EUROLYGA 2023

Krepšinio ekspertai – apie solidų M. Kuzminsko pasirodymą, D. McGratho žaidimą ir „Žalgirio“ perspektyvas

Dėl sunkesnių rungtynių startų gerbėjams jaudintis nereikėtų, Donnie McGrathas dar pademonstruos savo galimybes, Joanas Plaza dar turi galimybių, kur galėtų tobulinti komandą. Tokias išvadas po penktadienio Eurolygos „Top 16” etapo rungtynių, kuriose Kauno „Žalgiris“ išvykoje 83:67 nugalėjo Malagos „Unicaja“ ekipą, padarė krepšinio specialistai Linas Kvedaravičius ir Gediminas Petrauskas.

M. Kuzminskas tiek pirmajame, tiek antrajame „Top 16” etapo susitikimuose su „Unicaja” komanda Ispanijos klubui buvo neįkandamas riešutėlis.<br>P. Mantautas
M. Kuzminskas tiek pirmajame, tiek antrajame „Top 16” etapo susitikimuose su „Unicaja” komanda Ispanijos klubui buvo neįkandamas riešutėlis.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 3, 2013, 10:01 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:34 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

L. Kvedaravičius ir G. Petrauskas vienas kitam antrino, teigdami, kad „Unicaja“ pralaimėjo, nes pasirinko netinkamą žaidimo stilių. Ekspertai portalui lrytas.lt analizavo pergalės priežastis, sudėtingą startą bei vertino D. McGratho pasirodymą.

Pergalės priežastys.

G. Petrauskas: „Unicaja“ komanda jau nuo pat mačo pradžios pradėjo demonstruoti labai aukštą tempą, tačiau ji pati išsikasė sau duobę. Juk „Žalgirio“ stiprioji pusė ir yra spartus žaidimas nuolat keičiant krepšininkus.

Su kiekvienu kėliniu Malagos komandos tempas lėtėjo, o „Žalgiris“ kaip tik jį didino. Ketvirtajame kėlinyje paskutines septynias minutes Kauno komanda žaidė agresyviai, gynyboje dirbo pavyzdingai“.

L. Kvedaravičius: „Nors rungtynės prasidėjo sunkiau, o J. Plaza šiek tiek užtruko, ieškodamas tinkamų žaidėjų, jis juos surado ir tada „Žalgiris“ perėmė iniciatyvą. . Antrasis kėlinys viską sustatė į savo vietas ir „Žalgiris“ pateikė rimtą paraišką pergalei. Pergalei pagrindas buvo padėtas jau antrajame ketvirtyje.

Be to, Malagos komanda mėgino žaisti labai greitai, tačiau jiems tai nepavyko. To priežastis labai paprasta - „Žalgirio“ atsarginių suolelis solidesnis. Kauno komanda turi daugiau lygiaverčių krepšininkų. „Unicaja“ pasirinko ne tą stilių.“

Sudėtingas startas.

G. Petrauskas: „Žalgiris“ turi viso mačo planą. Treneris stebi žaidimą. Krepšinį galima prilyginti maratonui. Jeigu neapskaičiuosi jėgų, tai gali pradžioje pirmauti, o vėliau atsiliksi. Taip čia ir yra. Turi žaisti keturis kėlinius. Žinoma, jeigu leisi varžovui labai nutolti, gali ir nepasivyti, tačiau šiuolaikiniame krepšinyje septynių ar aštuonių taškų deficitas nėra didelė problema.

Be to, pradžioje komandos parodo savo namų darbus. Bėgant laikui treneriai pamato, kokia gynyba prieš juos būna, o tada prisitaiko. Nepamirškime, kad „Žalgirį“ slegia ir visi užkulisiniai reikalai. Tai neprideda teigiamų dalykų“.

L. Kedaravičius: „Natūralu, kad mačas prasidėjo sunkiau, nes jis vyko išvykoje. J. Plaza šiek tiek užtruko, kol surado savo penketuką, kuris gali tinkamai pasipriešinti „Unicaja“ komandai. „Žalgirį“ išmušė iš vėžių ir tai, kad varžovai pradėjo demonstruoti būtent Kauno komandai įprastą greitą žaidimą, paremtą tolimais metimais.

Nepamirškime, kad J. Plaza mačą visuomet pradeda atsargiai. Jis stebi, kokia situacija varžovų stovykloje. Tuomet jis remiasi labiau patyrusiais žaidėjais ir pradeda rungtynes su krepšininkais, kurie mačo gale nebūtinai yra įtraukti į žaidimą. Jis savo penketą pasirenka mačo eigoje.“

D. McGratho pasirodymas.

G. Petrauskas: „Kol kas dar sunku apie jį kalbėti. Kai žaidė su „Šiaulių“ komanda, jis paliko neblogą įspūdį. Matosi, kad turi stabilų metimą ir tuo pasitiki. Kitos įžaidėjo savybės atsiskleis vėliau. Jam dar reikia priprasti prie komandos, o komandai prie jo. Reikia suderinti ir gynybą, ir puolimą.   Manau, kad jo debiutas „Žalgirio“ komandoje Eurolygoje nebuvo prastas.“

L. Kvedaravičius: „Mačo pradžioje „Žalgiris“ padarė keletą grubių klaidų, po kurių varžovai pelnė lengvus taškus. To daryti negalima, tačiau šie epizodai atskleidė įžaidėjo problemą.

