EUROLYGA 2023

Lietuva paskutiniame draugiškame mače po pratęsimo nugalėjo Gruziją

„Pratęsimas“, – tarė Gruzijos rinktinės treneris. Sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje rungtynėse tarp Gruzijos ir Lietuvos rinktinių nuaidėjus ketvirtojo kėlinio finalinei sirenai švieslentėje rezultatas buvo 77:77. Draugiškos rungtynės galėjo baigtis ir lygiosiomis, tačiau svečiai nusprendė žaisti pratęsimą. Jame stipresni buvo lietuviai, kurie privertė Gruzijos ekipą pasigailėti dėl savo sprendimo – 88:83. Tai buvo paskutinės Jono Kazlausko kariaunos rungtynės pasirengimo Europos krepšinio čempionatui etape. Lietuviai sužaidė dvylika mačų ir pralaimėjo tik kartą.

Prie Lietuvos rinktinės pergalės svariausiai prisidėjo L.Kleiza. Jis taikliai atakavo reikalingiausiais momentais ir pelnė 18 taškų. Tiesa, po L.Kleizos netaiklaus metimo buvo paskelbtas pratęsimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie Lietuvos rinktinės pergalės svariausiai prisidėjo L.Kleiza. Jis taikliai atakavo reikalingiausiais momentais ir pelnė 18 taškų. Tiesa, po L.Kleizos netaiklaus metimo buvo paskelbtas pratęsimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Susavičius, Donatas Urbonas

Sep 1, 2013, 3:54 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:15 PM

J.Kazlausko komentaras.

J.Valančiūno komentaras.

M.Pociaus komentaras.

R.Seibučio komentaras.

Metimas. Likus žaisti 4,2 sek. Gruzijos rinktinės žaidėjas Ricky Hickmanas metė dvi baudas ir išlygino rezultatą – 77:77. L.Kleiza galėjo išplėšti pergalę, tačiau jo metimas skriejo pro šalį.

Statistika.  Lietuva: L.Kleiza – 18, R.Seibutis – 15, M.Kuzminskas – 11, J.Valančiūnas (10 atk. kam.) – 10, D.Motiejūnas – 8, J.Mačiulis ir M.Pocius (4 kl.) – 6, K.Lavrinovičius ir D.Lavrinovičius – 5, R.Javtokas ir M.Kalnietis (8 rez. perd., 4 kl.) – po 2, T.Delininkaitis (5 rez. perd.) – 0.

Gruzija: V.Sanikidzė (9 atk. kam.) – 28, G.Šermadinis (14 atk. kam.) – 21, M.Markoišvilis – 18,  G.Cincadze – 7, R.Hickmanas – 6, N.Ckitišvilis – 3.

Lietuva – Gruzija

Dvitaškiai: 23/46 (50 proc.) – 20/43 (46,5 proc.)

Tritaškiai: 8/20 (40 proc.) – 7/31 (22,6 proc.)

Baudų metimai: 18/23 (78,3 proc.) – 22/27 (81,5 proc.)

Atkovoti kamuoliai: 31 – 44

Klaidos: 20 – 14

Perimti kamuoliai: 7 – 21

Rezultatyvūs perdavimai: 23 – 16

Metimas. Likus žaisti 4,2 sek. Gruzijos rinktinės žaidėjas Ricky Hickmanas metė dvi baudas ir išlygino rezultatą – 77:77. L.Kleiza galėjo išplėšti pergalę, tačiau jo metimas skriejo pro šalį.

Duetas. Pirmoje pirmojo kėlinio pusėje Lietuvos rinktinei taškus rinko tik du krepšininkai. Iš pradžių solo pasirodymą pradėjo R.Seibutis, o vėliau iš jo estafetę perėmė J.Valančiūnas. Tačiau nors ir pelnė po 7 taškus, jų aplenkti gruzinams po pirmų šešių minučių dar neužteko – 14:15.

Stiprybė. Po dviejų kėlinių akivaizdžiai išsiskyrė Lietuvos rinktinės stiprybė – priekinė linija. Lietuviai 26 taškus iš 43 pelnė po krepšiu (varžovai – 12). Kovą dėl atšokusių kamuolių J.Kazlausko auklėtiniai po 20 min. laimėjo 21:14. Per 9 minutes J.Valančiūnas buvo spėjęs sugriebti net 8 atšokusius kamuolius.

