EUROLYGA 2023

Ar Italijos rinktinė – paranki varžovė Lietuvai?

„Esame stipresni, tačiau tą reikia įrodyti“, - apie būsimą Lietuvos rinktinės mačą su Italijos komanda kalbėjo Ramūnas Šiškauskas. Jis tiki, kad lietuviai gali peržengti Europos čempionato ketvirtfinalio barjerą, bet siūlo neatsipalaiduoti. „Jeigu nusiteiksime, kad viskas bus gerai, gali nutikti taip, kaip buvo 2004 metais“, - teigė R.Šiškauskas.

Pirmajame etape italai nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Antrajame suklupo dukart, tačiau nugalėjo Ispanijos rinktinę.<br>AP archyvo nuotr.
Pirmajame etape italai nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Antrajame suklupo dukart, tačiau nugalėjo Ispanijos rinktinę.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Sep 17, 2013, 7:07 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:39 AM

Būtent Atėnų žaidynėse su Italijos rinktine kovoti teko ir R.Šiškauskui. Dabar karjerą baigęs krepšininkas tuomet su galingai žygiavusia Lietuvos rinktine iki pusfinalio ėjo be pralaimėjimų, o pakeliui nukovė ir amerikiečius.

Tuomet sirgaliai džiaugėsi tuo, kad pusfinalyje – Italijos barjeras. Tačiau džiaugsmas truko neilgai – Antano Sireikos auklėtiniai pralaimėjo 91:100.

Praeities šešėlis - praeityje

„Turėjome gerą komandą – krepšininkai buvo stiprūs individualiai, viduje vyravo vienybė, - prisiminė R.Šiškauskas. - Tačiau tai nebuvo mūsų diena. Nepasakyčiau, kad blogai nusiteikėme. Tiesiog italams sekėsi, o mums – ne.“

Pasak R.Šiškausko, dabartinė Italijos rinktinė aikštėje demonstruoja panašų žaidimą. „Italijos rinktinės stilius labai nepasikeitė. Ir tada, ir dabar jie remiasi tritaškiais metimais. Žaidėjai kiti, bet pats braižas – labai panašus“, - teigė jis.

Kartu su R.Šiškausku 2004-aisiais rungtyniavęs Arvydas Macijauskas siūlo nesureikšminti istorijos. „Nėra labai ką prisiminti. Juk praėjo daug laiko“, - teigė žudiku kūdikio veidu vadintas A.Macijauskas, kuris vėliau 2006-ųjų pasaulio čempionate atkeršijo italams.

Tačiau, pasak jo, labai nuvertinti varžovų nereikėtų – ginklų jie turi. „Italų komanda yra pakankamai jauna, ambicinga, turi naują trenerį. Jie turi labai gerų metikų. Todėl jeigu leisime jiems laisviems mesti, ar pradės sėkmingai kristi, juos sustabdyti bus labai sudėtinga, - sakė A.Macijauskas. - Tačiau nėra nesulaikomų komandų. Žinoma, krepšinis susideda iš daugiau elementų, nei pataikyti tritaškiai.“

Varžovas gal ir tinkamas, bet atsipalaiduoti nereikia

Italijos rinktinė pirmajame Europos čempionato etape nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Antrajame italai suklupo prieš slovėnus ir kroatus, tačiau savo sirgalių akivaizdoje reabilitavosi dar pirmadienį – jie po pratęsimo 86:81 nugalėjo Ispanijos rinktinę. Pergalę iškovoję italai iškart tapo lietuvių varžovais, kuriais galėjo būti ir ispanai, ir kroatai.

Ar susiklostęs scenarijus – parankiausias Lietuvai?

„Kategoriškai teigti, kad italai – parankūs varžovai negaliu. Esame stipresni, tačiau matėme, kad visos komandos gali sužaisti gerai. Žinoma, italai yra labiau neprognozuojami, tačiau rezultatai rodo, kad jie yra pajėgūs. Štai nugalėjo ispanus, o pirmajame etape nepatyrė pralaimėjimų. Nemanau, kad reikėtų labai džiaugtis, - sakė R.Šiškauskas. - Esame ketvirtfinalyje ir čia silpnų nėra. Reikia kovoti su kiekvienu varžovu. Bet koks atsipalaidavimas gali brangiai kainuoti.

„Tokiame turnyro etape kiekvienas varžovas yra pakankamai rimtas. Žinoma, bendru supratimu, italai gal ir yra geriausias variantas. Kai prasideda komandų išskaičiavimas, gali nutikti ir nelaimė. Džiaugtis nereikėtų, tačiau Italija – gal ir geriausias variantas“, - teigė A.Macijauskas.

Lietuvių ginklai prieš italus

Italijos rinktinė Europos čempionate mėgsta žaisti per žemesnius krepšininkus, varžovus atakuoti tritaškiais, kuriuos mėto 40 proc. taiklumu. R.Šiškauskas mano, kad Lietuvos rinktinė priešpastatyti varžovams turėtų savo aukštaūgius.

„Reikia išnaudoti priekinę liniją. Ji tikrai geresnė nei varžovų, todėl reikėtų žaisti per ją. Gynyboje reikėtų rimtai stengtis“, - svarstė kaišiadorietis.

A.Macijauskas dėl priekinės linijos užtikrintas nebuvo, tačiau neabejojo, kad ilgas atsarginių suolelis – tvirtas ginklas.

„Prieš čempionatą kalbėjome, kad mūsų priekinė linija – pati geriausia. Rungtynių metu tai labai neatsispindėjo. Galbūt tik paskutiniuose mačuose. Tačiau mes turime ilgą ir stabilų suolelį. Visi dvylika žaidėjų gali mesti ir susitvarkyti gynyboje. Ar mes pajėgesni? Sunku pasakyti. Buvo mačų, kur buksavome. Šiuo metu man atrodo, kad italai – pakankamai parankus varžovas, bet tai – sportas, reikia ir sėkmės“, - teigė A.Macijauskas.

Ar rungtynės bus įdomios? „Jos bus sunkios ir įtemptos“, - tikina A.Macijauskas.

Lietuvos ir Italijos rinktinių mačas ketvirtadienį vyks 22 val. Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.