EUROLYGA 2023

NBA finale susidurs skirtingo braižo varžovai

Ketvirtadienį Majamyje prasidedančioje NBA finalo serijoje iki keturių pergalių „Miami Heat” ir „San Antonio Spurs” komandos sieks to paties tikslo, tačiau smarkiai skiriasi ne tik šių komandų žaidimo stilius.

„San Antonio Spurs” komandos stiprybė – nesenstantis lyderių trejetas (iš kairės): T. Duncanas, M. Ginobili ir T. Parkeris.<br>AP
„San Antonio Spurs” komandos stiprybė – nesenstantis lyderių trejetas (iš kairės): T. Duncanas, M. Ginobili ir T. Parkeris.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 8:32 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:37 PM

Majamio komanda žaidžia įspūdingą blykčiojantį krepšinį.

Ji turi žvaigždžių, kurios pasaulyje žinomiausios ir daugiausia uždirbančios.

Šios komandos branduolys susibūrė, kad laimėtų: LeBronas Jamesas ir Chrisas Boshas prisidėjo prie Dwyne’o Wade’o ir sukūrę Didįjį Trejetą neturėjo kito pasirinkimo, kaip nuolat būti dėmesio centre, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Reuters”, AP ir „USA Today”.

Majamio arenos tribūnų pirmosiose eilėse per Rytų konferencijos finalo serijos septintąsias rungtynes su „Indiana Pacers” sėdėjo garsiausi pramogų verslo atstovai – futbolininko karjerą baigęs Davidas Beckhamas ir jaunimo muzikos dievaitis Justinas Bieberis.

„Spurs” yra priešingybė „Heat” ekipai. Kartais atrodo, kad ši komanda tarsi vengia papildomo dėmesio.

„Nepasakyčiau, kad vengiame dėmesio, bet patys jo neieškome, – sakė „Spurs” puolėjas Mattas Bonneris. – Mūsų komandos kultūra prasideda nuo lyderių, tokių vaikinų kaip Timmy (T. Duncanas) ar treneris Popas (Gregas Popovichius).

Mes susitelkiame į save, į tai, ką reikia padaryti, kad pasiektume savo tikslus.”

Seniais vadinami jau seniai

San Antonijaus komanda ne pirmus metus girdi replikas, kokia sena ji yra.

Šį sezoną „Spurs” irgi pradėjo klausydamasi, kaip kritikai tvirtina, kad vyresni žaidėjai neatlaikys 82 mačų reguliariajame čempionate ir atkrintamųjų varžybų serijų, kuriose kovojama iki keturių pergalių.

Tačiau „Spurs” lyderių trejetas – 37 metų T. Duncanas, 35 metų Manu Ginobili ir 31 metų Tony Parkeris, regis, nesensta. Jie pasiekė NBA finalą pirmąkart nuo 2007 metų, kai pastarąjį kartą laimėjo aukso žiedus.

„Mus laiko senais turbūt jau kokius aštuonerius metus, – šyptelėjo argentinietis M. Ginobili. – Pamenu, kad ir 2007 metais visi sakė, kad esame seni.

Turbūt tokie ir esame. Bet mes žaidžiame gerai, žaidžiame kartu ir kiekvienais metais pretenduojame į titulą. Tai yra šaunu.”

Stengiasi dėl T. Duncano

„Spurs” yra tapusi NBA čempione 1999, 2003, 2005 ir 2007 metais – puikus laimikis klubui, kurio gyvenimas prasidėjo prieš 46 metus dar „Dallas Chaparrals” pavadinimu Amerikos krepšinio asociacijoje.

Pakeitusi pavadinimą ir 1979 metais patekusi į NBA legendinio George’o Gervino vedama „Spurs” ekipa penkis kartus laimėjo pogrupio varžybas, bet vis suklupdavo atkrintamosiose varžybose.

BET 1988 metais „Spurs” naujokų biržoje pasirinko Davidą Robinsoną, 1997 metais prie jo prisidėjo kitas 1-asis biržos pašauktas T. Duncanas – šie Bokštai dvyniai nuvedė komandą į pirmąjį čempionų titulą.

Kai „Spurs” laimėjo antrąjį titulą 2003 metais, komandoje jau žaidė naujokų biržos gelmėse atrasti T. Parkeris (28-asis šaukimas) ir M. Ginobili (57).

Su T. Duncanu jie sukūrė stabilią nenugalimą jėgą Vakarų konferencijoje, kurioje į stipriausių komandų trejetą nepateko tik sykį per 11 pastarųjų sezonų.

Nors „Spurs” starto penketas yra vienas vyriausių lygoje, iki penktojo titulo klubui liko iškovoti tik keturias pergales.

„Pernai pažadėjau T. Duncanui, kad mes grįšime į finalą ir turėsime galimybę ten laimėti.

Todėl bandau būti agresyvus kiekvieną mačą, – pabrėžė rezultatyviausias „Spurs” žaidėjas prancūzas T. Parkeris. – Manau, visi komandoje stengiasi dėl jo. Laimėjome Vakaruose, o dabar reikia žengti dar vieną žingsnį. Jis bus pats sunkiausias.”

