EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkų varžovai – Belgijos „liūtai“

Lietuvos rinktinės krepšininkai treniruočių stovykloje pluša jau tris savaites, tačiau iki šiol neturėjo nė vienos rimtesnės progos pasitikrinti, ko išmoko. Tai padaryti Jono Kazlausko komanda galės šią savaitę – mūsų šalies rinktinė pirmadienį Kėdainiuose ir antradienį Kaune žais dvejas pirmąsias draugiškas rungtynes su taip pat Europos pirmenybėms besirengiančia Belgijos ekipa.

Dabar belgai džiaugiasi pakilimo požymiais. „Liūtai“ kelialapį į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą iškovojo antrą kartą iš eilės.<br>fibaeurope.com nuotr.
Dabar belgai džiaugiasi pakilimo požymiais. „Liūtai“ kelialapį į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą iškovojo antrą kartą iš eilės.<br>fibaeurope.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Aug 5, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:54 AM

Džiaugiasi kelionėmis į Lietuvą

Lietuvos krepšinio vadovai pirmosioms draugiškoms rinktinės rungtynėms paprastai renkasi ne pačius stipriausius varžovus. Išimtimi netapo ir šįmetis pasirengimo etapas – rinktinės vyrai sporto visuomenei prisistatys išbandydami jėgas su Europos krepšinio elitui niekada nepriklaususia Belgijos komanda.

Dar visai neseniai Belgijos vyrų krepšinis nuo pasaulio lyderių buvo atsilikęs taip toli, kad „liūtai“ (taip savo nacionalinę komandą pakrikštijo Belgijos krepšinio federacija) beveik du dešimtmečius nesugebėdavo prasibrauti į Europos pirmenybių baigiamąjį etapą. Jų atskirtis nuo didžiojo krepšinio prasidėjo po 1993 metų žemyno čempionato ir baigėsi tik užpernai – belgams patekus į Lietuvoje rengtas 2011 metų pirmenybes.

Užtat dabar belgai džiaugiasi pakilimo požymiais. „Liūtai“ kelialapį į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą iškovojo antrą kartą iš eilės.

„Gerai atsimenu laikus, kai tik pradėjau treniruoti rinktinę, - pasakoja devintą vasarą su stipriausiais Belgijos krepšininkais dirbantis treneris Eddy Casteelsas. – Rengdamiesi oficialioms varžyboms visai nežaisdavome su pajėgiomis komandomis. Pirmaujančioms Europos krepšinio šalims buvome neįdomūs.

Tuo tarpu šiais metais sulaukėme kvietimų iš Lietuvos ir Turkijos, į Antverpene rengiamą turnyrą patys pakvietėms Italijos, Izraelio ir Lenkijos rinktinės. Dabar mes vėl esame Europos krepšinio žemėlapyje“.

Atrankoje žaidė be lyderių

Pernai vykusiose Europos pirmenybių atrankos varžybose Belgijos rinktinė laimėjo 5 iš 8 rungtynių ir savo grupėje užėmė tik trečiają vietą. Belgai į priekį praleido Lenkijos ir Suomijos krepšininkus, bet aplenkė Šveicarijos ir Albanijos komandas.

Nors iš pirmo žvilgsnio „liūtai“ balansavo ant ribos (į baigiamąjį turnyrą pateko trys geriausios grupės ekipos), stipriai jaudintis jiems nereikėjo – Belgijos rinktinė buvo aiškiai pranašesnė už abi grupės autsaideres ir kelialapį užsitikrino gana ramiai.

Atrankos varžybose rinktinei nepadėjo garsiausias šių dienų Belgijos krepšininkas, buvęs ilgametis Madrido „Real“ puolėjas Axelis Hervelle‘is (praėjusį sezoną žaidė Bilbao „Uxue“), o komandos lyderiai buvo Saragosos CAI įžaidėjas Samas Van Rossomas (vid. 12 tšk.) ir Kantu „Lenovo“ gynėjas Jonathanas Tabu (11,9 tšk.).

Naujokas – iš Viskonsino

Belgų manymu, jų komanda šiais metais bus pajėgesnė negu praėjusiame Europos čempionate ar pernai žaistose atrankos rungtynėse. Tiesa, palyginti su užpernykšte sudėtimi tarp „liūtų“ nebėra karjerą jau baigusio Tomaso Van Den Spiegelio, tačiau rinktinę ženkliai sustiprinti turėtų šių metų gegužę Belgijos pasą gavęs amerikietis Mattas Lojeski.

Šis puolėjas nuo pat profesionalo karjeros pradžios atstovavo Belgijos klubams ir per šešis šioje šalyje praleistus sezonus buvo dukart renkamas naudingiausiu Belgijos lygos krepšininku ir taip pat dukart tapo šalies čempionu.

Aukso medalius M.Lojeski iškovojo pernai ir šiemet atstovaudamas Ostendės „Telenet“ komandai.

Galbūt naudingiausio Belgijos krepšininko titulas ne visiems daro įspūdį, tačiau Europoje netrūksta manančių, kad iš Viskonsino kilęs 28 metų krepšininkas jau subrendo žaisti elitiniuose klubuose. Tarp taip manančių – Eurolygos čempiono Pirėjo „Olympiakos“ klubo vadovai, liepos pabaigoje sudarę su M.Lojeski dviejų sezonų kontraktą.

Tiesa, Lietuvos sirgaliai naujojo „liūto“ nepamatys. M.Lojeski gavo trenerio leidimą į stovyklą atvykti vėliau ir prie rinktinės prisidės tik rugpjūčio 12 d.

