EUROLYGA 2023

B grupė: baltų išbandymas Balkanų katile

Europos čempionato burtai į vieną grupę pasiuntė keturias Balkanų šalių ir dvi Baltijos valstybių komandas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Sep 3, 2013, 11:13 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:09 PM

Tiek pagal krepšinio autoritetą, tiek pagal sudėtį, tiek pagal dabartinę sportinę formą grupės favoritės yra Lietuvos ir Serbijos rinktinės.

Juodkalnijos, Makedonijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Latvijos komandos turėtų kovoti dėl trečiojo kelialapio, tačiau meistriškumo skirtumas nėra toks didelis, kad lietuviai ir serbai galėtų jaustis visai ramūs, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Lietuva

Kuo stiprūs. Pagal NBA arba Eurolygoje žaidžiančių krepšininkų skaičių Lietuvos rinktinei prilygsta labai nedaug Senojo žemyno pirmenybėse dalyvausiančių komandų.

Pora lietuvių didelę dalį praėjusio sezono praleido ant atsarginių suolo arba gydydamiesi traumas. Priverstinė pertrauka netgi gali būti privalumas, nes Linas Kleiza ir Donatas Motiejūnas tikriausiai spėjo pasiilgti rimtų varžybų skonio.

Nemažai rungtyniavęs Jonas Valančiūnas, ko gero, pasiilgo pergalių skonio, nes NBA lygoje su „Toronto Raptors“ klubu laimėjimais džiaugėsi retai.

Ko trūksta. Karjerą rinktinėje baigė Darius Songaila, o dar keli vyresni krepšininkai (Šarūnas Jasikevičius, Rimantas Kaukėnas ir Simas Jasaitis) nutarė padaryti pertrauką. Paulius Jankūnas nespėjo atsigauti po peties operacijos.

Kaip rengėsi. Palyginti su kitomis komandomis, Lietuvos rinktinė šią vasarą žaidė daug draugiškų rungtynių ir jose skynė pergales.

Bet jos neturėtų užliūliuoti, nes, neskaitant graikų, išties pajėgių varžovų lietuviai pasirengimo laikotarpiu nesutiko.

Ko tikėtis. Kelyje į geriausiųjų aštuonetą Lietuvos rinktinei neturėtų iškilti neįveikiamų kliūčių, bet ir ketvirtfinalis šiai komandai nėra riba.

Latvija

Kuo stiprūs. Jau į praėjusį Europos čempionatą treneris Ainaras Bagatskis atsivežė labai jauną komandą, kurios svarbiausias tikslas buvo grūdintis ateities kovoms. Praėjus porai metų latvių krepšininkai tarsi ir turėtų būti labiau užsigrūdinę, tačiau ši rinktinė išlieka labai jauna – daugiau negu pusei jos žaidėjų yra vos 21–25 metai.

Labiausiai latviams trūksta aukšto lygio varžybų patirties – dauguma jaunųjų žaidėjų kol kas atstovavo tik savo šalies arba antraeiliams užsienio klubams.

Todėl kontrolinėse rungtynėse komandą į priekį traukė vyresnės kartos krepšininkai Janis Blūmas, Kasparas Bėrzinis, Kristapas Janičenokas, Ispanijos lygoje žaidęs Rihardas Kuksikas.

Ko trūksta. Ilgai svarstęs žaisti rinktinėje atsisakė vienintelis NBA rungtyniaujantis Latvijos krepšininkas Andris Biedrinis. Praėjusio sezono pabaigoje sunkią kelio traumą patyrė geriausias jaunas šalies žaidėjas Davis Bertanas, o veteranai Kasparas Kambala, broliai Sandis ir Kristapas Valteriai jau baigė karjerą nacionalinėje komandoje.

Kaip rengėsi. A.Bagatskis rado kuo nustebinti varžovus, ir jo auklėtiniai lygiai kovojo net su stipriausiomis Europos rinktinėmis. Ne tik kovojo, bet ir nugalėjo turkus bei rusus, sužaidė lygiosiomis su kroatais.

Ko tikėtis. Per repeticijas latviai parodė, kad jiems nebaisus nė vienas varžovas. Vis dėlto ši grupė mūsų šiaurės kaimynams gali būti per stipri.

