EUROLYGA 2023

Čekijos vyrų krepšinis džiaugiasi tik mažomis pergalėmis

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė šią vasarą žaidžia daug draugiškų rungtynių su komandomis, kurioms vien patekimas į Europos pirmenybių finalo turnyrą yra didelis laimėjimas. Tarp tokių varžovių – Čekijos rinktinė, dalyvaujanti Vilniuje vykstančiame keturių komandų turnyre ir penktadienio vakarą išmėginsianti jėgas su mūsų šalies krepšininkais.

Nuversti kalnų Europos čempionate Čekijos rinktinė nesitiki.<br>T.Bauro nuotr.
Nuversti kalnų Europos čempionate Čekijos rinktinė nesitiki.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

2013-08-23 16:14, atnaujinta 2018-03-01 18:57

Pergalės – tolimoje praeityje

Čekijos vyrų krepšinio istorijoje yra nemažai ryškiomis raidėmis įrašytų puslapių. XX amžiuje čekai kartu su slovakais sudarydami Čekoslovakijos rinktinę net dvylika kartų laimėjo Europos pirmenybių medalius, ne sykį dalyvavo pasaulio čempionatuose ir olimpinėse žaidynėse, o Čekijos klubai keliskart žaidė Čempionų taurės pusfinalyje ar netgi finale.

Tačiau porą pastarųjų dešimtmečių apie Čekiją kalbama tik kaip apie moterų krepšinio šalį. Čekijos moterų rinktinė beveik visada minima tarp svarbiausių varžybų favoričių, tuo tarpu vyrų komanda smarkiai atsiliko nuo Europos lyderių ir dažniausiai net nepatenka į žemyno pirmenybių baigiamąjį turnyrą.

Nuo Čekoslovakijos iširimo Čekijos krepšininkai Europos čempionate žaidė vos du kartus – 1999 ir 2007 metais. Trečiasis kartas bus šiemet.

NBA karjera stringa

Kelialapį į Slovėniją čekai pernai iškovojo žaisdami be savo garsiausio krepšininko Jano Vesely. Jis praėjusiais metais neatvyko į rinktinę, nes pagal asmeninį planą rengėsi NBA sezonui. Deja, J.Vesely karjera už Atlanto kol kas nėra įspūdinga. Praėjusį sezoną „Washington Wizards“ klubo puolėjas pelnydavo tik 2,5 taško ir atkovodavo 2,4 kamuolio. Jis žaidė 51 rungtynes, per kurias aikštėje praleisdavo 11,8 minutės.

2011-2012 metų sezone debiutuodamas NBA lygoje čekas žaidė naudingiau. Tada jo statistikos vidurkiai buvo 4,7 taško ir 4,4 kamuolio.

Po nesėkmingo sezono J.Vesely sulaukia daug klausimų, ar neketina atsisveikinti su pajėgiausia pasaulio lyga ir grįžti į Europą. Krepšininkas atsako, kad jo prioritetas yra NBA: „Jei nežaidi arba žaidi mažiau nei tikiesi, į galvą lenda visokios mintys. Tačiau jaučiu, kad esu pajėgus žaisti NBA, todėl apie sugrįžimą į Europą kol kas stengiuosi negalvoti. Šiemet kelias savaites praleidau NBA vasaros lygoje. Manau, kad ji man buvo naudinga, kovodamas su pajėgiais varžovais patobulinau daug savo žaidimo komponentų“.

Pernai Europos pirmenybių atrankos varžybas praleidęs J.Vesely tvirtina, kad šiais metais priimti sprendimą dėl rinktinės jam buvo labai lengva: „Jau pernai žinojau, kad tikrai atvyksiu į rinktinę ir dalyvausiu Europos čempionate. Man sutrukdyti galėjo nebent traumos. Laimei, esu sveikas ir pasiruošęs žaisti“.

Pasižymėjo ACB lygoje

„Wizards“ treneriams vis dažniau pamirštant J.Vesely ant atsarginių suolo, jį primiršo ir Čekijos krepšinio specialistai. Geriausių praėjusio sezono Čekijos krepšininko rinkimuose, kuriuose buvo apklausiami šalies treneriai, žaidėjai ir sporto žurnalistai, J.Vesely net nepateko į pirmąjį trejetą.

