EUROLYGA 2023

Pasaulio jaunių krepšinio čempionatas – D grupės apžvalga

Ketvirtadienį Prahoje prasidės ir pusantros savaitės tęsis didžiausia šių metų jaunųjų krepšininkų peržiūra – pasaulio jaunių pirmenybės, kuriose dalyvaus ir Tomo Masiulio treniruojama Lietuvos 19-mečių rinktinė.

Vienas iš JAV rinktinės lyderis - Duke'o universiteto įžaidėjas R. Sulaimonas.<br>AP archyvo nuotrauka
Vienas iš JAV rinktinės lyderis - Duke'o universiteto įžaidėjas R. Sulaimonas.<br>AP archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 27, 2013, 11:34 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:00 AM

Kurios komandos bus Lietuvos varžovės kovojant dėl medalių? Kuriems į Čekijos sostinę atvykusiems krepšininkams žadama šviesiausia ateitis? Apie tai – trumpame pasaulio pirmenybėse žaisiančių komandų pristatyme.

Lrytas.lt pristato C grupę.

Čia galite rasti kitų grupių aprašymus: A, B, C.

JAV

JAV rinktinė pernai be didelio vargo tapo Amerikos čempione. Ji triuškinamai laimėjo visas 5 rungtynes ir net finale nepaliko nė mažiausios vilties Brazilijos komandai, kurią nugalėjo 81:56. Į Prahą atvyko tik penki praėjusių metų Amerikos čempionai, tarp kurių pirmiausia reikia pažymėti praėjusį sezoną NCAA čempionate sėkmingai debiutavusius Duke‘o universiteto įžaidėją Rasheedą Sulaimoną ir Tenesio universiteto puolėją Jarnellą Stokesą bei šiais metais NCAA čempionu tapusį Luisvilio universiteto puolėją Montrezlą Harrellą (tiesa, pastarąjį labiau dėl čempiono titulo, o ne dėl jo vaidmens JAV rinktinėje).

JAV rinktinėje žaidžia du krepšininkai, pernai tapę pasaulio jaunučių čempionais. Į vyresnių krepšininkų komandą treneris Billy Donovanas pakvietė Kaune labiausiai pasižymėjusius Jahlilą Okaforą ir Justise‘ą Winslow. Jiedu buvo išrinkti į 2012 metų jaunučių čempionato geriausių žaidėjų penketą.

Už daugumą komandos draugų jaunesnis taip pat yra Aaronas Gordonas. Jis šiais metais išrinktas JAV moksleivių Žvaigždžių rungtynių naudingiausiu krepšininku, o užpernai buvo rezultatyviausias JAV rinktinės krepšininkas (vid 17 tšk.) Amerikos jaunučių čempionate.

Rusija

1994 metais gimusių Rusijos krepšininkų rinktinė visą laiką buvo šalia lyderių, tačiau jokių medalių neiškovojo. 2010 metais šie vaikinai Europos jaunučių čempionate buvo septinti, pernai jaunių pirmenybėse – ketvirti. Vilniuje rusai dvejose lemiamose rungtynėse pralaimėjo Pietų slavų komandoms: pusfinalyje Kroatijai 57:61, mažajame finale Serbijai 56:66.

Iš Lietuvos sostinės su paguodos prizu išvyko tik 188 cm ūgio įžaidėjas Michailas Kulaginas. 14,1 taško pelnydavęs rusų lyderis buvo išrinktas į žemyno jaunių čempionato geriausių krepšininkų penketą.

Kad M.Kulaginas pagrįstai laikomas perspektyviausiu šios kartos Rusijos krepšininku, patvirtina ir tai, jog jis jau žaidžia Liubercų „Triumf“ vyrų komandoje. Pastarąjį sezoną Vieningoje lygoje M.Kulaginas įmesdavo 2,5 taško.

Kinija

Kad taptų Azijos jaunių čempionais, Kinijos krepšininkams pernai reikėjo parodyti kovotojų charakterį. Finalo dvikovos ketvirtajame kėlinyje kinai atsiliko nuo varžovų korėjiečių dviženkliu skirtumu, bet geriau žaidė mačo pabaigoje ir išplėšė pergalę 93:91.

Rinktinės lyderiai buvo į turnyro geriausių žaidėjų penketą išrinkti Luo Hanchenis ir Wang‘as Zhelinis, tačiau pasaulio pirmenybėse rungtyniaus tik vienas jų – įžaidėjas H.Luo.

Kaip ir Korėjos rinktinė, Kinijos komanda į Čekiją atsivežė kelis pernai pasaulio jaunučių čempionate Kaune dalyvavusius krepšininkus. Tarp jų daugiausia dėmesio neabejotinai prikaustys 1996 metais gimęs Qi Zhou. Šis jaunuolis pernai jaunučių čempionate užėmė pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 10,1) ir buvo rezultatyviausias Kinijos rinktinės žaidėjas (vid. 14 tšk.), o šiuo metu dar labiau išsiskiria tarp bendraamžių, nes per metus paūgėjo nuo 212 iki 217 cm.

Dramblio Kaulo Krantas

Praėjusių metų Afrikos jaunių vicečempionė Dramblio Kaulo Kranto rinktinė, kaip ir Senegalo komanda, į pasaulio čempionatą pateko pirmą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.