Makedonija

Kuo stiprūs. Makedonijos rinktinė tapo didžiausiu atradimu praėjusiame Europos čempionate, kuriame užėmė ketvirtąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą. Į Slovėniją ši komanda vyksta beveik nepasikeitusi.

Svarbu ne vien tai, kad komanda nepasikeitė, bet ir tai, jog visi jos nariai dega ryžtu pakartoti užpernykštį žygdarbį. Jei ryžto nebūtų, Pero Antičius, Vlado Ilijevskis, Todoras Gečevskis, Džordžis Čekovskis, natūralizuotas amerikietis Bo McCalebbas veikiausiai net nebūtų atvykę į rinktinę.

Ko trūksta. Vienintelis makedonų nuostolis – rinktinės stovykloje traumą patyręs puolėjas Bojanas Trajkovskis.

Kaip rengėsi. Per pirmąsias rungtynes Makedonijos komanda atrodė blankiai, bet pamažu įsismagino – lygiai kovėsi su Ispanijos rinktine ir laimėjo turnyrą Ulme, kur tarp įveiktų varžovių buvo ir Graikijos komanda.

Ko tikėtis. Po pirmųjų kontrolinių rungtynių atrodė, kad Makedonijos komandos galimybių riba – viena ar dvi pergalės ir greitas atsisveikinimas su Slovėnija. Bet naujasis treneris Alešas Pipanas, regis, turi idėjų, kaip šią galimybių kartelę pakelti.

Juodkalnija

Kuo stiprūs. Tarp visų Europos krepšinio čempionato dalyvių Juodkalnija yra pati mažiausia šalis, tačiau jos rinktinė toli gražu nėra silpniausia.

Kad juodkalniečiai nebūtų laikomi autsaideriais, užtektų vieno žaidėjo – ne pirmą sezoną NBA čempionate sėkmingai rungtyniaujančio „Orlando Magic“ puolėjo Nikolos Vučevičiaus. Bet jis nėra vienintelis – stipriuose Europos klubuose gerą vardą yra pelnę Milko Bjelica, Bojanas Dubljevičius, natūralizuotas amerikietis Tyrese’as Rice’as.

Treneriui Lukai Pavičevičiui darbą palengvina tai, kad nemažai rinktinės krepšininkų kartu žaidžia Podgoricos „Budučnost“ klube, kuris nuolat kovoja dėl patekimo į Adrijos lygos finalo ketvertą, varžosi Europos taurės turnyre.

Ko trūksta. Vasaros pradžioje atrodė, kad Juodkalnijos rinktinei trūks tiktai vieno krepšininko – žaisti šioje rinktinėje atsisakė Rusijoje rugtyniavęs Vladimiras Dragičevičius.

Tačiau užsitęsus deryboms dėl naujo kontrakto su „Minnesota Timberwolves“ klubu numatytu laiku į stovyklą neatvyko Nikola Pekovičius.

Kaip rengėsi. Juodkalnijos rinktinės pasirengimo planas buvo sudarytas labai keistai – treniruotis ši komanda pradėjo pirmoji tarp visų Europos pirmenybių dalyvių (liepos 7 d.), bet žaidė vos šešerias draugiškas rungtynes.

Ko tikėtis. Pagal sudėtį Juodkalnijos rinktinė net ir be N.Pekovičiaus turėtų patekti į antrąjį etapą, bet jai koją pakišti gali keistas pasirengimas – krepšininkai porą mėnesių vien treniruodamiesi turėjo vienas kitam gerokai įgristi.

Serbija

Kuo stiprūs. Kaip galėtų atrodyti stipriausios sudėties Serbijos rinktinė, niekas nežino jau daugelį metų.

Tačiau Serbijos krepšinio talentų aruodai yra neišsemiami, todėl garsių pavardžių rinktinės dvyliktuke niekada netrūksta. Slovėnijoje varžovams pirmiausia reikės sukti galvą, kaip sustabdyti vieną geriausių Europos vidurio puolėjų Nenadą Krstičių, bet iš akiračio nė akimirkai nebus galima paleisti ir Nemanjos Bjelicos, Nemanjos Nedovičiaus, Stefano Markovičiaus, Raško Katičiaus.