O geriausiu buvo išrinktas Sevilijos „Cajasol“ aprangą vilkėjęs Tomašas Satoransky. 21 metų puolėjas ACB lygoje pelnydavo 12,5 taško ir buvo rezultatyviausias Sevilijos komandos žaidėjas. „Šis sezonas buvo neabejotinai geriausias mano karjeroje, - atsiimdamas prizą sakė T.Satoransky. – Tiesa, klubo rezultatai nebuvo geri („Cajasol“ užėmė tik 15-ąją vietą – red.pastaba), tačiau manau, kad aš žaidžiau tikrai gerai“.

Antrąją vietą rinkimuose užėmė ilgametis Čekijos rinktinės kapitonas, Nimburko ČEZ klubo puolėjas Petras Benda, trečiąją – kitas Ispanijos lygoje rungtyniavęs puolėjas Pavelas Pumprla iš Santjago „Blusens“ klubo.

Deja, P.Benda padėti rinktinei šiais metais negali. Praėjusį sezoną Europos taurės varžybose 12,7 taško rinkdavęs 31 metų krepšininkas nespėjo atsigauti po pavasarį patirtos sausgyslės traumos. „Mums tai yra labai rimtas nuostolis, - tvirtino rinktinės treneris Pavelas Budinsky. – Jis buvo ne tik kapitonas, bet ir vienas svarbiausių žaidėjų. Galiu tik palinkėti, kad Petras greitai sveiktų ir tinkamai pasiruoštų klubų sezonui“.

Beje, būtent P.Benda buvo rezultatyviausias Čekijos rinktinės krepšininkas pernai vykusiose Europos čempionato atrankos varžybose. Jis pelnydavo 12,5 taško.

T.Satoransky įmesdavo 9,8 taško, Davidas Jelinekas – 8,6, Jiri Welschas – 8,3, Lubošas Bartonis – 8,1.

Veteranai vis dar svarbūs

J.Vesely išvykus į NBA dauguma Europos sirgalių čekų krepšininkų pavardes girdi labai retai. Vis dėlto užsienio klubai atidžiai stebi Čekijos rinką ir kartais atranda perspektyvių žaidėjų.

Iš šiais metais į rinktinę pakviestų krepšininkų net keturi praėjusį sezoną žaidė Ispanijos lygoje. Ten darbą gavo ne tik T.Satoransky ir P.Pumprla, bet ir 20-metis Ondrejus Balvinas (kartu su T.Satoransky atstovavo „Cajasol“) bei D.Jelinekas (sezono viduryje atvyko į Vitorijos „Laboral Kutxa“).

Gynėjas Jakubas Kudlačekas rungtyniavo Eurolygoje žaidusiame Kantu „Lenovo“ klube.

Vis dėlto kalbėdamas apie tai, kurie krepšininkai jo komandoje yra svarbiausi, rinktinės treneris P.Budinsky pirmiausia pamini du 33 metų veteranus J.Welschą ir L.Bartonį. Šiedu krepšininkai, ne vieną sezoną praleidę Eurolygoje, o J.Welschas ir NBA, pastaruoju metu atstovavo gana kuklioms ekipoms (J.Welschas – Nimburko ČEZ, L.Bartonis – Braunšvaigo „Phantoms“), bet nacionalinei komandai jų patirtis yra neįkainojama.

Didelių tikslų neturi

Nuversti kalnų Europos čempionate Čekijos rinktinė nesitiki. Pasak P.Budinsky, komandai nėra keliamos jokios konkrečios užduotys, krepšininkai tiesiog nori kiekvienas rungtynes sužaisti taip, kaip moka, ir be kovos nepasiduoti nė vienam varžovui.

„Tikiu, kad turėsime savo stilių ir kovosime su visomis komandomis. Varžovai su mumis privalės žaisti visa jėga. Norime, kad mus prisimintų kaip stiprią komandą. Tiesa, „ant popieriaus“ nesame labai stiprūs, bet tikimės, kad be pergalių neliksime“, - sako Čekijos rinktinės treneris.

Per šią vasarą žaistas draugiškas rungtynes čekai jau parodė nagus. Jie Stambule tik po atkaklios kovos nusileido Turkijos komandai 68:75 ir 100:110 (buvo žaidžiami penki kėliniai), o Vilniuje įveikė Londono olimpinių žaidynių prizininkę Rusijos rinktinę 74:72.

Antroji dvikova Lietuvos sostinėje Čekijos komandai susiklostė prasčiau. Vakar čekai 89:98 nusileido Suomijos krepšininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.