EUROLYGA 2023

Jesenicių miestelyje – lietuviški balsai ir vaizdai

Lrytas.lt spec. korespondentas, Jesenicės (Slovėnija)

Jesenicių miestelis pasiruošęs Europos krepšinio čempionatui.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Jesenicių miestelis pasiruošęs Europos krepšinio čempionatui.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Sep 2, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:48 PM

Siauromis, bet tvarkingomis Jesenicių gatvelėmis, neatsitraukdami nuo įspūdingų Alpių šlaitų, ir sekdami retsykiais kelkraštyje pasirodančiomis „Eurobasket2013“ iškabomis, išnyrame prie „Podmežakla“ sporto arenos, kurioje jau trečiadienį startuos Europos čempionato B grupės kovos.

Šalia jos stūkso tikroji Podmežakla - taip vadinamas šalia Jesenicių esantis kalnas.

Saulėtoje Alpių pusėje, šalia Slovėnijos-Austrijos sienos įsikūrusios Jesenicės – miestelis, kuriame gyvena apie 20 tūkstančių žmonių, pasitinka Europos čempionato dalyvius.

Dirba savanoriai iš Lietuvos

Šalia arenos jau bruzda savanoriai, apsaugos darbuotojai, „FIBA Europe“ atstovai. Prie arenos vaizdai ir garsai - lietuviški.

Netoliese esanti kavinė jau paversta „Švyturio“ baru, kuriame prieš rungtynes ir po rungtynių būriuosis sirgaliai iš Lietuvos.

Iš arenos išnyra ir mėlynais „FIBA Europe“ marškinėliais vilkintys savanoriai, iš kurių penki - lietuviai. Iš viso keturiuose Slovėnijos miestuose, kuriuose vyks Europos čempionato rungtynės, dirbs keturiolika savanorių iš Lietuvos.

Arena skaičiuoja dešimtmečius

„Podmežakla“ sporto arena pradėta statyti beveik prieš 70 metų - 1945-aisiais, pastačius dirbtinio ledo čiuožyklą. Daugiafunkcinė arena buvo baigta statyti 1978 metais.

Ilgą laiką čia rungtyniavo ir garsiausia Jesenicių komanda - ledo ritulio klubas „HK Acroni Jesenice“, kuris, nepaisant garbingos istorijos, 2012 metais bankrutavo.

2007 metais atnaujintoje salėje yra 5,5 tūkst. sėdimų vietų, skirtų lankytojams, bei 55 vietos neįgaliesiems. Pirmame aukšte moderniai įrengtos patalpos skirtos varžybų žaidėjams, teisėjams, taip pat papildomų programų dalyviams, yra ir pirmosios pagalbos bei dopingo kontrolės patalpos.

Arenos rekonstrukcija vyko ir 2010-aisiais, o nuo praėjusių metų rudens arena buvo uždaryta ir specialiai pradėta ruošti Europos čempionatui. Slovėnijos žurnalistai portalui lrytas.lt teigė, kad arenos rekonstrukcija kainavo net 8 mln. eurų - buvo pakeistas arenos stogas, praplėstos tribūnos, įrengtos VIP ložės, įrengtos specialios kabinos komentatoriams.

Arenoje grumsis Lietuvos, Juodkalnijos, Serbijos, Latvijos, Bosnijos ir Hercegovinos ir Makedonijos rinktinės. Lietuviai į Jesenices atvyksta pirmadienio vakarą.

Plūs sirgaliai iš Balkanų

Jesenicių gyventojai sportui neabejingi, tačiau krepšinis jiems - svetimas. Sporto aistruoliams Jesenicės – tai slovėniško ledo ritulio, ledo ritulininkų bei sirgalių miestas.

Meilė ledo rituliui atsispindi ir Jesenicių, kaip vieno iš Europos čempionato miestų, pristatymas. Reklaminiuose plakatuose į Europos čempionatą kviečia krepšinį žaidžiantys ledo ritulininkai.

Jesenicių garsenybė - metalo perdirbimo įmonės „Acroni“ remtas ledo ritulio klubas „HK Acroni Jesenice“, kuris sulaukė liūdno likimo.

Prieš 65 metų įkurtas „HK Acroni Jesenice“, kuris buvo laikomas vienu sėkmingiausiu ledo ritulio klubų šalyje, praėjusių metų rugsėjį bankrutavo. Dabar klubui atstovauja tik jauni ledo ritulininkai, kurie varžosi žemesnėje lygoje.

Geležinkelių išraižyto Jesenicių miestelio gyventojai nekantriai laukia sirgalių antplūdžio. Ypač iš Juodkalnijos, Makedonijos ir Serbijos. Iki pastarosios traukiniu - vos 5 valandos kelio.

„Tribūnos per rungtynes bus pilnos. Labai daug sirgalių atvyks iš Balkanų valstybių, juk jos - šalia. Tik mažiau bus iš Lietuvos ir Latvijos“, - sakė vietos kavinės savininkas. Paklaustas, ar krepšinis čia populiarus, jis su šypsena iš karto atšovė: „Tik - ledo ritulys.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.