EUROLYGA 2023

K. Maksvytis: „Dabartinė devyniolikmečių karta gali daug pasiekti“

Buvęs Lietuvos jaunimo rinktinių treneris Kazys Maskvytis šią vasarą pirmą kartą po ilgos pertraukos turi atostogas. Jam nereikia ruoštis Europos ar pasaulio čempionatams, todėl dėmesį gali skirti įvairioms vaikų krepšinio stovykloms. Birželį treneris dalyvavo projekto „Samsung karta“ treniruotėje, kurioje patarimus dalijo talentingiausiems 10-12 metų Lietuvos krepšinio mokyklos auklėtiniams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-05 16:02, atnaujinta 2018-03-04 21:53

„Dirbti su talentingu jaunimu labai malonu. Tuo labiau, kad pats tik visai neseniai išėjau iš jaunimo krepšinio terpės“, – sakė 1992 metais gimusių vaikinų rinktinę treniravęs ir prieš dvejus metus pasaulio čempionu tapęs K. Maksvytis.

Vasaros atostogos, pasak K. Maksvyčio, skirtos ne tik pailsėti, bet ir sutvirtėti prieš artėjantį sezoną. Skirtingo amžiaus krepšininkai sezonui rengiasi skirtingai, tačiau svarbiausia – netinginiauti ir lieti prakaitą net per atostogas.

– Prieš dvejus metus su Lietuvos devyniolikmečių rinktine tapote pasaulio čempionu. Kaip vertinate šiemetinių devyniolikmečių pasirodymą pasaulio čempionate?

– Gerai. Stebėjau čempionatą per kompiuterį. Lietuviai yra vieni favoritų, tačiau pagrindiniai pretendentai į auksą yra JAV krepšininkai. Tačiau ketvirtfinalis, pusfinalis ir finalas yra loterija ir visko gali nutikti, nes viskas sprendžiasi iš vienų rungtynių. Gal ir laimi stipriausi, bet sėkmės faktorius yra didelis. Manau, čia yra viena iš tų Lietuvos kartų, kuri gali kažką pasiekti. Man tai pirma vasara po šešerių metų pertraukos, kuomet esu be darbo ir atostogauju. Toks keistas jausmas, kadangi tokiu metu pats būdavau įvairiose stovyklose.

– Vasaras didžioji dalis krepšininkų skiria individualiam tobulėjimui. Kiek laiko vasarą krepšininkai turėtų skirti poilsiui, o kiek darbui?

– Krepšininkai būtinai turi skirti kažkiek laiko poilsiui, ypač, jeigu turėjo sunkų sezoną. Tačiau dažniausiai jauni krepšininkai vasarą mėgsta dirbti ir daryti tokius darbus, kurių negali sezono metu. Vasara yra pats geriausias metas gerinti metimo techniką arba fizinį pasirengimą. Tuos dalykus reikia derinti, bet žinoma – neužmiršti ir krepšinio.

– Ką krepšininkai vasarą gali labiausiai patobulinti?

– Pagrindinis dalykas išlieka fizinis pasirengimas – šuolis, jėga. Jaunesniems krepšininkams jėgos galbūt dar taip nereikia. Taip pat technikos elementai – metimas, driblingas ir kiti dalykai.

– Ar pastaruoju metu keičiasi žaidėjų požiūris į darbą vasarą?

– Sunku pasakyti. Reikėtų pačių krepšininkų paklausti. Profesionalai žino, jog vasaros negali praleisti tik atostogaudami. Jie turi palaikyti savo sportinę formą. Tuo tarpu jaunimas turi puikią galimybę tobulėti lauko aikštelėse.

– Kaip jūsų manymu galima geriausiai tobulėti jauniems žaidėjams vasarą?

– Man atrodo, kad geriausiai tobulėti vasarą galima, jei tik yra sąlygos, žaidžiant gatvės krepšinį. Atrodo, jog čia yra paprastas dalykas, bet jis tikrai duoda nemažai patirties. Fizinio rengimo trenerių ir stovyklų vasarą tikrai yra pakankamai. Tik klausimas, kiek jie patys nori dalyvauti įvairiose stovyklose bei treniruotis. Galimybių visada yra.

– Kokios naudos vaikams duoda organizuojamos treniruotės su garsiais krepšinio treneriais?

– Jauniems žmonėms tai yra neįkainojama patirtis. Jie dirba su skirtingais treneriais, kurie turi skirtingus metodus ir filosofiją. Tai – didelė paspirtis, priprasti prie vieno trenerio, kažką pasiimti iš kito. Todėl, manau, kad tokie projektai, kaip „Samsung karta“ duoda daug naudos. JAV tokios stovyklos yra labai populiarios, kadangi ten krepšinio gimtinė. Ką mes darome pas save, jie jau seniai tai yra praėję.

– Treniruojate Klaipėdos „Neptūno“ komandą. Ar sunku profesionalioje komandoje rasti vietos jauniems žaidėjams?

– Žiūrint, kas yra tie jauni žaidėjai. Šiaip nežiūrime, ar jaunas, ar senas – mūsų komanda yra profesionali ir mums reikia rezultatų. Imame tokį žaidėją, kuris yra tai dienai geresnis. Dauguma jaunų žaidėjų rungtyniauja degančiomis akimis, jie nori dar kažką įrodyti. Todėl ne išimtis ir aš, noriu turėti tokių krepšininkų savo komandoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.