EUROLYGA 2023

Ukrainos krepšinio lygą užtvindę amerikiečiai užgožia vietinius

Ukrainos krepšinio superlyga? O galbūt kažkokios amerikiečių krepšininkų rungtynės? Kijeve, Donecke, Mariupolyje ar Lvove į krepšinio areną atsitiktinai užklydęs žmogus nesunkiai gali suabejoti, kur pateko – tikimybė per Superlygos rungtynes aikštėje pamatyti vien iš užsieniečių sudarytą penketą yra kur kas didesnė, negu išvysti ukrainietišką sudėties versiją.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Apr 7, 2013, 5:13 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 4:57 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Vietos žaidėjai – šešėlyje

Rezultatyviausių Superlygos žaidėjų sąraše norint surasti ukrainietišką pavardę - reikia apsišarvuoti kone geležine kantrybe.

Tai, kad nė vienas ukrainietis nepatenka į pirmąjį dešimtuką, dar nestebina. Europoje yra ir daugiau krepšinio lygų, kuriose rezultatyviausiai rungtyniauja legionieriai, pirmiausia atvykę iš šio žaidimo tėvynės JAV.

Tačiau žvilgsniui leidžiantis žemyn vaizdas nesikeičia. Antrajame dešimtuke – taip pat nė vienos ukrainiečio pavardės. Trečiajame – irgi.

Jei iki to laiko kantrybė neišseks, vargai baigsis tik pasiekus 37-ąją eilutę. Joje įrašytas „Odesa“ klubo puolėjas Andrijus Agafonovas. Iškart po jo – 38-ąją vietą užimantis Mariupolio „Azovmaš“ aukštaūgis Oleksijus Pečerovas.

Paieškos rezultatas: tarp 40 rezultatyviausių – viso labo du ukrainiečiai. Ir abu vos ketvirtajame dešimtuke.

Taškus renka amerikiečiai

Ukrainos superlyga jau seniai tapo legionierių varžybomis. Ir jau ne pirmą sezoną daugiausia taškų pelnančių krepšininkų sąraše aiškiai dominuoja atvykėliai iš Šiaurės Amerikos.

Šį sezoną tarp 20 rezultatyviausių – net 18 amerikiečių. Tarp jų įsiterpė tik du Europos krepšinio mokyklų atstovai: 4-ąją vietą užima serbas Vladanas Vukosavljevičius (Lvovo „Galyčyna), 9-ąją – lietuvis Darius Songaila („Doneck“).

Sąraše galima pastebėti ir kelias Lietuvos krepšinio sirgaliams gerai žinomas pavardes. Pirmajame rezultatyviausiųjų dešimtuke – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Darrelas Mitchellas („Galyčyna“), šiek tiek žemiau – „Šiauliuose“ žaidęs Derrickas Low (Dnipropetrovsko „Dnipro“), Kauno „Žalgirio“ aprangą vilkėjęs Willie Deane‘as (Južno „Chimik“) ir sezoną Ukrainoje pradėjęs, bet neseniai į Pasvalio „Pieno Žvaigždes“ atvykęs Samas Muldrow (Dniprodzeržinsko „Azot“). Beje, D. Low šią savaitę pasibaigusiame Superlygos reguliariajame sezone užėmė pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

Įtiko ne visi lietuviai

Tarp amerikiečių Ukrainos lygoje nepasimeta ir nedidelis būrelis Lietuvos krepšininkų. Šį sezoną geriausiai iš lietuvių žaidė vidutiniškai 16 taškų pelnydavęs D. Songaila.

Savo komandoms naudingi buvo dar keturi mūsų šalies krepšinio auklėtiniai. Tomas Delininkaitis (Čerkasų „Mavpy“) įmesdavo 13,7 taško, Michailas Anisimovas (Kijevo „Budivelnyk“) – 10,4, Dainius Šalenga („Budivelnyk“) – 7,9, Simonas Serapinas („Azovmaš“) – 6,7.

Visos keturios lietuvių atstovaujamos ekipos pateko į atkrintamąsias rungtynes.

Tiesa, ukrainietiškas karjeros etapas sėkmingai susiklostė anaiptol ne visiems lietuviams.

