EUROLYGA 2023

„Heat“ parsivežė namo daug nerimo

NBA finale trečiąkart į priekį išsiveržė „San Antonio Spurs”, bet kova dėl aukso žiedų baigsis „Miami Heat” arenoje. Majamio klubas jau neturi teisės suklupti, nes tai reikš atiduoti titulą varžovams.

„Spurs” ekipos veteranas M.Ginobili sužaidė geriausią mačą NBA finaluose.<br>AP nuotr.
„Spurs” ekipos veteranas M.Ginobili sužaidė geriausią mačą NBA finaluose.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 8:25 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:30 AM

Dvi skirtingos komandos skirtingu keliu siekia aukso žiedų, kurių savininkai paaiškės Majamyje antradienį arba ketvirtadienį.

Sekmadienio vakar1 „Spurs” San Antonijuje atsisveikino su savo aistruoliais įspūdinga pergale 114:104 ir pirmauja serijoje iki 4 pergalių 3:2, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis naujienų agentūromis „Reuters” ir AP.

Šiame mače LeBronui Jamesui ir „Heat” komandai niekaip nepavyko susitvarkyti su Greggo Popovichiaus ekipos starto penketo žaidėjais. Jie pelnė net 107 iš 114 taškų.

„Spurs” ekipoje pagyrų sulaukė Manu Ginobili, kuriam pastaruoju metu kliūdavo tik kritikų strėlės. Jis pelnė 24 taškus ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų. Tai buvo geriausias M.Ginobili mačas NBA finaluose.

Kitas „Spurs” krepšininkas Danny Greenas po šio mačo pateko į NBA istoriją. Jis pataikė 6 tritaškius iš dešimties ir pasiekė NBA finalų rekordą. Dabar jo sąskaitoje – 25 tritaškiai per penkerias rungtynes.

D.Greenas pagerino Ray Alleno rekordą – šis krepšininkas finale buvo pataikęs 22 tritaškius.

Rezultatyviausias „Spurs” komandoje buvo traumuotas žaidęs Tony Parkeris – prancūzas aidint sirgalių šūkiui „M-V-P” (naudingiausias žaidėjas) pelnė 26 taškus.

Pergales keičia nesėkmės

Krepšinio ekspertai stebisi, kad „Heat” krepšininkai jau beveik mėnesį nesugeba sukurti pergalingų rungtynių serijos, nors šiame sezone taikėsi į NBA rekordą.

Nuo gegužės 22-osios favoritai laimėjo 7 mačus ir patyrė 7 nesėkmes.

Neužtikrintas žaidimas išbalansavo Majamio komandą, kuri per pastarąsias dvylika atkrintamojo etapo rungtynių tai laimi, tai pralaimi.

„Jeigu būčiau žinojęs atsakymą, būtume laimėję du mačus paeiliui. Tačiau aš jo nežinau. Tiesiog mums nepavyksta to padaryti”, – kalbėjo „Heat” superžvaigždė L.Jamesas.

Kai „Heat” išlygino serijos rezultatą 2:2, didysis Majamio trejetas – L.Jamesas, Chrisas Boshas ir Dwyane’as Wade’as – kartu pelnė 85 taškus. Naktį iš sekmadienio į pirmadienį vykusiose 5-osiose rungtynėse jie surinko 66 taškus.

„Dabar negaliu to paaiškinti. Labai lėtai pradedame rungtynes. Tiesiog anksti sau išsikasame didžiulę duobę”, – galvą po pralaimėjimo kraipė D.Wade’as.

Reguliariajame sezone „Heat” tokių bėdų neturėjo. Majamis džiaugėsi 66 pergalėmis, 27 jų buvo iškovotos paeiliui – tai „Heat” klubo rekordai.

Atkrintamosios varžybos taip pat prasidėjo puikiai – per pirmuosius du etapus buvo pasiektos aštuonios pergalės ir tik kartą pralaimėta, bet susidūrus su „Indiana Pacers” virš Majamio pakibo lietaus debesys ir šioje serijoje prireikė septynių mačų.

„Spurs” komanda atrodo dar rimčiau ir „Heat” ekipai pateikė sunkesnį iššūkį nei praėjusio sezono finalininkė „Oklahoma City Thunder” krepšininkai. Tuomet po penkių mačų Didysis trejetas iškovojo pirmąjį savo trofėjų.

Šiemet kelias – ne toks lengvas. Stoję prieš veteranų komandą, turinčią didžiulę patirtį, Majamio krepšininkai susidūrė su rimtomis kliūtimis.

Sezono pradžioje „Heat” komandai buvo pranašaujamas trofėjus, dabar į klausimą, kas laimės, atsakyti galima tik ilgai pasvarsčius. Ir čia „Heat” netgi nėra favoritai.

