EUROLYGA 2023

Krepšinio ekspertai – apie „Žalgirio“ klaidas ir M. Kuzminsko perspektyvas rinktinėje

Pergalę savo rankose turėję Kauno „Žalgirio“ krepšininkai įrodė, kad yra verti žaisti kitame Eurolygos etape, mano krepšinio specialistai Rūtenis Paulauskas ir Šarūnas Sakalauskas. Ketvirtadienį „Žalgiris“ Eurolygos „Top 16“ etapo rungtynėse po pratęsimo 104:105 pralaimėjo Madrido „Real“ komandai, kurios pranašumą vieno taško skirtumu turėjo pripažinti antrą kartą.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai po pratęsimo 104:105 pralaimėjo Madrido „Real“ komandai.<br>M. Kulbis
Kauno „Žalgirio“ krepšininkai po pratęsimo 104:105 pralaimėjo Madrido „Real“ komandai.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 8, 2013, 10:16 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:47 AM

R. Paulauskas ir Š. Sakalauskas portalui lrytas.lt kalbėjo apie paskutiniųjų minučių  klaidas, finansinę klubo situaciją, Donnie McGratho bei Mindaugo Kuzminsko žaidimą.

Paskutinių minučių klaidos.

R. Paulauskas: „Tokie pralaimėjimai, kaip ir pergalės, užkabina. Jeigu pirmą kartą taip pralaimėjęs ir nesijauti labai išsiderinęs, tai po antrojo karto jaučiasi tų paskutinių sekundžių įtampa. Tuomet norisi turėti didelę persvarą, tačiau ji tirpsta ir galų gale lieka tik du taškai. Tai vienas metimas. Manau, kad čia ir paveda nervai.

„Žalgiryje“ tokiais momentais neatsiranda žmogaus, kuris visus vienytų. Jis turėtų aiškiai sustatyti, kas kur turi būti, kas ką daro, nes, kaip ir matėme, vienas atkovotas kamuolys gali daug ką nulemti.

Tas žaidėjas reikalingas todėl, kad paskutinėmis sekundėmis būna tokia didžiulė įtampa ir triukšmas, jog trenerio žodžiai pasiekia ne visus.

Priešingai yra „Real“ komandoje, kuomet visi startinio penketo žaidėjai labai gerai jaučia situaciją. Čia ir buvo jų pranašumas. Yra toks posakis: „Lenktyninis žirgas prieš kitus laimi tik viena sekunde, tačiau jo kaina yra vienu milijonu didesnė“.

Abi ekipos turi įdomių žaidėjų, tačiau „Real“ krepšininkai puikiai moka sužaisti paskutiniąsias rungtynių atkarpas.“

Š. Sakalauskas: „Likus žaisti minutę, „Žalgiris“ turėjo septynių taškų pranašumą. Tada buvo padarytos šiurkščios klaidos, po kurių „Real“ išplėšė pratęsimą. Per pratęsimą itin svarbu, kas greičiau išeina į priekį, kas turi daugiau šviežių jėgų. „Real“ tuo ir pasinaudojo.

Likus žaisti porą minučių iki ketvirtojo kėlinio pabaigos, „Real“ stojo gintis formacija 3-2. Kaip ir trečiajame kėlinyje, po spaudimo 1-2-2, pereidavo į gynybą 3-2. Tai buvo blogiausi „Žalgirio“ momentai. Ir štai ketvirtojo kėlinio pabaigoje tokiu būdu privertė klysti kauniečius. Tačiau pergalę turėjo „Žalgiris“.

„Žalgiriui“ koją pakišo ir fizinės jėgos trūkumas. Kauno komandos priekinė linija aukštam Eurolygos lygiui yra per „kūda“ ir per žema. Štai ir matėme, kad ir vėl buvo neatkovotas kamuolys.“

Žaidimas ir klubo situacija

R. Paulauskas: „Nori nenori, bet problemos lenda į komandą. Mintys negali nepaliesti nei trenerio, nei žaidėjų ar personalo. Tačiau J. Plaza yra neeilinio talento treneris. Jis turi puikius sugebėjimus. Strategas suvienijo komandą ir nenori neigiamų emocijų. Nekalba, kad trūksta pinigų ir negrasina ultimatumais, išvykimais. Ne. Jis buvo pirmasis, paprašęs žaidėjų neklausinėti apie tai. Jis žaidėjų paprašė galvoti apie krepšinį ir apie galimas pergales bei viltis, žengti toliau.