„Mykolajiv“ klubas atsisakė Armino Urbučio, o Dnipropetrovsko „Dnipro“ – Valdo Vasyliaus ir Simono Galdiko paslaugų sezonui dar nepasiekus pusiaujo.

Limitas – itin liberalus

Amerikiečių rojumi Ukrainos lyga tapo dėl itin liberalaus legionierių limito. Komandoms per rungtynes leidžiama registruoti net šešis užsieniečius. Tai yra teoriškai įmanoma, kad per visas 40 rungtynių minučių aikštėje gali nepasirodyti nė vienas ukrainietis.

Pajėgių ukrainiečių krepšininkų trūksta. O finansinės galimybės galingiausiems klubams leidžia ne tik dairytis pastiprinimo svetur, bet ir įsigyti dar visai neseniai NBA ar Eurolygos komandose rungtyniavusius žaidėjus. Tokius kaip didžiąją karjeros dalį NBA praleidusius D.Songailą ir Flipą Murray arba Eurolygos arenose trumpai, bet gana ryškiai suspindėjusius D‘Orą Fischerį ir Doroną Perkinsą.

Vis dėlto dauguma legionierių – jauni, neseniai universitetą baigę amerikiečiai, persikėlę ieškoti uždarbio į Europą ir Ukrainos ekipas vertinantys kaip trampliną į dar turtingesnius Senojo žemyno klubus.

Tiesa, Ukrainos klubai labai retai sudaro sutartis su ką tik universitetą baigusiais krepšininkais. Dažniau į Ukrainą amerikiečiai atvyksta praleidę vieną kitą sezoną silpnesnėse lygose ir su Europos krepšiniu susipažinę kur nors Rumunijoje, Latvijoje ar Vengrijoje.

Ragina kirsti iš peties

Suprantama, nevaržomas užsieniečių antplūdis Ukrainoje patinka ne visiems. Nors kitataučiai pakėlė krepšinio rungtynių lygį, nacionalinės federacijos vadovai ir Ukrainos krepšinio specialistai nerimauja dėl to, jog beveik nelieka galimybių pasireikšti vietos žaidėjams. Net jei kur nors įsižiebia nauja Ukrainos krepšinio žvaigždžutė, jo talentas greitai sunyksta ant profesionalų klubo atsarginių suolo.

Todėl periodiškai pasigirsta raginimų įvesti griežtesnį legionierių limitą, o radikaliausi permainų šalininkai netgi siūlo kirsti iš peties ir jau nuo kito sezono sumažinti legionierių limitą iki trijų.

„Ilga liga – tai mirtis, - tvirtina buvęs Ukrainos krepšinio lygos prezidentas ir „Mavpy“ klubo savininkas Mychailo Brodskis. – Todėl nematau prasmės vykdyti tarpines permainas, pavyzdžiui, vienam ar keliems sezonams įvesti keturių legionierių limitą. Jei norime gero Ukrainos krepšiniui, privalome nedelsdami apriboti legionierių skaičių iki trijų. Tik tokiu atveju mūsų šalyje per kelerius metus užaugs gero lygio ukrainiečių krepšininkų karta.“

Tačiau kaip ir kitose šalyse, bandymai sumažinti legionierių limitą Ukrainoje atsitrenkia į klubų vadovų prieštaravimus.

Nenori mokėti per daug

Griežtesnis legionierių limitas sudaro daugiau galimybių vietos žaidėjams. Tačiau apribojimai turi ir šalutinį poveikį – dažnai nesveikai išpučiami vietos krepšininkų atlyginimai.

Tai pastaraisiais metais patyrė kitos stiprios krepšinio mokyklos neturinčios, bet klubų galimybes pakviesti daugiau legionierių suvaržiusios šalys. Pirmiausia – Rusija, Lenkija ir Izraelis. To paties baiminasi Ukrainos klubų vadovai, nenorintys žaidėjams mokėti gerokai daugiau nei jie verti iš tikrųjų.

