EUROLYGA 2023

Kaip Europos čempionatui rengiasi lietuvių varžovai

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Kėdainiuose ir Kaune sužaidė pirmąsias šią vasarą draugiškas rungtynes. Ant parketo jau buvo išbėgusios ir kitos komandos, kurios per Europos čempionatą žais vienoje grupėje su mūsų šalies krepšininkais.

B.McCalebbas - Makedonijos rinktinės lyderis.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
B.McCalebbas - Makedonijos rinktinės lyderis.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2013-08-06 12:48, atnaujinta 2018-03-02 03:16

Portalas lrytas.lt pristato, ką šią vasarą jau nuveikė ir ką iki žemyno pirmenybių dar planuoja nuveikti lietuvių varžovės: Latvijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos, Makedonijos ir Serbijos rinktinės.

Lietuva

Kas nuveikta. Lietuvos rinktinės treniruočių stovykla prasidėjo liepos 15 d. Į ją smarkiai vėlavo tik Šiaurės Amerikoje užtrukęs Jonas Valančiūnas, kuris prie komandos prisidėjo paskutinę liepos dieną.

Pirmadienį Jono Kazlausko auklėtiniai Kėdainiuose sužaidė pirmąsias draugiškas rungtynes ir jose sutriuškino Belgijos ekipą 86:61.

Ko trūksta. Padėti Lietuvos komandai negali Paulius Jankūnas. Jis nespėjo atsigauti po peties operacijos. Be to karjerą rinktinėje jau baigė arba šią vasarą padaryti pertrauką nusprendė keli vyresnės kartos žaidėjai: Darius Songaila, Šarūnas Jasikevičius, Rimantas Kaukėnas ir Simas Jasaitis.

Kas laukia. Po antrojo mačo su belgais Lietuvos krepšininkai dar žais su Švedija (irgi dukart), Makedonija, dalyvaus turnyruose Vilniuje (susitiks su Suomija, Rusija ir Čekija) bei Atėnuose (su Italija, Graikija bei Bosnija ir Hercegovina), o pasirengimo etapą pabaigs pirmąją rugsėjo dieną Kaune vyksiančiomis rungtynėmis su Gruzija.

Trenerio komentaras. J.Kazlauskas: „Ateina penki jauni žaidėjai. Bus labai įdomu stebėti, kaip jie atrodys ateityje. Kol kas nenoriu vertinti nė vieno krepšininko, nes gyvenimas kartais pamoko, kad tai padarai per anksti. Laukia dar daug rungtynių, patikrinsime visus krepšininkus.

Pirmajame mače pasitaikė visko – ir jaudulio, ir neteisingų sprendimų. Tačiau gerai, kad buvo daug noro. Jis veržėsi pro kraštus“.

Latvija

Kas nuveikta. Latvijos krepšininkai treniruojasi nuo liepos 18 d. Pirmąją savaitę komanda dirbo Rygoje, po to – Slovėnijoje. Praėjusį savaitgalį latviai dalyvavo turnyre Celėje (Slovėnija), kur nugalėjo Turkiją 66:61 ir pralaimėjo Slovėnijai 67:71 bei Serbijai 54:67.

Šiuo metu Latvijos rinktinės treniruočių stovykloje yra 16 žaidėjų.

Ko trūksta. Dėl sunkios kelio traumos žaisti negali ryškiausias Latvijos talentas Davis Bertanas. Andris Biedrinis neatvyko į rinktinę, nes planuoja individualiai ruoštis NBA sezonui. Kasparas Kambala bei broliai Sandis ir Kristapas Valteriai jau baigė karjerą rinktinėje.

Kas laukia. Iki rugpjūčio 17 d. latviai treniruosis Rygoje ir rugpjūčio 8-9 d. žais dvejas rungtynes su Rusijos komanda. Po to mūsų šiaurės kaimynai vėl keliaus į buvusią Jugoslaviją ir Kroatijoje du kartus išbandys jėgas su šios šalies rinktine.

Pasiruošimo etapą Latvijos komanda baigs dvejomis rungtynėmis su Suomijos krepšininkais.

Trenerio komentaras. Ainaras Bagatskis: „Nenoriu kalbėti, kurie krepšininkai žaidė geriau, kurie prasčiau. Tačiau draugiškos rungtynės parodo, kas yra kas. Kas yra kovotojas bet kokiose aplinkybėse, o kas nėra psichologiškai stiprus. Kiekvienas žaidėjas dar turi laiko pagerinti savo sportinę formą“.