Susikibo. Antrojo kėlinuko pabaigoje Lietuvos ir Gruzijos aukštaūgiai J.Valančiūnas ir G.Šermadinis susikibo už rankų. Ir ne iš draugiškumo. Apsistumdę po gruzinų krepšiu, rinktinių „bokštai“ kiek piktokai pažiūrėjo vienas į kitą, J.Valančiūnas mostelėjo ranka. Tačiau draugiškos rungtynės neprarado savo dvasios. G.Šermadinsi suskubo numalšinti emocijų ir draugiškai apkabinęs per juosmenį J.Valančiūną, taikiai išsprendė nedidelį konfliktą.

Galvos. Lietuvos rinktinė po dviejų kėlinių užtikrintai laimėjo kovą po krepšiu (21:14), tačiau po pertraukos tiesiog užsiliūliavo. Lietuviai atrodė atsipalaidavę, o gruzinai buvo pasirengę sujaukti šeimininkų išlydėtuvės. Gruzijos komanda sumažino skirtumą iki minimumo (60:59) ir netgi išsiveržė į priekį lenktynėse po krepšiu – 31:28. Dėl kamuolių svečiai kovojo lipdami per galvas. Tai įrodė 12 puolime atkovotų kamuolių. Dėl lietuvių kovingumo po krepšiu stokos pyko ne tik J.Kazlauskas, bet ir „Žalgirio“ arenos sirgaliai.

Dvi. Tiek sekundžių trečiojo kėlinio viduryje prireikė rezultatyviai Gruzijos rinktinės atakai. Išsimetę kamuolį nuo galinės linijos, gruzinai žaibiškai pasiekė savo tikslą. Tolimas perdavimas iš už galinės linijos link lietuvių tritaškių linijos, G.Šermadinis mikliai numuša jį G.Cincadzei, šis žaibiškai perduoda po krepšiu ir du lengvi M.Markoišvilio taškai.

NFL. J.Mačiulis ir R.Seibutis pademonstravo amerikietiškojo futbolo įgūdžius. Perėmęs kamuolį, J.Mačiulis nuo galinės linijos ji švystelėjo toli į priekį. Jį R.Seibutis pagavo prie pat gruzinų krepšio. Nors kamuolys skriejo gan ilgai, gruzinams nepavyko jo perimti, o be problemų jį sugavęs R.Seibutis pelnė du lengvus taškus.

Tribūnos. Į išlydėtuves nesusirinko visi svečiai. Per 15 tūkst. vietų talpinančios „Žalgirio“ arenos tribūnos teisėjui švystelėjus ginčo kamuolį į viršų nebuvo sausakimšos. Trys sektoriai už lietuvių krepšio buvo pustuščiai.

Kruša. Per rungtynių pauzes arenoje susirinkę sirgaliai dažnai nudžiuginami suvenyrais. Į tribūnas šokėjai švysteli marškinėlius, šalikus ar kitą atributiką. Šį kartą jų pareigas perėmė patys krepšininkai. Žaidėjai, kaip ir priklauso, į tribūnas svaidė kamuolius. Kai kurie metimai beveik siekdavo lubas. Kai kurie trinktelėjo ir kamuolio nemačiusiems aistruoliams. Tačiau su šypsena šią pramogą sutiko ir patys žaidėjai, ir žiūrovai.

Kelionė. Ilgosios rungtynių pertraukos metu įvyko konkurso „3 už Lietuvą“ finalas. Trijulių turnyre triumfavo šilutiškių komanda. Jie kartu su Lietuvos rinktinės mecenatu Antanu Guoga vyks į Europos čempionatą.

Pasirinkimas. Jonas Kazlauskas nusprendė į aikštę mačo pradžioje leisti tokį penketuką: Jonas Valančiūnas, Linas Kleiza, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Mantas Kalnietis.

Mūšio laukas. Rugsėjo ketvirtąją pajėgiausios Europos rinktinės į kovą stos Slovėnijoje. Europos krepšinio čempionate santykius aiškinsis 24 komandos. Turnyras vyks iki rugsėjo 22 dienos.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos krepšinio čempionate.

Rugsėjo 4 diena, Serbija – Lietuva, 22 val.

Rugsėjo 5 diena, Lietuva – Makedonija, 22 val.

Rugsėjo 6 diena, Latvija – Lietuva, 18 val. 45 min.

Rugsėjo 8 diena, Lietuva – Juodkalnija, 22 val.

