EUROLYGA 2023

Antras dublis sunkesnis: Lietuva – Belgija 66:53

Lietuvą alinantis rugpjūčio karštis persismelkė ir per storas Kauno halės sienas - reklaminiai lankstinukai virto vėduoklėmis, šlapi rūbai lipo prie kūno, prakaitą šluostėsi ir krepšininkai, ir žiūrovai. Pirtimi virtusioje senojoje Kauno sporto halėje antrąsias draugiškas rungtynes žaidusi Lietuvos rinktinė taip pat turėjo paplušėti, kad nugalėtų Belgijos rinktinę. Lietuviai įveikė varžovus 66:53 (23:14, 16:13, 16:9, 11:17) Pirmąjį mačą Kėdainiuose lietuviai laimėjo kiek lengviau 86:61.

Rungtynių akimirka.<br>M.Kulbio nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas, Martynas Suslavičius

Aug 6, 2013, 4:42 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:07 AM

J.Kazlausko komentaras.

J.Valančiūno komentaras.

M.Kuzminsko komentaras.

Mačas. J.Kazlausko auklėtiniai pirmoje dalyje turėjo pranašumą, tačiau belgai ne kartą buvo priartėję pavojingai. Nepaisant svečių pastangų, lietuviai pirmąjį kėlinį laimėjo 23:14. Patirties ir meistriškumo stoka belgams kišo koją – Lietuvos rinktinė į didžiąją pertrauką išėjo pirmaudama 39:27. Trečiajame kėlinyje Lietuvos krepšininkai kirto iš peties – per paskutines minutes susikrovė užtikrintą pranašumą – 55:36. Atrodė, kad ketvirtasis kėlinys bus tik formalumu, tačiau belgai sugebėjo spurtuoti – lietuviai atakavo netaikliai, L.Kleiza gavo techninę pražangą ir skirtumas tirpo (48:55). Tačiau lietuviai išsaugojo persvarą ir šventė pergalę.

Slidu. „Čia neįmanoma žaisti!“, – sušuko rungtynių įkraštyje paslydęs ir kritęs L.Kleiza. Karštis, drėgmė ir per silpna ventiliacinė sistema pavertė halės parketą pavojinga čiuožykla. Krepšininkai dažnai paslysdavo, o šlapias kamuolys dažnai krisdavo krepšininkams iš rankų.

Sužibėjo. Nors iš pradžių J.Valančiūno žaidimas strigo – pro šalį skriejo ne vienas baudos metimas, jis vėliau įsivažiavo. „Toronto Raptors“ aukštaūgis pelnė 12 taškų, atkovojo 11 kamuolių, išprovokavo penkias varžovų pražangas, blokavo du metimus ir surinko 20 naudingumo balų.

Žvaigždė. Dar prieš rungtynes, kai salėje pasirodė J.Valančiūnas, tarp žiūrovų kilo sujudimas. Jaunieji gerbėjai apspito „Toronto Raptors“ vidurio puolėją ir prašė autografų. Pristatant rinktinės žaidėjus vidurio puolėjas sulaukė audringiausių plojimų. „Kas pernai su juo stumdėsi, bandykite pasistumdyti su juo dabar“, – po NBA vasaros stovyklos sutvirtėjusį krepšininką dar kartą pagyrė rungtynių informatorius.

Aistruoliai. Nors Lietuvos rinktinė sugrįžo į Sporto halę, krepšinio miestu vadinamame Kaune anšlago nebuvo. Dar rungtynių dieną buvo nenupirkta apie 600 bilietų, o apie 5 tūkst. žiūrovų talpinančios halės tribūnose buvo nemažai laisvų vietų.