Šiais metais meistriškumo skirtumas tarp Serbijos rinktinės lyderių ir atsarginių yra toks didelis, kad treneriui Dušanui Ivkovičiui dėl gausybės traumų ir atsisakymų netgi teko į vyrų komandą skubiai pakviesti kelis jaunimo rinktinių žaidėjus.

Ko trūksta. Jau ne pirmą kartą iš rinktinėje žaisti atsisakiusių krepšininkų Serbija galėtų sudaryti ne prastesnę komandą negu rungtyniausianti Europos čempionate.

Šiais metais dėl nuovargio ir traumų arba ne visai aiškių priežasčių atstovauti savo šaliai atsisakė ne vieną sezoną elitiniams žemyno klubams atstovaujantys Novica Veličkovičius, Duško Savanovičius, Vladimiras Micovas, Milanas Mačvanas, Zoranas Ercegas, o dar kelis garsius krepšininkus už borto paliko treneris D.Ivkovičius.

Strategas nusprendė, kad jo komanda gali puikiai išsiversti be veterano Igoro Rakočevičiaus, praėjusį sezoną Serbijos lygoje atsigavusio Bobano Marjanovičiaus, pastaruoju metu kiek blankiau žaidusių Milenko Tepičiaus ir Marko Kešeljio, visų trijų NBA rungtyniaujančių serbų Vladimiro Radmanovičiaus, Aleksandaro Pavlovičiaus ir Darko Miličičiaus.

Kaip rengėsi. Serbų pasirengimą trikdė krepšininkų traumos. Per vasarą nė vienų rungtynių nežaidė Milošas Teodosičius, treniruočių stovykloje susižeidė N.Nedovičius ir Vladimiras Lučičius, įvairiais skausmais skundėsi dar keli žaidėjai.

D.Ivkovičius visai neturėjo galimybių patikrinti, kaip atrodo jo komandos stipriausioji versija, tačiau net ir susilpninta versija neturėjo nuvilti – serbai nė vienose rungtynėse neatrodė bejėgiai, o kai kuriose pasijusti bejėgiais privertė stiprius varžovus.

Ko tikėtis. Spręsti, kokie serbų šansai, bus galima tik paaiškėjus, ar Europos čempionate žais M.Teodosičius. Jis veržiasi žaisti, o jei Maskvos CSKA gynėjo norai sutaps su galimybėmis, Serbijos rinktinę bus jau galima įrašyti tarp favoričių.

Bet ir žaisdama be M.Teodosičiaus ši komanda turėtų nukeliauti bent iki ketvirtirtfinalio.

Bosnija ir Hercegovina

Kuo stiprūs. Jei į rinktinę susirinktų visi Bosnijoje ir Hercegovinoje išugdyti, bet kaimyninių valstybių piliečiais tapę krepšininkai, ši ekipa Europos pirmenybėse drąsiai galėtų kovoti dėl apdovanojimų.

Rinktinėje verta pažymėti tris pavardes. Komandos vedliai yra pernai NBA debiutavęs, bet ant „Brooklyn Nets“ suolo atvėsęs Mirza Teletovičius, pastaraisiais sezonais po vidutinius Eurolygos klubus klajojantis Nihadas Džedovičius ir natūralizuotas amerikietis Zachary Wrightas.

Ko trūksta. Žaisti Europos čempionate atsisakė į NBA susirengęs Ognjenas Kuzmičius, karjerą rinktinėje baigė ilgamečiai jos žaidėjai Kenanas Bajramovičius ir Aleksejus Nešovičius.

Bosniai tikėjosi į savo komandą pakviesti iš šios šalies kilusį, bet Suomijos pilietybę turintį Emirą Sulejmanovičių, tačiau jam žaisti Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje neleido FIBA.

Kaip rengėsi. Pergalė prieš graikus turėjo pakelti Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų ūpą, bet tokių šviesių blyksnių buvo labai nedaug.

Ko tikėtis. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė yra pernelyg nuspėjama – beveik visas jos atakas užbaigia M.Teletovičius ar N.Džedovičius.

O juodu nėra tokie pajėgūs krepšininkai, kad ištemptų komandą visose rungtynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.