Rugsėjo 9 diena, Lietuva – Bosnija ir Hercegovina, 18 val. 45 min.

Rungtynės

Klaida puolime. Skylė gynyboje. Taip rungtynes pradėjo Lietuvos rinktinė, tačiau spragomis svečiai pasinaudoti nesugebėjo. Pirmieji pelnę taškus (2:3), jie sustabdyti J.Valančiūno ir R.Seibučio nesugebėjo ir po trijų minučių atsilikinėjo 2:7. Atsigavusi Gruzijos rinktinė spurtavo 8:0 ir išsiveržė 10:7. Lietuviai per penkias minutes buvo padarę keturias klaidas.

Lietuvos krepšininkams sumažinus skirtumą iki 14:15, svečiai vėl paleido bombą iš toli ir įgijo rimtesnį pranašumą – 18:14.

Lietuvos rinktinė atsilikimą mažino staigiais blykstelėjimais – varžovams įgijus šiek tiek didesnį pranašumą, J.Kazlausko auklėtiniai atrasdavo savo bangą. Priešpaskutinėje atakoje Lietuvos krepšininkai išlygino rezultatą – M.Kuzminskas pelnė du taškus su pražanga – 19:19.

Antrasis kėlinys – antrasis kvėpavimas. Lietuvos rinktinė jau pirmuoju metimu atidarė savo tritaškių sąskaitą, susigrąžino ilgai neturėtą pranašumą ir ėmė žaisti sparčiau. Metimai į krepšį skriejo vienas po kito. Gražų žaidimą vainikavo M.Pociaus tritaškis, pataikytas sužaidus keturias minutes (29:21).

Gruzijos krepšininkai ilgai spurtuojančių lietuvių nestebėjo – greitai ėmėsi darbo (30:32), tačiau gausaus būrio gerbėjų palaikomi lietuviai vėl atrado savąją bangą (38:30).

Lietuvos rinktinė puikiai darbavosi po varžovų krepšiu, rengdama atakas. Čia buvo nepralenkiamas J.Valančiūnas, kuris porą kartų privertė emocijoms pasiduoti G.Šermadinį. Į didžiąją pertrauką lietuviai išėjo turėdami užtikrintą pranašumą (43:31).

Po didžiosios pertraukos lietuviai nusprendė nelysti į Gruzijos rinktinės baudos aikštelę ir svečius apšaudė iš toli. Ginklus panaudojo K.Lavrinovičius ir M.Kuzminskas, į neviltį varę varžovų gynėjus (49:35).

J.Kazlausko auklėtinių bangos nuplaukė. Gruzijos rinktinė ėmė taikliai mėtyti, ardyti šeimininkų gynybos pančius. Sirgaliai kraipė galvas, o Gruzijos krepšininkai toliau trypė Lietuvos rinktinę, kurios pranašumo likus žaisti porą minučių iki kėlinio pabaigos nebeliko – 57:57. Tačiau lietuviai kėlinį baigė pirmaudami, nors pranašumas – itin menkas 60:59.

Gruzijos rinktinei pritrūko minties. Ketvirtajame kėlinyje dažnai keičiami Lietuvos krepšininkai ne tik staigia rengė atakas, bet ir varžovus pranoko taktinėmis gudrybėmis, parengtomis J.Kazlausko. Lietuviai ir vėl atakavo taikliai ir krovėsi pranašumą, įpusėjus kėliniui išsiverždami solidžiai (70:59).

Gruzijos rinktinė ginklų sudėti neketino. Netrukus svečiai vėl surado būdų priversti klysti lietuvius ir skirtumą sumažino iki 70:74. Tačiau Lietuvos rinktinė pademonstravo, kad turi ginklų, iššaunančių būtiniausiais momentais. Tai buvo L.Kleiza, įkvėpęs lietuvius (77:72).

Likus minutei iš J.Valančiūno atėmę kamuolį gruzinai susikūrė palankią progą, bet atakavo netaikliai.

Likus žaisti 4,2 sek. Prie baudų metimo linijos stojo R.Hickmanas. Rezultatas buvo 75:77. Jis pataikė abu metimus (77:77).

Lietuvos rinktinė per pratęsimą privertė pasigailėti Gruzijos komandą. Kol ši darė klaidas, taškus vieną po kito metė L.Kleiza, taiklus buvo ir R.Seibutis (86:79). Svečiams šio uragano sulaikyti nepavyko. Lietuviai pergalę šventė 88:83.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?