Žiūrovai. Lietuvos rinktinei rungtynėse Kauno sporto halėje plojo net tik sirgaliai, bet ir buvęs jos narys. Pirmojoje eilėje įvykius aikštėje stebėjo Darius Songaila, karjerą rinktinėje baigęs praėjusią vasarą. 35-erių puolėjas prieš rungtynes priėjo prie komandos suolelio ir linksmai šnekučiavosi su rinktinės žaidėjais ir treneriais. Už kelių eilių nuo D.Songailos sėdėjo dar vienas buvęs Lietuvos rinktinės narys Marijonas Petravičius su žmona Bernadette bei sūnumi Marijonu.

Kapitonas. Rinktinės kapitono raištis šiame mače buvo patikėtas Linui Kleizai. Stambulo „Fanerbahce Ulker“ puolėjas šias pareigas perėmė iš Roberto Javtoko, kuris trenerio sprendimu nebuvo registruotas mačui.

Statistika. Lietuva: M.Kuzminskas - 13, J.Valančiūnas (11 atk. kam., 20 naud. balų) - 12, D.Lavrinovičius ir M.Pocius - po 7, M.Kalnietis, T.Delininkaitis ir V.Čižauskas - po 5, J.Mačiulis, L.Kleiza ir M.Gecevičius - po 3, D.Motiejūnas - 2, A.Juškevičius - 1.

Belgija: J.Tabu - 12, S.Van Rossomas - 11, Ch.Beghinas - 8

Starto penketas. M.Pocius,M. Kalnietis, D.Lavrinovičius, M.Kuzminskas, L.Kleiza.

Pirmasis kėlinys

Pirmasis Lietuvos rinktinės metimas – ir pirmieji taškai. Pirmajame mače nerungtyniavęs Krasnodaro „Lokomotiv“ krepšininkas pataikė tritaškį. Belgams atsakyti nepavyko ir netrukus vėl sužibėjo Mantas – šįkart jis taikliai metė iš vidutinio nuotolio (5:0).

Po nedidelio spurto lietuviams apsiginti nepavyko – pataikė ir belgai – 2:5.

Gerai startavusių J.Kazlausko auklėtinių Fortūna ilgai nelydėjo – belgai susikaupė ir pelnė dar du taškus – 4:5.

D. Lavrinovičius nuo baudų metimo linijos pelnė vieną tašką. Sužaidus tris minutes Lietuvos rinktinė pirmavo 6:4. Sužaidus šiek tiek daugiau nei keturias minutes M.Pocius išjudino tribūnose susirinkusius sirgalius. Krepšininkas pataikė tritaškį – 11:6.

Įpusėjus kėliniui J.Kazlausko auklėtiniai pirmavo 13:8.

J.Kazlausko kariaunai atiktrūkti niekaip nepavyko - deriniai puolime strigo, o ir ne visada išeidavo apsiginti prieš klupinėjančius belgus. Likus žaisti beveik tris minutes lietuviai pirmavo 15:12.

Netrukus prie baudų metimo linijos stojo J.Valančiūnas, tačiau jam pradžiuginti apmigusios publikos nepavyko - jis prametė dukart. Varžovai atsakė dvitaškiu ir lietuviai pirmavo tik 15:14.

Per pusantros minutės Lietuvos rinktinė sugebėjo įsibėgėti – krito ir dvitaškiai, ir tritaškiai. Po J.Mačiulio tolimo metimo lietuviai išsiveržė 23:14. Belgams paskutinės atakos vaisingai baigti nepavyko.

Antrasis kėlinys

Belgijos rinktinė antrajame ketvirtyje skirtumą sumažino tašku - 15:23. Netrukus jiems atsakyti nusprendė J.Valančiūnas - šįkart vienas jo metimas buvo taiklus. Staigiai į priekį pasileidę belgai buvo netaiklūs, tačiau Lietuvos rinktinė suklydo ir suteikė dar vieną progą svečiams. Tačiau ir vėl jie buvo netaiklūs.

