EUROLYGA 2023

Pasaulio jaunių krepšinio čempionatas – A grupės apžvalga

Ketvirtadienį Prahoje prasidės ir pusantros savaitės tęsis didžiausia šių metų jaunųjų krepšininkų peržiūra – pasaulio jaunių pirmenybės, kuriose dalyvaus ir Tomo Masiulio treniruojama Lietuvos 19-mečių rinktinė.

Kroatas D. Šaričius – jaunimo rinktinės siaubas.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
Kroatas D. Šaričius – jaunimo rinktinės siaubas.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 27, 2013, 11:20 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:00 AM

Kurios komandos bus Lietuvos varžovės kovojant dėl medalių? Kuriems į Čekijos sostinę atvykusiems krepšininkams žadama šviesiausia ateitis? Apie tai – trumpame pasaulio pirmenybėse žaisiančių komandų pristatyme.

Lrytas.lt pristato A grupę.

Čia galite rasti kitų grupių aprašymus:  B, C, D.

Kroatija

Šios kartos Kroatijos komanda Europoje neturėjo lygiaverčių varžovų. 1994 metais gimę kroatų krepšininkai 2010 metais Bare tapo žemyno jaunučių čempionais, o 2012 metais Vilniuje laimėjo ir jaunių pirmenybių auksą. Finale kroatai abu kartus nugalėjo lietuvius.

Pergales kroatams užtikrino išskirtinis Dario Šaričiaus talentas. 206 cm ūgio puolėjas buvo išrinktas abiejų minėtų turnyrų naudingiausiu krepšininku ir tapo rezultatyviausiu tiek žemyno jaunučių (vid. 24,3 tšk.), tiek jaunių čempionate (25,6 tšk.).

Kad D.Šaričius išaugo jaunių krepšinį, patvirtina jo statistika vyrų varžybose. 19-metis puolėjas atstovaudamas šalies čempione tapusiai Zagrebo „Cibona“ komandai pastarąjį sezoną pelnydavo 15,4 taško ir Kroatijos lygoje pagal rezultatyvumą užėmė ketvirtąją vietą.

Į Prahą atvykusioje komandoje D.Šaričius nėra vienintelis supertalentas. Taip pat šviesi ateitis žadama 200 cm ūgio gynėjui Mario Hezonjai, gimusiam 1995 metais ir iki šiol žaidusiam jaunesnių krepšininkų rinktinėse.

Pernai ilgametę sutartį su „Barcelona“ sudaręs, bet pastarąjį sezoną Barselonos klubo dublerių komandoje žaidęs M.Hezonja buvo naudingiausias 2011 metų Europos jaunučių čempionato krepšininkas (tada kroatai irgi laimėjo aukso medalius) ir pateko į geriausių penketą per 2012 metų pasaulio jaunučių čempionatą, kuriame jo komanda iškovojo bronzos apdovanojimus.

Vienoje komandoje D.Šaričius ir M.Hezonja šiais metais žaidžia pirmą kartą. Beje, jiedu jau yra pakviesti ir į Kroatijos vyrų rinktinę.

Kanada

Kai Kanados rinktinė pernai iškovojo Amerikos pirmenybių bronzos medalius, ji laikėsi ant trijų krepšininkų pečių. Net tris penktadalius komandos taškų pelnė Andrew Wigginsas (vid. 15,2 tšk.), Xavieras Rathanas (14,8 tšk.) ir turnyre pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius užėmęs Trey Lylesas (13,6 tšk., 13,8 atk.kam.).

Šiais metais kanadiečiai vieno iš ramsčių neteko – buvusio NBA krepšininko Mitchello Wigginso ir lengvaatletės sprinterės Maritos Payne sūnus A.Wigginsas į Prahą neatvyko.

Čempionatas dėl to prarado vieną ryškiausių talentų. Kaip du pastaruosius metus JAV gyvenęs ir Vakarų Virdžinijoje mokyklą lankęs kanadietis vertinamas Šiaurės Amerikoje, puikiausiai atspindi tai, jog dvi nepriklausomos organizacijos šiais metais išrinko A.Wigginsą geriausiu JAV vidurinių mokyklų krepšininku.

Ispanija

Nors Ispanijos jaunieji krepšininkai pastaraisiais metais laimėjo medalius daugelyje varžybų, šios kartos atstovai ant garbės pakylos dar nelipo. 2010 metų Europos jaunučių čempionate Ispanijos ekipa liko ketvirta, o pernai jaunių pirmenybėse turėjo ilgiausiai kovoti dėl bilieto į Prahą ir užėmė penktąją vietą.

Vilniuje žemyno pirmenybių ketvirtfinalyje ispanai pripažino rusų pranašumą 56:58, o lemiamoje dvikovoje dėl penktosios vietos sutriuškino Latvijos komandą 80:51.

Vis dėlto kelių dabartinės jaunių rinktinės krepšininkų pavardės atidžiai stebintiems stipriausių Europos klubų varžybas neturėtų būti negirdėtos. „Barcelona“ gynėjas Josepas Perezas (jis buvo išrinktas į 2010 m. Europos jaunučių pirmenybių geriausių žaidėjų penketą), Madrido „Real“ vidurio puolėjas Guillermo Hernangomezas ir Malagos „Unicaja“ gynėjas Alberto Diazas jau spėjo debiutuoti net ir Eurolygoje.

Pietų Korėja

Korėjos rinktinė pernai Azijos jaunių čempionate laimėjo sidabro medalius. Korėjiečiams kelialapį į Čekiją užtikrino sunki pergalė pusfinalyje prieš Irano ekipą 96:93. Finale jie po nemažiau atkaklios kovos nusileido Kinijos komandai 91:93.

Du korėjiečiai Lee Jong-hyunas ir Choi Yun-yongas buvo išrinkti į geriausių turnyro žaidėjų penketą. Tačiau į pasaulio pirmenybes iš lyderių dueto atvyko tik Y.Choi.

Pernai jaunesnio amžiaus Korėjos rinktinė dalyvavo Kaune vykusiame pasaulio jaunučių čempionate. Nors ten komandą sudarė 1995-1996 m. gimę krepšininkai, keli žaidėjai jau pateko ir į truputį vyresnę rinktinę.

Tarp jų pirmiausia reikia pažymėti Heo Hooną. 181 cm ūgio snaiperis Kaune pelnydavo 17,7 taško, užėmė trečiąją vietą rezultatyviausių žaidėjų sąraše ir varžovams pagadino labai daug nervų taikliais tolimais šūviais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.