J. Plaza tikrai yra didis.“

Š. Sakalauskas: „Žalgirio“ starto pozicija buvo prastesnė dėl klubo situacijos. „Real“ šiame sezone žaidžia be skandalų. Atlyginimai mokami, klubas veikia sklandžiai, niekas nejaučia dėl to nepatogumų. O „Žalgirį“ be traumų slegia ir tokie dalykai. Tai tikrai paveikia komandą. „Žalgiris“, nepaisant visų šių dalykų, kovojo ir stengėsi. Reikia didžiuotis, kad tokioje situacijoje turime tokią komandą, kuri ne tik atlieka pareigą, bet ir kovoja.“

Pirmasis kėlinys, „Žalgirio spurtas ir „Real“ atsigavimas.

R. Paulauskas: „29 taškai ir dominavimas po krepšiu rodo emocinį užtaisą. Neapsieita ir be sirgalių pagalbos. „Žalgirio“ arena yra ypatinga. Esu lankęsis ir joje ir Belgrade, „Pionir“ arenoje. Atmosfera panaši ir įelektrinta. O emocijos krepšininkams suteikia daug. Manau, kad pradžioje veikė ir spaudimas R. Fernandezui. Emocijos, kurios lydi „Žalgirio“ tempą ir greitą žaidimą, buvo susijusios su rezultatais. „Žalgiris“ žaidė greitai ir rinko taškus, puikiai sužaidė legionieriai Oliveris Lafayette'as ir Tremmelas Dardenas.

Tačiau visa tai pasibaigė. O tai nutiko dėl „Real“ gynybos. Ne pirmą kartą matome, kad pirmajame kėlinyje „Real“ įsivažiuoja ir vėliau gynyba ima spausti varžovus, o trečiasis ir ketvirtasis kėliniai vyksta taip, kaip nori jie. Mane stebina Madrido komandos universalumas: mokėjimas išlaikyti greitį, greitų taškų rinkimas nuo tritaškių linijos, taktinių sistemų įvairumas. Spaudimas „Žalgiriui“ būdavo netikėtas.

Ypatingai nustebino ketvirtajame kėlinyje panaudota zonos gynyba, kuri pasirodė itin nepalanki „Žalgiriui“.

Žinoma, nepamirškime, kad „Real“ turi labai pajėgius krepšininkus. Devyni iš jų yra ypač stiprūs ir psichologiškai užtikrinti. Su jais dirbti bet kuriam treneriui būtų didelis malonumas.“

Š. Sakalauskas: „Gera pradžia susijusi su tuo, kad „Žalgirio“ pusėje buvo psichologinis pranašumas. Pirmasis ekipų mačas baigėsi tik vieno taško skirtumu ir Kauno komandos krepšininkai žinojo savo vertę bei galimybes. Jie norėjo parodyti, kad buvo vertesni pergalės. Treneriai žaidė rotacinius žaidimus ir tikėjosi, kad rungtynes nulems ne pirmoji, o antroji susitikimo pusė.

„Žalgiriui“ pavyko pirmojo kėlinio planas. Jie susitvarkė su užduotimis ir gerai gynėsi du prieš du. „Real“ tuomet pradėjo gerai pataikyti tritaškius. Nuo kėlinio vidurio „Žalgiris“ pakeitė gynybą. Tačiau jau pradžioje matėsi, kad kauniečiai turi rimtų problemų ginantis vienas prieš vieną.

„Real“ komanda tuo ir naudodavosi. Vienas prieš vieną žaidėjas verždavosi po krepšiu, sutraukdavo varžovus ir atmesdavo kamuolį.“

Jėgų paskirstymas.

R. Paulauskas: „Jeigu kalbėtume apie kitą, silpnesnę, komandą, o ne „Real“, tada būtų galima svarstyti: „Galbūt žalgiriečiai padarė klaidą pradėdami mačą intensyviai“. Tačiau tai yra „Real“ komanda, per sezoną žaidžianti daug intensyvių ir greitų mačų, todėl jie moka ypatingai gerai kontroliuoti tempą.

Jeigu jie mato, kad „Žalgiris“ greitai ir gražiai pereina iš gynybos į puolimą ir atvirkščiai, intensyviai ginasi, tai žino, ką daryti. „Real“ turi žmonių, kurie moka stabdyti žaidimą. Čia nieko nepadarysi.

