EUROLYGA 2023

Krepšininkams siūlo ir koldūnų, ir blynų

Viešbučio, kuriame Slovėnijoje per Europos čempionatą gyvena Lietuvos rinktinės krepšininkai, pagrindinis virėjas buvo pasiruošęs nustebinti komandas gamindamas jų nacionalinius patiekalus, rašo „Lietuvos rytas“. 

Slovėnijos kalnų miestelio Kranska Goros viešbučio „Kompas” restorane kiekvienai rinktinei paskirti stalai pažymėti nacionalinėmis vėliavomis.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Slovėnijos kalnų miestelio Kranska Goros viešbučio „Kompas” restorane kiekvienai rinktinei paskirti stalai pažymėti nacionalinėmis vėliavomis.<br>A.Laurinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 7, 2013, 4:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:30 PM

Jonas Valančiūnas pats neblogai moka išsikepti bulvinių blynų (jis tai ne kartą bandė Toronte), bet Slovėnijoje jam to daryti nereikia.

Lietuviškais patiekalais mūsų šalies rinktinės krepšininkus pasiruošė nustebinti slovėnas Zdravko Konjajičius.

Kaip iš paveikslėlio trauktas linksmas virėjas vadovauja Kranska Goros viešbučio „Kompas” virtuvei, iš kurios kasdien ant šešių komandų stalų plaukia daugybė įvairiausių patiekalų.

Vaišins ir tortu „Napoleonas”

Naršydamas internete Z.Konjajičius ieškojo ir lietuviškų receptų, nes yra sumanęs Europos čempionato metu po kartą visų šalių krepšininkus pavaišinti jų nacionalinės virtuvės patiekalais.

Virtuvės vadovas nežino, kaip ištarti, bet jau moka pagaminti koldūnus ir bulvinius blynus – būtent juos slovėnas parinko lietuviams.

Pavyzdžiui, bosniai bus nustebinti saldžiaisiais pyragėliais tulumba, o serbai – pita su daržovėmis.

„Latvijos krepšininkams gaminsiu ką nors panašaus kaip ir lietuviams. Perskaičiau, kad tortas „Napoleonas” yra mėgstamas ir Lietuvoje, ir Latvijoje”, – kalbėjo Z.Konjajičius.

Maistas nuolat atnaujinamas

Erdviame keturių žvaigždučių viešbučio restorane kiekviena iš šešių B grupės komandų turi savo nuolatinius ilgus stalus.

Lietuvos rinktinės vadybininkas Žydrūnas Vilenčikas dar prieš Europos čempionato pradžią užsakė nuošalesnį kambarį restorano gale mūsų šalies komandai.

Viešbučio „Kompas” virėjams pagrindinį valgiaraštį atsiuntė „FIBA Europe” vadovai.

„Dauguma patiekalų gaminami iš vištienos, kalakutienos ir jautienos. Taip pat krepšininkams siūlome daug žuvų ir daržovių. Dar ir bulvių”, – pasakojo Z.Konjajičius.

Žinoma, valgiaraštis priklauso nuo dienos laiko.

Pusryčiams siūloma daug kumpio, dešros, sūrio, pieno gaminių, duonos rūšių, taip pat daržovių ir vaisių.

Svarbiausia, kad patiekalai yra nuolat atnaujinami. Pavyzdžiui, kiaušiniai vos po penkių minučių išimami ir pakeičiami ką tik išvirtais.

„Tą patį maistą gaminame visoms komandoms, bet nuolat rūpinamės, kad maistas būtų šviežias. Pavyzdžiui, pietus išverdame 12-ai valandai, o paskui ir 13-ai”, – pasakojo viešbučio virėjas.

Vakarienė truputį skiriasi nuo pietų. Vakare krepšininkams siūlomas maistas yra lengvesnis, daugiau patiekalų pateikiama su daržovėmis.

Vyno žaidėjams nesiūlo

Kiekvieną penktadienį viešbutyje „Kompas” rengiamas slovėniškas vakaras, kurio metu galima paragauti slovėniškų patiekalų.

Populiariausi jų – „Kranjska klobasa” (dešra) ir gibanica (pyragas iš sūrio, aguonų grūdų, graikinių riešutų ir obuolių).

„O, tai bus sunkus maistas – daug mėsos, tarp jos ir kiaulienos”, – žadėjo Z.Konjajičius.

Slovėnijos vynuogynuose taip pat gaminamas puikus vynas – raudonasis „Cviček” ir „Stara Brojda”.

Nors šios rūšys dar nėra gerai žinomos Europoje, slovėniško vyno reputacija vis auga.

„Bet krepšininkams vyno nesiūlysime”, – purtė galvą virėjas.

Paragauti slovėniško „Laško” arba „Union” alaus, kurio populiariausios „Pilsner” tipo rūšys dažnai vertinamos kaip geriausios buvusios Jugoslavijos šalyse, ar slivovkos (slyvų degtinės) geriausioms komandoms geriausia proga ateis dar negreitai – Europos čempionatas baigsis rugsėjo 22 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.