EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė bosnių lyderiui parengė spąstus

Donatui Motiejūnui per paskutinį Europos krepšinio čempionato B grupės mačą šįvakar Jesenicėse su Bosnija ir Hercegovina tikriausiai teks dažniau gintis nuo įžūlaus varžovų snaiperio Mirzos Teletovičiaus, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-09-09 06:00, atnaujinta 2018-03-01 12:18

„Tai išskirtinis žaidėjas, nes tritaškius meta tikrai įžūliai. Jei pataiko tris keturis iš eilės, visas žaidimas apsiverčia.

Bosnijos ir Hercegovinos komandoje nuo jo priklauso labai daug. Jo žaidimas gali komandą arba prikelti, arba paskandinti”, – teigė Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius.

Dar gerokai prieš Europos čempionatą kalbėdamas apie sunkiausiai nuspėjamus Europos krepšininkus B.Matkevičius greta ispano Juano Carloso Navarro paminėjo ir M.Teletovičiaus pavardę.

Meta po užtvarų

27 metų bosnis buvo žvaigždė Vitorijos „Laboral Kutxa” (Ispanija) klube, kuriame praleido net šešerius metus, o per 2010–2011 m. sezoną baskų komandai Eurolygoje rinko po 21,7 taško.

Pernai Europos čempionato atrankos varžybose jis buvo dar rezultatyvesnis – pelnė po 24,3 taško ir padėjo bosniams iškovoti kelialapį į Europos čempionatą.

„Gintis vienam labai sunku, nes M.Teletovičiui statoma labai daug užtvarų, kad jis išlįstų laisvas prie tritaškio linijos, – dėstė B.Matkevičius. – Įprastai užtvaros daromos snaiperiams, atakuojantiesiems gynėjams, bet kai pro jas lenda nepaprastai taiklią ranką turintis 206 cm ūgio žaidėjas, padėtis iš karto tampa pavojingesnė.”

NBA dar nesuspindėjo

Už taikliarankį aukštaūgį pernai vasarą Vitorijos klubas gavo 2 mln. eurų išpirką, kai krepšininkas nusprendė įžengti į naują teritoriją – NBA.

Su „Brooklyn Nets” jis sudarė trejų metų 9 mln. dolerių (23,7 mln. litų) vertės kontraktą, bet pirmasis sezonas už Atlanto jam buvo blankus.

NBA pirmenybėse bosnis rinko po 3,5 taško.

Lietuvos krepšininkai tarytum nepastebėjo M.Teletovičiaus kontrolinėse rungtynėse prieš devynias dienas Atėnuose, kur lengvai įveikė bosnius 94:73.

Europos čempionate M.Teletovičiaus žaidimas banguoja, kaip ir visos Aleksandaro Petrovičiaus treniruojamos Bosnijos ir Hercegovinos komandos.

Nors M.Teletovičius renka po 18,5 taško, dvitaškius meta tik 37 proc., o tritaškius dar mažesniu – 32 proc. taiklumu. Tačiau krinta ar ne, bosnių lyderis meta dažnai.

Vers lyderį gintis nuo atakų

„Čempionato pradžioje bosniams buvo tikrai sunku, nes M.Teletovičius iš pradžių nepataikė. Bet rungtynėse su Juodkalnija krepšys jam atsirišo – jis įmetė kelis metimus, ir komandai iškart tapo lengviau.

Kai varžovai susitelkia gintis nuo M.Teletovičiaus, paprasčiau tampa kitiems bosniams”, – dėstė B.Matkevičius.

Lietuvos rinktinės skautas mano, kad ginantis nuo M.Teletovičiaus labiausiai tiktų 213 cm ūgio Donatas Motiejūnas, žaidžiantis tokioje pat sunkiojo puolėjo pozicijoje.

„Donatas yra judrus, aukštas ir turi ilgas rankas, – argumentavo B.Matkevičius. – M.Teletovičius per žemesnį gynėją be problemų permestų, bet per tokio pat ūgio ar dar aukštesnį žaidėją jam turėtų būti sunkiau atakuoti.

Gynybai prieš bosnių lyderį labiausiai tiks judrus, aktyvus ir aukštas žaidėjas, kuris dar turėtų nuvarginti M.Teletovičių, kai jis ginsis.

Reikia, kad bosnis kuo daugiau energijos prarastų gindamasis, kad jo kojos būtų priverstos dirbti ir pavargti. Tada ir jo taiklumas nebus toks geras.”

Vedė į pergalę

Mirza Teletovičius vakar 22 taškus (4/8 tritaškių) ir daugiausia prisidėjo prie bosnių pergalės 62:54 prieš makedonus.

„Lietuvos rinktinė – fiziškai stipri komanda, turinti labai gerų aukštaūgių. Turėsime įdėti daug pastangų, kad juos pristabdytume, – apie šios dienos mačą sakė M.Teletovičius. – Lietuviai pavojingiausi, kai žaidžia kaip komanda. Tačiau šioje rinktinėje yra ir individualiai stiprių žaidėjų – Linas Kleiza, Jonas Valančiūnas. Lietuvos komanda žino, ką reikės daryti, mes taip pat žinome, kaip kovoti, todėl bus labai kietos rungtynės. Mūsų komandos krepšininkai kartu žadžia vos antri metai, bet turime ambicijų ateityje tapti labai stipria rinktine.”

Penktoji varžovė – Bosnija ir Hercegovina

Šalis. Bosnijos ir Hercegovinos plotas – 51,2 tūkst. kv. km. Gyventojų – 3,8 mln. Sostinė – Sarajevas (452 tūkst. gyventojų).

Europos čempionatai. Dalyvauja 8-ąjį kartą. Geriausias rezultatas – 8-oji vieta (1993 m.). Praėjusiame čempionate užėmė 17-ąją vietą.

Pasaulio čempionatai ir olimpinės žaidynės. Nedalyvavo nė karto.

Lietuva prieš Bosniją ir Hercegoviną. Šios komandos žaidė tik 1999 m. Europos čempionato atrankos turnyre. 1997 m. lapkritį lietuviai pralaimėjo pirmąsias rungtynes Vilniuje 66:69, bet lygiai po metų žaisdami su Arvydu Saboniu pasiekė triuškinamą revanšą Sarajeve 87:57.

Treneris. Legendinio Draženo Petrovičiaus brolis Aleksandaras bosnius treniruoja nuo 2012 m. Anksčiau jis buvo Kroatijos rinktinės treneris, su ja dalyvavo 1995 m. (laimėjo bronzą) ir 2001 m. žemyno pirmenybėse.

Sudėtis. Nuo praėjusio Europos čempionato rinktinė pasikeitė daugiau nei perpus. Lietuvoje žaidė tik penki į Slovėniją atvykę krepšininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.