EUROLYGA 2023

V. Romanovas akcijų atsisakė, bet kam dabar jos priklauso - mįslė

Klausimų vis dar daugiau nei atsakymų į finansinį aklagatvį patekusiam Kauno „Žalgiriui”. Kauno klubo savininkas Vladimiras Romanovas tvirtina perdavęs komandos akcijas, bet nėra aišku – kam.

Ar V.Masalskis kartu su kitais „Žalgirio” veteranais perims klubo akcijas?<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Ar V.Masalskis kartu su kitais „Žalgirio” veteranais perims klubo akcijas?<br>P.Mantauto nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

Mar 1, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:44 PM

Skaidrumas ir teisybės sakymas nebuvo būdinga „Žalgirio” klubo vadovams, ir niekas nepasikeitė komandai patekus į sudėtingą finansinę padėtį.

Kauno krepšininkai vis dar turi teorinių vilčių prasibrauti į Eurolygos ketvirtfinalį, jei seksis aikštėje ir klups konkurentai.

Žaidėjai ir treneriai stengėsi išlaikyti optimizmą rengdamiesi šios dienos mačui Ispanijoje su Malagos „Unicaja”, nors vakar paskelbta, kad „Žalgirio” klubas liko be šeimininko.

„Aš jau seniai sakiau, kad nebebūsiu („Žalgirio” savininkas. – Red.), – paklaustas, ar perdavė 75 proc. akcijų, lrytas.lt sakė V. Romanovas. – Komandą remsiu, bet jos valdyme nedalyvausiu.”

Paklaustas, kaip jis rems „Žalgirį”, V. Romanovas išjungė telefoną.

Paskelbė, kad atsistatydino

Kai 2009 metais vadovaujant Gediminui Navikauskui „Žalgiris” riedėjo į finansinę bedugnę, į komandą atėjęs V.Romanovas tapo šeimininku ir valdė 75 proc. klubo akcijų.

„Žalgirio” sporto direktorius Vitoldas Masalskis vakar tvirtino, kad V. Romanovas visų akcijų atsisakė, bet nepaaiškino, kokiu teisiniu būdu tai padaryta.

„Aš sakiau, kad V.Romanovas atsisako akcijų, bet teisiškai šie reikalai dar yra tvarkomi”, – vakar „Lietuvos ryto” televizijai aiškino V. Masalskis.

„V. Romanovas atsistatydino iš VšĮ „Kauno „Žalgirio” rėmėjas” valdybos nario ir pirmininko pareigų. Į posėdį susirinkusi „Žalgirio” klubo valdyba nori pareikšti, kad svarsto variantus dėl tolesnės klubo veiklos.

Artimiausiu metu bus paskelbta apie priimtus sprendimus dėl klubo valdymo ir veiklos organizavimo”, – teigiama vakar klubo išplatintame pareiškime.

Skolų dydis – paslaptis

Nors apie klubo valdymo perdavimą V. Romanovas prakalbo prieš dvi savaites Kauno savivaldybėje, iki šiol neaišku, su kokiomis skolomis jis palieka klubą.

Prieš dvi savaites apsilankęs Kauno savivaldybėje V.Romanovas tvirtino, kad dabartinė skola žaidėjams yra 25 mln. litų.

Tuo pat metu V. Masalskis teigė, kad klubui yra reikalingi 5 mln. litų.

Veteranai – nežinioje

V. Masalskis nepaaiškino, kaip bus padalytos klubo akcijos.

Anot „Žalgirio” sporto direktoriaus, akcininkais pretenduoja tapti jis pats ir kiti „Žalgirio” veteranai Anatolijus Čupkovas ir Modestas Paulauskas.

Tačiau M. Paulauskas „Lietuvos rytui” ne kartą tvirtino negavęs jokio pasiūlymo dėl akcijų.

„Žalgirio” veteranų klubo prezidentas A. Čupkovas irgi tikino negavęs oficialaus pasiūlymo.

„V. Masalskis trečiadienį paskambino ir pasakė: „Galbūt tau bus pasiūlyta.” Ir viskas.

Aš tikrai nieko nežinau, – tvirtino A. Čupkovas. – Iki šiol akcijos man nebuvo pasiūlytos.

Aš nežinau, ką galvočiau, jei pasiūlytų. Dar niekas man nėra siūlęs milijoninės skolos.”

Jis tvirtino, kad kaip „Žalgirio” patriotas galėtų bandyti laikinai padėti klubui, bet neįsivaizduoja savęs kaip akcininko.

„Nebent savaitei ar mėnesiui”, – pridūrė A. Čupkovas.

Jis ir V. Masalskis aktyviai dalyvavo V. Romanovo įkurtos Lietuvos žmonių partijos bandymuose patekti į Seimą.

