EUROLYGA 2023

N.Nedovičius: „Žinome, kad žaisti su Lietuva bus labai sunku“

LR spec. korespondentas, Jesenicės (Slovėnija)

N.Nedovičius su kitais serbų rinktinės žaidėjais trečiadienį rungtynėmis su Lietuva pradės Europos krepšinio čempionatą.<br>T.Mikalajūno nuotr.
N.Nedovičius su kitais serbų rinktinės žaidėjais trečiadienį rungtynėmis su Lietuva pradės Europos krepšinio čempionatą.<br>T.Mikalajūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 3, 2013, 7:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:15 PM

Buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Nemanja Nedovičius būdamas 22 metų yra vienas labiausiai patyrusių naujos Serbijos kartos žaidėjų.

Jis dar tik žengė pirmuosius žingsnius krepšinio aikštelėje, kai „Baltaisiais ereliais“ („Beli orlovi“) vadinami Serbijos krepšininkai skraidė aukštai Europos krepšinio padangėse.

Nuo 2002 metų, kai tapo pasaulio čempionais, serbai tik kartą lipo ant pakylos aukščiausio lygio varžybose – tai buvo 2009 metų Europos pirmenybėse Lenkijoje.

Tačiau iš prieš ketverius metus sidabrą iškovojusios jaunos komandos liko tik keli žaidėjai.

Nors bene svarbiausia komandos ašis – vidurio puolėjas Nenadas Krstičius – vis dar yra, aplink jį sukasi labai jauni krepšininkai.

Vienas tokių – N.Nedovičius, praėjusį sezoną žaidęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje. Jis su kitais serbų rinktinės žaidėjais trečiadienį rungtynėmis su Lietuva pradės Europos krepšinio čempionatą.

Šiemet N.Nedovičiaus vaidmuo serbų komandoje dar svarbesnis po įvykių kupinos vasaros: jis buvo pašauktas NBA naujokų biržoje ir sudarė kontraktą su „Golden State Warriors” klubu, kuris išpirko jaunojo serbo sutartį iš „Lietuvos ryto”.

– Nemanja, ar jums yra pasitaikę tokių karštų vasarų per karjerą? – „Lietuvos rytas” paklausė N.Nedovičiaus.

– Tai buvo jaudinanti vasara, mano visas gyvenimas apsivertė per 10 dienų. Bet esu laimingas dėl to, kad man nutiko geri dalykai.

Sudariau kontraktą su „Warriors” klubu, o žaisti NBA visada buvo mano svajonė. Galiu tik džiaugtis tuo, kas nutiko šią vasarą.

– Kaip įsivaizduojate savo ateitį NBA klube?

– Buvau ten nuvykęs praėjusią vasarą, kalbėjausi su daugybe žmonių, susitikau su „Warriors” treneriu Marcu Jacksonu. Jie sakė, kad duos man šansą.

Sakė, kad neturiu skubinti įvykių, neturiu pasiduoti spaudimui, nes laiko atsiskleisti bus. Manau, viskas bus gerai.

– Kas jums buvo nutikę pasirengimo Europos čempionatui metu, kai praleidote kelias Serbijos rinktinės kontrolines rungtynes?

– Atvykau traumuotas į pasirengimo stovyklą, kuri, beje, vyko tame pačiame Kranska Goros viešbutyje, kuriame dabar gyvena visos komandos.

Per NBA vasaros lygos varžybas Las Vegase ketinau sužaisti vieną mačą „Warriors” sudėtyje. Prieš tai buvo surengtos kontrolinės pratybos, per kurias pasisukau čiurną.

Nebuvo labai blogai, bet turėjau pailsėti dešimt dienų. Dabar jaučiuosi visiškai išgijęs.

– Ar manote, kad būsite pagrindinis Serbijos rinktinės įžaidėjas, kai dėl traumos į Europos čempionatą taip ir neišvyko Milošas Teodosičius?

– Manau, kad žaisiu kaip „combo” gynėjas. Per kontrolines rungtynes rengiantis Europos čempionatui dažniau žaidžiau kaip atakuojantysis gynėjas nei įžaidėjas.

Mūsų visa komanda ilgai laukė ir tikėjosi, kad Milošas galės žaisti, bet paskutiniu momentu treneris Dušanas Ivkovičius nusprendė, jog dėl traumos M.Teodošičius šiame čempionate mums negalės padėti.

Taigi man reikės rungtyniauti dviejose pozicijose – įžaidėjo ir atakuojančiojo gynėjo.

– Ar esate patenkintas tuo, kaip Serbijos rinktinė pasirengė Europos čempionatui?

– Tikrai taip. Pasirengimą čempionatui pradėjome dviem savaitėmis anksčiau nei dauguma kitų komandų.

Norime būti geriausiai Europos čempionatui pasiruošusi komanda.

Esame labai jauna komanda, kuri turi talento ir potencialo. Ir pabandysime tai parodyti Europos čempionate, nes pasiruošėme tikrai gerai.

– Ar pastebėjote, kad B grupėje rungtyniaus daug „Lietuvos rytui” visai neseniai atstovavusių ir tebežaidžiančių žaidėjų: jūs, Renaldas Seibutis, Jonas Valančiūnas, latvis Janis Blūmas, makedonas Predragas Samardžiskis, Juodkalnijai atstovaus Milko Bjelica ir Tyrese’as Rice’as?

– Kalbėjau apie tai su Janiu, kuris su Latvijos rinktine irgi buvo atvykęs į tą patį viešbutį Europos čempionato pasirengimo metu.

Palaikau ryšį su dauguma „Lietuvos ryto” žaidėjų, tarp jų ir su Reno (R.Seibučiu. – Red.). Nepažįstu buvusių žaidėjų M.Bjelicos ir T.Rice’o, bet smagu čia sutikti kitus bičiulius.

