EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ stiprybė – po krepšiais

„Lietuvos ryto” klubas vakar abipusiu susitarimu nutraukė sutartį su amerikiečiu Patricku O’Bryantu ir prieš ketvirtąsias LKL finalo serijos rungtynes vilniečių ekipos ūgis protokole sumažėjo dar 213 cm.

Broliai K. ir D. Lavrinovičiai (dešinėje) dominuoja LKL finalo serijos rungtynėse, todėl Kauno „Žalgirio” komanda niekaip nejaučia dabar traumas besigydančių kitų dviejų puolėjų P. Jankūno (kairėje) ir T. Klimavičiaus trūkumo.<br>M. Kulbis
Broliai K. ir D. Lavrinovičiai (dešinėje) dominuoja LKL finalo serijos rungtynėse, todėl Kauno „Žalgirio” komanda niekaip nejaučia dabar traumas besigydančių kitų dviejų puolėjų P. Jankūno (kairėje) ir T. Klimavičiaus trūkumo.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus ( „Lietuvos rytas")

2013-05-07 12:52, atnaujinta 2018-03-07 03:22

Serijoje iki keturių pergalių 0:3 atsiliekantiems „Lietuvos ryto” krepšininkams mačas „Siemens” arenoje šį vakarą gali tapti paskutiniu šį sezoną, o „Žalgiriui” lemti 15-ąjį LKL čempionų titulą, jei neįvyks esminių žaidimo pokyčių.

Pirmieji trys finalo serijos mūšiai įrodė: „Žalgirio” galybė slypi po krepšiais, o vilniečiai priversti rungtyniauti be dviejų savo aukštaūgių – Dejano Ivanovo ir Patricko O’Bryanto, kurių paslaugų atsisakė.

Kauno aukštaūgiai – aktyvūs

„Centimetrai nėra viskas”, – prieš finalo seriją drąsinosi Tautvydas Lydeka, bet 207 cm ūgio „Lietuvos ryto” vidurio puolėjas šįsyk, regis, klydo.

Penki „Žalgirio” krepšininkai, kurių ūgis yra per 200 cm, per pirmąsias trejas laimėtas finalo rungtynes pelnė 59 procentus (140 iš 237) komandos taškų.

„Lietuvos ryto” šeši dvimetriniai vyrai surinko 42 proc. (80 iš 189) Vilniaus ekipos taškų.

„Žalgirio” aukštaūgiai finale pelnė 60 taškų daugiau už varžovus iš Vilniaus, o pagal atkovotus kamuolius Kauno komanda pirmauja 105:95.

Tiesa, „Lietuvos ryto” trenerių štabe dirbantis Dainius Adomaitis mano, kad Kauno aukštaūgių dominavimas po krepšiais nėra vienintelė priežastis, kodėl prieš ketvirtąjį finalo mačą „Žalgiriui” iki aukso žiedų trūksta vieno žingsnio.

„Taip, mes turime sunkumų po krepšiu. Ne tik mes, nes ir Eurolygos komandoms buvo sunku sustabdyti brolius Lavrinovičius.

Nedaug yra krepšininkų, kurie būdami tokie aukšti gali žaisti ir nugara, ir veidu į krepšį, atlikti perdavimus ir dar tiksliai mesti tritaškius.

Bet tai nėra vienintelė priežastis, – kalbėjo D. Adomaitis. – Treneris Dirkas Bauermannas prieš finalą teisingai pasakė: čempionatą laimės geriau besiginanti komanda. Šiandien mes tokia komanda nesame. „Žalgiris” ginasi geriau, ir tai yra esmė.”

Pavojingi visi žalgiriečiai

Finalo serijoje „Žalgiriui” dviženklę taškų sumą vidutiniškai renka keturi žaidėjai Mindaugas Kuzminskas (po 14,7), Kšyštofas Lavrinovičius (12), Oliveris Lafayette’as (11,7) ir Darjušas Lavrinovičius (10,7).

„Lietuvos rytui” – tik du: Renaldas Seibutis (12,7) ir Nemanja Nedovičius (11,7).

„Neturime vieno aiškaus lyderio – tai mūsų komandos stiprybė, – aiškino „Žalgirio” puolėjas M.Kuzminskas. – Pernai turėjome vieną lyderį, tad prieš mus kitiems buvo lengviau žaisti.

Jei uždengi vieną žaidėją, galima sakyti, kad pusė darbo atlikta.”

„Žalgirio” sudėties įvairiapusiškumą pažymėjo ir D.Adomaitis. „Kiekviename finalo mače atsiranda vis kitas žmogus.

Pirmosiose rungtynėse tai buvo O. Lafayette’as ir M. Kuzminskas, antrosiose – K. Lavrinovičius, o trečiosiose – iškart keli. Nuo suolo į aikštę žengęs R. Javtokas gali pagriebti 5 kamuolius puolant.

Kiekvienas jų atlieka savo darbą ir tai daro gerai. „Žalgirio” žaidėjai dažnai keičiasi, todėl jie sugeba išlaikyti aukštą intensyvumą visas rungtynes.

Be to, jie yra labiau patyrę, tapę čempionais kitose lygose. O finaluose ne tik noras ar ambicijos, bet ir patirtis kartais lemia pergalę. Taip buvo per antrąjį mačą.”

Reikia sužaisti idealiai

Nors buvusio komandos savininko Vladimiro Romanovo iš oro suplanuotas sezono biudžetas skaudžiai atsilieps „Žalgiriui” mokant skolas ateityje, šiemet LKL čempionų sudėtis yra ne tik brangi, bet ir kokybiška.

„Jeigu tam tikros aplinkybės būtų susiklosčiusios palankiai, „Žalgiris” galėjo jau šį savaitgalį žaisti Eurolygos finalo ketverto turnyre, – priminė D. Adomaitis, kuris žaisdamas Kauno klube 1999 metais tapo Eurolygos čempionu. – Kauno komandoje dabar žaidžia buvę, esami ir būsimi Lietuvos rinktinės žaidėjai bei labai stiprūs legionieriai.

Jau seniai mes nematėme tokios stiprios komandos Lietuvoje. Reikia gerbti varžovus ir pripažinti, kad „Žalgirio” sudėtis – stipresnė. Tai jis įrodo aikštėje.”

Treneris nesiryžo spėti, kiek LKL finale būtų pravertęs 213 cm ūgio P. O’Bryantas.

Po 4,9 taško LKL varžybose rinkęs amerikietis po blankiai sužaistų pirmųjų rungtynių atsiskyrė nuo komandos, o vakar su juo sutartis buvo nutraukta.

Bet kuriuo atveju, D. Adomaičio nuomone, kad finalo serija Vilniuje nesibaigtų ir penktadienį sugrįžtų į Kauną, „Lietuvos rytui” šį vakarą reikia sužaisti vienas geriausių sezono rungtynių.

„Reikia, kad visi mūsų krepšininkai sužaistų 100 ar 110 proc. savo galimybių, – pabrėžė vilniečių trenerio asistentas. – Tik tada galime laimėti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.