„Klubų savininkams nesvarbu kam mokėti pinigus: legionieriams ar ukrainiečiams. Klubų savininkai tik nori, kad atlyginimas atitiktų darbuotojo kvalifikaciją. Jei žmogus vertas didelių pinigų, nėra svarbu, kokios šalies pasą jis turi, - aiškina „Budivelnyk“ prezidentas Bohdanas Guliamovas. – Tačiau dabar legionierių limito laukiantys ukrainiečiai krepšininkai jau pradėjo trinti rankomis ir laukti didesnio atlyginimo. Daugeliui jų visai nesvarbu, ar jie gali būti naudingi komandai.“

M. Brodskis jam nepritaria: „Nereikia to bijoti. Pastaruoju metu krepšininkų kainos Europoje apskritai sumažėjo. Be to, nematau nieko blogo, jei leisime ukrainiečiams daugiau užsidirbti. Bent jau pinigai liks mūsų šalyje ir nebus išvežti į kitas valstybes.“

Vietos žaidėjai – pastovesni

Klubų savininkai pripažįsta, kad išsiversti be ukrainiečių, net ir nesant legionierių limito, neįmanoma. „Jei komandose visai neliks ukrainiečių, žiūrovai nusigręš nuo krepšinio. Sirgaliams neįdomu žiūrėti, kaip rungtyniauja vien užsieniečiai“, - sako B. Guliamovas.

Kartu „Budivelnyk“ vadovas pabrėžia, kad nei jis, nei kitų klubų savininkai nėra nusiteikę prieš vietos krepšininkus. Netgi priešingai – daug noriau sudaro sutartis su ukrainiečiais. „Jei žaidėjų meistriškumas panašus, bet kuris klubo savininkas rinksis ne užsienietį, o ukrainietį, - tvirtina B.Guliamovas. – Jie yra pastovesni, nesiveržia kas kelis mėnesius keisti darbovietę, čia turi šeimas ir artimuosius, jiems nereikia pratintis prie šalies ypatumų ir rūpintis, kad netoli gyvenamosios vietos būtų „McDonald‘s“ restoranas. Tačiau ukrainiečių krepšininkų, kurie meistriškumu gali konkuruoti su užsieniečiais yra labai nedaug.“

Geriausi ukrainiečiai krepšininkai skųstis, kad gauna grašius, tikrai negali. Interneto svetainės basket-planet.com duomenimis į daugiausia uždirbančių Superlygos krepšininkų dvidešimtuką patenka net trys vietos žaidėjai. Tarp sudariusių didžiausias sutartis antrąją vietą užima O. Pečerovas iš „Azovmaš“ (jo atlyginimas – 60 tūkst. dolerių per mėnesį), ketvirtąją – Arturas Drozdovas iš „Budivelnyk“ (55 tūkst. dolerių), 18-ąją – Kyrylo Fesenka iš „Doneck“ (20 tūkst. dolerių).

Kas uždirba daugiausiai?

Vis dėlto geriausiai uždirbančių sąrašas, kuriame mirga legionierių, daugiausia amerikiečių, pavardės, tik patvirtina B. Guliamovo žodžius, kad gerų ukrainiečių krepšininkų pasirinkimas – skurdus.

Didžiausią atlyginimą Superlygoje gauna amerikietis D. Fischeris. Basket-planet.com žiniomis, jam „Doneck“ klubas kiekvieną mėnesį moka 65 tūkst. dolerių. 60 tūkst. dolerių uždirbdavo iš Ukrainos jau išvykęs D. Perkinsas („Doneck“), 55 tūkst. – Miroslavas Raduljica („Azovmaš“), 52 tūkst. – Akinas Akingbala („Azovmaš“), 45 tūkst. – Lynnas Greeras („Azovmaš“).

Viršutinėse eilutėse dažniausiai kartojasi dviejų komandų pavadinimai. Tarp 14 daugiausia uždirbančių žaidėjų net aštuoni iš „Azovmaš“ ir penki iš „Doneck“.

Solidžius kontraktus yra sudarę ir Superlygoje žaidžiantys Lietuvos krepšininkai. D. Songailos mėnesio atlyginimas – 40 tūkst. dolerių, T. Delininkaičio – 25 tūkst., D. Šalengos – 20 tūkst., M. Anisimovo – 19 tūkst.

Superlyga sustiprėjo

Griežtesnio legionierių limito priešininkai pateikia dar vieną argumentą: jei klubuose žais mažiau užsieniečių, Superlyga susilpnės. Kartu klubams bus sunkiau siekti gerų rezultatų tarptautiniuose turnyruose.

