuvos rytas”, nes nė vienas jų reguliariajame čempionate nekrisdavo žemiau antrosios pozicijos ir lyg tankas pervažiuodavo varžovus atkrintamosiose varžybose.

Šįkart ryškėja kitoks vaizdas. Tyliai plaukiančio LKL sezono pabaiga gali būti labai audringa.

„Bus įdomus pavasaris. Dabar visi kažkiek susierzinę ir laukia, kaip išsirikiuos komandos, – kalbėjo V.Šeškus. – Tai nėra ideali sistema, bet tokios konkurencijos dar nebuvo.”

LKL čempionatas

Utenos „Juventus” – Vilniaus „Lietuvos rytas” 68:102 (15:19, 12:25, 24:19, 17:39). D.Gvezdauskas 18, A.Čepulis 17, P.Morkeliūnas 13/J.Blūmas 16, T.Lydeka 15, S.Babrauskas 12, R.Seibutis 11, M.Katelynas 10.

Kauno „LSU-Baltai” – Klaipėdos „Neptūnas” 80:102 (26:26, 13:26, 21:19, 20:31). Ž.Skučas 19, T.Tamošiūnas 15, M.Stašys 12/E.Dainys 16, V.Šarakauskas 15, D.Gailius 12, V.Vasylius 10.

LKL lentelė

1. „Žalgiris” 9 0 100

2. „Prienai” 12 2 86

3. „Neptūnas” 12 3 80

4. „Lietuvos rytas” 6 2 75

5. „Pieno žvaigždės” 8 6 57

6. „Juventus” 8 7 53

7. „Šiauliai” 7 7 50

8. „Nevėžis” 7 8 47

9. „Lietkabelis” 5 10 33

10. „Sakalai” 4 11 27

11. „LSU-Baltai” 4 11 27

12. „Palanga” 0 15 0

Paaiškinimas: vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, pergalių proc.

LKL lyderių ketvertui likę mačai

Kauno „Žalgiris” (3): išvykoje su „Neptūnu” (kovo 31 d.), išvykoje su „Prienais” (balandžio 9 d.), namie su „Lietuvos rytu” (balandžio 13 d.).

„Prienai” (6): namie su „Lietkabeliu” (kovo 1 d.), išvykoje su „Šiauliais” (kovo 12 d.), namie su „Juventus” (kovo 26 d.), namie su „LSU-Baltais” (kovo 29 d.), namie su „Žalgiriu” (balandžio 9 d.), išvykoje su „Sakalais” (balandžio 12 d.).

Klaipėdos „Neptūnas” (5): išvykoje su „Sakalais” (kovo 13 d.), namie su „Palanga” (kovo 20 d.), namie su „Žalgiriu” (kovo 31 d.), išvykoje su „Pieno žvaigždėmis” (balandžio 9 d.), namie su „Nevėžiu” (balandžio 12 d.).

Vilniaus „Lietuvos rytas” (4): išvykoje su „LSU-Baltais” (kovo 19 d.), išvykoje su „Pieno žvaigždėmis” (kovo 30 d.), išvykoje su „Šiauliais” (balandžio 8 d.), išvykoje su „Žalgiriu” (balandžio 13 d.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.