EUROLYGA 2023

Makedonams lietuviai stipresni nei prieš dvejus metus, bet ne favoritai

Lrytas.lt spec. korespondentas, Jesenicės (Slovėnija)

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Sep 5, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:17 PM

Laikrodis jau mušė vidurnaktį, skelbiantį pirmosios Europos krepšinio čempionato dienos finišą, kai ištuštėjusioje „Podmežakla“ arenoje aidėjo emocingi serbiški žodžiai. Patogiai įsitaisęs žurnalistų ložėje prieš kamerą serbų žurnalistas džiaugsmingai pranešė savo šalies pergalę prieš Lietuvą. Emocingoje kalboje nuolat buvo linksniuojamos Nenado Krstičiaus, taip pat Nemanja Nedovičiaus ir Nemanja Bjelicos pavardės. Šie trys Serbijos rinktinės banginiai nuplukdė savo komandą į pirmąją pergalę Europos čempionate - serbai 63:56 nugalėjo Lietuvos rinktinę.

Varžovai - gerai pažįstami

Lietuviai kol kas - apsvilę Balkanų katile. Ketvirtadienio vakarą Jono Kazlausko treniruojama rinktinė susitiks su komanda, kuri prieš dvejus metus lietuvius tiesiog negailestingai sudegino.

22 val. Lietuvos laiku kitoje aikštės pusėje Lietuvos krepšininkams iššūkį mes, ko gero, gausiausia aistruolių armija Jesenicėse pasigirti galinti Makedonijos rinktinė.

Šios žaidėjai, kaip ir 2011 metais, čempionatą pradėjo nesėkme prieš Juodkalnijos rinktinę. Vėliau pakilo ir pasiekė net pusfinalį, ketvirtfinalyje parklupdę lietuvius.

Dabar šios ekipos susitinka jau antrajame 2013 metų Europos čempionato mače. Ir abi ekipos - skaudžiai kritusios pirmosiose rungtynėse.

Pirmas mačas - audringas

Po pirmųjų rungtynių su Juodkalnija, kurias pralaimėjo 80:81, makedonai į rūbinę traukė panarinę galvas. Abejotini teisėjų sprendimai ir sėkmės trūkumas atėmė iš jų pergalę, todėl iškovoti pirmąjį tašką mače su Lietuvas jiems būtina. Juolab, kad trečiąją čempionato dieną makedonų laukia vieni favoritų Serbijos krepšininkai.

„Turime kuo greičiau pamiršti šias rungtynes ir žiūrėti į priekį. Lietuviai pralaimėjo Serbijai, todėl jiems rungtynės bus labai sunkios. Kaip ir mes, jie dabar jaučia dar didesnį spaudimą. Pagal sudėtį popieriuje jie yra geriausia komanda.

Dabar jai lengviau, nes prieš dvejus metus iš lietuvių visi tikėjosi aukso. Manau, dabar jie yra stipresni nei prieš dvejus metus“, - sakė Makedonijos rinktinės aukštaūgis Predragas Samardžiskis.

Pusantro sezono Vilniaus „Lietuvos ryte“ rungtyniavęs 214 cm ūgio vidurio puolėjas pažįsta Lietuvos krepšinį. Taip pat žino ir ką sugeba Lietuvos rinktinė.

Šie varžovai jau apsičiupinėjo šią vasarą - prieš keletą savaičių Skpojėje sužaidė draugišką mačą, kuriame stipresni buvo lietuviai 62:50.

„Su Lietuvos rinktine per pastaruosius dvejus metus kovojome tris kartus ir tikiu, kad galime juos įveikti. Jeigu pralaimėsime, bus labai sunku eiti toliau. Juolab, kad po to susitiksime su pajėgia Serbijos rinktine, ir jeigu pralaimėsime trečią kartą iš eilės, turėsime važiuoti namo“, - kalbėjo P.Samardžiskis.

Pamena lemtingąjį metimą

Lietuvos krepšinio aistruoliams puikiai žinoma ir Vlado Ilievskio pavardė. Tiesa, atsidavusiam šalies krepšinio sirgaliui šis žaidėjas nekelia malonių prisiminimų.

Kairiarankio gynėjo šūvis iki 2011 metų Europos čempionato ketvirtfinalio rungtynių pabaigos likus 12 sek. sužlugdė Lietuvos rinktinės viltis tęsti išsvajotą kelionę dėl medalių.

33-ejų įžaidėjas su malonumu atsimena istorines Makedonijos krepšinio akimirkas, tačiau jomis negyvena, o laukia naujų iššūkių.

„Žinoma, atsimenu tą metimą - niekada nepamiršiu praeities. Tačiau gyvenu dabartyje ir žiūriu į ateitį“, - dėstė vienas Makedonijos rinktinės lyderių.

Veteranas nesisvaido pažadais, kad Makedonijos rinktinė vėl pakartos Lietuvoje pasiektą rezultatą, kai užėmė ketvirtąją vietą, tačiau komandų į favoritus ir autsaiderius neskirsto.

„Turime kovoti iki galo. Kiekvienos rungtynės - nauja istorija. Nemanau, kad grupėje yra ryškūs favoritai - vieni jais laiko Lietuvos ir Serbijos krepšininkus, tačiau čia gali nustebinti bet kuri komanda“, - kalbėjo V.Ilievskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.