Bosnija ir Hercegovina

Kas nuveikta. Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai į treniruočių stovyklą susirinko truputį vėliau negu lietuviai – liepos 18 d. Rinktinė savaitę dirbo Sarajeve, o po to išvyko į Kranska Gorą, kur treniravosi iki antradienio.

Trenerio Aleksandaro Petrovičiaus pratybose dalyvauja 16 krepšininkų. Du iš jų – natūralizuotas amerikietis Zachas Wrightas (dėl vestuvių) ir Mirza Teletovičius (dėl NBA taisyklių) – prie kitų žaidėjų prisidėjo pavėlavę. Jie į Kranska Gorą atvyko liepos 31 d.

Bosniai, vieninteliai tarp B grupės komandų, kol kas nežaidė nė vienerių kontrolinių rungtynių.

Ko trūksta. Atvykti į rinktinę atsisakė Malagos „Unicaja“ priklausantis puolėjas Ognjenas Kuzmičius. Be to, rinktinėje nebėra jos ilgamečių žaidėjų Kenano Bajramovičiaus ir Aleksejaus Nešovičiaus.

Kas laukia. Šios savaitės pabaigoje Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė vėl vyks į Slovėniją ir ten sužais draugiškas rungtynes su Gruzijos (dukart), Slovėnijos ir Rusijos komandomis. Po to bosniai dalyvaus turnyruose Ulme (žais su Vokietija, Graikija ir Makedonija) bei Atėnuose (su Graikija, Italija ir Lietuva).

Žaidėjo komentaras. M.Teletovičius: „Turime darnų žaidėjų kolektyvą, kuris pasirengęs įgyvendinti visus trenerio A.Petrovičiaus sumanymus. Nekantriai laukiu pirmųjų kontrolinių rungtynių, kurios parodys, kokiu keliu einame.

Neabejoju, kad galime siekti gerų rezultatų, o kaip komandos kapitonas užtikrinu, jog kovosime dėl kiekvieno kamuolio. Gerai pažįstame vienas kitą, komandoje sukūrėme puikią atmosferą, todėl manome, kad mūsų rinktinei atėjo laikas pasiekti tai, ko iš jos tikisi Bosnijos ir Hercegovinos sporto aistruoliai“.

Juodkalnija

Kas nuveikta. Juodkalnijos rinktinė treniruotis pradėjo pirmoji tarp visų Europos čempionate dalyvausiančių komandų – liepos 7 d. Pirmoji savaitės trukmės stovykla vyko Podgoricoje, po to juodkalniečiai net keturias savaites praleido Zlatiboro kalnuose.

Liepos pabaigoje Juodkalnijos komanda dalyvavo turnyre Sombathejuje (Vengrija), kur nugalėjo Vengrijos 76:72 ir Austrijos 82:73 ekipas.

Šiose rungtynėse rinktinė dar žaidė be Nikolos Vučevičiaus ir Nikolos Pekovičiaus. Abu NBA lygoje rungtyniaujantys juodkalniečiai į stovyklą atvyko gerokai pavėlavę (pirmasis – liepos 30 d., antrasis – rugpjūčio 5 d.).

Ko trūksta. Žaisti rinktinėje atsisakė tik vienas kviestas krepšininkas – Sankt Peterburgo „Spartak“ puolėjas Vladimiras Dragičevičius.

Tiesa, kol kas neaišku, ar Europos čempionate galės žaisti Marko Todorovičius ir Milko Bjelica. Jie dar neišsigydė traumų ir treniruojasi pagal individualią programą.

Kas laukia. Penktadienį juodkalniečiai Belgrade žais draugiškas rungtynes su Ukrainos rinktine, kitą savaitę Dubrovnike dukart susitiks su Kroatijos komanda, o mėnesio pabaigoje dalyvaus turnyre Koperyje (žais su Slovėnija ir Italija).

Žaidėjo komentaras. N.Vučevičius: „Nors atvykau vėliau, jau jaučiuosi pritapęs prie komandos ir trenerio Lukos Pavičevičiaus diegiamos žaidimo sistemos. Jie treniruojasi jau nuo liepos 7 d., bet ir aš nesėdėjau sudėjęs rankų. Kad būčiau geros fizinės formos, kelias savaites rengiausi individualiai. Tikiuosi, kad per Europos pirmenybes ir aš, ir visa komanda būsime pasirengę idealiai“.

