EUROLYGA 2023

„Miami Heat” prisijaukino ir sėkmę, ir teisėjus

NBA finalo serijoje prireikė septintųjų rungtynių. Nors titulą ginantys „Miami Heat” krepšininkai buvo priremti prie sienos, po pratęsimo palaužę „San Antonio Spurs” jie išlygino serijos rezultatą 3:3.

NBA finalo serijos šeštųjų rungtynių didvyriu tapo R. Allenas. Iš pradžių „Heat” snaiperis tritaškiu išplėšė pratęsimą (nuotr.), o po to pratęsimo pabaigoje per „Spurs” komandos ataką sustabdė argentinietį M. Ginobili.<br>AP
NBA finalo serijos šeštųjų rungtynių didvyriu tapo R. Allenas. Iš pradžių „Heat” snaiperis tritaškiu išplėšė pratęsimą (nuotr.), o po to pratęsimo pabaigoje per „Spurs” komandos ataką sustabdė argentinietį M. Ginobili.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:37 AM

Niekada negalima nuvertinti čempionų širdies.

Prie sienos priremti „Heat” krepšininkai dar kartą patvirtino šią nerašytą sporto taisyklę, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Basketusa.com”.

Nors „Spurs” atsarginių suolas jau buvo pasiruošęs švęsti pergalę, o NBA atstovai „Americain Airlines” arenoje statė pakylą būsimoms iškilmėms, titulą ginantys čempionai išsigelbėjo, regis, iš beviltiškos situacijos.

Po pratęsimo 103:100 įveikę varžovus šeštosiose rungtynėse „Heat” krepšininkai išlygino NBA finalo serijos rezultatą ir turi visas galimybes triumfuoti dar kartą.

Lemiama, paskutinė, finalo serijos dvikova ketvirtadienio naktį vėl vyks Majamyje. Per visą NBA finalų istoriją nuo 1978-ųjų dar nė viena komanda namuose nepralaimėjo lemiamų, septintųjų, rungtynių.

„Jei rugsėjo 29-ąją, kai mes Kinijoje pradėjome pasirengimą naujajam sezonui, būtumėte pasakę, jog septintąsias finalo rungtynes žaisime namuose, visi būtų akimirksniu sutikę!

Tai du patys geriausi žodžiai mūsų sporte – septintasis mačas! – prieš lemiamą dvikovą kartojo „Heat” treneris Erikas Spoelstra. – Tikrai nespėliosiu, ar tai gali būti geriausios rungtynės per visą NBA finalų istoriją. Kol kas apie tai negalvojame.

Esame susitelkę į dvikovą dėl titulo, kurią žaisime namuose. Tai iš tiesų didelė privilegija.”

Ruošėsi pagerbti čempionus

Kol dvi geriausios pasaulio komandos ruošiasi lemiamam mūšiui, šeštasis finalo serijos mačas jau spėjo tapti nauja NBA legenda.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje NBA atstovai į areną įnešė čempionų trofėjų ir net pradėjo montuoti pakylą, skirtą iškilmėms.

Likus 28 sekundėms iki pagrindinio rungtynių laiko pabaigos „Spurs” turėjo 5 taškų persvarą (94:89) ir iš laimės apsvaigęs svečių atsarginių suolas jau taip pat ruošėsi triumfui.

„Aš tai pastebėjau. Chrisas Boshas pasakė, ir tai mus visus labai sunervino. Mes matėme ir tą pakylą, ir tą pasiruošimą iškilmėms, – po mačo neslėpė LeBronas Jamesas. – Būtent todėl mes visuomet žaidžiame iki paskutinės akimirkos.”

Išgelbėjo R. Alleno tritaškis

Įvaryti į kampą „Heat” pakilo į žūtbūtinį šturmą.

Šeimininkai stebuklingai išsikapstė iš pragaro.

L. Jamesas likus 20 sek. iki ketvirtojo kėlinio pabaigos pataikė iš toli, „Spurs” snaiperis Kawni Leonardas prametė vieną baudą, o Ray Allenas iš aikštės krašto smeigė lemtingą tritaškį likus 5 sekundėms, ir „Heat” išlygino rezultatą – 95:95.

„Kai LeBronas metė į krepšį, žinojau, kad dar liks pakankamai laiko. Ketinau bėgti po krepšiu mėgindamas atkovoti kamuolį, – lemiamą 6-osios dvikovos, o galbūt ir visos finalo serijos akimirką analizavo R. Allenas, pataikęs vienintelį iš trijų savo tritaškių. – Tuomet niekas dar nežinojo, nei kas turės kamuolį, nei kas vyks paskui.

Kai pamačiau, kad CB (Chrisas Boshas. – Red.) atkovojo kamuolį, grįžau atgal prie tritaškio linijos. Tikėjausi būti ten, kur privalau būti.

Nebuvau užtikrintas, jog iš tiesų buvau atsitraukęs atgal pakankamai, bet per visą karjerą mečiau tiek tritaškių, kad instinktyviai radau savo vietą.

Tai buvo metimas, kurį tikrai prisiminsiu labai ilgai. Per karjerą įmečiau labai daug tritaškių, tačiau šis užims išskirtinę vietą įvertinus visas aplinkybes, į kurias mes buvome patekę.”