Manau, kad tas ispaniškas krepšinis, kurį demonstruoja „Žalgiris“ ir „Real“, tik puošia arenas.“

Š. Sakalauskas: „Žalgiriui“ jėgų pritrūko trečiajame kėlinyje. Matėsi, kad komanda šiek tiek stabtelėjo. Penketas buvo pajėgus, tačiau intensyvus žaidimas pirmojoje pusėje išeikvojo nemažai jėgų. Žalgiriečiai buvo lėtesni. Tačiau J. Plaza pradėjo ketvirtąjį kėlinį rizikingu penketu ir tai pasiteisino. Po trečiojo lėtesnio kėlinio žalgiriečiai jau buvo šviežesni. Juk kauniečiai perlaužė rezultatą ir netgi pirmavo, kol nepradėjo daryti kvailų klaidų.“

Mindaugas Kuzminskas ir paraiška rinktinei.

R. Paulauskas: „Kai ketvirtojo kėlinio pabaigoje rezultatas ėmė mažėti, treneris išlaikė pasitikėjimą M. Kuzminsku ir jis pateisino viltis – atsikovojo kamuolį puolime ir pelnė du taškus iš po krepšio. Dėl rinktinės - sunku pasakyti.

„Žalgiris“ žaidžia šiek tiek kitokį krepšinį nei iki šiol žaidė mūsų rinktinė, Žinoma, tai tik spėlionės, nes nežinome, kaip bus dabar. Mindaugui Kaune duodama daug laisvės, jis čia skatinamas žaisti, turi užduotis. Rinktinėje, nepamirškime, jo pozicijoje yra ir kitų krepšininkų. Kad ir Jonas Mačiulis. Tačiau būtų keista, jeigu Mindaugas neįsitvirtintų rinktinėje. Jis turi visus šansus žaisti šią vasarą.“

Š. Sakalauskas: „M. Kuzminskas sužaidė gerą mačą, tačiau kalbant apie rinktinę – reikia gerai žaisti visą sezoną. Tarp kandidatų jis gali būti, o vėliau viskas priklausys nuo jo darbo. Mindaugas žaidžia labai gerai ir gražiai. Sezonas dar nesibaigė, palaukime ir pamatysime, kaip bus.“

Donnie McGratho pasirodymas.

R. Paulauskas: „Matosi, kad tai aukšto lygio žaidėjas. Donnie yra techniškas krepšininkas. Jis pasitiki savimi, tačiau į akis krenta labai aiškus trūkumas – greičio stoka. Akivaizdu, kad jis negali varžovų gynybos ardyti taip, kaip O. Lafayette'as ar ekipoje žaidęs Ibrahimas Jaaberas. Kita vertus, jeigu jis imasi žaisti vienas prieš vieną, tikimybė, kad D. McGrathas išprovokuos pražangą ar pataikys iš toli – didelė. Ant suolo jis daugiau laiko praleidžia dėl greičio trūkumo.“

Š. Sakalauskas: „Puolime jis atrodė neblogai. Priėmė gerus sprendimus, mesdavo, kada reikia. Žaidė drąsiau. Sunkiau vertinti gynybą vienas prieš vieną, nes I. Jaaberas tai sugebėdavo daryti puikiai. Ko gero, jis geriau pataiko nei I. Jaaberas.“

Įrodymas, kad gali žaisti kitame etape.

R. Paulauskas: „Žalgiris“ tikrai įrodė, kad gali rungtyniauti kitame etape. Ir tai įrodė ne tik ketvirtadienį. Kiek mačų baigėsi pralaimėjimu paskutinėmis sekundėmis? Jeigu bent pusė iš jų būtų pasibaigę pergalingai, būtų visai kitokia situacija. Tos pergalės būtų leidusios turėti didesnį psichologinį pasitikėjimą ir „Žalgiris“ galėtų išlaikyti tokias persvaras, kokias turėjo mačo pabaigoje prieš „Real“.

Š. Sakalauskas: „Žalgiris“ tikrai gali žaisti kitame etape. Jokių abejonių. Kiek komanda neteko žaidėjų dėl traumų. Dar tos klubo problemos. Tačiau krepšininkai žaidžia ir kovoja. Prie to labai prisidėjo ir treneris, kuris stengiasi atmušti visas bėdas nuo ekipos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.