EUROLYGA 2023

Su kuo Lietuvos jaunieji krepšininkai kovos Prahoje? B grupė

Ketvirtadienį Prahoje prasidės ir pusantros savaitės tęsis didžiausia šių metų jaunųjų krepšininkų peržiūra – pasaulio jaunių pirmenybės, kuriose dalyvaus ir Tomo Masiulio treniruojama Lietuvos 19-mečių rinktinė.

T. Masiulio auklėtiniai mėgins panaikinti kroatų prakeiksmą.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
T. Masiulio auklėtiniai mėgins panaikinti kroatų prakeiksmą.<br>G. Šiupario nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jun 27, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:00 AM

Kurios komandos bus Lietuvos varžovės kovojant dėl medalių? Kuriems į Čekijos sostinę atvykusiems krepšininkams žadama šviesiausia ateitis? Apie tai – trumpame pasaulio pirmenybėse žaisiančių komandų pristatyme.

Lrytas.lt pristato B grupę.

Čia galite rasti kitų grupių aprašymus: A, C, D.

Lietuva

1994 metais gimusių Lietuvos krepšininkų rinktinė iki šiol dalyvavo dviejuose oficialiuose turnyruose ir laimėjo du sidabro medalių komplektus. Mūsų šalies atstovai buvo antri 2010 metų Europos jaunučių čempionate ir 2012 metų Europos jaunių čempionate.

Lietuviams abu sykius koją pakišo Kroatijos bendraamžiai. 2010 metais Juodkalnijos mieste Bare finalo rungtynėse Lietuvos komanda nusileido 52:80, o 2012 metais Vilniuje lemiamą mūšį pralaimėjo 76:88.

Lietuvos rinktinėje nebuvo aiškaus lyderio, bet krepšinio specialistų manymu, labiausiai pasižymėjo Marius Grigonis, per jaunių čempionatą išrinktas į geriausių žaidėjų penketą. Tarp naudingiausių taip pat buvo Justas Tamulis, Augustinas Jankaitis ir jaunių čempionatą praleidęs Tomas Dimša. Suaugusiųjų krepšinyje iš šios kartos žaidėjų labiausiai apsitrynė Vilniaus „Sakaluose“ rungtyniavę Jokūbas Gintvainis (LKL pelnydavo 8 tšk. ir atlikdavo 4,2 rez.perd.) ir Denisas Krestininas (4,1 tšk., 7,1 atk.kam.). O T.Dimša ir M.Grigonis sezono pabaigoje per Vieningos lygos rungtynes jau pasimatavo ir Kauno „Žalgirio“ aprangą.

Čekija

Čekijos vaikinų komandos jaunųjų krepšininkų varžybose kurį laiką smarkiai atsiliko nuo Europos lyderių. Atsiliko tiek, kad 1994-1995 metais gimę krepšininkai turėjo žaisti žemyno pirmenybių B pakopoje ir kelti savo šalį į viršų.

Tai jie darė du kartus. Ši komanda 2010 metais Europos jaunučių pirmenybių B pakopos varžybose tapo nugalėtoja, o 2012 metais Europos jaunių pirmenybių B pakopos varžybos užėmė antrąją vietą (tarp pakopų kasmet keičiasi dvi komandos).

Dabartinėje jaunių rinktinėje net pusė žaidėjų yra gimę 1995 arba 1996 metais, todėl jie žemyno jaunučių čempionate galėjo žaisti ir užpernai. Kaip tik 2011 metais Čekijos vaikinų krepšinis pasiekė geriausią rezultatą – jau ne B, o A pakopos varžybose namie žaidę čekai iškovojo Europos jaunučių čempionato sidabro medalius.

Panašios sudėties komanda pernai rungtyniavo Kaune vykusiame pasaulio jaunučių čempionate, kuriame čekai užėmė aštuntąją vietą.

Kelis geriausius jaunuosius čekų talentus jau nusižiūrėjo Ispanijos ir Italijos klubai. 180 cm ūgio įžaidėjas Radovanas Kourilas sudarė ilgametę sutartį su Alikantės „Lucentum“, 196 cm ūgio puolėjas Janas Svandrlikas – su Malagos „Unicaja“, 204 cm ūgio puolėjas Prokopas Slanina – su Bjelos „Angelico“, 207 cm ūgio puolėjas Adamas Pecharekas – su Bolonijos „Virtus“.

Ko gero, daugiausia tikimasi iš R.Kourilo. Būtent jis per 2011 metų Europos jaunučių ir 2012 metų Europos jaunių B pakopos čempionatus buvo išrinktas į geriausių žaidėjų penketą.

Argentina

Argentinos komanda pernai Brazilijos mieste San Sebastiane vykusiame Amerikos jaunių čempionate liko be medalių. Argentiniečiai pusfinalyje pralaimėjo JAV rinktinei 72:107, o mažajame finale – Kanados ekipai 66:68. Tačiau ketvirtosios vietos irgi užteko, kad argentiniečiai gautų kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Geriausių planetos jaunųjų krepšininkų forume specialistai itin atidžiai stebės kylančią argentiniečių žvaigždutę Gabrielį Decką. Jį pernai turėjo įsidėmėti ir Lietuvos sirgaliai, nes 1995 metais gimęs 197 cm ūgio puolėjas rungtyniavo Kaune vykusiame pasaulio jaunučių čempionate ir buvo rezultatyviausias šio turnyro žaidėjas (vid. 21,5 tšk.). Be to, G.Deckas buvo išrinktas į čempionato geriausių žaidėjų penketą.

G.Deckas nuo 2011 metų periodiškai kviečiamas į pagrindinę „Quimsa“ klubo komandą. Tiesa, Argentinos vyrų čempionate jam atsiskleisti kol kas nepavyko. Žaisdamas su suaugusiais 18-metis puolėjas pastarąjį sezoną pelnydavo 1,8 taško.

Beje, G.Deckas nėra vienintelis krepšininkas, pernai savo šaliai atstovavęs pasaulio jaunučių čempionate, kuriame argentiniečiai užėmė šeštąją vietą. Į Prahą atvyko dar trys 1995 ar 1996 metais gimę ir Kaune rungtyniavę žaidėjai.

Iranas

Irano rinktinė į pasaulio pirmenybes pateko pernai Azijos jaunių čempionate iškovojusi bronzos medalius. Mongolijoje vykusiame turnyre iraniečiai užtikrintai nužygiavo iki pusfinalio, bet jame po dramatiškos kovos nusileido Korėjos komandai 93:96. Mače dėl trečiosios vietos ir paskutinio Azijai skirto kelialapio į Čekiją iraniečiai nugalėjo Japonijos rinktinę 87:83.

Iraniečių lyderis buvo į turnyro geriausių žaidėjų penketą išrinktas 198 cm ūgio puolėjas Vahidas Dalirzahanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.