EUROLYGA 2023

Ispaniją pasirinkusio Lietuvos krepšinio talento nesuviliojo L. Jameso vardas

JAV sporto mokyklų pasiūlymai, Madrido „Real“, „Barcelona“ klubų dėmesys ir daugybės krepšinio agentų vilionės dar prieš metus iš Nidos kilusiam tuo metu 14-mečiui Tadui Sedekerskiui pateikė krepšinio karjerą nulemsiantį galvosūkį. Dabar Lietuvos moksleivių krepšinio lygos pažiba jau pasirinko kelią – T. Sedekerskis sukirto rankomis su Vitorijos „Laboral Kutxa“ (buvęs „Caja Laboral“. - Red.) klubu, kur pradės siekti pasaulio krepšinio Olimpo viršūnės.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jun 12, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:54 PM

„Nesusigundėme blizgučiais ir pasirinkome klubą, kuriame praktikuojama mums tinkamiausia filosofija“, - portalui lrytas.lt teigė Tado tėtis Sigitas Sedekerskis, kuris, siekdamas padėti sūnui apsispręsti, turėjo pasinerti į krepšinio užkulisių paslaptis.

Dabar Tadu rūpinasi viena didžiausių Ispanijos agentūrų „You First Sports“, kurios klientai – garsūs NBA krepšininkai Serge'as Ibaka, Andre Milleris, Jamalas Crawfordas, Kenyonas Martinas. Šios agentūros paslaugomis naudojasi ir Martynas Gecevičius. Sąraše - ir rusai Viktoras Chriapa bei Saša Kaunas.

„Jo kūnas ir mąstymas aikštėje – Dievo dovana“, - apie 200 cm ūgio 84 kilogramų svorio penkiolikmetį sūnų, Lietuvos moksleivių krepšinio lygoje (MKL) pelnantį po 32 taškus, kalbėjo S. Sedekerskis.

Atsisakė ilgalaikio kontrakto

Lietuvos moksleivių krepšinio lygos čempionu šiemet su dvejomis amžiaus grupėmis tapęs ir keturiskart mėnesio žaidėju išrinktas T. Sedekerskis su baskų klubu pasirašė kompleksinę sutartį pagal formulę „1+2+3”. Tai leis penkiolikmečiui jau per pirmuosius metus apsispręsti, ar Vitorija – tinkamiausia vieta.

„Pirmiausia reikia priprasti prie sąlygų. Jeigu jam patiks, jis galės pratęsti sutartį, - teigė S. Sedekerskis. - O po tų trejų metų kontrakto pratęsimas bus abipusio susitarimo klausimas.“

Vitorijos klubas Tadą savo stovykloje norėjo matyti prieš metus, tačiau tada jo tėtis nebuvo patenkintas pasiūlytomis sąlygomis ir skubėti nenorėjo.

„Tada kontraktas buvo labai ilgas ir turėjo didžiules išpirkos sumas, tačiau mes nenorėjome prisirišti dešimčiai metų. Juk nežinome, kas bus po dešimties metų. Jeigu Tadas bus labai geras, klubas daug užsidirbs, o jeigu ne – tiesiog atleis. Mums tai nepatiko, - kalbėjo krepšininko tėtis. - Be to, Tadas tuo metu dar buvo per jaunas išvykti.“

Lietuviams atsisakius pasiūlymo, Vitorijos klubas lankstumo nepademonstravo, tačiau viską pakeitė T. Sedekerskio kelionė į Barseloną.

„Po apsilankymo kitoje stovykloje „Laboral Kutxa“ suminkštėjo ir patenkino mano vieną svarbiausių reikalavimų – suteikė Tadui galimybę išvykti po pirmųjų metų, jeigu jam ten nepatiktų“, - kalbėjo S. Sedekerskis.

Nei blizgučiai, nei idealas nepritraukė

Kai Tadas ėmė treniruotis kiekvieną dieną, o jo rezultatai pradėjo neįtikėtinai kilti, Ispanijoje dėl lietuvio dėmesio varžytis ėmė ne tik Vitorijos klubas. Krepšininko panoro visame pasaulyje garsūs Madrido „Real“ ir „Barcelona“ klubai, tačiau skambūs vardai tėvo ir sūnaus nesužavėjo.

