EUROLYGA 2023

M.Teletovičiaus komplimentai – broliams, L.Kleizai ir J.Valančiūnui

Lrytas.lt spec. korespondentas, Jesenicės (Slovėnija)

M.Teletovičius Europos čempionate per rungtynes krepšį atakuoja vidutiniškai po 12 kartų.<br>AP nuotr.
M.Teletovičius Europos čempionate per rungtynes krepšį atakuoja vidutiniškai po 12 kartų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

Sep 9, 2013, 2:35 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

„Čia turbūt bosniai“, - juokais tarė Darjušas Lavrinovičius, kai pirmadienį per rytinę treniruotę „Vitranic“ sporto salėje Kranska Goroje dingo elektra. Lietuvos krepšininkai keletą minučių prieblandoje klausėsi trenerių Jono Kazlausko ir Gintaro Krapiko nurodymų, kaip reikia gintis prieš Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę.

Elektra vargu ar dings „Podmežakla“ arenoje, kurioje paskutinį kartą švies Europos krepšinio čempionato rampos - pirmadienį finišuos B grupės varžybos. Jose spręsis, kurios ekipos iš Balkanų katilo pavadintos grupės vyks į Liublianą, o kurios - namo.

Lietuvos rinktinei ramų gyvenimą užtikrintų tik pergalė, bet ir pralaimėjimas mažesniu nei 9 taškų skirtumu dar leistų vykti į Slovėnijos sostinę, kur ir vyks antrojo etapo kovos.

Po pergalės - šokis su aistruoliais

Po pirmųjų dviejų čempionato dienų neatrodė, kad Bosnija ir Hercegovina su Mirza Teletovičiumi priešakyje bus ta rinktinė, galinti pateikti siurprizų ir sujaukti rikiuotę B grupėje. Po pralaimėjimų latviams (75:86) ir serbams (67:77), bosniai neturėjo kur trauktis.

Ir atkuto - nugalėjo Juodkalnijos komandą (76:70) ir tris kėlinius vijosi, o ketvirtajame palaužė makedonus (62:54). Šis rezultatas įnešė dar daugiau sumaišties ir taip painiame Balkanų labirinte.

Po pergalės rungtynėse su Makedonija bosniai ilgai nėjo į persirengimo kambarį, o trypė pergalės šokį ir glėbesčiavosi su gerbėjais. Atrodė, kad Europos krepšinis - po Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų kojomis.

„Ši pergalė labai svarbi mūsų komandai. Ji paliks pėdsaką Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio istorijoje. Žinot, esame maža šalis, todėl norime visiems parodyti, kad galime gerai kovoti“, - portalui lrytas.lt sakė Zackary Wrightas.

28 metų amerikietis, turintis ir Bosnijos ir Hercegovinos pilietybę, kartu su M.Teletovičiumi ir Nihadu Djedovičiumi yra vienas iš trijų svarbiausių komandos žaidėjų, pelnantis po 4,3 taško, atkovojantis po 8 kamuolius ir atliekantis po 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Dažnai atakuoja krepšį

Bosniai buvo viena iš daugelio rinktinių, pasitelkusi natūralizuotą amerikietį, tačiau šios rinktinės Jesenicėse nebūtų, jei ne vienas žmogus.

Beveik visi deriniai skiriami jam ir būna rungtynių, kai jis krepšį atakuoja daugiau nei 20 kartų.

M.Teletovičius yra Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės veidas, komandos lyderis, šalies pasididžiavimas ir viena ryškiausių Europos čempionato asmenybių.

Išskirtinė ir 27 metų 206 cm ūgio puolėjo statistika - per keturis pirmenybių mačus jis iš viso krepšį atakavo net 68 kartus (daugiausia turnyre), pataikė 24 kartus (bendras taiklumas - 35 proc.).

M.Teletovičius renka po 18,5 taško, bet dvitaškius meta tik 37 proc., o tritaškius dar mažesniu – 32 proc. taiklumu.