„Kai nepataikau svarbaus metimo, tikrai nesupykstu, jeigu tai padaro Ray. Jo venomis teka ledas, – po mačo komandos draugui, kuris 2008-aisiais tapo NBA čempionu vilkėdamas „Boston Celtics” aprangą, liaupsių negailėjo L. Jamesas. – Jis gali būti iki tol prametęs visus metimus iš 99, bet jeigu bus laisvas ir turės galimybę mačo pabaigoje, būtinai pataikys.

Mes jau matėme tai ne kartą. Esame labai patenkinti, kad jis dabar priklauso mūsų komandai.”

Teisėjai nešvilpė pražangos

Prikėlęs „Heat” iš kapo R. Allenas išgelbėjo šeimininkus dar kartą jau per lemiamas pratęsimo akimirkas.

Patyręs 37-erių snaiperis nutraukė svečių ataką, kai likus vos 1,9 sek. iki pabaigos „Heat” pirmavo 101:100.

Kai „Spurs” puolėjas Manu Ginobili veržėsi su kamuoliu į šeimininkų baudos aikštelę, rungtynių teisėjai nepastebėjo neleistinų R.Alleno veiksmų ir nesušvilpė akivaizdžios pražangos.

„Manu prarado kamuolių ir neužbaigė svarbių atakų, nes nuo jo nusisuko sėkmė, – net 8 klaidas padariusį argentinietį gynė „Spurs” lyderis Timas Duncanas. – Nuoširdžiai manau, jog per paskutinę ataką viskas galėjo baigtis jo naudai, nes esu įsitikinęs, kad buvo pražanga.

Jeigu arbitras būtų sušvilpęs ir Manu būtų įmetęs du baudos metimus, dabar apie jį nekalbėtume.”

„Kai sieki laimėti titulą, tau turi nusišypsoti ir sėkmė. Šį vakarą mums palankiai atšoko kamuolys, bet taip nebūna visą laiką, – po pergalės filosofavo R. Allenas. – Prastai pradėjome šią dvikovą, bet visą sezoną kovojome taip pat, iki galo nenuleisdami rankų.

Mes laimėjome daug rungtynių, pasivydami varžovus iš labai toli, nes visuomet tikėjome savimi. Tai yra svarbiausia.”

Po daug diskusijų sukėlusio epizodo praradę kamuolį „Spurs” buvo priversti prasižengti, ir R. Allenas įtvirtino „Heat” persvarą dviem taikliais baudų metimais – 103:100.

Po minutės pertraukėlės svečiai paskutinei atakai turėjo 1,9 sek., bet Danny Greeno metimą iš krašto blokavo Ch. Boshas.

L. Jamesui – geriausias mačas

L. Jamesas šį kartą netapo mačo didvyriu, tačiau „Heat” lyderis pelnė 32 taškus, atkovojo 10 kamuolių, atliko 11 rezultatyvių perdavimų, nors 6 kartus prarado kamuolį.

„Tai, be jokių kalbų, buvo geriausias mačas, kuriame man teko žaisti, – kalbėjo L. Jamesas. – Tikri amerikietiškieji kalneliai, kai buvome smigę žemyn ir pakilome į viršų, nuolat besikeičiančios situacijos ir daug emocijų.

Būti tokių rungtynių dalyviu – išskirtinis jausmas, kurio niekuomet negali įsivaizduoti, jeigu pats to nepatyrei! Esu laimingas, kad sugebėjome išlipti iš duobės ir laimėti.”

Nors „Heat” komandos lyderį iš pradžių akivaizdžiai trikdė aktyvi K. Leonardo ir prancūzo Boriso Diaw gynyba, iki ketvirtojo kėlinio strigęs L. Jamesas per lemiamas 12 minučių surinko 16 taškų.

Jam tai buvo 11-asis dviženklis per karjerą atkrintamosiose varžybose ir antrasis per šią finalo seriją.

T. Duncanas prisiminė jaunystę

Svečiai dabar gali tik graužtis nagus, kad pergalė jiems išsprūdo.

Nuo pat pradžios „Spurs” kontroliavo mačo eigą, o 36-ąją min. dar turėjo dviženklį pranašumą (75:65).

T.Duncanas vien iki pertraukos surinko 25 taškus ir atkovojo 8 kamuolius, pataikęs net 11 iš 13 metimų.

37-erių aukštaūgis sužaidė rezultatyviausią mačą (30 taškų ir 17 atk. kam.) finale nuo 2003-iųjų, bet per lemiamas akimirkas „Spurs” treneris Gregas Popovichius savo lyderį perlaikė ant suolo.

„Šis pralaimėjimas labai skaudus, nes turėjome visas galimybes baigti šią seriją, – neslėpė T.Duncanas. – Tačiau dabar jau nieko nepakeisime.

Pasistengsime per 48 valandas pailsėti ir perkrauti baterijas. Žinome, ką turime pakeisti, ir žinome, kad galime laimėti varžovų aikštėje.”)

NBA finalas

Šeštosios rungtynės (iki 4 pergalių). „Miami Heat” – „San Antonio Spurs” 103:100, po pratęsimo (27:25, 17:25, 21:25, 30:20; 8:5). L. Jamesas 32 (10 atk. kam., 11 rez. perd., 6 klaid.), M. Chalmersas 20, D. Wade’as 14, Ch. Boshas 10 (11 atk. kam.)/T. Duncanas 30 (17 atk. kam.), K. Leonardas 22 (11 atk. kam.), T. Parkeris 19 (8 rez. perd.), M. Ginobili 9 (8 klaid.). Serija – 3:3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar perrinktas G. Nausėda turėtų galių pakeisti Vyriausybę?