EUROLYGA 2023

Natūralizuotam žaidėjui gauti pilietybę – kaip du kart du, algos – šimtatūkstantinės

LR spec. korespondentas, Jesenicės (Slovėnija)

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Sep 8, 2013, 10:22 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:26 PM

Sekmadienį Lietuvos krepšinininkai Jesenicėse žais 4-ąsias Europos čempionato rungtynes su Juodkalnija, kurios ryškus lyderis yra buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto” komandos legionierius amerikietis Tyrese’as Rice’as.

Kai ateina svarbiausia rungtynių akimirka, Juodkalnijos rinktinė ieško ne savo vidurio puolėjo iš NBA Nikolos Vučevičiaus, bet T.Rice’o, rašo „Lietuvos rytas“.

Iki šios vasaros niekada Juodkalnijoje nebuvęs amerikietis yra vienas iš dešimties natūralizuotų krepšininkų šiame Europos čempionate.

Samdomi amerikiečiai keičia Europos šalių rinktinių veidą, ir naujasis juodkalnietis T.Rice’as yra vienas ryškiausių naujos mados pavyzdžių.

Nori į pasaulio čempionatą

Rasti dokumentų, kaip juodaodis įžaidėjas staiga tapo Juodkalnijos, Makedonijos ar Kroatijos piliečiu, dar sunkiau nei sustabdyti jį aikštėje.

Tai paslaptis, apie kurią nenoriai kalba pats žaidėjas ir nedidelės Balkanų šalies atstovai.

„Man patinka žaisti krepšinį. Vasarą – taip pat”, – „Lietuvos rytui” sakė T.Rice’as, paklaustas, kodėl vasarą paskyrė ne atostogoms, o krepšiniui.

Taip, bet krepšinį galima žaisti ir JAV, prie namų Virdžinijos valstijoje?

„Visada smagu žaisti tarptautinėse varžybose ir atstovauti kuriai nors šaliai, ypač tokiai kaip Juodkalnija. Ši šalis turi daug gerų žaidėjų, žmonės Juodkalnijoje domisi krepšiniu.

Galbūt turėsiu galimybę parungtyniauti ir pasaulio čempionate, jei ten patektume”, – pridūrė T.Rice’as.

Parūpinti pasą – juokų darbas

2011–2012 m. sezoną „Lietuvos ryte” žaidęs amerikietis pripažino anksčiau niekada nebuvęs Juodkalnijoje. Bet dar prieš porą metų Juodkalnijos krepšinio federacijos atstovai ir treneriai kreipėsi į jį. Šiemet T.Rice’as pasakė „taip” ir akimirksniu gavo Juodkalnijos pasą.

„Balkanų šalyse tai paprastas dalykas. Įstatymuose yra nuostata, kad jei asmuo reikalingas sportui ar kultūrai, jam galima suteikti pilietybę”, – pasakojo vienos Balkanų šalies žurnalistas.

Skirtingai nei Lietuvoje, šiose šalyse nekilo didelių diskusijų, ar garbinga samdyti svetimšalį į nacionalinę komandą.

„Prieš keletą metų mums trūko aukštaūgių, tad pakvietėme Ryaną Stacką.

Kai vėliau atsirado savų aukštaūgių ir mums prireikė įžaidėjo, suradome Bo McCalebbą, – pasakojo vienas makedonų žurnalistų. – Viskas paprasta.”

„Kai Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė nusprendė, kad jiems reikia užsieniečio, manėme, kad sugalvojome ką nors nauja. Bet netrukus pamatėme, kad beveik visos Balkanų šalių komandos mus aplenkė. Visi tai daro”, – nusijuokė Bosnijos žiniasklaidos atstovas.

Alga – šimtai tūkstančių

Vieša paslaptis ir tai, kokia yra svarbiausia paskata priimti antrąją pilietybę ir sutikti pasiaukojamai kautis krepšinio aikštėje dėl kitos tautos.

„Priklausomai nuo krepšininkų lygio, manau, kad per vasarą jie uždirba nuo 200 tūkst. iki 400 tūkst. eurų”, – neslėpė krepšinio apžvalgininkas iš Balkanų šalies.

Be to, kai kuriose Europos lygose galioja legionierių limitas, tad dvigubas pasas padeda gauti pelningesnį kontraktą klube.

Šiais laikais pinigai gali viską – nauda privertė „FIBA Europe” atsisakyti taisyklių, kurios Europos krepšinyje galiojo nuo neatmenamų laikų.

Anksčiau buvo griežtai laikomasi trejų metų taisyklės. Kiekvienas natūralizuotas krepšininkas privalėjo išlaukti nustatytą laiką, kad įgytų teisę atstovauti naujosios savo šalies nacionalinei ekipai.

Dabar taip nėra. 2011 metų Europos pirmenybėse Lietuvoje pusė iš 24 komandų turėjo natūralizuotų žaidėjų.

Šiemet pirmenybėse Slovėnijoje ne europiečių yra dešimt. Juodkalnija turi T.Rice’ą, Makedonija – B.McCalebbą, Bosnija ir Hercegovina – Zackary Wrightą, Gruzija – Ricky Hickmaną, Izraelis – Alexanderį Tyusą, Didžioji Britanija – Kyle’ą Johnsoną, Kroatija – Dontaye Draperį, Ukraina – Eugene’ą Jeterį, Italiją – Travisą Dienerį, Lenkija – Thomą Kelati.