Sužaidus porą minučių J.Valančiūnas surengė dar vieną reidą varžovų baudos aikštelėje. Jis privertė prasižengti belgus, tačiau nervai stojus prie baudų metimo linijos ir vėl kišo koją – jis pataikė vieną iš dviejų metimų – 25:15.

Belgai į J.Valančiūno išpuolį atsakė tritaškiu - 18:25. Netrukus jie smeigė dar vieną tolimą metimą - 21:25.

Į Belgijos rinktinės spurtą pirmasis atsakė J.Valančiūnas – jis sutruškino varžovų gynybą – 27:21.

Sužaidus keturias minutes sirgaliai buvo šiek tiek labiau atsigavę – lietuviai apsigynė, o netrukus dar du taškus pelnė J.Valančiūnas, gavęs perdavimą iš M.Kalniečio – 29:21.

Ir kita belgų ataka baigėsi nevaisingai, tačiau J.Kazlausko auklėtiniai suklydo.

Sužaidus tris minutes L.Kleiza pataikė pirmąjį savo tritaškį - 34:25.

Po dviejų kėlinių rezultatas – 39:27.

Trečiasis kėlinys

Panašu, kad J.Valančiūnas susitvarkė su jauduliu - kėlinį krepšininkas pradėjo reidu varžovų krepšio link ir dviem taškais - 41:27.

Sužaidus tris minutes Lietuvos rinktinė pirmavo 41:30. Belgai turėjo progą skirtumą sumažinti, tačiau atakavo netaikliai. Netrukus J.Valančiūnas nepataikė į krepšį ir J.Kazlausko ekipa suskubo į gynybą. Apsiginti jiems pavyko, tačiau ir vėl priekyje kamuolys skriejo pro šalį.

Tylą nutraukė M.Pocius, kuris laisvas atsidūrė prie tritaškio linijos. Stebėtinai nemažai laiko nusitaikyti turėjęs krepšininkas buvo taiklus – 44:30.

Įpusėjus kėliniui rezultatas buvo toks pat - 44:30.

Iki kėlinio pabaigos likus žaisti trims minutėms Lietuvos rinktinė pirmavo 44:34. Netrukus T.Delininkaitis prasiveržė pro kraštą ir mėgino galingai krauti į krepšį, tačiau kamuolys atšoko nuo lanko.

J.Valančiūnas dar kartą privertė suošti tribūnas. Jis atkovojo kamuolį puolime, taikliai metė ir privertė prasižengti varžovą. Jis pataikė ir baudos metimą - 47:34.

J.Kazlausko kariauna ėmė traiškyti varžovus - nuo trijų taškų linijos taikliai atakavo T.Delininkaitis, o gynyboje užtikrintai sužaidė M.Gecevičius, perėmęs kamuolį - 50:34.

Likus žaisti pusantros minutės Lietuva jau pirmavo 54:34.

Lietuviai į ketvirtąjį kėlinį išėjo pirmaudami 55:36.

Ketvirtasis kėlinys

Belgijos rinktinė ketvirtąjį kėlinį pradėjo keturiais taškais be atsako - 40:55. Pirmosios trys minutės Lietuvos rinktinei buvo prastos - taškų pelnyti nepavyko, o blankiai rungtyniavęs L.Kleiza gavo ir techninę pražangą. Belgai atsilikinėjo 45:55. Belgai pataikė vieną baudos metimą, tačiau gavo progą surengti ataką. Ji baigėsi netaikliu metimu nuo trijų taškų linijos.

Tačiau Lietuvos artilerija tylėjo.

Sužaidus keturias minutes į belgų krepšį krito ir pirmasis kėlinyje pelnytas lietuvių taškas - nuo baudų metimo linijos kartą taikliai atakavo M.Kuzminskas - 56:48.

Iki mačo pabaigos likus žaisti trims minutėms M.Kuzminskas gavo nuostabų perdavimą po krepšiu ir galingai įkrovė – 61:52.

Lietuvos rinktinė rungtynes laimėjo

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.