EUROLYGA 2023

Suomių treneriui pavyzdys yra Lietuvos krepšinio rinktinė

Nors Suomijos krepšininkai nesitiki įveikti mūsų šalies rinktinės, kiekvieną kartą noriai vyksta į Lietuvą žaisti draugiškų rungtynių. Pasak suomių trenerio Henriko Dettmanno, jo auklėtiniai Lietuvoje gauna neįkainojamų krepšinio pamokų, kurios praverčia per oficialias varžybas. Kad yra uolūs mokiniai, suomiai patvirtino antrą kartą iš eilės patekdami į Europos pirmenybių baigiamąjį etapą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Aug 21, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:11 PM

Lietuviams nepasipriešino

„Lietuvos rinktinė mums yra pavyzdys. Bus įdomu dar kartą pasitikrinti, ar sumažėjo mūsų atsilikimas“, - prieš kelionę į Vilnių kalbėjo 55 metų Suomijos krepšinio specialistas Henrikas Dettmannas, rengiantis gimtosios šalies rinktinę rugsėjį Slovėnijoje vyksiančioms Europos pirmenybėms.

Palyginti bus su kuo. Pastaraisiais metais suomiai dukart buvo atvykę į Lietuvą žaisti draugiškų rungtynių ir abu kartus labai panašiu triuškinamu rezultatu pralaimėjo mūsų šalies rinktinei.

2008-aisiais Vilniuje Lietuvos krepšininkai nugalėjo svečius 90:62, 2010-aisiais Šiauliuose – 91:59.

Trečiasis jėgų išbandymas įvyks trečiadienį Vilniuje prasidedančiame keturių komandų turnyre. Jame suomiai bus pirmieji lietuvių varžovai.

Pamokos nenuėjo veltui

Nors praėjusiose rungtynėse mūsų šalies krepšininkams suomiai nepasipriešino, pamokos, atrodo, nenuėjo veltui. Labai ilgai didžiojo krepšinio užribyje buvusi Suomijos komanda 2011 metų vasarą laimėjo papildomą atrankos turnyrą ir iškovojo paskutinį kelialapį į Lietuvoje vykusias Europos pirmenybes.

Teisę žaisti su stipriausiomis žemyno komandomis suomiai gavo po 16 metų pertraukos.

Į čempionatą Suomijos rinktinė pateko paskutinę akimirką ir buvo laikoma aiškia autsaidere, tačiau Lietuvos arenose sugebėjo iššokti aukščiau bambos.

Aukštaūgių stokojusi, bet itin drausminga ir judri Suomijos komanda „Balkanų grupėje“, kurioje žaidė su Graikijos ir keturiomis buvusios Jugoslavijos šalių ekipomis, pasiekė dvi pergales, užėmė trečiąją vietą ir netikėtai prasibrovė į antrąjį etapą.

Alytuje suomiai krepšinio pamokė favoritėmis laikytas Bosnijos ir Hercegovinos bei Juodkalnijos rinktines.

Suomijos krepšininkai nenusiramino net pranokę drąsiausius savo lūkesčius. Antrajame etape šiauriečiai iškovojo dar vieną pergalę – tolimų metimų liūtyje nuskandino Gruzijos rinktinę. Kad patektų į ketvirtfinalį, to neužteko, tačiau namo Suomijos komanda grįžo aukštai pakelta galva.

Varžėsi su lenkais

Pernai suomiai dar kartą patvirtino, kad vadinti Europos krepšinio autsaideriais jų negalima.

Žemyno pirmenybių atrankos grupėje Suomijos komanda į priekį praleido tik Lenkijos rinktinę ir vėl iškovojo kelialapį į baigiamąjį turnyrą.

Nuo grupės nugalėtojų suomiai atsiliko labai nedideliu žingsneliu. Abi komandos per 8 rungtynes laimėjo po 6 kartus, ir lenkai aukščiau atsidūrė tik dėl geresnio įmestų ir praleistų taškų skirtumo tarpusavio dvikovose.

Už suomių nugaros liko Belgijos, Šveicarijos ir Albanijos rinktinės.

Lyderiai lieka tie patys

Nuo 2011 metų Europos pirmenybių Suomijos rinktinės sudėtis beveik nepasikeitė. Šią vasarą treniruočių stovykloje susirinko net vienuolika Lietuvoje žaidusių krepšininkų, tarp jų ir visi buvę komandos lyderiai.

Kaip ir prieš dvejus metus, šiame Senojo žemyno čempionate varžovams labiausiai reikės saugotis „Chimki“ įžaidėjo Petterio Koponeno, Liublianos „Olimpija“ dueto Teemu Rannikko ir Sasu Salino, Podgoricos „Budučnost“ puolėjo Geraldo Lee bei Kapo d‘Orlando „Upea“ gynėjo Shawno Huffo.

Vis dar rikiuotėje ir buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Hanno Mottola. Per Europos pirmenybes (rugsėjo 9 d.) 37-ąjį gimtadienį pažymėsiantis puolėjas prieš kelerius metus jau buvo baigęs karjerą, bet greitai pasiilgo krepšinio, grįžo į aikštę, o praėjusį sezoną žaidė Helsinkio „Torpan Pojat“ klube.

H.Mottola ir jo komandos draugai kovojo tik antroje Suomijos lygoje, tačiau treneris H.Dettmannas nusprendė, kad rinktinei reikia veterano patirties.

Šiais metais suomiai tikėjosi solidaus pastiprinimo. Atvykti į rinktinę buvo pažadėjęs Floridos universiteto absolventas Erikas Murphy, suomės ir amerikiečio šeimoje užaugęs puolėjas. Vis dėlto krepšininkas pakeitė planus, kai išgirdo savo pavardę NBA naujokų biržoje ir sudarė sutartį su „Chicago Bulls“ klubu.

E.Murphy nusprendė šią vasarą visą dėmesį skirti pasirengimui NBA debiutui, tačiau patikino, kad ketina ateityje apsivilkti Suomijos rinktinės aprangą.

Ryškiausia žvaigždė – treneris

Svarbiausias asmuo Suomijos rinktinėje yra ne kuris nors krepšininkas, o treneris H.Dettmannas, prie nacionalinės komandos vairo pirmą kartą stojęs dar 1992 metais.

H.Dettmannas nuvedė suomius į 1995 metų Europos pirmenybes ir netrukus sulaukė Vokietijos krepšinio vadovų pasiūlymo.

Darbas Vokietijos rinktinėje H.Dettmanną išgarsino labiausiai. Aukščiausią karjeros tašką suomis pasiekė 2002 metais, kai jo vadovaujami Vokietijos krepšininkai iškovojo pasaulio pirmenybių bronzos medalius.

Būtent H.Dettmannas sugalvojo, kaip suderinti Dirko Nowitzkio supertalentą ir Vokietijos rinktinės branduolį sudariusių vidutinių gabumų žaidėjų darbštumą ir sukūrė itin veiksmingą šios komandos žaidimo modelį, kurį vėliau dar šiek tiek patobulino Dirkas Bauermannas.

Vokietijos rinktinėje H.Dettmannas dirbo iki 2003 metų. O jau 2004-ųjų vasarą grįžo į gimtosios šalies nacionalinę komandą ir ją treniruoja iki šiol.

Saldžiausi jo pastarųjų metų darbo vaisiai – kelialapiai į du iš eilės Europos čempionatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.