Ketvirtadienį atlaikę B.McCallebo atakas, rytoj Lietuvos rinktinės krepšininkai bandys spęsti spąstus po 17 taškų Europos čempionate renkančiam T.Rice’ui.

Būtų gerai, kad lietuviai rungtynėse su juodkalniečiais įrodytų, jog laimėti aikštėje galima ir savo pajėgomis.

Juodkalnijos rinktinės sudėtis

Nr. Krepšininkas Gimė Ūgis Klubas (2013–14 m. sezone) EČ*

4 Nikola Vučevičius 1990 210 „Orlando Magic” 2

5 Bojanas Bakičius 1983 195 - 1

6 Suadas Šehovičius 1987 196 Podgoricos „Budučnost” 1

7 Aleksa Popovičius 1987 200 Podgoricos „Budučnost” 1

8 Seadas Šehovičius 1989 196 - 1

9 Blagota Sekuličius 1982 208 Lagunos „Canarias” 1

10 Nikola Ivanovičius 1994 190 Podgoricos „Budučnost” 1

11 Milko Bjelica 1984 205 - 2

12 Tyrese’as Rice’as 1987 185 Tel Avivo „Maccabi” 1

13 Marko Popovičius 1985 199 Podgoricos „Budučnost” 1

14 Bojanas Dubljevičius 1991 205 „Valencia” 1

15 Vladimiras Dašičius 1988 208 - 2

Tren. Luka Pavičevičius 1968 - Roano „Chorale” 1

*kelintame Europos čempionate dalyvauja.

Visi Juodkalnijos rinktinės turnyrai

Turnyras Vieta Treneris Lyderiai (taškų vidurkis)

EČ 2009 atranka - D.Vujoševičius N.Pekovičius (18,1), V.Ščepanovičius (12,2)

EČ 2011 atranka - D.Vujoševičius N.Pekovičius (20), V.Dragičevičius (13)

EČ 2011 21 D.Radonjičius N.Pekovičius (13), V.Dragičevičius (10,6)

EČ 2013 atranka - L.Pavičevičius V.Dašičius (15,1), B.Dubljevičius (12,2)

Idėjai nepritarė

Treneris Tomas Pačėsas prieš pusmetį buvo pasiūlęs pagalvoti apie Lietuvos rinktinės sustiprinimą natūralizuotu įžaidėju ir taip įžiebęs karštą diskusiją tarp sirgalių. Bet kiti krepšinio autoritetai tokiai idėjai nepritarė.

„Niekada nemaniau, kad mums reikėtų imtis tokių dalykų, – „Lietuvos rytui” tada sakė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis. – Manau, kaip nors turėtume išsiversti ir be to. Be to, mes nelabai ką ir turime natūralizuoti. Negi eisi ir dursi pirštu?”

Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas irgi teigė, kad lengvas kelias – nebūtinai teisingas kelias. „Jei dirbtinai ką nors ir laimėsi, tokia pergalė nebus tokia saldi, kaip laimėjus su savais žaidėjais, – pabrėžė J.Kazlauskas. – Turime tai, ką turime, ir privalome patys išsisukti iš šio rato.”

Ketvirtoji varžovė – Juodkalnijos rinktinė

Šalis. Juodkalnijos plotas – 13,8 tūkst. kv. km. Gyventojų – 625 tūkst. Sostinė – Podgorica (156 tūkst. gyventojų).

Europos čempionatai. Dalyvauja antrą kartą. Praėjusiame čempionate (2011 m.) užėmė 21-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai ir olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

Praeitis. Anksčiau Juodkalnijos krepšininkai atstovavo Jugoslavijai bei Serbijai ir Juodkalnijai. Savarankiškos Juodkalnijos komanda oficialiose varžybose debiutavo tik 2008 m.

Lietuva prieš Juodkalniją. Šios komandos susikaus pirmą kartą.

Patirtis. Šiais metais rinktinėje žaidžia vos trys krepšininkai, dalyvavę praėjusiose Europos pirmenybėse, kuriose juodkalniečiai laimėjo tik pirmąsias rungtynes su makedonais ir nepateko į antrąjį etapą.

Amerikiečiai. Treniruočių stovykloje buvo du natūralizuoti amerikiečiai: Tyrese’as Rice’as ir pernai atrankos turnyre žaidęs Tayloras Rochestie. Treneris L.Pavičevičius nusprendė, kad komandai naudingesnis bus T.Rice’as. Praėjusiame Europos čempionate Juodkalnijai atstovavo Omaras Cookas.

Nuostoliai. Rinktinėje nėra Nikolos Pekovičiaus, kuris užtrukus deryboms dėl naujo kontrakto su „Minnesota Timberwolves” smarkiai vėlavo į treniruočių stovyklą. Federacijos vadovai pareiškė, kad jei N.Pekovičius neatvyks iki rugpjūčio 5 dienos, gali nebevažiuoti visai. Marko Todorovičius nespėjo atsigauti po piršto operacijos, Vladimiras Dragičevičius atsisakė žaisti be aiškios priežasties.

Pasirengimas. Juodkalniečiai treniruočių stovyklą pradėjo pirmieji tarp visų Europos čempionato dalyvių (liepos 7 d.), bet žaidė mažiausiai kontrolinių rungtynių – vos 6. Per jas Juodkalnijos krepšininkai pasiekė 3 pergales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.