„Norą mesti jis tikrai turi“, - šyptelėjo Benas Matkevičius.

Lietuvos rinktinės skautas praleido bemiegę naktį, analizuodamas bosnių žaidimą ir ypač - M.Teletovičiaus veiksmus aikštėje

Krepšinio specialistas įsitikinęs - tai vienas sunkiausiai sustabdomų ir nuspėjamų žaidėjų Europos krepšinyje.

„Čempionato pradžioje Mirza šaudė pro šalį ir bosniai buvo be pergalių. Dabar jis įgavo gerą formą ir komanda pajuto pasitikėjimą. Reikia neleisti M.Teletovičiui įsimėtyti ir gerai gintis vienas prieš vieną. Serbai jį pristabdė, nes dvigubino gynybą“, - sakė Lietuvos rinktinės skautas.

Nutraukia derinius

Praėjusį sezoną NBA debiutavęs bosnių rinktinės lyderis iš „Brooklyn Nets“ atsivežė ne pačius maloniausius prisiminimus. Ten jis rinkdavo vos po 3,5 taško, o aistruoliams labiau įsiminė po to, kai rungtynėse su „Detroit Pistons“ tris atakas iš eilės atakavo iš toli, bet mestas kamuolys nė karto nelietė lanko.

M.Teletovičiui reikia įsibėgėti - kai jis pajunta metimą, gali pataikyti iš neįtikėtinų situacijų. Nenuspėjamos ir individualiais veiksmais kuriamos atakos - dažnas reiškinys Bosnijos ir Hercegovinos puolime.

Žaidėjai patys bando susikurti progas atakuoti krepšį. Žinoma, daugiausia tai daro M.Teletovičius.

„Jie savo žaidimą akcentuoja individualiais veiksmais, dažnai nutraukia derinius. Pagal rezultatyvius perdavimus ši komanda užima priešpaskutinę vietą. Pats M.Teletovičius su kitu aukštaūgiu dažnai žaidžia derinį „du prieš du“. Be to, pats ieško erdvės metimams“, - pasakojo B.Matkevičius.

Giria lietuvius

Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos komandos šią vasarą pačiupinėjo viena kitą - draugiškame „Akropolio“ turnyre Graikijoje Jono Kazlausko treniruojami lietuviai nepaliko vilčių legendinio Draženo Petrovičiaus brolio Aleksandro Petrovičiaus vadovaujamai komandai 94:73.

M.Teletovičius taip pat pajuto, kur slypi Lietuvos rinktinės jėga.

„Lietuvos rinktinė – fiziškai stipri komanda, turinti labai gerų aukštaūgių. Turėsime įdėti daug pastangų, kad juos pristabdytume, – apie šios dienos mačą portalui lrytas.lt sakė M.Teletovičius. – Lietuviai pavojingiausi, kai žaidžia kaip komanda. Tačiau šioje rinktinėje yra ir individualiai stiprių žaidėjų – Linas Kleiza, broliai Lavrinovičiai, Jonas Valančiūnas.“

Praėjusiame Europos čempionate Lietuvoje 17 vietą užėmusi Bosnijos ir Hercegovinos komanda įgauna pagreitį, o vis daugiau į Slovėniją atvykstančių aistruolių svajoja apie dar vieną šventę. Dar vieną pergalės šokį su žaidėjais ant „Podmežakla“ arenos parketo.

„Lietuvos komanda žino, ką reikės daryti, mes taip pat žinome, kaip kovoti, todėl bus labai kietos rungtynės. Visi mačai mums yra svarbūs, todėl kiekvieną vakarą jaučiame spaudimą. Mūsų komandos krepšininkai kartu žaidžia vos antri metai, bet turime ambicijų ateityje tapti labai stipria rinktine“, - portalui lrytas.lt sakė M.Teletovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.