„Vitorijoje yra kitokia ugdymo filosofija. Jie teigia, kad reikia paimti jauną krepšininką ir jį tobulinti iki pilnametystės. O tie grandai susiperka kiek tik gali talentingų žaidėjų ir tada šie varžosi išgyvenimo principu, - baskų klubo pranašumus vardino S. Sedekerskis. - Be to, ten galėjo būti ir apribotas žaidimo laikas, o čia buvo aiškiai pasakyta, kad Tadas bus pagrindinis savo pozicijų žaidėjas. Jis taip pat turės asmeninį fizinio parengimo trenerį.“

T. Sedekerskis išvykti galėjo ir dar toliau – už Atlanto, kur NBA rungtyniauja jo idealas LeBronas Jamesas. „Jam tai – jėgos, valios ir talento derinys“, - apie sūnaus idealą kalbėjo tėtis.

Viena iš mokyklų, kurių dėmesį patraukė Tadas, – Majamio krepšinio mokykla. Būtent šio miesto komandos „Heat“ vardą gina ir L. Jamesas, tačiau galimybė būti arčiau žvaigždės penkiolikmečio nesužavėjo.

„Pasiūlymus pateikė ir Niujorko, Orlando mokyklos, tačiau nusprendėme, kad ten vykti dar anksti. Juk tai – mūsų vienturtis sūnus. Be to, jis tokiai kelionei - per jaunas. Vitorijoje mes galėsime šešiskart per metus nemokamai pas jį atvykti, o amerikiečiai to nesiūlė, - pasakojo Sigitas. - Ir pats Tadas minėjo, kad ne itin nori į JAV.“

Domėjosi ir J. Valančiūno agentas

„Į mus kreipėsi labai daug agentų, todėl greitai apsipratome su dėmesiu ir pasiūlymais. Tada supratome, kad reikia atidžiai rinktis ir viską gerai apgalvoti, o ne priiminėti sprendimus būnant euforijoje“, - prisiminęs pirmąsias dienas, kai į Sedekerskių namus ėmė belstis agentai, kalbėjo šeimos galva.

Pasak S. Sedekerskio, Tadu susidomėjimą išreiškė NBA rungtyniaujančio Jono Valančiūno bei Donato Motiejūno agentai.

„Į mus kreipėsi ir Šarūnas Broga, ir Virginijus Bulotas. Sulaukėme „Beobasket“ agentūros dėmesio. Buvo ir kitų, ne tokių žinomų agentų pasiūlymų. Paskutiniais mėnesiais sulaukėme ir Arturo Ortegos (Joano Plazos bei Mindaugo Kuzminsko agentas. - Red.) skambučio“, - teigė S. Sedekerskis.

Tačiau Sigitas nusprendė pasitikėti viena didžiausių Ispanijoje sporto agentūrų „You First Sports“.

„Visi rodė labai daug dėmesio, siuntė dovanas, o šita agentūra daug dirbo. Jie pateikė pasiūlymų, vežė į stovyklas. Jeigu Tadas susirgdavo, greitai sulaukdavo patarimų ir siūlymų išvykti gydytis. Dideli pažadai mūsų nežavėjo, mus patraukė darbas“, - apie pasirinkimą kalbėjo S. Sedekerskis, pabrėžęs, kad Tadu rūpinasi ne vienas agentas.

„Daugiausia bendraujame su Pere Gallego, - apie „Oklahoma City Thunder“ žvaigždės Serge'o Ibakos agentą kalbėjo Tado tėtis. - Tačiau agentūra dirba kompleksiškai. Juo rūpinasi ir kiti.“

Žais per tris pozicijas

Nors Tadas – įžaidėjas, Ispanijos krepšinio specialistai jam žada puikią karjerą lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, tačiau galimybės, kad krepšininkas gali diriguoti ekipai, – neatmeta.

„Jis bus rengiamas žaisti pirmojoje, antrojoje ir trečiojoje pozicijose. Jų manymu, būdamas tokio ūgio jis turėtų pranašumą įžaidėjo pozicijoje, tačiau jam dar reikėtų išmokti geriau valdyti kamuolį bei ugdyti greitį, - teigė S. Sedekerskis. - Ispanų manymu, greičio trūkumas – Lietuvos krepšinio mokyklos problema.“

Užsispyręs, tvirto charakterio ir pergalės siekiantis bet kokia kaina – taip savo sūnų apibūdina Sigitas, pabrėžęs, jog Vitorijos klubą sužavėjo Tado įžvalgos aikštėje.