„Aš nesu politikas, – pripažino A. Čupkovas. – Dalyvavau, nes mums reikėjo surengti veteranų pasaulio čempionatą.

Jis (V. Romanovas. – Red.) mus paremdavo, todėl kartu važiuodavome į keliones. Bet politinėje veikloje ateityje nedalyvausiu.”

Siūlo pasitelkti A. Sabonį

„Žalgirio” veteranams nežinant, kad jie taps akcininkais, nėra paprasta prie klubo rėmimo prisidėti ir kitiems.

Verslininko Antano Guogos neįtikino V. Romanovo pasitraukimo aplinkybės.

„Tas jo pasitraukimas – Buratino komedija, – lrytas.lt  sakė A.Guoga. – Paskaitykite, ką V. Masalskis pasakė: perdavė veteranams, kurie tai neigia.

M. Paulauskas yra mano draugas – jam jokios akcijos nebuvo perrašytos.

Pagal idėją, manau, taip pranešama, kad V. Romanovas tikrai daugiau nebeduos pinigų „Žalgiriui”. Bet man toks pranešimas nieko nereiškia. Tie žmonės man nekelia pasitikėjimo.”

A.Guoga siūlo, kad akcijas perimtų ne V. Romanovo žmogumi laikomas V. Masalskis, o Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

„Manau, kad akcijos turėjo būti perrašytos A. Saboniui, bent laikinai. Arba savivaldybei”, – siūlė A.Guoga.

Pasiruošęs imtis iniciatyvos

Lietuvos nacionalinės rinktinės ilgametis rėmėjas teigė, kad „Žalgirį” galima būtų išgelbėti, tačiau į klubą turėtų ateiti nauji žmonės.

„Yra normalių reklamos galimybių – reikia apie tai galvoti, – kalbėjo A. Guoga. – Pažiūrėkime į Lietuvos krepšinio federaciją, kuri sugeba rasti rėmėjų.

„Žalgiris” turi ir gerą įvaizdį, ir daug ištikimų sirgalių. Turi puikią areną, kuri gali duoti daug naudos, viskas normaliai valdoma, gaunama parama iš savivaldybės, iš valstybės.

Rėmėjų gali būti daug ir įvairių, jeigu klubas bus skaidriai valdomas.

Laikas parodys, kada V. Romanovas su V. Masalskiu bus pasiruošę perduoti klubą normaliems, išsilavinusiems žmonėms.

Kol tai neįvyks, tol situacija nesikeis. Tik išauš diena, kai gali būti per vėlu.”

A. Guoga patvirtino pats esąs pasirengęs imtis iniciatyvos, jei iš klubo pasitrauks V. Romanovas ir jam lojalūs žmonės.

„Aš galiu vadovauti tai rėmėjų grupei, jei nėra ko nors kito, kas norėtų pakelti ranką, – sakė verslininkas. – Esu pasirengęs ateiti ir pagal savo galimybes padėti, kad situacija būtų suvaldyta.

Tačiau neturiu galimybių būti savininkas. Neturiu galimybių investuoti tokių sumų, kokių reikia „Žalgiriui”. Aš galiu tik padėti pagal savo galimybes.”

Trūksta informacijos

Tarp galinčių padėti „Žalgiriui” verslininkų A. Guoga yra paminėjęs netgi savo verslo konkurentą – „TopSport” lažybų bendrovei vadovaujantį Gintarą Staniulį. Šis buvęs „Žalgirio” krepšininkas sakė, kad galbūt svarstytų galimybę prisidėti prie naujųjų komandos gelbėtojų, bet šiuo metu jam trūksta aiškumo.

„Svarstyti galima, kai situacija aiški, – „Lietuvos rytui” sakė G. Staniulis. – Dabartinė padėtis man neaiški. Nežinau, kas yra akcijų savininkai.

Reikėtų pasigilinti, kokios yra klubo skolos, koks yra ar galėtų būti biudžetas. „Žalgiris” nėra ta vieta, į kurią būtų galima ateiti pusei sezono.

Reikia ilgalaikės strategijos, plano. Tam sukurti reikia daug informacijos ir skaičių – kokie yra kontraktai, kokios skolos.

Man teko būti „Žalgirio” žaidėju, žinau krepšininkų problemas. Esu neabejingas klubui, bet dabar priimti skubotus sprendimus būtų neišmintinga.”

G. Staniulis nenorėjo komentuoti A. Guogos vizijos, bet priminė, kad kai kuriuos futbolo klubus valdo daugybė akcininkų: „Madrido „Real” ar „Barcelona” klubų akcininku gali būti kone kiekvienas sirgalius, bet tai nėra paprastas modelis.

Kai daug žmonių, sunku pasiekti bendrą tikslą. Turėtų būti daugiau konkretumo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.