Klubų savininkų manymu, taip bus nubrauktas per kelerius pastaruosius metus atliktas darbas. „Ukrainos lyga per kelis pastaruosius sezonus labai sustiprėjo, - neabejoja „Budivelnyk“ treneris Ainaras Bagatskis. – Dėl to net kyla problemų, nes nacionaliniame čempionate nebūna lengvų rungtynių ir mums trūksta laiko, kad tinkamai pasiruoštumėm Europos taurės rungtynėms.

Anksčiau rengiantis tarptautinėms rungtynėms per vietines pirmenybes buvo galima pabandyti naujoves, leisti pailsėti lyderiams. Tačiau dabar Ukrainos lygoje apie tai net nekyla minčių.“

A. Bagatskiui pavyko išlaviruoti ir „Budivelnyk“ šį pavasarį tapo pirmuoju į Europos taurės pusfinalį patekusiu Ukrainos klubu. Sėkmingai žaisdama tarptautiniuose turnyruose Kijevo komanda taip pat gerai rungtyniavo ir namie – ji tapo Superlygos reguliaraus sezono nugalėtoja.

Tuo tarpu net trimis frontais kovojęs turtingiausias Ukrainos klubas „Doneck“ liko it musę kandęs. „Doneck“ jau pirmajame etape iškrito iš Europos taurės, o Superlygos reguliariajame sezone užėmė vos šeštąją vietą. Taip pat tik šešta šachtininkų miesto komanda liko Jungtinės lygos grupėje.

Bandant paaiškinti neaukštą „Doneck“ vietą nacionalinėse pirmenybėse, giliai kapstyti nereikia. Superlyga pastaraisiais metais išties ženkliai sustiprėjo ir joje atsipalaiduoti negalima net rungtyniaujant su autsaideriais.

*** Galutinė Ukrainos lygos reguliaraus sezono rikiuotė:

1. Kijevo „Budivelnyk“ – 28 ir 11,

2. Zaporižės „Ferro“ – 25 ir 14,

3. Mariupolio „Azovmaš“ – 25 ir 14,

4. Južno „Chimik“ – 24 ir 15,

5. Lvovo „Galyčyna“ – 24 ir 15,

6. „Doneck“ – 23 ir 16,

7. Čerkasų „Mavpy“ – 21 ir 18,

8. Ivano Frankivsko „Goverla“ – 21 ir 18,

9. Kryvyj Riho „Kryvbasbasket“ – 17 ir 22,

10. „Mykolajiv“ – 16 ir 23,

11. Dnipropetrovsko „Dnipro“ (tr. V. Chomičius) – 15 ir 24,

12. „Odesa“ – 14 ir 25,

13. Dniprodzeržinsko „Azot“ (tr. A. Prakuraitis) – 11 ir 28,

14. „Kyjiv“ – 9 ir 30.

Lietuvių statistika.

D. Songaila („Doneck“) – 30 rungt., 25,6 min., 16 tšk. (9 vt.), 6,3 atk.kam. (13 vt.), 1,4 per.kam. (16 vt.), 2,4 rez.perd., 2,3 kl. (17 vt.), 54,1 proc. dvitaškių (19 vt.), 82 proc. baudų (15 vt.).

T. Delininkaitis („Mavpy“) – 26 rungt., 29,1 min., 13,7 tšk., 3,1 atk.kam., 3,2 rez.perd. (19 vt.), 39,6 proc. tritaškių (11 vt.), 84,3 proc. baudų (7 vt.).

M. Anisimovas („Budivelnyk“) – 39 rungt., 21,2 min., 10,4 tšk., 4,3 atk.kam., 55,4 proc. dvitaškių (13 vt.).

D. Šalenga („Budivelnyk“) – 34 rungt., 20 min., 7,9 tšk., 2,6 atk.kam., 2 rez.perd.

S. Serapinas („Azovmaš“) – 15 rungt., 19,2 min., 6,7 tšk., 3,5 atk.kam.

A. Urbutis (buv. „Mykolajiv“) – 2 rungt., 25,3 min., 12 tšk., 3,5 atk.kam.

V. Vasylius (buv. „Dnipro“) – 15 rungt., 20,8 min., 7,7 tšk., 4,3 atk.kam.

S. Galdikas (buv. „Dnipro“) – 8 rungt., 6 min., 1,9 tšk., 1 atk.kam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.