„Treneriai ir klubo vadovai tikino, kad jo kūnas krepšiniui – praktiškai idealus. Be to, jie akcentavo jo mąstymą aikštėje. Dabar Tadui reikia valios pastangų ir įdėti daug darbo“, - sakė jis.

Tačiau labiausiai Sigitui įsiminė kiti žodžiai apie jo sūnų. „Nežinau, kaip lietuviškai gražiau pasakyti, bet jie pareiškė, kad Tadas „turi kiaušius“, - juokdamasis kalbėjo verslininkas.

Liktų ir Lietuvoje

Sigitas neslepia – jeigu turėtų galimybes, Tadas liktų Lietuvoje ir čia džiugintų krepšinio sirgalius. „Tai mūsų vienturtis sūnus. Jeigu tik būtų galimybė likti, jis ir liktų, tačiau reikia tobulėti, todėl jis priverstas išvykti, - kalbėjo S. Sedekerskis. - Tiesiog specialistai sako, kad čia jis pasiekė lubas. Jeigu būtų reikiami specialistai, tada galėtų dirbti ir čia, tačiau dabartinėmis sąlygomis Lietuvoje Tadas galėtų ir sunykti.“

Keletą kartų pabrėžęs, kad neturi nieko prieš Lietuvos krepšinį, S. Sedekerskis atskleidė, kad Tadas buvo sulaukęs susidomėjimo ir iš Lietuvos klubų.

„Keletą kartų skambino Vilniaus „Lietuvos ryto“ sporto direktorius Martynas Purlys. Domėjosi ir dabar jau buvęs Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius Vitoldas Masalskis, tačiau jis rudenį sakė, kad paskambins ir nebeskambino. Prieš keletą savaičių į mus kreipėsi Klaipėdos „Neptūnas“, tačiau jau buvo šaukštai po pietų“, - apie LKL lyderių susidomėjimą kalbėjo Sigitas.

Dėl krepšinio paliko gimtinę

Iki tol, kol sulaukė pripažinimo ir susidomėjimo Tadui teko nueiti nemažą kelią. Vienas ryškiausių pasikeitimų gyvenime – išvykimas iš gimtosios Nidos. „Tai padarėme dėl krepšinio. Anksčiau jį dukart per savaitę veždavau į Klaipėdą, tačiau tai vargino. Be to, reikėjo pradėti dirbti kasdien“, - teigė S. Sedekerskis, kurio sūnus ne tik lankė krepšinio mokyklą, bet ir su vyrų Kuršių „Nerijos“ komanda rungtyniavo Regionų krepšinio lygoje.

Į uostamiestį Tadas išvyko ne vienas. Kartu su juo persikėlė ir tėtis. Abu šeimos vyrai mamą paliko Nidoje. „Buvo iššūkių. Juk turėjau tinkamai pamaitinti 2 metrų ūgio sportuojantį paauglį. O juk jam reikia gero ir tinkamo maisto. Tačiau tai nebuvo vienintelis iššūkis. Visas tas dėmesys pareikalavo daugybės apmąstymų. Aš juk verslininkas, o ne sporto vadybininkas. Man reikėjo suvirškinti daug informacijos, išklausyti daug nuomonių“, - teigė Sigitas.

Persikėlimas iš Nidos į Klaipėdą galbūt padės T. Sedekerskiui lengviau priprasti Ispanijoje. Tačiau čia jam teks krimsti ne tik krepšinio mokslų paslaptis, bet ir mokytis ispanų kalbos. „Jo vidurkis progimnazijoje buvo 9,13, todėl nemanau, kad jis turės problemų. Be to, angliškai jau dabar gali laisvai kalbėtis. Ten Tado lauks ir mokytojas, kuris turėtų per tris-keturis mėnesius jį paruošti“, - apie sūnaus laukiančius uždavinius kalbėjo tėtis.

***

T. Sedekerskis šiame MKL sezone tapo naudingiausiu Jaunučių vaikinų B pirmenybių čempionu ir naudingiausiu žaidėju. Jis vidutiniškai surinkdavo po 37,29 efektyvumo balo. Tai didžiausias vidurkis tarp visų MKL amžiaus grupių.

T. Sedekerskis tapo rezultatyviausiu savo pirmenybių žaidėju (31,76 taško).

RKL čempionate T. Sedekerskis pelnydavo po 10,6 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.