Laukia FIBA atsakymo

Gali būti, kad prisidėjus M.Lojeski Belgijos rinktinėje neliks vietos kitam natūralizuotam žaidėjui – iš Kongo Demokratinės Respublikos kilusiam Wenui Mukubu.

Pagal FIBA taisykles per oficialias varžybas rinktinėje gali žaisti tik vienas natūralizuotas krepšininkas, tačiau Belgijos krepšinio federacija tikisi, kad W.Mukubu ši taisyklė nebus taikoma. Taip, kaip ji nėra taikoma dviem kitiems išeiviams iš Kongo DR – jau ne vienerius metus Belgijos rinktinėje žaidžiantiems Guy Muyai ir J.Tabu.

FIBA atsakymo, kaip bus traktuojamas W.Mukubu atvejis, Belgijos krepšinio vadovai dar negavo. Jei afrikiečiui bus uždegta raudona šviesa, tai bus rimtas nuostolis. Pernai debiutuodamas Belgijos rinktinėje W.Mukubu per atrankos rungtynes rinkdavo 10,3 taško ir buvo trečias pagal rezultatyvumą „liūtų“ žaidėjas.

Nugalėjo kaimynus

Belgijos rinktinė šią vasarą jau žaidė dvejas draugiškas rungtynes. Liepos 26 ir 27 d. belgai išmėgino jėgas su olandais, kurie rengėsi 2015 m. Europos pirmenybių atrankos turnyrui (šios varžybos prasidėjo rugpjūčio 1 d.).

Nestipriausios sudėties Belgijos komanda pasiekė dvi pergales 61:53 ir 64:55.

Per šias rungtynes „liūtams“ trūko ne tik M.Lojeskio. Į treniruočių stovyklą dar nebuvo atvykę A.Hervelle‘is ir vyriausias rinktinės krepšininkas Roelis Moorsas. Maža to, treneris E.Casteelsas neregistravo kelių kitų pagrindinių žaidėjų ir patikrino artimiausio rinktinės rezervo galimybes.

„Mes dar tik rengiamės pasirengimui“, - tuo metu pajuokavo E.Casteelsas, nepamiršęs ankstesnių Belgijos rinktinės sunkumų ir sutikęs žaisti su olandais pirmiausia dėl to, kad padėtų stiprių varžovų ieškojusiems šiaurės kaimynams.

Belgų treneriui šie mačai taip pat padėjo. Po jų E.Casteelsas galutinai apsisprendė, kuriuos žaidėjus kviesti į pagrindinę treniruočių stovyklą, ir sutrumpino kandidatų sąrašą nuo 18 iki 14.

Tikslas – antrasis etapas

Užpernai Lietuvoje vykusiose žemyno pirmenybėse „liūtai“ pralaimėjo visas penkerias rungtynes ir pirmojo etapo grupėje užėmė paskutinę vietą. Klaipėdoje žaidusi Belgijos rinktinė nusileido Gruzijos, Bulgarijos, Rusijos, Slovėnijos ir Ukrainos komandoms.

Belgijos krepšininkai tikisi, kad šiais metais rezultatai bus daug geresni. „Privalome kelti didesnius tikslus ir stengtis patekti į antrąjį etapą, - ryžto nestokoja A.Hervelle‘is. – Daugelis mūsų rinktinėje žaidžia ne pirmą vasarą. Subūrėme šaunų kolektyvą ir puikiai suprantame vienas kitą.

Turime gerų žaidėjų visose pozicijose. Vienintelė problema gali būti tai, kad mums trūksta antro pajėgaus vidurio puolėjo, kuris galėtų pakeisti Christophe‘ą Beghiną. Kita vertus, šioje pozicijoje didelio žaidėjų pasirinkimo neturi ir daugelis kitų komandų“.

„Mūsų tikslas Slovėnijoje? Prieš kiekvienas rungtynes žaidėjams kelsiu užduotį laimėti, - tvirtina treneris E.Casteelsas. – Norime patekti į antrąjį etapą. Bandysime pasiekti neįmanomą pasitelkdami svarbiausius savo privalumus: komandinį darbą, komandinį mąstymą ir komandines pastangas“.

Kita vertus, kalbėdamas apie savo žaidėjų individualų meistriškumą strategas optimizmu netrykšta: „Nemanau, kad per pastarąjį sezoną geriausi Belgijos krepšininkai patobulėjo. Mes per daug galvojame apie klubų rezultatus šalies lygoje ir per mažai apie krepšininkų individualų tobulėjimą. Treneriai kartais pamiršta, kad sukurdami geresnius žaidėjus sukurs geresnę komandą“.

Belgijos rinktinės sudėtis: Ch.Beghinas (praėjusį sezoną žaidė Šarlerua „Spirou“), Th.Dreesenas (Alsto „Okapi“), Y.Driesenas (Antverpeno „Giants“), P.A.Gillet („Liege“), A.Hervelle‘is (Bilbao „Uxue“, Ispanija), S.Massot („Spirou“), R.Moorsas („Giants“), W.Mukubu („Liege“), J.M.Mwema („Giants“), Q.Serronas („Telenet“), J.Tabu (Kantu „Lenovo“, Italija), S.Van Rossomas (Saragosos CAI, Ispanija), G.Muya (Monso-Eno „Belfius“; dar neatvyko į rinktinę, nes nebaigė reabilitacijos po pėdos operacijos) ir M.Lojeski („Telenet“; vėluoja, nes dėl asmeninių reikalų užtruko JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.