– Ar turite mėgstamiausią krepšininką Lietuvos rinktinėje?

– Tai Reno. Juk žaidžiau su juo „Lietuvos ryto” komandoje.

– Ar Balkanų ir baltų komandų pripildytoje B grupėje kuris nors mačas bus principinis Serbijai?

– Mūsų komandos reikalas keliauti per šį turnyrą diena po dienos, mačas po mačo.

Neskubėsime žvalgytis į priekį, kiekvienos rungtynės mums bus pačios svarbiausios.

Žinome, kad su Lietuva žaisti bus labai sunku.

Daugumai mūsų žaidėjų tai bus pirmosios oficialios rungtynės tokiame svarbiame krepšinio turnyre kaip Europos čempionatas.

Nekantraudami laukiame Europos pirmenybių starto ir tikimės, kad esame pasirengę.

7

Tiek Jesenicėse žais krepšininkų, kurių karjera susijusi su „Lietuvos ryto” ekipa.

Serbijos rinktinės sudėtis

Krepšininkas Gimė Ūgis Klubas (2013-2014 m. sez.) EČ*

Danilo Andžušičius 1991 195 Bolonijos „Granarolo” 1

Nemanja Bjelica 1988 209 Stambulo „Fenerbahce” 3

Bogdanas Bogdanovičius 1992 198 Belgrado „Partizan” 1

Džordže Gagičius 1990 210 Belgrado „Partizan” 1

Nikola Kaliničius 1991 202 Kragujevaco „Radnički” 1

Raško Katičius 1980 208 Belgrado „Crvena zvezda” 1

Nenadas Krstičius 1983 213 Maskvos CSKA 4

Nemanja Krstičius 1993 202 Belgrado „Mega vizura” 1

Stefanas Markovičius 1988 195 - 4

Vasilije Micičius 1994 196 Belgrado „Mega vizura” 1

Nemanja Nedovičius 1991 192 „Golden State Warriors” 1

Vladimiras Štimacas 1987 211 Malagos „Unicaja” 1

Tren. Dušanas Ivkovičius 1943 - - 6

*kelintame Europos čempionate dalyvauja.

Tarpusavio rungtynės

Data Vieta Turn. Etapas Rezult.

1995 06 23 Atėnai EČ Grupė 61:70

1995 07 02 Atėnai EČ Finalas 90:96

1996 08 01 Atlanta OŽ Pusfinalis 58:66

1997 07 04 Barselona EČ Ketvirtfinalis 60:75

2000 09 28 Sidnėjus OŽ Ketvirtfinalis 76:63

2003 09 10 Stokholmas EČ Ketvirtfinalis 98:82

2009 09 16 Lodzė EČ Grupė 79:89

2010 09 12 Stambulas PČ Dėl 3 v. 99:88

2011 09 07 Vilnius EČ 2 etapas 100:90

Pirmoji varžovė – Serbijos rinktinė

Šalis. Serbijos Respublikos plotas – 88,4 tūkst. kv. km (įskaitant Kosovo kraštą). Gyventojų – 7,2 mln. Sostinė – Belgradas (1,2 mln. gyventojų).

Europos čempionatai. Dalyvauja 4-ąjį kartą. 2009 m. laimėjo sidabro medalius.

Pasaulio čempionatai. Dalyvavo 1 kartą. 2010 m. užėmė 4-ąją vietą.

Olimpinės žaidynės. Nedalyvavo.

Praeitis. Anksčiau Serbijos krepšininkai žaidė Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėse. Šios komandos Europos pirmenybėse laimėjo 8 aukso, 5 sidabro ir 4 bronzos medalių komplektus.

Lietuva prieš Serbiją. Šios komandos žaidė trejas oficialias rungtynes, iš jų dvejas laimėjo Lietuva. Pastarąjį kartą komandos susitiko praėjusio Europos čempionato antrajame etape, o jų dvikovą lietuviai laimėjo 100:90 (M.Kalnietis 19, J.Valančiūnas 18, Š.Jasikevičius 14/ N.Krstičius 21, M.Teodosičius ir D.Savanovičius 16). Su Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos rinktinėmis lietuviai žaidė šešis kartus ir laimėjo dukart.

Patirtis. Net šešiems Serbijos komandos krepšininkams yra 22 ar mažiau metų. Europos čempionate yra dalyvavę vos trys dabartinės rinktinės žaidėjai: Nen.Krstičius, S.Markovičius ir N.Bjelica. Visi trys 2009 m. tapo Europos vicečempionais.

Treneris. Šįmet rudenį 70-metį paminėsiantis D.Ivkovičius yra vyriausias Europos čempionato treneris. Šios pirmenybės jam yra šeštosios. 1989, 1991 ir 1995 m. Jugoslavijos rinktinė vadovaujant D.Ivkovičiui laimėjo auksą, 2009 m. Serbijos komanda iškovojo sidabrą. Be medalio iš žemyno pirmenybių treneris grįžo tik 2011 m.

Nuostoliai. Žaisti rinktinėje dėl įvairių priežasčių atsisakė Milanas Mačvanas, Zoranas Ercegas, Novica Veličkovičius, Duško Savanovičius ir Vladimiras Micovas. Milošas Teodosičius nespėjo išsigydyti traumos, o Vladimiras Lučičius susižeidė treniruočių stovykloje.

Pasirengimas. Serbijos rinktinė treniruočių stovyklą pradėjo liepos 8 d. (antroji tarp visų Europos čempionato komandų) ir per 12 kontrolinių rungtynių pasiekė 9 pergales. Serbai pralaimėjo tik Slovėnijos, Prancūzijos ir Gruzijos rinktinėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.