EUROLYGA 2023

Š. Jasikevičius - ryškiausia Lietuvos krepšinio žvaigždė Eurolygos finalo ketvertuose

Gegužės 11 dieną Šarūnas Jasikevičius paminės nedidelį jubiliejų. Prieš dešimt metų Katalonijos sostinėje vykusiame finalo ketverte tuometinis „Barcelona“ klubo įžaidėjas pirmą kartą tapo Eurolygos čempionu. Šiais metais ilgametis Lietuvos rinktinės vedlys Eurolygos baigiamajame turnyre dalyvaus jau šeštąjį kartą ir sieks penktojo titulo.

Ketvirtą kartą Eurolygos čempionu tapo atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“.<br>AP
Ketvirtą kartą Eurolygos čempionu tapo atstovaudamas Atėnų „Panathinaikos“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2013-05-09 19:46, atnaujinta 2018-03-07 00:00

Pirmas blynas – apsvilęs

Vilkėdamas „mėlyną-granatinę“ aprangą Š. Jasikevičius į finalo ketvertą atkeliauja antrą kartą. Taip pat po du kartus Eurolygos baigiamajame turnyre Šaras atstovavo Tel Avivo „Maccabi“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandoms.

Nors Eurolygos čempionu Š. Jasikevičius tapo jau per pirmąjį savo finalo ketvertą, pirmosios jo karjeroje finalo rungtynės asmeniškai Šarui susiklostė gana prastai. 2003 metais Barselonos „Sant Jordi“ sporto rūmuose per dvikovą su Trevizo „Benetton“ klubu lietuvis pataikė vos 1 iš 6 tritaškių, 4 kartus suklydo, pelnė 8 taškus ir surinko neigiamą naudingumo balų skaičių.

Š. Jasikevičiaus laimei, jo komandos draugai žaidė patikimiau ir „Barcelona“ pasiekė pergalę 76:65.

Gavo naudingiausio prizą

Per kitus Eurolygos finalus sirgaliai pamatė visiškai kitokį Š. Jasikevičių. Ypač galingai jis žaidė atstovaudamas „Maccabi“ ekipai, kuriai padėjo įkopti į viršūnę 2004 ir 2005 metais.

2004 metais Tel Avive vykusiame Eurolygos finale lietuvis įmetė 18 taškų, o „Maccabi“ sutriuškino Bolonijos „Skipper“ ekipą 118:74, 2005 metais lemiamose turnyro rungtynėse Maskvoje pelnė 22 taškus, o jo komanda pranoko Vitorijos „Tau Ceramica“ klubą 90:78.

Maskvoje Š. Jasikevičius buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto krepšininku.

Pergalinga Lietuvos „auksinio berniuko“ serija nutrūko 2005 metais, kai jis nusprendė pabandyti jėgas NBA lygoje. Už Atlanto krepšininkui ne viskas susiklostė taip, kaip jis tikėjosi, tad po dviejų sezonų Š. Jasikevičius grįžo į Europą ir priėmė „Panathinaikos“ klubo kvietimą.

Su Atėnų ekipa Šaras pateko į dar vieną finalą. 2009 metais Berlyne jis pelnė 10 taškų ir padėjo „Panathinaikos“ ekipai nugalėti Maskvos CSKA klubą 73:71.

Penktąjį kartą į finalo ketvertą Š. Jasikevičius atvyko pernai, kai stipriausios žemyno komandos susitiko Stambule. Turkijoje Š. Jasikevičius pirmą kartą sužinojo kas yra pralaimėjimo kartėlis – pusfinalyje 19 taškų įmetusio lietuvio atstovaujama „Panathinaikos“ ekipa turėjo pripažinti CSKA pranašumą 64:66.

Finalą stebėjo nuo suolo

Lietuvos krepšininkai atstovauja dar dviem šį sezoną į Eurolygos finalo ketvertą patekusioms komandoms. Madrido „Real“ sudėtyje yra Martynas Pocius, Pirėjo „Olympiakos“ – Martynas Gecevičius. M. Pocius lemiamuose Eurolygos mačuose tikrai nedalyvaus. Kovą jam buvo atlikta dešinės pėdos operacija.

M. Gecevičius yra sveikas, bet tikimybė pamatyti jį aikštėje taip pat nėra didelė. Tikėtina, kad Londone pasikartos pernykštė Stambulo istorija – praėjusį sezoną M. Gecevičius buvo registruotas per abejas finalo ketverto rungtynes, tačiau nežaidė nė sekundės.

Lietuviai finalo etape

Iš viso šiuolaikinės Eurolygos finalo ketverte arba finalo serijoje (nuo tada, kai 2000 metais stipriausių žemyno klubų turnyrą pradėjo rengti ULEB) dalyvavo 14 Lietuvos krepšininkų, įskaitant įtrauktus į rungtynių paraišką, bet visą laiką praleidusius ant atsarginių suolo.

Kaip ir Š. Jasikevičius, penkiuose finalo ketvertuose dalyvavo buvęs „Panathinaikos“ ir CSKA žaidėjas Ramūnas Šiškauskas. Po du kartus į baigiamąjį Eurolygos turnyrą keliavo Sienos „Montepaschi“ žaidėjai Mindaugas Žukauskas ir Kšištofas Lavrinovičius, po vieną – Darius Songaila (CSKA), Arvydas Macijauskas („Tau Ceramica“), Robertas Javtokas („Panathinaikos“), Simas Jasaitis („Tau Ceramica“), Linas Kleiza („Olympiakos“), Rimantas Kaukėnas („Montepaschi“), Darjušas Lavrinovičius (CSKA) ir M. Gecevičius.

Saulius Štombergas ir Mindaugas Timinskas („Tau Ceramica“) pirmąjį šiuolaikinės Eurolygos sezoną rungtyniavo šio turnyro finalo serijoje (tada finalo ketvertas nebuvo rengiamas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.