Makedonija

Kas nuveikta. Makedonijos rinktinės pasirengimas vyksta neįprastai. Dauguma geriausių makedonų krepšininkų treniruojasi jau nuo birželio vidurio ir dalyvavo Viduržemio jūros šalių žaidynėse (jose Makedonijos ekipa užėmė 4-ąją vietą) bei turnyre Kinijoje (nusileido Kinijos, Islandijos ir rezervinei Juodkalnijos rinktinei). Šiose varžybose trūko tik šešių svarbiausių krepšininkų ir trenerio Alešo Pipano.

Pagrindinė stovykla su visais geriausiais ir vyriausiuoju treneriu prasidėjo liepos 24 d., o Pero Antičius ir Bo McCalebbas prie komandos prisidėjo dar vėliau (pirmasis – rugpjūčio 1 d., antrasis – rugpjūčio 5 d.).

Liepos pabaigoje Makedonijos komanda pralaimėjo dvejas draugiškas rungtynes Ukrainai 60:69 ir Slovėnijai 54:63, o antradienį 78:74 nugalėjo Kroatiją.

Ko trūksta. Žaisti Makedonijos rinktinėje šią vasarą neatsisakė nė vienas krepšininkas. Vis dėlto vieno žaidėjo komandoje trūksta – treniruočių stovykloje traumą patyrė ir su viltimis nuvykti į Slovėniją atsisveikino puolėjas Bojanas Trajkovskis.

Kas laukia. Rugpjūčio 17 d. makedonai laukia į svečius atvyksiančių lietuvių. Po to Makedonijos rinktinė išvykoje dukart susitiks su Ispanijos ekipa ir dalyvaus turnyre Ulme (žais su Vokietija, Graikija bei Bosnija ir Hercegovina).

Trenerio komentaras. A.Pipanas: „Pasiruošimas vyksta pagal planą. Daugiausia dėmesio skiriame fiziniam pasirengimui, bet kiekvieną dieną didiname taktikos užsiėmimų apimtis. Atmosfera komandoje yra puiki, ypač esu patenkintas krepšininkų požiūriu“.

Serbija

Kas nuveikta. Serbai treniruotis pradėjo liepos 8 d. Komanda pirmąją savaitę dirbo Belgrade, po to trims savaitėms išvyko į Slovėniją. Praėjusį savaitgalį Serbijos rinktinė dalyvavo turnyre Celėje, kur nugalėjo Turkiją 78:63 ir Latviją 67:54, bet pralaimėjo Slovėnijai 52:67.

Serbų pasirengimą trikdo traumos. Jau stovykloje susižeidė ir šiuo metu treniruotis negali Nemanja Nedovičius, Bojanas Bogdanovičius, Vladimiras Lučičius ir Vasilije Micičius.

Ko trūksta. Keli garsūs vyresnės kartos krepšininkai, tarp jų visi trys NBA lygoje žaidžiantys serbai, nebuvo pakviesti į rinktinę. Iš kviestųjų į stovyklą neatvyko Milanas Mačvanas, Zoranas Ercegas, Novica Veličkovičius ir Duško Savanovičius. Dėl kojos traumos treniruotis negali Milošas Teodosičius. Ar jis žais Europos čempionate, kol kas neaišku.

Kas laukia. Šiuo metu komanda treniruojasi Belgrade, kur savaitės pabaigoje vyks keturių komandų turnyras. Jo pusfinalyje serbai žais su ukrainiečiais, finale – su Slovėnijos ir Turkijos rungtynių nugalėtojais.

Po to serbai išbandys jėgas su Rusijos komanda, varžysis turnyruose Antibe (žais su Prancūzija ir Gruzija) bei Stambule (su Belgija ir Turkija).

Trenerio komentaras. Dušanas Ivkovičius: „Nepaisant traumų, esu patenkintas tuo, ką per tris savaites nuveikėme Slovėnijoje. Dvi Celėje pasiektos pergalės suteikia mums vilties, kad iki Europos čempionato įgysime gerą formą. Jau dabar noriu pažymėti krepšininkų valią, norą ir gerą fizinį pasirengimą. Tarp mūsų yra daug naujokų ir jie visi nori parodyti, kad yra verti žaisti rinktinėje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.