„Nesidairome atgal ir žiūrime tik į priekį. Esame susidūrę su tokiomis bėdomis ir anksčiau”, – kalbėjo L.Jamesas.

Didžiausia kliūtis, su kuria finalo serijoje susiduria „Heat” – komandinis „Spurs” žaidimas. Čia pluša ne tik trys pagrindiniai krepšininkai, bet ir likusi komandos dalis.

Ypač D.Greenas, pasiekęs NBA finalų serijos tritaškių rekordą. Pastarosiose rungtynėse „Heat” atsiliko visą laiką, o kai atrodydavo, kad Majamio trijulei pavyks išlyginti rezultatą ar jį persverti, virvė ištrūkdavo iš rankų.

„Dabar stengiamės susitelkti į vieną tikslą – parodyti geriausią savo žaidimą. Tai norėjome daryti ir anksčiau, to sieksime ir dabar”, – apie šeštąjį mačą kalbėjo „Heat” treneris Erikas Spoelstra.

Argentinietis jaučia nuovargį

Šį sezoną blankiai žaidęs ir 22 rungtynes dėl traumos praleidęs M.Ginobili blykstelėjo penktajame NBA finalo serijos mače.

Starto penkete rungtynes pradėjęs argentinietis žaidė 33 minutes, pelnė 24 taškus ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Tačiau 35 metų krepšininkas, „Spurs” komandoje baigiantis jau 11-ąjį sezoną, užsiminė, kad šios finalo serijos rungtynės greičiausiai bus paskutinės per jo karjerą.

„Aš jau 18 metų tai darau. Jaučiuosi pavargęs ir vis labiau noriu mėgautis gyvenimu savo namuose su artimaisiais.

Grįšiu į Argentiną, pasimatysiu su savo šeima ir pagalvosiu apie viską. Tam turėsiu laiko”, – kalbėjo M.Ginobili.

Snaiperiui – liaupsės

D.Greenas kadaise buvo per prastas, kad žaistų viename penkete su L.Jamesu, tačiau dabar jis – NBA rekordininkas ir yra svari priežastis, kad „Heat” superžvaigždė su savo ekipa gali neapginti čempionų vardo.

Kažkada D.Greenas, norėdamas pažiūrėti į Karalių Jamesą, turėdavo prisimerkti.

„Mėginau daryti viską, ką jis. Norėjau būti lyg kempinė, stengiausi iš jo mokytis visko, – apie L.Jamesą, su kuriuo susitiko „Cleveland Cavaliers” klube, kalbėjo D.Greenas. – Mes puikiai sutarėme. Juokaudavome, varžydavomės mėtydami į krepšį.”

25-erių 198 cm ūgio krepšininkas užvakar tapo NBA rekordininku, kurio pavardė įrašyta daugiausia tritaškių finalo serijoje įmetusių žaidėjų skiltyje.

„Dabar man viskas klostosi sėkmingai. Jaučiuosi palaimintas. Krepšinio dievai dabar man palankūs”, – po rungtynių kalbėjo D.Greenas.

Jis dar negali sustoti ir turi mažiausiai vieną progą padidinti savo kraitį.

„Jis neįtikėtinas. Danny nuostabiai mėto. Mes jo prašome gintis prieš D.Wade’ą ir L.Jamesą. Jis yra labai tvirtas, ir kai mums jo prireikia, jis stoja į kovą”, – apie komandos draugą kalbėjo Timas Duncanas.

Savo krepšininku buvo patenkintas ir „Spurs” treneris G.Popovichius: „Kai tu tai darai visus 82 mačus, belieka palaukti ir pažiūrėti, ar sugebėsi taip dirbti tada, kai įsižiebs tikrosios šviesos. Jis daugiau ar mažiau atsakė į tą klausimą.”

D.Greenui liaupsių negailėjo ir „Heat” žvaigždės.

Jį dengęs D. Wade’as teigė, kad negalėtų išvardyti daug žaidėjų, kurie taip taikliai mėtytų NBA finalo serijoje: „Jis mėgina pasinaudoti momentu. Ir kol kas jis tai daro puikiai.”

NBA finalas

Penktosios rungtynės (iki 4 pergalių). „San Antonio Spurs” – „Miami Heat” 114:104 (32:19, 29:33, 26:23, 27:29). T. Parkeris 26, D. Greenas ir M. Ginobili (10 rez. perd.) po 24, T. Duncanas 17 (12 atk. kam.), K. Leonardas 16 (8 atk. kam.), T. Splitteris 4, G. Nealas 2, B. Diaw 1/ L. Jamesas (8 rez. perd.) ir D. Wade’as (10 rez. perd.) po 25, R. Allenas 21, Ch. Boshas 16, M. Chalmersas ir S. Battieras po 7, J.J onesas 3. Serija – 3:2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.