D. McGrathas šįkart rungtyniavo ne visu pajėgumu. Nors jo pasirodymas nebuvo blogas, bet jis visko dar neišspaudė. Dar jis negali atlikti pagrindinio vaidmens. Tačiau įsibėgėjus mačui „Žalgiriui“ to vadovo ir netrūko“.

Pademonstruotas žaidimas ir perspektyvos.

G. Petrauskas: „Nei vienas treneris nepasakys, kad jo auklėtinių žaidimas – idealus. Komanda iš vidaus geriau mato, ką reikia tobulinti, tačiau reikia suprasti, kad komanda patyrė daug praradimų. Iškrito P. Jankūnas, kuris buvo labai svarbus po krepšiu. Nebėra I. Jaabero, kuris gynyboje žaidė aštriai. Dabar „Žalgiris“ mokosi žaisti su tuo, ką turi. Kiek treneris iš to išspaus, pamatysime.“

L. Kvedaravičius: „Dabar ne viskas nuo „Žalgirio“ priklauso. Jeigu viskas tik nuo Kauno komandos priklausytų, tai sakyčiau, jog į kitą etapą žengti galima. Tačiau taip nėra. Manau, kad tokio krepšinio nepakanka, norint tikėtis laimėti visus likusius mačus. Rezervų tikrai yra. Treneris pats supranta, kad jų yra.

Tačiau visa klubo situacija trukdo J. Plazai laisviau manevruoti psichologija. Tai jau nebe meistriškumo klausimas, o psichologijos.“

M. Kuzminskas ir X faktorius.

G. Petrauskas: „M. Kuzminskas pasirodė tikrai gerai, tačiau jo X faktoriumi nelaikyčiau. Jis žaidžia stabiliai. Jis žaidžia tai daugiau, tai mažiau minučių, tačiau jis ir šįkart įrodė, kad yra pasirengęs žaisti aukščiausio lygio krepšinį. Mindaugas nenustebino varžovų. Manau, kad varžovai buvo nusiteikę jo pasirodymui.

Nuopelnus priskirčiau visai komandai. Matome, kad daugelis žaidėjų pasižymėjo stabiliai. „Žalgiris“ nebuvo vieno žaidėjo komanda.“

L. Kvedaravičius: „Nuo atsarginių suolo pakilęs M. Kuzminskas sužaidė gerai. Jis tapo ekipos vedliu. Už tai Mindaugą reikėtų pagirti, tačiau tai yra ir J. Plazos nuopelnas. Būtent šis treneris sustato žaidėjus taip, kad lyderiauti pradeda ant suolo sėdėjęs krepšininkas.

Tačiau Mindaugas nebūtų vienas laimėjęs šio mačo. Legionieriai prie pergalės prisidėjo svariai. Gerai žaidė ir T. Dardenas, ir O. Lafayette'as. Tai rodo, kad „Žalgirio“ jėga – komandinis krepšinis. Reikėtų paminėti ir M. Delašą, kuris gynyboje nuveikė įspūdingą darbą.“

Trys teigiami „Žalgirio“ pasirodymo elementai.

G. Petrauskas: „Tempas. „Žalgiris“ viso mačo metu išlaikė tempą. Komanda nemėgino per daug skubėti pirmajame kėlinyje ir išlaikė spartą paskutiniame.

Taip pat – uždengti varžovų lyderiai. Trečioje vietoje būtų gynyba ketvirtajame kėlinyje, kuomet žalgiriečiai sužaidė užtikrintai“.

L. Kvedaravičius: „Daug žaidėjų dalyvauja žaidime ir jie visi pelno nemažai taškų. Komandoje atsiranda vis naujas lyderis. Šįkart tai buvo M. Kuzminskas, kuris tapo „Unicaja“ ekipos žudiku. Trečiasis pliusas – komandos sugebėjimas susikaupti sunkiais momentais. „Žalgiris“ dėl to yra vertas pagarbos.“

Trys neigiami „Žalgirio“ pasirodymo elementai.

G. Petrauskas: „Sudėtinga juos įvardinti. Tokių aiškių gal ir nėra, todėl reikėtų nuodugniai ir nuosekliai analizuoti rungtynes“.

L. Kvedaravičius: „Didžiausias minusas – klaidos, kurių yra per daug. Šiek tiek šlubuoja gynyba du prieš du. Matėme, kad mačo metu treneris mėgino aiškinti, ką reikia daryti. Trečiojo minusio šiose rungtynėse ir nebuvo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.