EUROLYGA 2023

Sidabrinei Lietuvos jaunųjų krepšininkų kartai koją pakišdavo kroatai

Ketvirtadienį Prahoje prasidėsiantis pasaulio jaunių čempionatas 1994 metais gimusiems Lietuvos krepšininkams bus trečiasis oficialus jėgų patikrinimas. Šios kartos komanda dalyvavo dviejuose Europos čempionatuose, ir abiejuose iškovojo sidabro medalius. Užlipti ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio Lietuvos rinktinei, kurią tuomet treniravo Arūnas Visockas ir jo padėjėjas Dalius Lubys, abu kartus sutrukdė kroatai. Tačiau kelias sidabrino link 2010 metais Bare ir 2012 metais Vilniuje skyrėsi kaip diena ir naktis.

Pernai Europos jaunių čempionato finale lietuviai nusileido kroatams. Tarp čempionų nesustabdomas buvo D. Šaričius (dešinėje).<br>G. Šiupario nuotr. iš archyvo
Pernai Europos jaunių čempionato finale lietuviai nusileido kroatams. Tarp čempionų nesustabdomas buvo D. Šaričius (dešinėje).<br>G. Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Varanauskas

Jun 25, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:26 AM

Kovos krikštas – Bare

1994 metais gimę Lietuvos krepšininkai kovos krikštą oficialiose tarptautinėse varžybose gavo 2010 metais, kai nedideliame Juodkalnijos mieste Bare dalyvavo Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate.

Per pusantros savaitės vykusį turnyrą Marius Grigonis, Tomas Dimša ir jų bendraamžiai spėjo patirti radikaliai priešingų emocijų, bet galiausiai namo galėjo grįžti patenkinti: jie iškovojo medalius, nors pralaimėjo daugiau rungtynių negu laimėjo.

Čempionatas lietuviams sunkiai klostėsi nuo pat pradžios. Pirmajame etape A. Visocko auklėtiniai pralaimėjo Prancūzijos bei Graikijos krepšininkams ir įveikė tik Danijos komandą. Antrasis etapas prasidėjo dar dviem pralaimėjimais Serbijos bei Kroatijos ekipoms, tad prieš paskutinį mačą su italais lietuviai buvo įspausti į kampą.

Vis dėlto Lietuvos komanda laimėjo lemiamas rungtynes reikiamu rezultatu 80:61 ir grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Dvi žemiau likusios ekipos buvo aplenktos tik dėl geresnio taškų skirtumo.

Finale buvo sutriuškinti

Paskutinę akimirką patekę į atkrintamąsias varžybas, lietuviai nesustojo. Jie ketvirtfinalyje palaužė kitos grupės nugalėtoją Juodkalniją 56:55, pusfinalyje įveikė Turkiją 80:65 ir, užsitikrinę medalius, finale susigrūmė su varžybų favorite Kroatija.

Šios rungtynės vyko beveik į vieną krepšį. Kroatijos komanda sutriuškino mūsiškius 80:52. Mačą buvo galima nutraukti jau po pirmojo kėlinio, kurį kroatai laimėjo 30:6.

Tarp čempionų nesustabdomas buvo Dario Šaričius. Jis pelnė 30 taškų, atkovojo 11 kamuolių ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų.

D. Šaričius buvo išrinktas naudingiausiu turnyro krepšininku, o į geriausių penketą kartu su juo pateko ispanas Josepas Perezas, juodkalnietis Nikola Ivanovičius, turkas Tayfunas Eruklu ir serbas Nikola Jankovičius.

Lietuvos rinktinėje naudingiausiai žaidė M. Grigonis (10,7 tšk.), T. Dimša (10,2 tšk.), Augustinas Jankaitis (9 tšk., 7,1 atk.kam.), Justas Tamulis (8,6 tšk.) ir Denisas Krestininas (7,6 tšk.).

Rado slaptą ginklą

Pernai ši komanda varžėsi Europos jaunių (iki 18 metų) čempionate, kuris buvo surengtas Vilniuje ir Liepojoje.

Be vieno geriausių šios kartos krepšininkų T. Dimšos rungtyniavę lietuviai vėl pasidabino sidabru. Tačiau antrasis medalių komplektas spindėjo visai kitaip – jį Lietuvos jaunieji krepšininkai iškovojo laimėję 8 iš 9 rungtynių.

Pirmajame etape A. Visocko auklėtiniai nugalėjo graikus, danus ir italus, antrajame – ukrainiečius, serbus ir ispanus, ketvirtfinalyje pranoko Latvijos bendraamžius 65:53, pusfinalyje dar kartą įveikė Serbijos rinktinę 69:67.

Priešpaskutinėse čempionato rungtynėse lietuviams teko kapstytis iš labai sudėtingos padėties. Ketvirtojo kėlinio viduryje mūsų šalies komanda atsiliko 56:64, tačiau pavijo varžovus, o likus žaisti 5 sek. M. Grigonis pelnė pergalingą dvitaškį.

Komanda turėjo ir kitą didvyrį. Sunkiausiomis akimirkomis itin svarbius tritaškius pataikė rokiškėnas Simas Raupys. Jis į serbų krepšį įmetė 18 taškų ir triskart pranoko savo vidurkį (5,9 tšk.).

Vėl nesustabdė D. Šaričiaus

Finale Lietuvos komandos vėl laukė D. Šaričius ir jo vedama Kroatijos rinktinė. Lemiamas mūšis šįkart buvo daug atkaklesnis, bet jo pabaigoje vėl triumfavo kroatai. Jie Vilniaus „Siemens“ arenoje stebint 7 tūkstančiams žiūrovų pasiekė pergalę 88:76.

O Kroatijos komandoje vėl ryškiausiai žibėjo D. Šaričius, įmetęs 39 taškus ir atkovojęs 11 kamuolių. Vidutiniškai 25,6 taško pelnydavęs D. Šaričius buvo išrinktas ir šio turnyro naudingiausiu krepšininku. Į geriausiųjų penketą taip pat pateko M. Grigonis, rusas Michailas Kulaginas, serbai Nikola Radičevičius ir N. Jankovičius.

Lietuvos rinktinėje naudingiausiai žaidė M. Grigonis (12,3 tšk.), J. Tamulis (14,4 tšk.), A. Jankaitis (10,4 tšk., 6,3 atk.kam.), Jokūbas Gintvainis (7,7 tšk.) ir D. Krestininas (6,6 tšk., 8,3 atk.kam.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.