„Heat” nori dominuoti ilgai

Majamio krepšininkai nėra tokie kuklūs.

Kai L. Jamesas atėjo į „Heat” 2010 metais, jis pažadėjo laimėti „ne vieną, ne du ir ne tris” NBA čempionų titulus.

Tikrai ne visiems patiko tai, kad du laisvieji agentai perėjo į Majamio klubą ir savo atėjimą pavertė popmuzikos žvaigždžių koncertu.

Kol kas per L. Jameso erą „Heat” iškovojo vieną titulą.

2011 metais Majamio žvaigždynui nepavyko finale nugalėti „Dallas Mavericks”, bet pernai Majamio krepšininkai atsigavo ir įveikė „Oklahoma City Thunder” ekipą.

Šiemet „Heat” sujaukė įprastą reguliariojo čempionato rutiną, kai laimėjo 27 rungtynes paeiliui – tai buvo antroji tokia serija per visą NBA istoriją.

Veteranai Ray Allenas, Shane’as Battieras, Udonis Haslemas ir Mike’as Milleris uoliai padeda Didžiajam Trejetui.

Majamio klubo tapatybė siejama su L. Jamesu – keturiskart naudingiausiu NBA žaidėju, bet D.Wade’as ir U.Haslemas yra komandos širdis.

Majamyje gimęs U. Haslemas nebuvo pašauktas naujokų biržoje, metus žaidė Prancūzijoje ir net buvo siūlomas Vilniaus „Lietuvos ryto” komandai 2002 metais.

„Heat” jį pasikvietė 2003 metais – tais pačiais, kai naujokų biržoje pakvietė iš Čikagos kilusį D. Wade’ą.

Su šiais žaidėjais „Heat” komanda pateko į atkrintamąsias varžybas 2004 ir 2005 metais, o tada laimėjo pirmąjį NBA čempionų titulą 2006-aisiais.

Tuomet trenerio Pato Riley treniruojamoje komandoje žaidė garsieji vidurio puolėjai Shaquille’as O’Nealas ir Alonzo Mourningas, kuris ir dabar dirba Majamio klube.

1988 metais į NBA atkeliavęs Majamio klubas pagaliau įžengė į lygos elitą, bet išsilaikyti ten nebuvo lengva.

Nepaisant D. Wade’o talento, po 2006 metų triumfo komandai nepavyko peržengti pirmojo atkrintamųjų kovų etapo keturis sezonus iš eilės. Tada P. Riley perėjo į klubo prezidento pareigas, į trenerio vietą paskyręs savo buvusį padėjėją Eriką Spoelstrą.

L. Jameso ir Ch. Bosho atvykimas pakeitė „Heat” iš pagrindų. Komanda tapo populiariausia Floridoje. Ji virto komanda, kurią nori įveikti kiekvienas.

Tiesa, anksčiau dažnai skambėdavę šūkiai „Beat the Heat” dabar mažiau siejami su įprasta žvaigždžių prekyba žaidėjų rinkoje, o daugiau su paprastu faktu – Majamio komandą reikia įveikti, jei nori iškovoti titulą. 

NBA finalas

Sezonas. „Heat” laimėjo prieš „Spurs” abu mačus, bet juose nežaidė pagrindiniai žaidėjai.

Kelias į finalą. „Heat” klubas įveikė „Milwaukee Bucks” 4:0, „Chicago Bulls” 4:1, „Indiana Pacers” 4:3.

„Spurs” krepšininkai nugalėjo „Los Angeles Lakers” 4:0, „Golden State Warriors” 4:2, „Memphis Grizzlies” 4:0.

Kertinės mikrodvikovos. „Heat” lengvasis puolėjas LeBronas Jamesas prieš „Spurs” lengvąjį puolėją Kawhi Leonardą, „Heat” vidurio puolėjas Chrisas Boshas prieš „Spurs” vidurio puolėją Timą Duncaną.

Rezultatyviausi žaidėjai. „Heat” – L. Jamesas (26,8 taško), „Spurs” – T. Parkeris (20,3).

Kodėl „Heat” gali laimėti? „Spurs” neturi tokio lygio galingo vidurio puolėjo kaip „Pacers” aukštaūgis Roy Hibbertas. Jo gynyba pridarė daug rūpesčių Majamio krepšininkams veržiantis prie krepšio ir atakuojant iš arti. Be to, „Heat” turi geriausią žaidėją atkrintamosiose varžybose.

Kodėl „Spurs” gali laimėti? Šios komandos žaidėjų suolas ilgesnis, o atkrintamosiose varžybose San Antonijaus krepšininkai atakavo stabiliau. L. Jamesas ir Shane’as Battieras turės daug dėmesio skirti T.Parkeriui, kuris buvo geriausias Vakarų konferencijos finalo žaidėjas.

Įdomus faktas. T. Duncanas, T. Parkeris ir M. Ginobili yra vieninteliai trys komandos draugai, kurie ketvirtą kartą iškopė į finalą neatstovaudami „Los Angeles Lakers” ar „Boston Celtics” klubams.

Spėjimas. „Heat” laimės 4:3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.